Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is koken met een Air Friteuse gezond?

De onderste regel

 1. Geadverteerd als een gezonde, schuldvrije manier om van uw favoriete gefrituurde gerechten te genieten, hebben luchtfriteuses een recente toename in populariteit ervaren.

 2. Er wordt beweerd dat ze helpen het vetgehalte van populaire voedingsmiddelen zoals patat, kippenvleugels, empanadas en vissticks te verlagen.

 3. Maar hoe gezond is koken met een luchtfriteuse?

 4. Dit artikel zal het bewijsmateriaal bekijken en bepalen of de voordelen van het gebruik van een luchtfriteuse echt opwegen tegen de risico's.

Friteuse en hoe werkt het?

 1. Een heteluchtfriteuse is een populair keukenapparaat dat wordt gebruikt om gefrituurd voedsel zoals vlees, gebak en chips te maken.

 2. Het werkt door hete lucht rond het voedsel te laten circuleren om een ​​knapperige, knapperige buitenkant te produceren.

 3. Dit resulteert ook in een chemische reactie die bekend staat als het Maillard-effect, die optreedt tussen een aminozuur en een reducerende suiker in aanwezigheid van warmte. Het leidt tot veranderingen in de kleur en smaak van levensmiddelen (1).

 4. Luchtgebakken voedingsmiddelen worden aangeprezen als een gezond alternatief voor gefrituurd voedsel, dankzij hun lagere vet- en caloriegehalte.

 5. In plaats van het voedsel volledig in olie onder te dompelen, heeft bakken in de lucht slechts een eetlepel olie nodig om een ​​vergelijkbare smaak en textuur te krijgen als gefrituurd voedsel.

Kan helpen de vetinhoud te verminderen

 1. Gefrituurd voedsel bevat over het algemeen meer vet dan voedsel dat met andere kookmethoden is bereid.

 2. Een gebraden kipfilet bevat bijvoorbeeld ongeveer 30% meer vet dan een gelijke hoeveelheid geroosterde kip (2, 3).

 3. Sommige fabrikanten beweren dat het gebruik van een luchtfriteuse het vetgehalte van gefrituurd voedsel tot 75% kan verlagen.

 4. Dit komt omdat luchtfriteuses aanzienlijk minder vet nodig hebben dan traditionele friteuses. Hoewel veel recepten voor gefrituurde gerechten maximaal 3 kopjes (750 ml) olie vereisen, hebben luchtgebakken voedingsmiddelen slechts ongeveer 1 eetlepel (15 ml) nodig.

 5. Dit betekent dat friteuses tot 50 keer meer olie gebruiken dan luchtfriteuses en, hoewel niet al die olie door het voedsel wordt geabsorbeerd, kan het gebruik van een luchtfriteuse de totale kosten aanzienlijk verminderen vetgehalte van uw voedsel.

 6. In één onderzoek werden de kenmerken van gefrituurde en in de lucht gefrituurde frieten vergeleken en werd vastgesteld dat het bakken in de lucht resulteerde in een eindproduct met aanzienlijk minder vet maar een vergelijkbare kleur en vochtgehalte (4) .

 7. Dit kan een grote invloed hebben op uw gezondheid, omdat een hogere inname van vet uit plantaardige oliën is geassocieerd met een verhoogd risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen en ontstekingen (5, 6).

Friteuse kan helpen bij gewichtsverlies

 1. Gefrituurd voedsel bevat niet alleen meer vet, maar ook meer calorieën en kan bijdragen aan gewichtstoename.

 2. Een studie van 33.542 Spaanse volwassenen ontdekte dat een hogere inname van gefrituurd voedsel werd geassocieerd met een groter risico op obesitas (7).

 3. Als u uw taille wilt bijsnijden, kan het ruilen van gefrituurd voedsel voor luchtgebakken voedsel een goede plek zijn om te beginnen.

 4. 9 gram per gram vet, voedingsvet bevat meer dan twee keer zoveel calorieën per gram als andere macronutriënten zoals eiwitten en koolhydraten.

 5. Omdat gefrituurd voedsel minder vet bevat dan gefrituurde producten, kan overschakelen op een luchtfriteuse een gemakkelijke manier zijn om calorieën te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen.

