Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is gluten slecht voor u? Een kritische blik

De onderste regel

 1. Glutenvrij gaan is misschien wel de grootste gezondheidstrend van het afgelopen decennium, maar er is verwarring over of gluten voor iedereen problematisch is of alleen voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

 2. Het is duidelijk dat sommige mensen het om gezondheidsredenen moeten vermijden, zoals mensen met coeliakie of een intolerantie.

 3. Velen in de wereld van gezondheid en welzijn suggereren echter dat iedereen een glutenvrij dieet moet volgen - ongeacht of ze intolerant zijn of niet.

 4. Dit heeft ertoe geleid dat miljoenen mensen gluten hebben opgegeven in de hoop gewicht te verliezen, het humeur te verbeteren en gezonder te worden.

 5. Toch vraagt ​​u zich misschien af ​​of deze methoden door de wetenschap worden ondersteund.

 6. Dit artikel vertelt je of gluten echt slecht voor je is.

Wat is gluten?

 1. Hoewel vaak gedacht als een enkele verbinding, is gluten een verzamelnaam die verwijst naar veel verschillende soorten eiwitten (prolaminen) die worden gevonden in tarwe, gerst, rogge en triticale (een kruising tussen tarwe) en rogge) (1).

 2. Verschillende prolaminen bestaan, maar ze zijn allemaal gerelateerd en hebben vergelijkbare structuren en eigenschappen. De belangrijkste prolaminen in tarwe zijn gliadine en glutenine, terwijl de primaire in gerst hordeïne is (2).

 3. Gluten-eiwitten - zoals glutenine en gliadine - zijn zeer elastisch, daarom zijn glutenhoudende granen geschikt voor het maken van brood en andere gebakken producten.

 4. In feite wordt extra gluten in de vorm van een product in poedervorm dat vitale tarwegluten wordt genoemd vaak aan gebakken producten toegevoegd om de sterkte, rijst en houdbaarheid van het eindproduct te vergroten.

 5. Gluten bevattende granen en voedingsmiddelen vormen een groot deel van de moderne diëten, met een geschatte inname in westerse diëten ongeveer 5-20 gram per dag (1).

 6. Gluten-eiwitten zijn zeer resistent tegen protease-enzymen die eiwitten in uw spijsverteringskanaal afbreken.

 7. De onvolledige vertering van eiwitten zorgt ervoor dat peptiden - grote eenheden aminozuren, de bouwstenen van eiwitten - door de wand van uw dunne darm in de rest van uw lichaam.

 8. Dit kan immuunresponsen veroorzaken die zijn aangegeven in een aantal gluten-gerelateerde aandoeningen, zoals coeliakie (3).

Glutenintolerantie

 1. De term glutenintolerantie verwijst naar drie soorten voorwaarden (4).

 2. Hoewel de volgende voorwaarden enige overeenkomsten vertonen, verschillen ze aanzienlijk in oorsprong, ontwikkeling en ernst.

 3. Coeliakie is een inflammatoire auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door zowel genetische als omgevingsfactoren. Het is van invloed op ongeveer 1% van de wereldbevolking.

 4. In landen zoals Finland, Mexico en specifieke populaties in Noord-Afrika wordt de prevalentie echter veel hoger geschat - ongeveer 2-5% (5, 6).

 5. Het is een chronische aandoening die verband houdt met de consumptie van glutenbevattende granen bij gevoelige mensen. Hoewel coeliakie veel systemen in je lichaam omvat, wordt het beschouwd als een ontstekingsziekte van de dunne darm.

 6. De inname van deze granen bij mensen met coeliakie veroorzaakt schade aan enterocyten, cellen die langs de dunne darm lopen. Dit leidt tot darmbeschadiging, malabsorptie van voedingsstoffen en symptomen zoals gewichtsverlies en diarree (7).

 7. Andere symptomen of presentaties van coeliakie zijn bloedarmoede, osteoporose, neurologische aandoeningen en huidziekten, zoals dermatitis. Toch hebben veel mensen met coeliakie helemaal geen symptomen (8, 9).

 8. De aandoening wordt gediagnosticeerd door darmbiopsie - beschouwd als de "gouden standaard" voor het diagnosticeren van coeliakie - of bloedonderzoek voor specifieke genotypen of antilichamen. Momenteel is de enige remedie voor de ziekte totale vermijding van gluten (9).

 9. Tarweallergie komt vaker voor bij kinderen, maar kan ook gevolgen hebben voor volwassenen. Degenen die allergisch zijn voor tarwe hebben een abnormale immuunrespons op specifieke eiwitten in tarwe en tarweproducten (4).

 10. Symptomen kunnen variëren van milde misselijkheid tot ernstige, levensbedreigende anafylaxie - een allergische reactie die ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken - na inname van tarwe of het inhaleren van tarwebloem.

