Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is Hummus gezond? Top 8 voordelen van hummus

De onderste regel

 1. Hummus is een ongelooflijk populaire dip en verspreiding in het Midden-Oosten.

 2. Het wordt meestal gemaakt door kikkererwten (garbanzo-bonen), tahini (gemalen sesamzaadjes), olijfolie, citroensap en knoflook te mengen in een keukenmachine.

 3. Hummus is niet alleen heerlijk, het is ook veelzijdig, zit boordevol voedingsstoffen en is gekoppeld aan vele indrukwekkende gezondheids- en voedingsvoordelen (1).

 4. Hier zijn 8 wetenschappelijk bewezen voordelen van hummus.

1. Super voedzaam en boordevol plantaardige eiwitten

 1. Je kunt je goed voelen over het eten van hummus, omdat het een breed scala aan vitamines en mineralen bevat.

 2. Een portie hummus van 100 gram levert (2):

 3. Hummus is een geweldige bron van plantaardig eiwit en levert 7,9 gram per portie.

 4. Dit maakt het een uitstekende optie voor mensen met een vegetarisch of veganistisch dieet. Het consumeren van voldoende eiwitten is essentieel voor optimale groei, herstel en immuunfunctie.

 5. Bovendien bevat hummus ijzer, folaat, fosfor en B-vitamines, die allemaal belangrijk zijn voor vegetariërs en veganisten, omdat ze mogelijk niet genoeg krijgen van hun dieet.

2. Rijk aan ingrediënten Bewezen om ontstekingen te bestrijden

 1. Ontsteking is de manier van het lichaam om zichzelf te beschermen tegen infectie, ziekte of letsel.

 2. Soms kan ontsteking echter langer aanhouden dan noodzakelijk. Dit wordt chronische ontsteking genoemd en is in verband gebracht met veel ernstige gezondheidsproblemen (3).

 3. Hummus zit boordevol gezonde ingrediënten die chronische ontstekingen kunnen helpen bestrijden.

 4. Olijfolie is er een van. Het is rijk aan krachtige antioxidanten die ontstekingsremmende voordelen hebben.

 5. Vooral olijfolie van eerste persing bevat de antioxidant oleocanthal, waarvan wordt aangenomen dat het vergelijkbare ontstekingsremmende eigenschappen heeft als gewone ontstekingsremmende geneesmiddelen (4, 5, 6).

 6. Op dezelfde manier kunnen sesamzaden, die tahini vormen, helpen markers van ontstekingen in het lichaam zoals IL-6 en CRP te verminderen, die verhoogd zijn bij ontstekingsziekten zoals artritis (7, 8).

 7. Bovendien hebben veel onderzoeken aangetoond dat het consumeren van een dieet dat rijk is aan peulvruchten zoals kikkererwten, bloedmarkers van ontsteking vermindert (9, 10, 11, 12).

3. Hoog in vezel die de spijsvertering bevordert en uw goede darmbacteriën voedt

 1. Hummus is een geweldige bron van voedingsvezels, die de spijsvertering kan verbeteren.

 2. Het biedt 6 gram voedingsvezels per 100 gram, wat overeenkomt met 24% van de dagelijkse vezelaanbeveling voor vrouwen en 16% voor mannen (13).

 3. Dankzij het hoge vezelgehalte kan hummus u helpen regelmatig te blijven. Dit komt omdat voedingsvezels helpen de ontlasting zachter te maken en groter te maken, zodat ze gemakkelijker kunnen worden doorgegeven (14).

 4. Bovendien helpt voedingsvezels ook de gezonde bacteriën in uw darmen te voeden.

 5. Uit een onderzoek bleek dat het gedurende drie weken toevoegen van 200 gram kikkererwten (of raffinosevezel uit kikkererwten) de groei van nuttige bacteriën, zoals bifidobacteriën, bevorderde, terwijl de groei van schadelijke bacteriën (15).

 6. Een deel van de vezels in hummus kan door darmbacteriën worden omgezet in het vetzuurbutyraat met korte keten. Dit vetzuur helpt de dikke darmcellen te voeden en heeft vele indrukwekkende voordelen (15).

