Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is maïs gezond?

Is maïs gezond?

 1. Het internet staat vol met tegenstrijdig advies over maïs. Sommige alternatieve gezondheidssites richten zich op de waargenomen schade van maïs met genetisch gemodificeerd organisme (GMO) of ze verwerpen maïs als een potentieel gevaarlijke korrel. Voorstanders van maïs staan ​​er echter op dat maïs een kernonderdeel van een gezond voedingspatroon is.

 2. Maïs zit in alles, van frisdrank tot ontbijtgranen. Volgens de Tufts University Health Nutrition Letter consumeren Amerikanen elk jaar ongeveer 160 pond maïs per persoon. Deze consumptie heeft tot bezorgdheid geleid of maïs meer gezond voedsel vervangt.

 3. Net als de meeste voedingsmiddelen is maïs noch een remedie, noch een gif. Met mate kan het een gezond onderdeel vormen van de voeding van de meeste mensen.

 4. In dit artikel onderzoeken we de voedingswaarde en mogelijke gezondheidsvoordelen van maïs. We bespreken ook risico's, gezondheidsmythes en enkele tips voor het eten en het bereiden van maïs.

Nutrition

 1. De maïs van vandaag is veel anders dan de maïs die de inheemse volkeren van Noord-Amerika ooit groeiden. Door selectief fokken hebben boeren gestaag maïs gedomesticeerd en daarbij de grootte, kleur en smaak veranderd.

 2. De meeste mensen beschouwen maïs als zoete gele maïs, een grote vorm van maïs. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) bevat een oor van 90 gram verse maïs:

 3. In vergelijking met veel andere groenten en fruit bevat maïs weinig vitamines en mineralen. Een oor van 90 gram (g) verse maïs bevat:

 4. Veel voedingsdeskundigen hebben hun bezorgdheid geuit over het hoge aandeel koolhydraten van maïs in vergelijking met de lage concentratie vitaminen en mineralen. Koolhydraten vullen zich, dus beweren ze dat maïs meer voedingswaarde-dicht voedsel kan vervangen.

 5. Studies van diëten die maïs uitsluiten, zoals paleo- en ketogene diëten, bevatten te veel variabelen om de voordelen van het vermijden van maïs te isoleren. Er is echter weinig ander bewijs dat suggereert dat het eten van maïs schadelijk is, vooral in zijn organische, oude vorm. Met mate kan maïs nog steeds deel uitmaken van een gezond dieet.

Gezondheidsvoordelen

 1. Maïs biedt verschillende potentiële gezondheidsvoordelen. Waaronder:

Betaalbaarheid

 1. Producenten kunnen gemakkelijk en snel maïs verbouwen in veel verschillende regio's van de wereld. Hybridisatie en domesticatie hebben maïs nog eenvoudiger gemaakt om te telen, waardoor maïs een betaalbare grondstof is.

 2. Voor mensen met een zeer laag inkomen, vooral mensen die in ontwikkelingslanden wonen, is maïs een goedkope en gemakkelijke bron van calorieën, koolhydraten en eiwitten.

Antioxidanten

 1. Sommige maïsvariëteiten zijn rijk aan antioxidanten, met name in een groep antioxidanten die carotenoïden worden genoemd.

 2. Antioxidanten bestrijden de effecten van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Onderzoek suggereert dat vrije radicalen een rol kunnen spelen in het verouderingsproces en de ontwikkeling van een aantal chronische ziekten.

 3. Veel fruit en groenten, waaronder donkere bladgroenten, wortelen en zoete aardappelen, zijn ook rijk aan carotenoïden.

Voedingsvezels

 1. Maïs bevat, net als veel granen, peulvruchten en groenten, voedingsvezels.

 2. De hoeveelheid vezels in maïs is echter vaak lager dan die van andere bronnen. Een half kopje gekookte marinebonen levert bijvoorbeeld 9,6 g vezels, terwijl een half kopje gekookte maïs slechts 2,1 g levert.

 3. Vezel kan helpen bij de spijsvertering en het risico op constipatie verminderen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat vezels mensen kunnen helpen langer te leven. Een groot onderzoek uit 2011 vond een verband tussen de inname van voedingsvezels en een lager algemeen risico op voortijdige sterfte, met name door cardiovasculaire, besmettelijke en luchtwegaandoeningen.

Glutenvrije

 1. Hoewel maïs technisch gezien een graan is, is het ook glutenvrij. Dit maakt maïs een veilige optie voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie die granen aan hun dieet willen toevoegen.

Hoog in eiwitten

 1. Maïs bevat meer eiwitten dan veel andere groenten, waardoor het een goede keuze is voor vegetariërs en veganisten of voor mensen die meer eiwitten uit niet-dierlijke bronnen willen eten.

 2. Sommige studies suggereren ook dat een eiwitrijk dieet gezond gewichtsverlies kan ondersteunen door ofwel de honger te verminderen of het lichaam te helpen extra calorieën te verbranden.

Risico's

 1. De belangrijkste zorg voor de gezondheid van voedingsdeskundigen met maïs is dat het kan fungeren als een vulstof, waardoor mensen te veel koolhydraten en te weinig of meer voedzame voedingsmiddelen kunnen eten.

