Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is rood vlees slecht voor u of goed? Een objectieve blik

De onderste regel

 1. Rood vlees is het vlees van zoogdieren, dat normaal rood is als het rauw is.

 2. Het is een van de meest controversiële voedingsmiddelen in de voedingsgeschiedenis.

 3. Hoewel mensen het gedurende de evolutie hebben gegeten, geloven veel mensen dat het schade kan veroorzaken.

 4. Hieronder vindt u een overzicht van de gegevens over de gezondheidseffecten van rood vlees. Het artikel gaat niet in op ethische en milieukwesties.

Het vlees van vandaag is niet meer wat het vroeger was

 1. Mensen hebben gedurende de evolutie vlees gegeten en hebben een goed uitgerust spijsverteringssysteem.

 2. Traditionele populaties zoals de Masai hebben veel meer rood vlees gegeten dan de gemiddelde westerling, maar bleven in uitstekende gezondheid (1).

 3. Het vlees dat vandaag wordt geconsumeerd, is echter anders dan het vlees dat mensen in het verleden aten. Vroeger zwierven dieren vrij rond en aten gras, insecten of ander natuurlijk voedsel voor hen.

 4. Stel je een wilde koe voor op een veld 10.000 jaar geleden, vrij rondlopend en kauwend op gras en verschillende andere eetbare planten.

 5. Het vlees van dit dier is anders dan het vlees afkomstig van een koe die is geboren en getogen in een fabriek, voer op basis van granen kreeg en groeibevorderende hormonen en antibiotica kreeg.

 6. Tegenwoordig worden sommige vleesproducten sterk verwerkt nadat de dieren zijn geslacht. Ze worden gerookt, genezen en vervolgens behandeld met nitraten, conserveermiddelen en verschillende chemicaliën.

 7. Daarom is het erg belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende soorten vlees:

 8. Bij het onderzoeken van de gezondheidseffecten van vlees is het belangrijk om te beseffen dat niet al het vlees gelijk is gemaakt.

 9. Veel onderzoeken naar rood vlees, vooral die in de VS, onderzoeken voornamelijk vlees van in de fabriek gekweekte dieren die op graan gebaseerde voeders hebben gekregen.

Rood vlees is erg voedzaam

 1. Rood vlees is een van de meest voedzame voedingsmiddelen die je kunt eten.

 2. Het zit boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten en verschillende andere voedingsstoffen die een diepgaand effect op de gezondheid kunnen hebben.

 3. Een portie van 100 gram rauw rundergehakt (10% vet) bevat (2):

 4. Dit komt met een calorietelling van 176, met 20 gram hoogwaardige dierlijke eiwitten en 10 gram vet.

 5. Rood vlees is ook rijk aan belangrijke voedingsstoffen zoals creatine en carnosine. Niet-vleeseters bevatten vaak weinig voedingsstoffen, die mogelijk de spier- en hersenfunctie kunnen beïnvloeden (3, 4, 5).

 6. Grasgevoerd rundvlees is zelfs voedzamer dan graangevoerd rundvlees, dat veel hart-gezonde omega-3 vetzuren, de vetzuur CLA en grotere hoeveelheden vitamine A en E bevat (6, 7 , 8).

Hartziekte, diabetes en overlijden

 1. De effecten van rood vlees op de gezondheid zijn goed onderzocht.

 2. De meeste van deze studies zijn echter zogenaamde observationele studies, die zijn ontworpen om associaties op te sporen, maar kunnen geen oorzakelijk verband aantonen.

 3. Verschillende observationele studies tonen aan dat rood vlees geassocieerd is met een groter risico op hart- en vaatziekten, kanker en overlijden (9).

 4. Niet alle rood vlees heeft echter dezelfde gezondheidseffecten.

 5. Uit een massale beoordeling van 20 onderzoeken onder 1.218.380 personen bleek dat verwerkt vlees in verband werd gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes. Er werd echter geen verband gevonden voor onbewerkt rood vlees (10).

 6. In de EPIC-studie, een zeer grote observationele studie met 448.568 mensen, verhoogde vlees het risico op overlijden, terwijl geen effect werd gezien voor onbewerkt rood vlees (11).

 7. Als het gaat om een ​​verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes en overlijden, is het cruciaal om onderscheid te maken tussen verwerkt en onverwerkt vlees, omdat de twee enorm verschillende effecten kunnen hebben.

 8. De observationele studies lijken het erover eens te zijn dat verwerkt vlees (niet onbewerkt rood vlees) geassocieerd is met een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden en veel ziekten.

