Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is palmolie een van de gezonde oliën om te consumeren?

Saffloerolie afhaalmaaltijden

 1. Palmolie zit boordevol rijke fytonutriënten en antioxidanten en is mogelijk de gezondste bakolie die u kunt consumeren. Het product is in verband gebracht met gezondheidsvoordelen, zoals verlaagde bloeddruk, verbeterde circulatie en genormaliseerde cholesterolspiegels. Het kan ook een verhoogde bescherming bieden voor uw huid tegen schade door de zon en andere milieuverontreinigende stoffen wanneer het in voldoende hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Saffloerolie afhaalmaaltijden

 1. Palmolie is rijk aan voedingsstoffen en wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen. Het is een van de gezondere keuzes voor bakolie. Vloeibare plantaardige oliën, zoals olijfolie, maken echter de beste keuze.

Stabiel bij kamertemperatuur

 1. Tenzij de temperatuur in uw huis hoger is dan 95 graden F, bestaat er een pot rode palmolie in een zachte, vaste toestand, waardoor het gemakkelijk is om de eetlepel in uw kookvat te verplaatsen. Het is zeer houdbaar en heeft geen hydrogenering nodig om het te bewaren vanwege de vele componenten die een superieure oxidatieve stabiliteit hebben. Dit betekent dat je kunt genieten van commercieel voedsel gekookt met palmolie zoals gebakken lekkernijen terwijl je op zoek bent naar een gezondere levensstijl die gehydrogeneerde vetten verwijdert.

 2. Thuis hoeft palmolie niet in de koelkast te worden geplaatst. Dat maakt het zelfs zo moeilijk dat je het moeilijk zult hebben om er met een lepel uit te dompelen. Bewaar het in plaats daarvan in uw kast bij kamertemperatuur.

 3. Hoewel het niet significant verslechtert tijdens korte blootstelling aan zonlicht, namen de antioxidant en andere gezondheidsvoordelen van rode palmolie aanzienlijk af bij opslag in direct licht gedurende 30, 60 en 90 dagen volgens een studie uit 2019 gepubliceerd in Food Research. Zoals de meeste oliën, kan het het beste in een donkere container uit direct zonlicht worden bewaard.

Stabiel bij hoge temperatuur

 1. De samenstelling van 50% verzadigd vet is ook goed voor de stabiliteit bij koken op hoge temperatuur, zelfs bij langdurig hoge temperaturen. De andere helft van de samenstelling is 40 procent enkelvoudig onverzadigd - dezelfde soort die wordt aangetroffen in hart-gezonde olijfolie - en 10 procent meervoudig onverzadigd vet.

 2. Het is belangrijk op te merken dat palmolie veel verzadigd vet bevat, iets waar u rekening mee moet houden als u in het verleden een hoog cholesterolgehalte of hartaandoeningen heeft gehad. Zoals met alle vetten, gebruik palmolie met mate.

Rijk aan vitamine E

 1. Je hebt waarschijnlijk gehoord over de antioxiderende effecten van vitamine E in zijn meest voorkomende vorm, d-alfa-tocoferol, de natuurlijke vorm van de vitamine die je het meest waarschijnlijk in een vitaminefles of natuurlijke zult vinden voedingsmiddelen. Palmolie bevat grote hoeveelheden van de tocoferolvorm van de vitamine, ongeveer 19 procent, volgens Oxford Academic Nutrition Reviews, maar het bevat ook zeldzamere vormen van vitamine E die volgens een 2016-studie gepubliceerd in Pharmacology Therapeutics nog meer potentiële gezondheidsvoordelen vertonen.

 2. Palmolie is bekend als tocotrienol en is het rijkste voedsel met dit zeldzame en nuttige type vitamine E en heeft 80 procent aan vitamine E-gehalte. Uit het onderzoek uit 2016 bleek dat deze vorm van vitamine superieure ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen had dan de tocoferolvorm. Rode palmolie levert een dubbele stoot met hoge niveaus van zowel tocoferolen als tocotrienolen, waardoor het de gezondste bakolie is als het gaat om vitamine E.

