Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is elk vlees gezond? Top 6 voordelen van Elk Meat Nutrition

Meer gelatine aan uw dieet toevoegen

 1. Elandenvlees komt misschien niet regelmatig voor in de wekelijkse rotatie van uw gezin, maar misschien zou het moeten. Met veel eiwitten, weinig vet en boordevol tonnen vitamines en mineralen is elandenvlees echt een krachtpatser van voeding.

 2. Het is niet alleen gezond, maar het is ook ongelooflijk veelzijdig. Je kunt het in bijna elk recept in plaats van rundvlees ruilen om een ​​vleugje smaak en een vleugje zoetheid toe te voegen, plus ook het vet en de calorieën van je maaltijd te verminderen.

 3. Dus waar is elandenvlees goed voor, hoe kunt u het gebruiken en waar kunt u elandenvlees kopen? Hier is alles wat je moet weten over dit voedzame vlees.

Is elk vlees gezond? Elk Meat Nutrition Feiten

 1. Elandenvlees is een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, wat betekent dat het weinig calorieën bevat, maar een geconcentreerde hoeveelheid veel vitaminen en mineralen bevat. Het bevat weinig koolhydraten en vet, maar veel eiwitten, zink, vitamine B12, niacine en vitamine B6.

 2. Een portie gekookte, in de pan geroosterde elandenvlees bevat ongeveer: (1)

 3. Elandenvlees bevat ook kleine hoeveelheden vitamine E, foliumzuur en calcium.

Voordelen voor Elk Meat

 1. Eiwit is een cruciaal onderdeel van veel gezondheidsaspecten. Je lichaam heeft eiwitten nodig om weefsels op te bouwen en te repareren, enzymen en hormonen te produceren en de basis te vormen voor je spieren, huid en botten. Een eiwittekort kan leiden tot groeiachterstand, een verhoogde eetlust en een groter risico op infectie.

 2. Elk is een uitstekende bron van eiwitten. In feite, met ongeveer 23 gram eiwit in elke portie van 3 ons, zijn de voedingsfeiten van de grondelanden vergelijkbaar met ander gezond eiwitrijk voedsel zoals kip en kalkoen. Door zelfs maar één portie in uw dag op te nemen als onderdeel van een gezond dieet, kunt u gemakkelijk aan uw eiwitbehoeften voldoen.

 3. Met bijna 23 gram eiwit en slechts 164 calorieën in een portie gemalen elandenvlees van drie gram, is dit voedzame rode vlees een geweldige aanvulling op elk dieet voor gewichtsverlies. Vooral het eiwitgehalte kan mogelijk helpen bij het afweren van hunkeren naar en het verminderen van honger.

 4. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, kan een verhoging van de eiwitinname met 15 procent leiden tot een verhoogde verzadiging en een verminderde calorie-inname. (2) Een ander onderzoek uit Nederland toonde aan dat het eten van een eiwitrijk ontbijt de niveaus van ghreline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van honger, in grotere mate verlaagde dan een koolhydraatrijk ontbijt. (3)

 5. Elandenvlees is een geweldige bron van zink, een belangrijk mineraal dat een centrale rol speelt in de gezondheid van uw immuunsysteem. Zink werkt als een antioxidant om ziekteverwekkende vrije radicalen te neutraliseren, helpt bij de ontwikkeling van immuuncellen en is betrokken bij de productie van cytokines. (4)

 6. Een studie uitgevoerd door onderzoekers van Wayne State University School of Medicine in Detroit en de Universiteit van Michigan toonde aan dat het aanvullen van oudere volwassenen met zink leidde tot een vermindering van de incidentie van infecties en verlaagde niveaus van oxidatieve stress en ontsteking. (5) Evenzo heeft een beoordeling uit 2012 de resultaten van 17 onderzoeken samengesteld en aangetoond dat zinksuppletie effectief kan zijn bij het verminderen van de duur van de verkoudheid. (6)

 7. Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een gebrek aan gezonde rode bloedcellen in het lichaam. Het kan symptomen veroorzaken zoals vermoeidheid, kortademigheid, bleekheid, duizeligheid en een snelle hartslag.

 8. Hoewel er veel soorten bloedarmoede zijn, worden enkele van de meest voorkomende veroorzaakt door tekortkomingen in belangrijke micronutriënten. Gelukkig is elk vlees rijk aan verschillende vitamines en mineralen die betrokken zijn bij de productie van rode bloedcellen. Het bevat vooral vitamine B12 en ijzer, twee voedingsstoffen die nodig zijn om bloedarmoede door ijzertekort en pernicieuze anemie te voorkomen. (7)

 9. Een groeiend aantal onderzoeken heeft aangetoond dat er een duidelijk verband bestaat tussen wat u op uw bord legt en uw focus, geheugen, cognitieve functie en geestelijke gezondheid.

