Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is het eten van tilapia-vis veilig en gezond?

Is het eten van tilapia-vis veilig en gezond?

 1. In dit artikel beantwoorden we enkele veel voorkomende zorgen over de landbouw, veiligheid, fokkerij en voedingswaarde van tilapia.

Wat is tilapia?

 1. Tilapia is een magere vis met een milde smaak, die gemakkelijk te bereiden is en relatief goedkoop. In 2016 werd tilapia vierde op een lijst van vissoorten die mensen in de Verenigde Staten het meest zullen consumeren.

 2. Tilapia-vissen zijn zeer flexibel en kunnen zelfs overleven in water van slechte kwaliteit of in overvolle omstandigheden. Ze groeien snel, dus ze zijn een populaire keuze voor de landbouw. De meest populaire gekweekte soort is inheems in de rivier de Nijl in Noordoost-Afrika.

Wat zijn de zorgen over tilapia-landbouw?

 1. Er zijn tilapia-boerderijen over de hele wereld. De vis verdraagt ​​geen koud water, dus de kweek vindt meestal plaats in warmere klimaten. Normen voor visteelt variëren afhankelijk van het land en de boerderij.

 2. Tilapia is een zeer succesvolle vis die in verschillende omstandigheden kan overleven. Dit kan problemen veroorzaken als een van de vissen ontsnapt, omdat ze een invasieve soort kunnen worden. In de VS vindt tilapia-kweek plaats in gesloten tanks om te voorkomen dat de vissen ontsnappen.

 3. Tilapia verhogen in krappe omstandigheden kan leiden tot ziekte en overbevolking. Tilapia eet algen, maar kan op verschillende voedingsmiddelen overleven. Een dieet van goede kwaliteit en een schone, ruime omgeving zorgen meestal voor een gezondere vis.

 4. Het Ocean Wise-schema labelt visbronnen op basis van hun duurzaamheid. Dit houdt rekening met de overleving op lange termijn van de soort, de gezondheid, milieuvervuiling en de impact van de visserij op het bredere ecosysteem.

 5. Voorbeelden van niet-duurzame bronnen van tilapia zijn vijverkwekerijen in China en Taiwan en open-net penkwekerijen in Colombia.

 6. Duurzame bronnen van tilapia zijn onder meer:

Is tilapia veilig om te eten?

 1. Wanneer boerderijen de tilapia in goede omstandigheden grootbrengen, zijn de vissen veilig om te eten. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) noemt tilapia als een van de beste keuzes voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en kinderen ouder dan 2 jaar. Dit komt door het lage gehalte aan kwik en verontreinigingen.

Is tilapia genetisch gemodificeerd?

 1. Selectief kweken heeft in de loop van de tijd geleid tot veranderingen in de genen van de meeste gekweekte dieren en vissen. De soorten op boerderijen zien er vaak anders uit dan die in het wild.

 2. Selectief fokken kan de hoeveelheid vlees van een dier verhogen of een soort gemakkelijker kweken. Dit heeft meestal geen nadelige gevolgen voor mensen die vlees of vis eten.

 3. Mensen willen echter misschien voedseletiketten controleren op de volgende voorwaarden:

 4. Deze termen betekenen dat wetenschappers het DNA van een dier of plant in het laboratorium hebben veranderd. Dit is een veel voorkomende manier om planten resistent te maken tegen ziekten, plagen of chemicaliën, zoals glyfosaat.

 5. De eerste GE-vis die door de FDA werd goedgekeurd voor verkoop in de VS was de AquAdvantage-zalm die AquaBounty Technologies produceerde. Deze vis groeit sneller dan in het wild als gevolg van hogere niveaus van groeihormoon. Deze GE-zalm bevat mogelijk ook meer antibiotica en kleurstoffen voor levensmiddelen.

 6. Na een onderzoek besloot de FDA dat de zalm van AquAdvantage veilig was om te eten en geen bedreiging voor het milieu vormde, ondanks veel organisaties en experts die bezorgdheid uitten. De FDA heeft nog geen GE tilapia goedgekeurd, hoewel AquaBounty Technologies momenteel GE-forel, meerval en andere vis ontwikkelt, die ze commercieel willen verkopen.