 7. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de productie van butyraat verband houdt met een lager risico op darmkanker en andere gezondheidsproblemen (16, 17).

4. Heeft een lage glycemische index, dus kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

 1. Hummus heeft verschillende eigenschappen die uw bloedsuikerspiegel kunnen helpen beheersen.

 2. Eerst wordt hummus voornamelijk gemaakt van kikkererwten, die een lage glycemische index (GI) hebben.

 3. De glycemische index is een schaal die het vermogen van voedingsmiddelen meet om de bloedsuikerspiegel te verhogen.

 4. Voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde worden snel verteerd en vervolgens opgenomen, waardoor een scherpe piek en daling van de bloedsuikerspiegel ontstaat. Omgekeerd worden voedingsmiddelen met een lage GI-waarde langzaam verteerd en vervolgens opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en evenwichtiger stijgt en daalt.

 5. Hummus is ook een geweldige bron van oplosbare vezels en gezonde vetten.

 6. Kikkererwten zijn rijk aan eiwitten, resistent zetmeel en antinutriënten, die de vertering van koolhydraten vertragen (18).

 7. Vetten helpen ook de opname van koolhydraten uit de darm te vertragen, wat op zijn beurt zorgt voor een langzamere en meer gestage afgifte van suiker in de bloedbaan.

 8. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat wit brood na een maaltijd vier keer meer suiker in het bloed afgeeft dan hummus, ondanks dezelfde hoeveelheid koolhydraten (19).

5. Bevat hart-gezonde ingrediënten die het risico op hartziekten kunnen verminderen

 1. Hartziekten zijn verantwoordelijk voor 1 op de 4 sterfgevallen wereldwijd (20).

 2. Hummus bevat verschillende ingrediënten die risicofactoren voor hartaandoeningen kunnen helpen verminderen.

 3. In een vijf weken durende studie consumeerden 47 gezonde volwassenen een dieet met toegevoegde kikkererwten of een dieet met toegevoegde tarwe. Na de studie hadden degenen die extra kikkererwten aten 4,6% lagere "slechte" LDL-cholesterolwaarden dan mensen die extra tarwe aten (21).

 4. Bovendien concludeerde een review van 10 studies met meer dan 268 mensen dat een dieet rijk aan peulvruchten zoals kikkererwten het "slechte" LDL-cholesterol met gemiddeld 5% verlaagde (22).

 5. Naast kikkererwten is hummus ook een geweldige bron van hart-gezonde vetten uit olijfolie.

 6. Uit een analyse van 32 onderzoeken met meer dan 840.000 mensen bleek dat degenen met de hoogste inname van gezonde oliën, vooral olijfolie, een 12% lager risico op overlijden hadden als gevolg van hartaandoeningen en een 11% lager risico op overlijden in het algemeen (23).

 7. Een ander onderzoek wees uit dat voor elke 10 gram (ongeveer 2 theelepel) extra vergine olijfolie per dag, het risico op hartaandoeningen met nog eens 10% afnam (24).

 8. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer langetermijnstudies over hummus nodig.

6. Bevordert gewichtsverlies en helpt u een gezond lichaamsgewicht te behouden

 1. Verschillende studies hebben onderzocht hoe hummus gewichtsverlies en onderhoud beïnvloedt.

 2. Interessant is dat volgens een nationaal onderzoek mensen die regelmatig kikkererwten of hummus consumeerden 53% minder kans hadden op obesitas.

 3. Ze hadden ook een lagere BMI en hun tailleomvang was gemiddeld 5,5 cm kleiner dan mensen die niet regelmatig kikkererwten of hummus consumeerden (25).

 4. Dat gezegd hebbende, het is niet helemaal duidelijk of deze resultaten te wijten waren aan specifieke eigenschappen van kikkererwten of hummus of gewoon dat mensen die dit voedsel eten een over het algemeen gezonde levensstijl hebben.

 5. Andere studies hebben ook een hogere inname van peulvruchten zoals kikkererwten gekoppeld aan een lager lichaamsgewicht en verbeterde verzadiging (26, 27).