 9. Maar toch is het belangrijk om te onthouden dat deze onderzoeken beperkingen hebben. Het is onmogelijk om sterke conclusies te trekken uit observationele studies.

 10. De enige manier om oorzaak en gevolg vast te stellen, is door gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken uit te voeren.

Verhoogt rood vlees uw risico op kanker?

 1. Veel observationele studies tonen aan dat consumptie van rood vlees geassocieerd is met een verhoogd risico op kanker (12, 13, 14).

 2. Het belangrijkste type kanker dat rood vlees vermoedelijk veroorzaakt, is colorectale kanker, de vierde meest gediagnosticeerde kanker ter wereld.

 3. Een terugkerend probleem in deze onderzoeken is dat ze verwerkt vlees en onbewerkt rood vlees lijken samen te voegen.

 4. Meta-analyses waarin onderzoekers gegevens uit veel onderzoeken analyseren, tonen aan dat het verhoogde risico op colorectale kanker zeer laag is. Eén meta-analyse vond een zwak effect voor mannen, maar geen effect voor vrouwen (15, 16).

 5. Andere onderzoeken suggereren dat het niet het vlees zelf is, maar eerder schadelijke verbindingen die zich vormen wanneer het vlees wordt gekookt, die bijdragen aan het verhoogde risico (17, 18).

 6. Daarom kan de kookmethode een belangrijke bepalende factor zijn voor de ultieme gezondheidseffecten van vlees.

Correlatie is niet gelijk aan causaliteit

 1. Als je goed kijkt, zijn vrijwel alle studies die beweren dat rood vlees schade veroorzaakt, observationele studies.

 2. Dit soort onderzoeken kan alleen correlatie aantonen, of dat twee variabelen zijn geassocieerd.

 3. Ze kunnen ons vertellen dat mensen die veel rood vlees eten, vaker ziek worden, maar ze kunnen niet bewijzen dat rood vlees de oorzaak is.

 4. Een van de grootste problemen met dergelijke onderzoeken is dat ze worden geplaagd door verschillende verwarrende factoren.

 5. Mensen die rood vlees eten, zijn bijvoorbeeld minder gezondheidsbewust en hebben meer kans om te roken, te veel drinken, meer suiker te eten, minder te bewegen, enz.

 6. Mensen die gezondheidsbewust zijn, gedragen zich heel anders dan mensen die dat niet zijn, en het is onmogelijk om al deze factoren te corrigeren.

 7. Een ander probleem met observationele studies is dat ze meestal gebaseerd zijn op voedselfrequentievragenlijsten, waarbij van mensen wordt verwacht dat ze onthouden wat ze in het verleden hebben gegeten.

 8. Het is altijd een slecht idee om gezondheidsbeslissingen alleen op basis van observationele studies te nemen. Er zijn veel gevallen in de geschiedenis geweest waarin gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken exact het tegenovergestelde effect vertoonden.

 9. Uit de Nurses 'Health Study bleek bijvoorbeeld ooit dat oestrogeenvervangingstherapie hielp bij het verminderen van hartziekten bij vrouwen. Later ontdekte een gerandomiseerde, gecontroleerde studie dat dit het risico daadwerkelijk verhoogt (19).

Een blik op enkele gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken

 1. Gerandomiseerde gecontroleerde proeven zijn de gouden standaard van de wetenschap.

 2. In deze onderzoeken worden mensen gerandomiseerd in groepen. De ene groep eet bijvoorbeeld dieet A, terwijl de andere groep dieet B eet.

 3. Vervolgens volgen de onderzoekers de mensen en zien ze welk dieet eerder tot een bepaald resultaat zal leiden.

 4. Verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken hebben de gezondheidseffecten van rood vlees rechtstreeks onderzocht.

 5. Enkele studies onderzochten de effecten van rood vlees op risicofactoren voor hartziekten.

 6. Een beoordeling van gecontroleerde studies concludeerde dat het dagelijks eten van een halve portie of meer rood vlees geen nadelige invloed heeft op risicofactoren voor hartziekten zoals bloedlipiden en bloeddruk (20).

 7. Een andere beoordeling toonde aan dat mager, onbewerkt rundvlees de bloedlipiden van mensen niet negatief beïnvloedt in vergelijking met gevogelte of vis (21).

 8. Als rijke eiwitbron kan rood vlees ook de spiergroei bevorderen bij mensen die krachtoefeningen doen.

 9. Een onderzoek bij oudere vrouwen toonde aan dat het eten van 160 gram rood vlees zes dagen per week gedurende vier maanden de spiergroei verbeterde als gevolg van krachttraining, vergeleken met pasta of rijst (22).

