Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is snacking goed of slecht voor u?

Volgende stappen

 1. Er zijn gemengde meningen over snacking.

 2. Sommigen geloven dat het gezond is, terwijl anderen denken dat het u kan schaden en u kan aankomen.

 3. Hier is een gedetailleerde kijk op snacking en hoe dit uw gezondheid beïnvloedt.

Wat is snacking en waarom snacken mensen?

 1. Snacking is wanneer u eten of drinken consumeert tussen uw reguliere hoofdmaaltijden.

 2. De term "snacks" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar bewerkte, calorierijke items zoals chips en koekjes.

 3. Snacking betekent gewoon iets eten of drinken tussen de maaltijden in, ongeacht of het voedsel gezond is (1).

 4. Honger is de belangrijkste motivatie achter snacking, maar factoren zoals locatie, sociale omgeving, tijdstip van de dag en voedselbeschikbaarheid dragen ook bij.

 5. Sterker nog, mensen snacken vaak wanneer er smakelijk eten is - zelfs als ze geen honger hebben.

 6. In één onderzoek, toen mensen met obesitas of overgewicht werden gevraagd waarom ze ongezonde snacks kozen, was de meest voorkomende reactie verleiding, gevolgd door honger en lage energieniveaus (2).

 7. Bovendien lijken zowel de wens om te snoepen als de effecten van tussendoortjes op de gezondheid sterk geïndividualiseerd. Factoren die snacking beïnvloeden zijn onder andere leeftijd en overtuigingen over de vraag of deze praktijk gezond is (3).

Verhoogt snacking uw metabolisme?

 1. Hoewel gesuggereerd wordt dat om de paar uur eten je metabolisme verhoogt, ondersteunt wetenschappelijk bewijs dit niet.

 2. Onderzoek geeft aan dat de maaltijdfrequentie geen significant effect heeft op het aantal calorieën dat u verbrandt (4).

 3. Een onderzoek bij mensen die een gelijk aantal calorieën consumeerden in twee of zeven maaltijden per dag, vond geen verschil in verbrande calorieën (5).

 4. In een ander onderzoek vertoonden mensen met obesitas die gedurende 3 weken een zeer caloriearm dieet volgden, vergelijkbare dalingen van de stofwisseling, ongeacht of ze 800 calorieën aten als 1 of 5 maaltijden per dag (6).

 5. In een onderzoek ondervonden actieve jonge mannen die vóór het slapengaan een eiwitrijke of koolhydraatrijke snack aten de volgende ochtend een significante toename van de stofwisseling (7).

Snoepen heeft invloed op eetlust en gewicht

 1. Studies naar de effecten van tussendoortjes op eetlust en gewicht hebben gemengde resultaten opgeleverd.

 2. Hoe snacking de eetlust en voedselinname beïnvloedt, is niet algemeen overeengekomen.

 3. Eén beoordeling meldde dat hoewel snacks de honger even stillen en gevoelens van volheid bevorderen, hun calorieën niet worden gecompenseerd bij de volgende maaltijd.

 4. Dit resulteert in een verhoogde calorie-inname voor de dag (8).

 5. In één onderzoek bijvoorbeeld, aten mannen met overgewicht die 2 uur na het ontbijt een snack van 200 calorieën aten, tijdens de lunch slechts 100 minder calorieën (9).

 6. Dit betekent dat hun totale calorie-inname met ongeveer 100 calorieën is toegenomen.

 7. In een ander gecontroleerd onderzoek aten magere mannen zes dagen lang drie eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke snacks (10).

 8. Hun honger en totale calorie-inname veranderden niet in vergelijking met de dagen waarop ze geen snacks aten, wat aangeeft dat de snacks een neutraal effect hadden (10).

 9. Studies hebben echter ook aangetoond dat snacking de honger kan helpen verminderen (11, 12, 13).

 10. In één onderzoek hadden mannen die een eiwitrijke, vezelrijke snackbar eten lagere niveaus van het hongerhormoon ghrelin en hogere niveaus van het volheidshormoon GLP-1. Ze namen ook gemiddeld 425 calorieën minder per dag op (12).

 11. Een ander onderzoek bij 44 vrouwen met obesitas of overgewicht merkte op dat een snack voor het slapengaan rijk aan eiwitten of koolhydraten leidde tot verminderde honger en een groter gevoel van volheid de volgende ochtend. De insulinespiegels waren echter ook hoger (13).

 12. Op basis van deze gevarieerde resultaten lijkt het effect van snacking op de eetlust afhankelijk van het individu en de soort snack die wordt geconsumeerd.