 10. Van veel voedingsstoffen in elandenvlees is aangetoond dat ze de gezondheid van de hersenen beïnvloeden. Van vitamine B12 is bijvoorbeeld aangetoond dat het een rol speelt bij het geheugen en bij het leren. (8) Volgens een studie van het Rush Institute for Healthy Ageing, Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta, kan niacine ook beschermend zijn tegen de ziekte van Alzheimer en aan leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang. (9) Ondertussen suggereren andere studies dat lage niveaus van vitamine B6 kunnen worden geassocieerd met depressie, en suppletie kan helpen bij het verbeteren van de geestelijke gezondheid. (10, 11)

 11. Naarmate je ouder wordt, kunnen botten dunner worden en zwak en broos worden. Aandoeningen zoals osteoporose kunnen het risico op fracturen aanzienlijk verhogen en zelfs houdingsveranderingen veroorzaken als gevolg van botverlies. (12)

 12. Elk vlees bevat veel L-methionine, een essentieel aminozuur dat de botten sterk houdt. Een dierstudie gepubliceerd in het Journal of Nutrition toonde aan dat L-methionine gecombineerd met duurtraining de botmassa verminderde maar de intrinsieke botsterkte hielp verbeteren. (13)

 13. Elk vlees bevat ook veel fosfor, een andere voedingsstof die een integraal onderdeel is van de gezondheid van de botten. In feite wordt ongeveer 85 procent van fosfor aangetroffen in de botten en tanden. (14) Een studie in 2015 heeft zelfs aangetoond dat de inname van fosfor geassocieerd was met een verhoogd gehalte aan mineraal bot en botmassadichtheid, plus een lager risico op fracturen. (15)

Is elk vlees gezonder dan rundvlees? Elandenvlees versus Rundvlees

 1. Elandenvlees wordt vaak geruild voor rundvlees in recepten, maar hoe verhouden elandenvlees en grasgevoerd rundvlees qua voedingswaarde en welke is gezonder?

 2. Gram per gram, gemalen elandenvlees bevat ongeveer de helft van de calorieën van rundergehakt en aanzienlijk minder vet. Het is ook veel hoger in eiwitten en belangrijke mineralen zoals ijzer, waardoor het een uitstekende keuze is om in plaats van rundvlees te gebruiken als je het van tijd tot tijd wilt veranderen.

 3. Hoe vergelijkt de smaak van elanden versus rundvlees? Hoewel deze twee soorten vlees een vergelijkbaar smaakprofiel hebben, is elk vlees over het algemeen malser met een onderscheidende smaak die het onderscheidt van rundvlees. Het wordt vaak beschreven als een beetje zoet en zonder de gamey-smaak die je zou verwachten.

Elandenvlees versus bizonvlees versus lamsvlees

 1. Bizonvlees is een ander soort wild dat een populair alternatief is voor rundvlees in recepten zoals chili, hamburgers en gehaktbrood. Net als elanden is het ook bekend om zijn uitgebreide voedingsprofiel en potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Er zijn echter enkele verschillen tussen elanden en bizonsvlees wat betreft voeding. Vooral elandenvlees is iets lager in calorieën en vet en bevat ook een hogere hoeveelheid eiwit. Toch zijn beide goede bronnen van micronutriënten zoals ijzer, zink en B-vitamines.

 3. Elandenvlees wordt ook vaak vergeleken met lamsvlees, een soort rood vlees geproduceerd van schapen die minder dan één jaar oud zijn. Lamsvlees biedt een vergelijkbare set voedingsstoffen als elandenvlees, met veel eiwitten, vitaminen en mineralen met minimale hoeveelheden vet en calorieën.

 4. Lamsvlees heeft een milde, zoete en frisse smaak die ook in een breed scala aan gerechten kan worden gebruikt. Het is een populaire keuze voor gevulde koolrolletjes, kebabs en braadstukken, maar kan in de meeste recepten ook worden gebruikt in plaats van rundvlees.

Waar te vinden en hoe u het beste elandenvlees kunt selecteren

 1. Vraagt ​​u zich af waar u elandenvlees kunt kopen? Hoewel je het misschien niet op de plank bij je plaatselijke supermarkt vindt, zijn er veel leveranciers die het bij de hand hebben of het speciaal voor je kunnen bestellen.