 10. Rood vlees verlaagde ook de niveaus van de ontstekingsmarker IL-6 (22).

 11. Onthoud dat in al deze onderzoeken mager rood vlees werd onderzocht. Tot op heden hebben geen studies de gezondheidseffecten van vetrijk rood vlees onderzocht.

 12. Er zijn echter veel onderzoeken waarin vetrijke diëten worden vergeleken met vetarme diëten.

 13. Deze onderzoeken hebben als primair doel het verminderen van verzadigd vet, wat betekent dat de mensen in hen minder rood en verwerkt vlees moeten eten, die toevallig veel verzadigd vet bevatten.

 14. Het Women's Health Initiative was een studie bij meer dan 46.000 vrouwen. De ene groep kreeg de opdracht om een ​​vetarm dieet te eten, terwijl de andere groep het standaard westerse dieet bleef eten.

 15. Na een periode van 7,5 jaar was er bijna geen verschil in gewicht (slechts 0,4 kg) tussen de groepen. Er was ook geen verschil in de snelheid van hartaandoeningen of kanker (23, 24, 25, 26).

 16. Een gerandomiseerde gecontroleerde studie vergeleek het Atkins-dieet (rijk aan rood vlees) met het Ornish-dieet (een vetarm vegetarisch dieet zonder rood vlees). Het wordt het A tot Z-onderzoek naar gewichtsverlies genoemd (27).

 17. Na een jaar was de Atkins-groep meer afgevallen en had een aantal verbeteringen aangebracht in enkele van de belangrijkste risicofactoren voor ziekten.

 18. Veel andere studies vergeleken koolhydraatarme (veel rood vlees) en vetarme (weinig rood vlees) diëten. In deze studies leiden koolhydraatarme diëten tot veel betere gezondheidsresultaten (28, 29, 30).

 19. Samengenomen suggereren deze onderzoeken dat onbewerkt rood vlees geen nadelige invloed heeft op de gezondheid en zelfs voordelen kan hebben.

 20. Meer onderzoeken moeten echter onderzoeken of het harde eindpunten zoals hartaandoeningen en kanker beïnvloedt. De rollen van kookmethoden en verwerkingstechnieken moeten ook verder worden bestudeerd.

Optimalisatie van rood vlees 101

 1. Wanneer vlees op hoge temperatuur wordt gekookt, kan het schadelijke verbindingen vormen.

 2. Deze omvatten heterocyclische amines (HA's), polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) en geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE's).

 3. Deze stoffen kunnen kanker veroorzaken bij dieren.

 4. Als vlees echt uw risico op kanker verhoogt, wat nog moet worden bewezen, kan dit de reden zijn (31, 32, 33).

 5. Maar dit geldt niet alleen voor vlees, andere voedingsmiddelen kunnen ook schadelijke verbindingen vormen als ze overmatig worden verhit.

 6. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat uw vlees deze schadelijke stoffen niet vormt:

 7. Veel mensen houden van de smaak van gebakken en gegrild vlees. Maar als u van vlees wilt genieten en de volledige voordelen wilt ontvangen zonder de potentieel schadelijke gevolgen, gebruik dan zachtere kookmethoden en vermijd verbrand vlees.

De onderste regel

 1. Als je voorbij de angstaanjagende tactieken en sensationele koppen kijkt, realiseer je je dat er geen sterk bewijs bestaat dat rood vlees aan ziekten bij mensen koppelt.

 2. Er zijn alleen observationele studies, die vaak geen onderscheid maken tussen rood vlees en verwerkt vlees.

 3. Ze vertrouwen ook op voedselfrequentievragenlijsten en kunnen eenvoudigweg geen rekening houden met gecompliceerde verstorende factoren zoals gezondheidsbewustzijn.

 4. Observatiestudies geven hints en zijn nuttig voor het genereren van theorieën, maar ze kunnen ze niet testen.

 5. Zolang u onverwerkt en bij voorkeur met gras gevoerd rood vlees kiest, moet u ervoor zorgen dat u zachtere kookmethoden gebruikt en verbrande / verkoolde stukken vermijdt, er is waarschijnlijk niets om u zorgen over te maken.

 6. Goed gekookt rood vlees is waarschijnlijk erg gezond.

 7. Het is zeer voedzaam en zit boordevol gezonde eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen, samen met verschillende voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze de functie van zowel uw lichaam als hersenen positief beïnvloeden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407