 13. Het meeste onderzoek geeft aan dat tussendoortjes tussendoor geen invloed hebben op het gewicht (14, 15).

 14. Toch suggereren enkele onderzoeken dat het eten van eiwitrijke, vezelrijke snacks je kan helpen af ​​te vallen (16, 17).

 15. Een onderzoek bij 17 mensen met diabetes meldde bijvoorbeeld dat het kauwen op snacks met veel eiwitten en langzaam verterende koolhydraten resulteerde in een gemiddeld gewichtsverlies van 2,2 pond (1 kg) binnen 4 weken ( 17).

 16. Anderzijds bleek uit sommige onderzoeken bij mensen met obesitas of normaal gewicht dat snacking kan leiden tot langzamer gewichtsverlies of zelfs gewichtstoename (18, 19).

 17. In één onderzoek verhoogden 36 magere mannen hun calorie-inname met 40% door overtollige calorieën te consumeren als tussendoortje. Ze ervaren een significante toename van lever- en buikvet (19).

 18. Sommige onderzoeken suggereren dat de timing van snacks van invloed kan zijn op gewichtsveranderingen.

 19. Een onderzoek bij 11 magere vrouwen onthulde dat het consumeren van een snack van 190 calorieën om 23.00 uur. verminderde de hoeveelheid vet die ze verbrandden aanzienlijk meer dan het eten van dezelfde snack om 10:00 uur (20).

 20. De gemengde resultaten suggereren dat gewichtsreacties op tussendoortjes waarschijnlijk verschillen per persoon en tijdstip van de dag.

Op bloedsuiker

 1. Hoewel veel mensen geloven dat het nodig is om regelmatig te eten om de bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel te houden, is dit niet altijd het geval.

 2. Uit een onderzoek bij mensen met diabetes type 2 bleek dat het eten van slechts twee grote maaltijden per dag resulteerde in lagere bloedsuikerspiegels, een betere insulinegevoeligheid en meer gewichtsverlies dan zes keer eten per dag (21).

 3. Andere studies hebben geen verschil in bloedsuikerspiegel gemeld wanneer dezelfde hoeveelheid voedsel werd geconsumeerd als maaltijden of maaltijden plus snacks (16, 17).

 4. Natuurlijk zijn het soort snack en de geconsumeerde hoeveelheid de belangrijkste factoren die de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.

 5. Snacks met minder koolhydraten en meer vezels hebben consistent een gunstiger effect op de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels aangetoond dan snacks met veel koolhydraten bij mensen met en zonder diabetes (12, 22, 23, 24 ).

 6. Bovendien kunnen snacks met een hoog eiwitgehalte de bloedsuikerspiegel verbeteren (25, 26).

 7. In een onderzoek bij 20 gezonde mannen leidde het eten van een eiwitrijke zuivelarme snack met minder koolhydraten tot een lagere bloedsuikerspiegel vóór de volgende maaltijd, vergeleken met zuivelrijke snacks of sinaasappelsap met meer koolhydraten (26).

Vraatzuchtige honger voorkomen

 1. Snacking is misschien niet goed voor iedereen, maar het kan zeker sommige mensen helpen voorkomen dat ze hongerig worden.

 2. Als je te lang zonder eten gaat, kun je zo hongerig worden dat je uiteindelijk veel meer calorieën eet dan je nodig hebt.

 3. Snacking kan helpen je honger op een gelijkmatige hoogte te houden, vooral op dagen wanneer je maaltijden verder uit elkaar staan.

 4. Het is echter belangrijk om gezonde snackkeuzes te maken.

Voor gezond tussendoortje

 1. Volg deze richtlijnen om het meeste uit uw snacks te halen:

Snacks om te eten

 1. Hoewel er veel verpakte snacks en repen beschikbaar zijn, is het kiezen van voedzaam geheel voedsel het beste.

 2. Het is een goed idee om een ​​eiwitbron in uw snack op te nemen.

 3. Van zowel cottage cheese als hardgekookte eieren is bijvoorbeeld aangetoond dat ze je urenlang vol houden (27).

 4. Bovendien kunnen vezelrijke snacks zoals amandelen en pinda's uw eetlust en de hoeveelheid voedsel die u eet bij de volgende maaltijd verminderen (28, 29).

 5. Hier zijn een paar andere gezonde snackideeën:

Onderste regel

 1. Snacking kan in sommige gevallen goed zijn, bijvoorbeeld om honger te voorkomen bij mensen die de neiging hebben te veel te eten als ze te lang zonder voedsel gaan.

 2. Anderen kunnen het echter beter doen om drie of minder maaltijden per dag te eten.

 3. Uiteindelijk is het echt een persoonlijke keuze. Als je gaat eten, zorg dan dat je gezond voedsel kiest dat je vol en tevreden houdt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407