Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is honing goed voor u of slecht?

De onderste regel

 1. Honing wordt vaak op de markt gebracht als een gezond alternatief voor gewone suiker.

 2. Dit is grotendeels te wijten aan de vele gezondheidsvoordelen die eraan verbonden zijn en het gehalte aan antioxidanten.

 3. Hoewel sommigen beweren dat honing een heerlijke en voedzame manier kan zijn om je zoetekauw te helpen genezen, wijzen anderen het af als iets meer dan een hoog suikergehalte.

 4. Dit artikel vertelt je of honing goed of slecht voor je is.

Wat is honing?

 1. Honing is een zoete, stroopachtige substantie die bijen produceren uit de nectar van bloeiende planten.

 2. De bijen verzamelen de nectar en consumeren, verteren en spuien deze op in de bijenkorf om honing te produceren.

 3. Honing wordt opgeslagen in wasachtige structuren die honingraten worden genoemd, die door mensen worden verzameld door het beoefenen van bijenteelt (1).

 4. Veel soorten honing zijn beschikbaar, afhankelijk van de plantbron, de extractiemethode en of deze rauw of gepasteuriseerd is.

 5. Veel voorkomende typen zijn:

 6. Hoewel het voedingsprofiel afhankelijk van het type varieert, bevat een enkele eetlepel (21 gram) honing doorgaans 64 calorieën en 17 gram koolhydraten met weinig tot geen vet, vezels en eiwitten (2 ).

 7. Het bevat ook verschillende micronutriënten, zoals kalium, ijzer en zink - maar in kleine hoeveelheden, minder dan 1% van de Reference Daily Intake (RDI) (2).

Hoog in antioxidanten

 1. Hoogwaardige honing is rijk aan verschillende belangrijke antioxidanten - zoals fenolzuren en flavonoïden - die een betere gezondheid kunnen ondersteunen (3, 4).

 2. Antioxidanten zijn verbindingen die ziekteverwekkende vrije radicalen bestrijden, waardoor uw risico op oxidatieve celbeschadiging wordt verminderd.

 3. Deze verbindingen spelen een centrale rol bij gezondheid en ziekte - met wat onderzoek dat suggereert dat ze kunnen beschermen tegen chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes (5).

 4. Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het eten van bepaalde soorten honing - zoals de boekweitsoort - de antioxidantstatus van uw bloed kan verhogen (6, 7).

Kan de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Regelmatig suiker uitwisselen voor hoogwaardige honing in uw dieet kan verschillende aspecten van de gezondheid van het hart verbeteren, omdat is aangetoond dat het verschillende risicofactoren voor hartaandoeningen vermindert.

 2. Uit een onderzoek van 30 dagen waarbij de effecten van tafelsuiker en honing werden vergeleken bij 55 mensen, bleek dat honing het totale en "slechte" LDL-cholesterolgehalte verlaagde en tegelijkertijd het "goede" HDL-cholesterol verhoogde (8).

 3. Het was ook in staat om triglycerideniveaus tot 19% te verlagen (8).

 4. Bovendien hebben dierstudies aangetoond dat supplementen met honing de systolische bloeddruk (het hoogste nummer van een meting) kan verlagen, een andere belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen (9, 10).

Bevordert wondgenezing

 1. In sommige vormen van traditionele geneeskunde, zoals Ayurveda, wordt honing rechtstreeks op de huid aangebracht om wondgenezing te bevorderen.

 2. Dit wordt vermoedelijk te wijten aan de antibacteriële eigenschappen van honing en het vermogen ervan om de groei van micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken te verminderen (11, 12).

 3. In één klein onderzoek was het direct aanbrengen van manuka-honing op diabetische voetzweren even effectief als conventionele wondverbanden en bevorderde het de genezing bij 97% van de zweren (13).

 4. Evenzo toonde een ander onderzoek bij 30 mensen aan dat het toevoegen van honing aan wondverbanden de genezing verbeterde in ongeveer 43% van de diabetische voetzweren na drie maanden (14).

 5. Ondertussen suggereert ander onderzoek dat het ook een nuttige behandeling kan zijn voor huidaandoeningen, zoals psoriasis, dermatitis en herpes (15, 16, 17).

Beter dan geraffineerde suiker

 1. Hoewel honing veel suiker en calorieën bevat, is het nog steeds een betere keuze dan geraffineerde suiker.

 2. Hoewel geraffineerde suiker weinig op tafel brengt qua voeding, biedt honing antioxidanten - waaronder fenolzuren en flavonoïden (3, 4).