Verminder de vorming van schadelijke verbindingen

 1. Naast dat het meer vet en calorieën bevat, kan frituren voedsel potentieel gevaarlijke verbindingen zoals acrylamide creëren.

 2. Acrylamide is een verbinding die wordt gevormd in koolhydraatrijk voedsel tijdens kookmethoden op hoog vuur zoals frituren (8).

 3. Volgens het Internationaal Agentschap voor kankeronderzoek wordt acrylamide geclassificeerd als een "waarschijnlijk carcinogeen", wat betekent dat sommige onderzoeken aantonen dat acrylamide kan worden gekoppeld aan de ontwikkeling van kanker (9).

 4. Hoewel de resultaten gemengd zijn, hebben sommige onderzoeken een verband gevonden tussen acrylamide in de voeding en een verhoogd risico op nier-, endometrium- en eierstokkanker (10).

 5. Uw gerechten aan de lucht bakken in plaats van een friteuse te gebruiken, kan het acrylamidegehalte van uw gefrituurde gerechten helpen verlagen. [! 5879 => 1140 = 5!

 6. Het is echter belangrijk op te merken dat tijdens het frituren nog steeds andere schadelijke stoffen kunnen worden gevormd.

 7. Aldehyden, heterocyclische amines en polycyclische aromatische koolwaterstoffen zijn alle andere potentieel gevaarlijke chemicaliën die worden gevormd bij koken op hoge temperatuur en kunnen worden geassocieerd met een hoger risico op kanker (12).

 8. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe luchtbakken de vorming van deze verbindingen kan beïnvloeden.

Gezonder dan frituren

 1. Luchtgebakken voedingsmiddelen kunnen op verschillende manieren gezonder zijn dan gefrituurd voedsel.

 2. Ze bevatten minder vet, calorieën en zelfs enkele potentieel schadelijke stoffen die in traditioneel gefrituurd voedsel worden gevonden.

 3. Als u gewicht wilt verliezen of uw vetinname wilt verlagen zonder gefrituurd voedsel aan te passen of te verminderen, kan overschakelen naar een luchtfriteuse een goede keuze zijn.

 4. Houd er echter rekening mee dat alleen omdat het misschien een betere optie is dan frituren niet betekent dat het een geweldige optie is als het gaat om je algehele gezondheid.

Luchtgebakken eten is niet noodzakelijk gezonder

 1. Hoewel gefrituurd voedsel gezonder kan zijn dan gefrituurd voedsel, is het belangrijk om te onthouden dat ze vergelijkbaar zijn met gefrituurd voedsel bij het koken met olie.

 2. Tal van onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van gefrituurd voedsel in verband kan worden gebracht met tal van schadelijke effecten op de gezondheid.

 3. Een studie van 15.362 mensen vond bijvoorbeeld dat het eten van meer gefrituurd voedsel geassocieerd was met een groter risico op hartfalen (13).

 4. Ander onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig eten van gefrituurd voedsel geassocieerd kan zijn met een hoger risico op bepaalde soorten kanker, waaronder prostaat-, long- en orale kanker (14, 15, 16).

 5. Veelvuldig eten van gefrituurd voedsel is ook in verband gebracht met andere aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk (17, 18).

 6. Hoewel onderzoek naar de effecten van luchtgebakken voedsel specifiek beperkt is, wordt het aanbevolen om uw inname van alle gefrituurd voedsel te verminderen om een ​​betere gezondheid te bevorderen.

 7. Kies in plaats daarvan voor gezondere kookmethoden, zoals bakken, braden, stomen of sauteren, om de smaak te versterken en de negatieve gezondheidseffecten van gefrituurd voedsel te voorkomen.

De onderste regel

 1. Vergeleken met frituren kan het gebruik van een luchtfriteuse de hoeveelheid vet, calorieën en mogelijk schadelijke stoffen in uw voedsel verminderen.

 2. Luchtgebakken voedingsmiddelen zijn echter vergelijkbaar met conventioneel gefrituurd voedsel wanneer ze met olie worden gekookt en regelmatig worden gegeten, kunnen worden geassocieerd met ongunstige gezondheidsproblemen.

 3. Hoewel friteuses een beter alternatief zijn voor friteuses, is het beperken van uw inname van gefrituurd voedsel helemaal de beste optie als het gaat om uw gezondheid.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407