 7. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) maakt een nieuw schema voor het etiketteren van genetisch gemodificeerde levensmiddelen. Dit maakt het voor consumenten gemakkelijker om te weten welke voedingsmiddelen GM zijn.

Bevat tilapia dioxines?

 1. Dioxines zijn giftige chemicaliën die het milieu vervuilen en schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen aanwezig zijn in het weefsel van dieren, vissen en schaaldieren, die mensen kunnen eten. De meeste landen controleren voedsel op dioxineverontreiniging.

 2. Verontreinigd diervoeder is een veel voorkomende bron van dioxines. Zolang boerderijen voer gebruiken dat voldoet aan de veiligheidsnormen, is het onwaarschijnlijk dat het schadelijke niveaus van dioxinen bevat.

 3. Tilapia bevat waarschijnlijk geen dioxinen meer dan andere soorten vis.

Welke voeding biedt tilapia?

 1. Tilapia is een bron van eiwitten en bevat relatief weinig vet. Het eten van vis is over het algemeen een gezondere manier om eiwitten te consumeren dan gebakken, verwerkt of rood vlees. Tilapia bevat ook minder natrium, calorieën en totaal vet dan spek en ander verwerkt vlees en bevat, in tegenstelling tot hen, geen nitraten die mogelijk kanker kunnen veroorzaken.

 2. Tilapia bevat de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. Omega-3-vetzuren dragen bij aan de gezondheid van het hart, het gezichtsvermogen en de gewrichtskracht. Omega-6-vetzuren kunnen minder gunstig zijn voor de gezondheid als mensen ze teveel consumeren, omdat ze ontstekingen kunnen veroorzaken of verergeren.

 3. Er zijn meer omega-6-vetzuren in tilapia dan omega-3-vetzuren. Het totale vetgehalte in een tilapiafilet is echter laag, dus een persoon zal slechts een kleine hoeveelheid omega-6 consumeren wanneer hij de vis eet.

 4. Vanwege de hogere verhouding van omega-6 tot omega-3 is tilapia minder gezond dan zalm. Het biedt echter nog steeds meer omega-3 dan de meeste soorten vlees. Onderzoek in 2018 wees uit dat het geven van tilapia-visrijk verrijkt voer hun omega-3-gehalte verder verhoogt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van tilapia?

 1. Mensen kunnen magere vis minstens twee keer per week eten als onderdeel van een gezond dieet. Tilapia is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren en eiwitten, die beide belangrijk zijn voor een goede gezondheid.

 2. Door tilapia te kiezen uit een verantwoorde bron kunnen de gezondheidsrisico's worden beperkt. Consumenten kunnen op zoek gaan naar het land van herkomst of het Ocean Wise-symbool om de bron van hun vis te controleren.

Wat zijn de alternatieven voor tilapia?

 1. Magere vis bevat relatief weinig vet en calorieën, waardoor het een gezondere keuze is. Tilapia is een magere vis, maar andere vissen bevatten meer omega-3-vetzuren.

 2. Er zijn andere magere, kwikarme vissen met een goed omega-3-gehalte die een gezondere optie kunnen zijn dan tilapia. Waaronder:

Takeaway

 1. Veel mensen genieten van tilapia, die weinig vet bevat en een goede eiwitbron is. Er zijn tilapia-boerderijen over de hele wereld. Als deze boerderijen goede omstandigheden handhaven, is hun vis veilig om te eten.

 2. Als u tilapia kiest uit een verantwoordelijke bron, zorgt u ervoor dat de vis die een persoon eet veilig, gezond en duurzaam is. Consumenten kunnen op zoek gaan naar het land van herkomst of het Ocean Wise-symbool om de bron van hun vis te controleren.

 3. Bij het eten van vis is het het beste om een ​​vis met weinig kwik te kiezen die meer omega-3 bevat dan omega-6-vetzuren, zoals sardines of zalm. Niet-GE tilapia is echter nog steeds een betere keuze dan rood vlees en verwerkt vlees, zoals spek, hotdogs en hamburgers.

 4. Artikel laatst beoordeeld op di 17 juli 2018. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Advies over het eten van vis [!Fact sheet

 6. Genetisch verbeterde gekweekte tilapia (GIFT) [!Fact sheet

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407