 2. Veel boerderijen en gespecialiseerde slagerijen dragen moeilijk te vinden soorten vlees zoals konijn, eend, hert en eland. Online retailers zijn ook begonnen met het verkopen van elanden en ander wild, die worden ingevroren en gemakkelijk rechtstreeks naar uw deur worden verzonden. [! 3039 => 1140 = 6!

 3. Zoals altijd, koop bij een vertrouwde en betrouwbare bron en koop indien mogelijk lokaal. Kies bovendien voor organische, grasgevoerde elanden zonder antibiotica, hormonen en steroïden om ervoor te zorgen dat u de beste kwaliteit krijgt.

Gebruik van elk vlees en recepten voor elk vlees

 1. Omdat het meeste van uw elandenvlees waarschijnlijk in de vriezer wordt bewaard, moet u het ontdooien voordat u het kunt gebruiken. In het ideale geval moet u het langzaam ontdooien om het verlies van vocht uit het vlees te minimaliseren. Plaats het in een pan of bak om eventuele druppels op te vangen en zet het vervolgens een tot twee dagen in de koelkast en laat het ontdooien. Als je haast hebt, kun je het ook in een plastic zak doen en er koud water overheen laten lopen om het sneller te ontdooien.

 2. Elandenvlees kan worden gebruikt in plaats van ander rood vlees in uw favoriete recepten. Het is erg mals en smaakvol, en de smaak van elandvlees wordt vaak vergeleken met rundvlees. Houd er rekening mee dat elanden mager zijn, dus het kan gemakkelijk uitdrogen en te gaar worden als je niet voorzichtig bent. Laag en langzaam of heet en snel koken zijn uw beste kansen om maximaal vocht vast te houden.

 3. Gebruik gemalen eland in chili of stoofpot, probeer het te versnipperen en langzaam te koken om aan sandwiches toe te voegen, of stook de grill op en serveer een hartige elandsteak.

 4. Meer inspiratie nodig? Hier zijn een paar andere recepten voor elandvlees en gemalen elandvlees waarmee je kunt beginnen met experimenteren:

Geschiedenis

 1. De eland, ook bekend als wapiti, is een van de grootste leden van de hertenfamilie en een van de grootste landzoogdieren afkomstig uit Noord-Amerika en Oost-Azië. In de loop der jaren zijn elanden geïntroduceerd in verschillende andere landen over de hele wereld en zijn ze nu zelfs te vinden op plaatsen zoals Nieuw-Zeeland en Argentinië.

 2. Gedurende het grootste deel van het jaar verblijven elanden bij leden van hetzelfde geslacht tot de paartijd. Tijdens deze periode strijden de mannen om de aandacht van het vrouwtje en doen ze zelfs aan oefeningen zoals gewei worstelen. Elanden leven meestal tussen de 10-15 jaar in het wild en zelfs langer in gevangenschap.

 3. Helaas zijn elanden bijzonder gevoelig voor ziekten en parasitaire infecties die vaak fataal kunnen zijn. Aandoeningen zoals chronische verspilling, brucellose en elandenhoefziekte zijn allemaal geregistreerd in elandenpopulaties. [! 3039 => 1140 = 8!

 4. De voeding van elandenvlees heeft een lange lijst met belangrijke voedingsstoffen en potentiële gezondheidsvoordelen, maar er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen wanneer u deze aan uw dieet toevoegt.

 5. Vlees van vrij wild kan parasieten vervoeren die op mensen kunnen worden overgedragen en infecties kunnen veroorzaken. Bewaar uw vlees op de juiste manier in de koelkast of vriezer en kook tot een interne temperatuur van minimaal 160 graden Fahrenheit om het risico op infectie te verminderen. Neem contact op met uw arts als u na het eten van elandvlees negatieve bijwerkingen ervaart.

 6. Vermijd bewerkte soorten elandvlees die zijn genezen, gerookt of gezouten. Verwerkt vlees is niet alleen als kankerverwekkend geïdentificeerd, maar sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het ook kan bijdragen aan hartziekten en andere soorten chronische ziekten. (16, 17)

 7. Ten slotte heeft elandenvlees misschien wat voordelen ten opzichte van rundvlees, maar het wordt nog steeds als rood vlees beschouwd. Overmatige consumptie van rood vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende chronische aandoeningen, waaronder colorectale kanker, hart- en vaatziekten en diabetes, dus houd de inname matig. (18)Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407