 11. Tarweallergie is anders dan coeliakie en het is mogelijk om beide aandoeningen te hebben.

 12. Tarweallergieën worden meestal gediagnosticeerd door allergologen met bloed- of huidpriktesten.

 13. Een grote populatie mensen meldt symptomen na het eten van gluten, ook al hebben ze geen coeliakie of een allergie voor tarwe (10).

 14. Niet-coeliakie glutengevoeligheid (NCGS) wordt gediagnosticeerd wanneer een persoon geen van de bovenstaande aandoeningen heeft, maar toch darmsymptomen en andere symptomen ervaart - zoals hoofdpijn, vermoeidheid en gewrichtspijn - wanneer ze gluten consumeren (11).

 15. Coeliakie en tarweallergie moeten worden uitgesloten om NCGS te diagnosticeren, omdat de symptomen elkaar overlappen bij al deze aandoeningen.

 16. Net als mensen met coeliakie of een allergie voor tarwe, melden mensen met NCGS verbetering van de symptomen bij het volgen van een glutenvrij dieet.

Andere populaties die baat kunnen hebben bij een glutenvrij dieet

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een glutenvrij dieet effectief is bij het verminderen van symptomen die verband houden met verschillende aandoeningen. Sommige experts hebben het ook in verband gebracht met de preventie van bepaalde ziekten.

 2. Er zijn verschillende theorieën over waarom gluten auto-immuunziekten kunnen veroorzaken of verergeren, zoals Hashimoto's thyroiditis, diabetes type 1, de ziekte van Grave en reumatoïde artritis.

 3. Onderzoek toont aan dat auto-immuunziekten gemeenschappelijke genen en immuunroutes delen met coeliakie.

 4. Moleculaire nabootsing is een mechanisme dat is voorgesteld als een manier waarop gluten auto-immuunziekte initieert of verergert. Dit is wanneer een vreemd antigeen - een stof die een immuunrespons bevordert - overeenkomsten vertoont met de antigenen van uw lichaam (12).

 5. Het eten van voedsel dat deze vergelijkbare antigenen bevat, kan leiden tot de productie van antilichamen die reageren met zowel het ingenomen antigeen als de eigen weefsels van uw lichaam (13).

 6. Coeliakie is zelfs geassocieerd met een hoger risico op extra auto-immuunziekten en komt vaker voor bij mensen met andere auto-immuunziekten (14).

 7. Bijvoorbeeld, de prevalentie van coeliakie wordt geschat op tot vier keer hoger bij mensen met de ziekte van Hashimoto - een auto-immuunaandoening van de schildklier - dan bij het algemene publiek (15).

 8. Daarom blijkt uit tal van onderzoeken dat een glutenvrij dieet veel mensen met auto-immuunziekten ten goede komt (16).

 9. Gluten is ook gebonden aan darmziekten, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) en inflammatoire darmziekte (IBD), waaronder de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (17).

 10. Plus, het is aangetoond dat het darmbacteriën verandert en de darmpermeabiliteit verhoogt bij mensen met IBD en IBS (18).

 11. Ten slotte blijkt uit onderzoek dat glutenvrije diëten mensen ten goede komen met andere aandoeningen, zoals fibromyalgie, endometriose en schizofrenie (2).

Moet iedereen gluten vermijden?

 1. Het is duidelijk dat veel mensen, zoals mensen met coeliakie, NCGS en auto-immuunziekten, baat hebben bij het volgen van een glutenvrij dieet.

 2. Toch is het onduidelijk of iedereen - ongeacht de gezondheidstoestand - zijn eetgewoonten moet wijzigen.

 3. Verschillende theorieën hebben ontwikkeld waarom menselijke lichamen mogelijk niet in staat zijn gluten te verwerken. Sommige onderzoeken suggereren dat menselijke spijsverteringssystemen niet zijn geëvolueerd om het soort of de hoeveelheid graaneiwitten te verteren die gebruikelijk zijn in moderne diëten.

 4. Plus, sommige onderzoeken tonen een mogelijke rol aan bij andere tarwe-eiwitten, zoals FODMAP's (specifieke soorten koolhydraten), amylase-trypsineremmers en tarwekiemagglutinines, bij het bijdragen aan symptomen gerelateerd aan NCGS.

 5. Dit suggereert een ingewikkelder biologische reactie op tarwe (19).

 6. Het aantal mensen dat gluten vermijdt, is dramatisch gestegen. Bijvoorbeeld, Amerikaanse gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) laten zien dat de prevalentie van vermijding tussen 2009 en 2014 meer dan verdrievoudigde (2).

 7. Bij mensen met gerapporteerde NCGS die gecontroleerde tests ondergaan, wordt de diagnose bevestigd in slechts ongeveer 16-30% (20, 21).

 8. Omdat de redenen voor NCGS-symptomen grotendeels onbekend zijn en testen op NCGS nog niet is geperfectioneerd, blijft het aantal mensen dat mogelijk negatief op gluten reageert onbekend (22).

 9. Hoewel er een duidelijke duw is in de wereld van gezondheid en welzijn om gluten te voorkomen voor de algehele gezondheid - wat de populariteit van glutenvrije diëten beïnvloedt - zijn er ook steeds meer aanwijzingen dat de prevalentie van NCGS is in opkomst.