 6. Hummus heeft verschillende eigenschappen die gewichtsverlies kunnen bevorderen.

 7. Het is een geweldige bron van voedingsvezels waarvan is aangetoond dat het de niveaus van de volheidshormonen cholecystokinine (CCK), peptide YY en GLP-1 verhoogt. Bovendien is aangetoond dat voedingsvezels ook het niveau van het hongerhormoon ghreline verlagen (28, 29, 30).

 8. Door de eetlust te beteugelen, kan vezels uw calorie-inname helpen verminderen, wat gewichtsverlies bevordert.

 9. Bovendien is hummus een geweldige bron van plantaardig eiwit. Onderzoek heeft aangetoond dat een hogere eiwitinname de eetlust kan verminderen en je metabolisme kan stimuleren (31).

7. Geweldig voor mensen met intoleranties, omdat het van nature gluten-, noten- en zuivelvrij is

 1. Voedselallergieën en -intoleranties treffen miljoenen mensen wereldwijd.

 2. Mensen die lijden aan voedselallergieën en -intoleranties hebben moeite om voedsel te vinden dat ze kunnen eten dat geen ongemakkelijke symptomen veroorzaakt.

 3. Gelukkig kan hummus door bijna iedereen worden genoten.

 4. Het is van nature gluten-, noten- en zuivelvrij, wat betekent dat het geschikt is voor mensen die lijden aan gemeenschappelijke aandoeningen zoals coeliakie, notenallergieën en lactose-intolerantie.

 5. Hoewel hummus van nature geen ingrediënten bevat, is het toch verstandig om de volledige lijst van ingrediënten te lezen, omdat sommige merken conserveermiddelen of andere ingrediënten kunnen toevoegen.

 6. Houd er bovendien rekening mee dat kikkererwten veel raffinose bevatten, een type FODMAP. Mensen die gevoelig zijn voor FODMAP's, zoals mensen met het prikkelbare darmsyndroom, moeten ervoor oppassen dat ze zich niet teveel overgeven aan hummus (32).

 7. Houd er ook rekening mee dat hummus sesamzaadpasta bevat, ook bekend als tahini. Sesamzaad is een veel voorkomend allergeen in het Midden-Oosten (33).

8. Ongelofelijk eenvoudig toe te voegen aan uw dieet

 1. Hummus is niet alleen voedzaam en smakelijk, maar het is ook gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet - er zijn schijnbaar eindeloze manieren waarop u hummus kunt gebruiken.

 2. Verspreid het op uw favoriete wrap, pitabroodje of sandwich in plaats van andere calorierijke spreads zoals mayonaise of romige dressings.

 3. Hummus maakt ook een smakelijke dip en kan het beste worden gecombineerd met knapperig voedsel zoals selderij, wortelen, komkommers en niet-scherpsmakende pepers. Veel mensen vinden dit voldoet aan het hunkeren naar chips.

 4. Hoewel hummus algemeen verkrijgbaar is in supermarkten, is het ongelooflijk eenvoudig om thuis te maken.

 5. Het hele proces duurt minder dan 10 minuten en vereist alleen een keukenmachine.

 6. Ingrediënten

De onderste regel

 1. Hummus is een populaire dip en spread uit het Midden-Oosten die boordevol vitaminen en mineralen zit.

 2. Onderzoek heeft hummus en zijn ingrediënten gekoppeld aan een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder het helpen bestrijden van ontstekingen, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, een betere spijsvertering, een lager risico op hartaandoeningen en gewichtsverlies.

 3. Bovendien is hummus van nature vrij van veel voorkomende voedselallergenen en irriterende stoffen, zoals gluten, noten en zuivel, wat betekent dat het door de meeste mensen kan worden gebruikt.

 4. Voeg hummus aan uw dieet toe door het bovenstaande recept te volgen - het is ongelooflijk eenvoudig te maken en duurt minder dan tien minuten.

 5. Al met al is hummus een supereenvoudige, gezonde en heerlijke aanvulling op uw dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407