 3. Plus, een studie bij 48 mensen met diabetes type 2 toonde aan dat hoewel honing de bloedsuikerspiegel verhoogt, het misschien niet in dezelfde mate is als suiker (18).

 4. Studies suggereren ook dat het gebruik van honing in plaats van tafelsuiker triglyceriden kan verminderen, evenals het totale en "slechte" LDL-cholesterol ter ondersteuning van de gezondheid van uw hart (8, 18).

 5. Hoewel honing misschien een betere optie is dan geraffineerde suiker, moet het toch met mate worden geconsumeerd om nadelige effecten op uw gezondheid te voorkomen.

Kan bijdragen aan gewichtstoename

 1. Honing bevat veel suiker en calorieën - ongeveer 64 calorieën verpakken in een enkele eetlepel (21 gram) (2).

 2. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, kunnen zelfs een paar porties per dag ervoor zorgen dat de calorieën zich opstapelen.

 3. Na verloop van tijd kan dit leiden tot gewichtstoename - vooral als er geen andere voedingswijzigingen worden aangebracht om deze extra calorieën te verantwoorden.

 4. Honing bevat ook veel suiker, die snel wordt verteerd en ervoor kan zorgen dat je bloedsuikerspiegel piekt en crasht - wat resulteert in verhoogde honger en mogelijke langdurige gewichtstoename (19, 20) .

 5. Bovendien associeert onderzoek consequent een hogere inname van toegevoegde suiker met een hoger risico op gewichtstoename en obesitas (21, 22).

Hoog in suiker

 1. Ondanks de gezondheidsvoordelen die kunnen worden geassocieerd met honing, is het rijk aan suiker - wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

 2. Studies tonen zelfs aan dat suikerrijke diëten kunnen worden gekoppeld aan obesitas, ontsteking, insulineresistentie, leverproblemen en hartaandoeningen (23, 24).

 3. Overmatige suikerinname kan ook worden gekoppeld aan een hoger risico op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker (25, 26, 27).

 4. Daarom is de beste manier om te profiteren van de potentiële voordelen van honing, om te kiezen voor een merk van hoge kwaliteit en dit te gebruiken om ongezonde zoetstoffen te vervangen, zoals high-fructose-glucosestroop of geraffineerde suiker.

 5. Zorg er echter voor dat u uw inname matigt en spaarzaam gebruikt om uw risico op bijwerkingen op de gezondheid te minimaliseren.

Honing kopen

 1. Niet alle honing is gelijk geschapen.

 2. Sommige merken van lage kwaliteit worden zelfs vaak gemengd met siroop in een poging om kosten te besparen en de winst te maximaliseren.

 3. Hoewel het misschien iets duurder is, is de keuze voor een merk van rauwe honing van hoge kwaliteit een eenvoudige en effectieve manier om te garanderen dat je de beste waar voor je geld krijgt.

 4. In tegenstelling tot gewone honing, zijn rauwe versies niet gepasteuriseerd, gefilterd of verwerkt, waardoor ze hun potentiële natuurlijke gezondheidsbevorderende eigenschappen kunnen behouden (28).

 5. Bovendien zorgt de keuze voor een rauw ras ervoor dat uw honing geen toegevoegde siropen of extra ingrediënten bevat die mogelijke voordelen kunnen verminderen.

 6. Houd er rekening mee dat rauwe honing nooit mag worden gegeven aan kinderen jonger dan één jaar vanwege het risico op baby-botulisme, een ernstige ziekte veroorzaakt door toxines van een specifieke bacteriestam genaamd Clostridium botulinum .

 7. Na de leeftijd van één is het spijsverteringssysteem doorgaans voldoende ontwikkeld om mogelijk schadelijke toxines te bestrijden en het risico op ziekten te minimaliseren (29).

De onderste regel

 1. Honing is gekoppeld aan gezondheidsvoordelen zoals een verbeterde gezondheid van het hart, wondgenezing en de antioxidantstatus van het bloed.

 2. Te veel consumeren kan echter schadelijke effecten veroorzaken vanwege het hoge suiker- en caloriegehalte.

 3. Het is dus het beste om honing te gebruiken om andere vormen van suiker te vervangen en er met mate van te genieten.

 4. Maar als je jezelf beperkt en een product van hoge kwaliteit kiest, kan honing deel uitmaken van een gezond, goed afgerond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407