 10. Momenteel is de enige manier om te weten of u persoonlijk zou profiteren van een glutenvrij dieet nadat coeliakie en tarweallergie zijn uitgesloten, gluten te vermijden en uw symptomen te bewaken.

Waarom veel mensen zich beter voelen

 1. Er zijn verschillende redenen waarom de meeste mensen zich beter voelen op een glutenvrij dieet.

 2. Allereerst houdt gluten vermijden meestal in op bewerkte voedingsmiddelen, omdat het wordt aangetroffen in een breed scala aan sterk bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, gebakken goederen en suikerhoudende granen.

 3. Deze voedingsmiddelen bevatten niet alleen gluten, maar bevatten meestal ook veel calorieën, suiker en ongezonde vetten.

 4. Veel mensen zeggen dat ze afvallen, zich minder moe voelen en minder gewrichtspijn hebben tijdens een glutenvrij dieet. Het is waarschijnlijk dat deze voordelen worden toegeschreven aan de uitsluiting van ongezond voedsel.

 5. Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suikers is bijvoorbeeld in verband gebracht met gewichtstoename, vermoeidheid, gewrichtspijn, slecht humeur en spijsverteringsproblemen - alle symptomen die verband houden met NCGS (23, 24, 25, 26).

 6. Bovendien vervangen mensen vaak glutenbevattend voedsel door gezondere opties, zoals groenten, fruit, gezonde vetten en eiwitten - die de gezondheid en het welzijn kunnen bevorderen.

 7. Bovendien kunnen spijsverteringssymptomen verbeteren als gevolg van het verminderen van de inname van andere veel voorkomende ingrediënten, zoals FODMAP's (koolhydraten die vaak spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel en gas) (27).

 8. Hoewel verbeterde symptomen op een glutenvrij dieet verband kunnen houden met NCGS, kunnen deze verbeteringen ook te wijten zijn aan de bovengenoemde redenen of een combinatie van beide.

Is dit dieet veilig?

 1. Hoewel veel gezondheidswerkers anders suggereren, is het veilig om een ​​glutenvrij dieet te volgen - zelfs voor mensen die dit niet noodzakelijk hoeven te doen.

 2. Het uitsnijden van tarwe en andere glutenbevattende granen of producten heeft geen nadelige gezondheidseffecten - zolang deze producten worden vervangen door voedzaam voedsel.

 3. Alle voedingsstoffen in gluten bevattende granen, zoals B-vitamines, vezels, zink, ijzer en kalium, kunnen gemakkelijk worden vervangen door een goed afgeronde, op hele voedingsmiddelen gebaseerde dieet bestaande uit groenten, fruit, gezonde vetten en voedzame eiwitbronnen.

 4. Het is belangrijk op te merken dat alleen omdat een artikel glutenvrij is, niet betekent dat het gezond is.

 5. Veel bedrijven brengen glutenvrije koekjes, cakes en andere sterk bewerkte voedingsmiddelen op de markt als gezonder dan hun tegenhangers die gluten bevatten.

 6. Uit één onderzoek bleek zelfs dat 65% van de Amerikanen gelooft dat glutenvrij voedsel gezonder is en 27% ervoor kiest om ze op te eten om gewichtsverlies te bevorderen (28).

 7. Hoewel glutenvrije producten bewezen gunstig zijn voor degenen die ze nodig hebben, zijn ze niet gezonder dan die welke gluten bevatten.

 8. En hoewel het volgen van een glutenvrij dieet veilig is, moet u er rekening mee houden dat elk dieet dat sterk afhankelijk is van bewerkte voedingsmiddelen waarschijnlijk geen gezondheidsvoordelen oplevert.

 9. Plus, er wordt nog steeds gedebatteerd of het gebruik van dit dieet de gezondheid van mensen zonder intolerantie ten goede komt.

 10. Naarmate het onderzoek op dit gebied zich ontwikkelt, is het waarschijnlijk dat de relatie tussen gluten en de impact ervan op de algehele gezondheid beter zal worden begrepen. Tot die tijd kunt alleen u beslissen of het vermijden van het gunstig is voor uw persoonlijke behoeften.

De onderste regel

 1. Een glutenvrij dieet volgen is voor sommigen een noodzaak en een keuze voor anderen.

 2. De relatie tussen gluten en algehele gezondheid is ingewikkeld en er is onderzoek aan de gang.

 3. Gluten is in verband gebracht met auto-immuunziekten, spijsvertering en andere gezondheidsproblemen. Hoewel mensen met deze aandoeningen gluten moeten of moeten vermijden, is het nog steeds onduidelijk of een glutenvrij dieet mensen zonder intolerantie ten goede komt.

 4. Omdat er momenteel geen nauwkeurige testen op intolerantie zijn en gluten vermijden geen gezondheidsrisico's oplevert, kunt u het proberen om te zien of u zich beter voelt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407