 2. Volgens de Tufts University Health Nutrition Letter heeft meer dan een derde van de maïsmensen in de VS de vorm van maïsstroop met een hoge fructosegraad of HFCS. Deze suiker, een afgeleide van maïzena, heeft talloze discussies teweeggebracht over fabrikanten die zoetstoffen aan verbruiksgoederen toevoegden.

 3. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) verklaart dat er geen overtuigend bewijs is dat HFCS schadelijker is dan andere suikers. De FDA beveelt echter ook aan dat iedereen zijn consumptie van alle toegevoegde suikers beperkt, inclusief HFCS en gewone suiker.

Gezondheidsproblemen

 1. Verschillende zorgen over maïs zijn populair geworden, vooral op prikborden en alternatieve gezondheidssites. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende zorgen:

GMO-maïs

 1. Sommige voorstanders van natuurlijke gezondheid beweren dat GGO-maïs gevaarlijk is. Hoewel boeren in Amerika al lang GGO-gewassen gebruiken, werd in een beoordeling uit 2013 vastgesteld dat gegevens schaars zijn met betrekking tot GGO-gewassen en hun potentiële gezondheidseffecten.

 2. Een onderzoek uit 2012, verschenen in Food and Chemical Toxicology, ontdekte dat ratten die GGO-maïs aten negatieve gezondheidseffecten ervoeren. Het tijdschrift trok het papier echter later terug vanwege de bezorgdheid over fraude en onjuiste gegevens.

 3. De redactie van het tijdschrift heeft nooit bewijs van fraude ontdekt, maar ze vonden wel dat de gegevens ontoereikend waren, wat de bevindingen van het onderzoek fundamenteel ondermijnde. Ook heeft een anti-GGO-organisatie de studie helpen financieren.

 4. Volgens het 2015-artikel van Harvard University's Science in the News hebben zowel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als de American Medical Association geconcludeerd dat GGO-gewassen veilig zijn voor menselijke consumptie.

Maïs bevat veel suiker

 1. Sommige mensen verwarren maïs met HFCS, wat een suiker is. Maïs bevat natuurlijk voorkomende suikers, maar de hoeveelheden zijn vergelijkbaar met die in andere zetmeelrijke groenten, hoewel iets hoger.

Het lichaam kan geen maïs verteren

 1. Maïs bevat veel cellulose, een onoplosbare vezel die het lichaam niet kan verteren. Het lichaam breekt echter de andere componenten van maïs af.

 2. Langer kauwen kan ook helpen het spijsverteringsstelsel cellulosewanden af ​​te breken om toegang te krijgen tot meer voedingsstoffen.

 3. Sommige producenten gebruiken nog steeds een oude methode voor het bereiden van maïs, bekend als nixtamalisatie. Dit proces omvat het weken en koken van de maïs in kalk, wat een alkalische oplossing is die calciumhydroxide bevat.

 4. De producenten wassen en schilden vervolgens de maïs voor verwerking tot voedselproducten, zoals maïsmeel, tortilla's, tamales en anderen.

 5. Nixtamalisatie verbetert de verteerbaarheid, smaak en aroma en vermindert mycotoxinen, die afkomstig zijn van schimmelbesmetting.

Maïs bevat veel vet

 1. Natuurlijk is maïs niet vetrijk. Veel mensen bereiden het echter op een manier die het vetgehalte verhoogt. Door boter en andere vetten of oliën aan maïs toe te voegen, kan dit een vetrijk, calorierijk voedsel worden.

Tips voor het eten en het bereiden van maïs

 1. De meeste mensen eten het liefst maïs na het koken, vaak met boter, olie en kruiden.

 2. Het is ook veilig om rauwe maïs te eten. Veel mensen vinden dat jonge, zachte maïs het beste smaakt als ze rauw is.

 3. De korrels kunnen textuur toevoegen aan salades, soepen en stoofschotels. De USDA biedt de volgende tips voor het bereiden en bewaren van maïs:

Conclusie

 1. Maïs is geen schadelijk voedsel, maar hoewel het verschillende voedingsvoordelen heeft, is het niet bijzonder rijk aan een specifieke voedingsstof en bevat het minder vezels dan andere complexe koolhydraten.

 2. Sommige mensen hebben mogelijk dieetbeperkingen waardoor maïs een slechte keuze is om te eten. Mensen die bijvoorbeeld proberen de inname van koolhydraten te verminderen, moeten maïs vermijden omdat het veel koolhydraten bevat.

 3. Mensen die een eiwitrijk dieet zoeken, kunnen in plaats daarvan kiezen voor noten, mager vlees, vis en zuivelproducten, omdat ze meer eiwitten bevatten dan maïs.

 4. Het kan geen kwaad om maïs uit het dieet te verwijderen, dus het is volkomen veilig voor mensen om het te vermijden. Veel producten bevatten echter maïs en bijproducten van maïs, dus het is noodzakelijk om ingrediëntenetiketten te controleren. Mensen die zich zorgen maken over de gezondheid van maïs moeten met een arts of diëtist praten.

 5. Artikel laatst herzien door wo 16 januari 2019. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Voeding / Dieet te ontvangen. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Kljak, K., Grbesa, D. (2015, 15 januari). Carotenoïdegehalte en antioxiderende activiteit van hexaanextracten van geselecteerde Kroatische maïshybriden [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407