 3. Van antioxidanten in beide vormen van de vitamine is aangetoond dat ze nuttig zijn voor botten, ogen, hart- en vaatziekten, neurologische aandoeningen en ziekten, en ook helpen bij het minimaliseren van de bijwerkingen van kanker. Tocotrienolen zijn volgens de studie echter ook van belang bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van cholesterol en het beschermen tegen stralingsschade in het lichaam.

Krijg meer vitamines

 1. Rode palmolie is rijk aan nog meer vitamines, waaronder vitamine A, D en K. Carotenoïden zoals bètacaroteen geven de olie zijn rijke rode kleur en leveren 4000 IE per eetlepel olie volgens de USDA-voedingssamenstellingsdatabase. De vitamine helpt nachtblindheid te bestrijden en biedt fytonutriënten tegen kanker en hartbescherming.

 2. Beta- en alfa-caroteen zijn de meest overvloedige carotenoïden in de olie en vormen meer dan 80 procent van dit soort vitaminegehalte. Andere carotenen omvatten lycopeen -a-caroteen, fytoeen, fytoflueen, z-caroteen, g-caroteen, d-caroteen, beta-en a-caroteen.

Palmolie en meer voedingsstoffen

 1. Fytonutriënten bevatten nog een aanzienlijk deel rode palmolie. Deze stoffen die afkomstig zijn van planten kunnen volgens Oxford Academic Nutrition Reviews je eigen cholesterol helpen verlagen. Maar dat zijn niet alle voordelen voor de gezondheid die ze hebben. Ze verhogen ook de immuunfunctie en vertonen zelfs activiteit tegen kanker.

 2. Squaleen en ubiquinone zijn nog twee stoffen in rode palmolie, genoemd door Oxford Academic Nutrition Reviews. Ze helpen bij de productie van cellulaire energie en hebben ook antioxiderende eigenschappen. Ze helpen bij de cholesterolsynthese in het lichaam en bieden een zekere mate van bescherming tegen straling.

Nutriënten uit palmolie zijn biologisch beschikbaar

 1. Alle goede voeding ter wereld is nutteloos als uw lichaam deze niet kan opnemen. Gelukkig zijn de antioxidanten en voedingsstoffen in rode palmolie direct beschikbaar, zelfs voor mensen met malabsorptie-uitdagingen, zoals mensen met pancreasinsufficiëntie als gevolg van cystische fibrose.

 2. In een 2015-onderzoek gepubliceerd in Mediators of Inflammation toonden deelnemers die aan de aandoening leden verhoogde bloedplasmaconcentraties van retinol, beta-caroteen en alfa-retinol na het gebruik van 2 tot 3 eetlepels rode palmolie in hun dieet dagelijks gedurende 8 weken.

Nuttig in de geneeskunde

 1. Omdat palmolie zo gemakkelijk beschikbaar is voor gebruik door het lichaam, wordt het in toenemende mate onderzocht en gebruikt als dragerolie in geneesmiddelen op lipidebasis en andere preparaten. Volgens een 2019-studie gepubliceerd in Biomolecules, kan de olie het vermogen van het lichaam om medicijnformuleringen te absorberen, vergroten.

 2. Naast het helpen van het medicijn om beter te presteren, verhoogde rode palmolie ook de houdbaarheid en stabiliteit van de bestudeerde medicijnen, en het hielp patiënten hun cholesterolgehalte in het bloed te stabiliseren. Dit is nog een pluspunt voor het gebruik van de stof in medicijnformuleringen.

Triglyceriden met gemiddelde keten

 1. Rode palmolie is ook een ideale olie voor het maken van MCT (middellange keten triglyceriden) olie, een van de meest biologisch beschikbare energiebronnen. Net als kokosolie, kan het vrijwel onmiddellijk worden omgezet in energie door het verwijderen van vetzuren met een lange keten die langer duren om te verteren.

 2. De olie is vloeibaar bij kamertemperatuur en kleine koolstofmoleculen in de olie maken het gemakkelijk om op te lossen in smoothies en andere vloeistoffen. Het helpt je lichaam ook om het in de bloedbaan op te nemen, volgens AFPA Health Nutrition and Fitness, waardoor het een kanshebber is voor de gezondste bakolie.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407