Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is matcha goed voor u en hoe kunt u het gebruiken?

Is matcha goed voor u en hoe kunt u het gebruiken?

 1. De meeste groene theeën worden bereid als een infusie. We drinken het water waarin de theebladen zijn doordrenkt. Matcha-thee wordt gemalen tot poeder en gemengd met heet water, dus we consumeren de bladeren.

 2. Studies suggereren dat groene thee antioxidanten bevat die gunstig zijn voor de gezondheid. Er zijn aanwijzingen dat matcha groene thee een meer geconcentreerde dosis van ten minste een van deze antioxidanten oplevert.

 3. Deze functie maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

 4. Het kijkt naar de voedingswaarde en mogelijke gezondheidsvoordelen van matcha, hoe matcha te gebruiken en mogelijke gezondheidsrisico's.

Wat is matcha?

 1. Matcha is een vorm van Japanse groene thee die wordt gebruikt in de traditionele Japanse theeceremonie. Het is gepoederd en de thee die het maakt heeft een zachte, zachte smaak die niet bitter mag zijn. Klop in heet water met een thee garde, de thee die het produceert moet schuimig van textuur zijn. De kleur is heldergroen.

 2. Matcha is gemaakt van een speciaal soort theeplant, de Camellia Sinensis. Dit levert een soort thee op die bekend staat als tencha. Tencha besteedt een deel van zijn groeitijd gedeeltelijk bedekt. Deze techniek verhoogt de hoeveelheid chlorofyl die het bevat, waardoor het een felgroene kleur krijgt.

 3. Matcha wordt gemaakt door de stengels en aders van tencha te verwijderen en de rest van het blad te stenigen om een ​​poeder te maken.

 4. Er zijn verschillende kwaliteiten matcha. Ceremoniële rang is de hoogste kwaliteit, gebruikt in theeceremonies. Premium kwaliteit is geschikt voor dagelijkse consumptie. Matcha voor het koken is de goedkoopste soort. Het kan worden toegevoegd aan desserts.

Gezondheidsvoordelen

 1. Sommige studies hebben gesuggereerd dat groene thee gezondheidsvoordelen kan hebben. Omdat matcha een geconcentreerde vorm van groene thee is, is aangenomen dat de voordelen van groene thee ook uit matcha zouden worden gehaald en dat ze misschien sterker zouden zijn.

 2. Vooralsnog is er weinig bewijs om deze bewering te ondersteunen.

Concentratie en cognitie

 1. L-theanine is een aminozuur dat in thee wordt aangetroffen. Het bevordert een staat van ontspanning en welzijn. In combinatie met cafeïne kan het een toestand van ontspannen alertheid veroorzaken.

 2. Studies suggereren dat L-thiamine cognitieve en antibacteriële voordelen kan hebben.

 3. Het is gebleken dat het ontspanning, spanning en kalmte verbetert. Met cafeïne verbetert het de prestaties, aandacht, geheugen, focus en alertheid.

 4. Sommige advocaten beweren dat matcha vijf keer zoveel L-theanine bevat als andere soorten thee, maar er lijkt geen onderzoek te zijn om dit te ondersteunen.

Antikankerachtige eigenschappen

 1. Groene thee bevat een klasse antioxidanten bekend als catechines, met name de catechine epigallocatechine gallate (EGCg) die anti-tumor eigenschappen heeft.

 2. Uit een onderzoek bleek dat matcha groene thee minstens 3 keer zoveel EGCg bevatte als andere groene theeën die in onderzoek werden onderzocht.

 3. EGCg kan kanker helpen voorkomen door cellen tegen DNA-schade te beschermen en tumorcelproliferatie te remmen.

 4. Chlorofyl geeft planten hun groene kleur. Studies hebben een hogere consumptie van chlorofyl in verband gebracht met lagere percentages van aan aflatoxine gerelateerde leverkanker.

 5. Matcha is groen, omdat het rijk is aan chlorofyl.

Type 2 diabetes

 1. Sommige studies hebben gesuggereerd dat mensen die groene thee drinken een lager risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2 dan degenen die geen thee hebben gedronken. Anderen hebben geen verband gevonden tussen theeconsumptie en diabetes.

 2. Geen studies hebben gekeken naar het verband tussen matcha en diabetes.

Hartziekte

 1. Een studie gepubliceerd in JAMA in 2006 concludeerde dat consumptie van groene thee wordt geassocieerd met verminderde sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten en andere oorzaken, maar geen kanker.

 2. De studie volgde meer dan 40.000 Japanse deelnemers tussen de 40 en 79 jaar gedurende 11 jaar, beginnend in 1994.

 3. Degenen die minstens 5 koppen groene thee per dag dronken, hadden een aanzienlijk lager risico om te sterven, vooral aan hart- en vaatziekten, dan degenen die minder dan één kop thee per dag dronken.

 4. Een andere studie concludeerde dat catechinen in groene thee antihypertensieve en antitrombogene effecten hebben en dat ze lipiden kunnen verlagen.

 5. De wetenschappers ontdekten dat het consumeren van 10 koppen groene thee per dag het totale cholesterol kan verlagen, maar het consumeren van 4 koppen of minder had geen effect op het cholesterolgehalte.

 6. Matcha is niet op deze manier onderzocht, maar het zou vergelijkbare of sterkere effecten kunnen hebben.

Nutrition

 1. Er zijn niet veel directe studies over matcha geweest en een zoekopdracht in de database van het Amerikaanse Department of Agriculture (USDA) heeft geen voedingswaarde voor matcha opgeleverd.

Gebruikt

 1. Traditioneel wordt een theelepel matchapoeder gemengd met een derde van een kopje water dat heet is, maar niet helemaal kookt, om thee te zetten.

 2. Een groeiende interesse in matcha heeft aanleiding gegeven tot nieuwe manieren om het te gebruiken.

 3. Een suggestie is om hete of ijsthee te maken door een theelepel matchapoeder te mengen met een derde van een kopje heet water en het te drinken zoals het is of het over ijs te gieten.

 4. Hier zijn enkele andere ideeën:

 5. De volgende gezonde en heerlijke recepten zijn ontwikkeld door geregistreerde diëtisten:

 6. Matcha groene thee latte ijslollys

 7. Oranje matcha ijsthee

 8. Matcha groene mueslireep

 9. Matcha kan worden gekocht bij natuurvoedingswinkels, gespecialiseerde theewinkels en online. Zorg ervoor dat het enige ingrediënt matchapoeder is. Veel verpakkingen of voormengsels bevatten toegevoegde suiker, kunstmatige zoetstoffen of andere onnodige ingrediënten.

 10. Naarmate Matcha breder beschikbaar wordt, kan het soms worden gevonden als een speciaal drankje in cafés en coffeeshops. Er kan een grote hoeveelheid suiker worden toegevoegd, dus controleer het etiket of vraag of suiker is toegevoegd en bestel indien mogelijk ongezoet of licht gezoet.

Mogelijke risico's

 1. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.

 2. Matcha is niet uitgebreid onderzocht, dus het is onduidelijk wat de voordelen of risico's kunnen zijn.

 3. In één onderzoek werd een hoge consumptie van groene thee gekoppeld aan reproductieve problemen bij fruitvliegen. Het is onduidelijk of dit hetzelfde effect op mensen kan hebben.

 4. Er is ook bezorgdheid geuit over het effect van straling na het nucleaire ongeval in Fukushima in 2011. De website Matcha Reviews beveelt aan te controleren waar matcha vandaan komt en wat de stralingsstatus is voor dat gebied.

 5. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op do 19 oktober 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 6. Babu, P. V., Liu, D. (2008). Groene thee catechines en cardiovasculaire gezondheid: een update [!Abstract

 7. Dietz, C., Dekker, M. (2017, mei). Effect van groene thee fytochemicaliën op humeur en cognitie [!Abstract

 8. Weiss, D. J. Anderton, C. R. (2003, 5 september). Bepaling van catechinen in matcha groene thee door micellaire elektrokinetische chromatografie [!Abstract

 9. Nobre, A. C. (2008). L-theanine, een natuurlijk bestanddeel in thee, en het effect ervan op de mentale toestand [!Abstract

 10. Owen, G. N., Parnell, H., de Bruin, E. A. Tycroft, J. A. (2008, augustus). De combinatie-effecten van L-theanine en cafeïne op cognitieve prestaties en stemming, [!Abstract

 11. UCI-nieuws. (2015, 7 december). Groene thee schaadt ontwikkeling, reproductie bij fruitvliegen, vindt UCI-studie [!Persbericht

 12. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407