Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is steranijs goed voor u? 6 voordelen van dit zoete kruid

Recept: Super Hydrator Juice

 1. Van zijn onmiskenbare aroma tot zijn unieke stervormige uiterlijk, steranijs is echt een uniek kruid. Bovendien is het niet alleen super veelzijdig en boordevol smaak, maar het bevat ook een aantal stoffen die je gezondheid kunnen verbeteren.

 2. Niet te verwarren met voordelen van anijszaad, steranijs voordelen zijn onder meer het doden van bacteriën en schimmels, het op natuurlijke wijze bestrijden van griep, het stimuleren van de gezondheid van het hart, het verstrekken van een geconcentreerde dosis antioxidanten en het houden van de bloedsuikerspiegel steady.

 3. In combinatie met een voedzaam dieet en een actieve levensstijl, is het toevoegen van dit krachtige ingrediënt misschien net wat u nodig hebt om uw gezondheid naar een hoger niveau te brengen.

Wat is steranijs?

 1. Steranijs komt van Illicium verum, een soort groenblijvende boom afkomstig uit bepaalde delen van Vietnam en China. De boom produceert een vrucht die bekend staat als steranijs en wordt gebruikt als specerij om smaak toe te voegen aan een verscheidenheid aan gerechten. Het fruit wordt geplukt voordat het rijpt en vervolgens in de zon gedroogd om het te laten uitharden. Het wordt gekenmerkt door zijn duidelijke stervorm, rood-oranje kleur en sterk aroma.

 2. De smaak van steranijs wordt vaak beschreven als zoet en zoethoutachtig. Het wordt beschouwd als een belangrijk ingrediënt in vijfkruidenpoeder, een kruidenmengsel dat in de Chinese keuken wordt gebruikt en ook kruidnagels, Chinese kaneel, venkelzaden en Sichuan-peper bevat en soms ook wordt toegevoegd aan andere kruidenmixen zoals garam masala. De olie van het fruit wordt ook vaak aangetroffen in mondwater, parfum, tandpasta en cosmetica.

Is steranijs goed voor u? 6 voordelen van steranijs

 1. Hoge bloedsuikerspiegel kan een lange lijst met diabetes-symptomen veroorzaken, van verhoogde dorst tot concentratieproblemen, vermoeidheid en zelfs onbedoeld gewichtsverlies. Onbehandeld kan een hoge bloedsuiker zelfs op lange termijn bijdragen aan ernstigere problemen, zoals nierfalen en zenuwbeschadiging.

 2. Het toevoegen van steranijs aan uw routine kan helpen uw bloedsuiker onder controle te houden, dankzij de aanwezigheid van anethol. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat deze krachtige stof gunstig kan zijn bij het handhaven van normale bloedsuikerspiegel. In een dierstudie uit India uit 2015 bleek bijvoorbeeld het behandelen van ratten met anethol de bloedsuikerspiegel te verbeteren door het reguleren van enkele van de belangrijkste enzymen die betrokken zijn bij het koolhydraatmetabolisme. (13)

 3. Pathogene bacteriën kunnen verschillende aandoeningen veroorzaken, variërend van oorinfecties tot urineweginfecties en nog veel meer. Van steranijs is aangetoond dat het krachtige antibacteriële eigenschappen bezit en nuttig kan zijn bij het beschermen tegen deze schadelijke bacteriestammen. (1)

 4. Eén reageerbuisstudie toonde aan dat steranijsextract de groei van E. coli kon helpen blokkeren, een type bacterie dat een breed scala aan symptomen kan veroorzaken, zoals diarree en longontsteking . (2) Een ander reageerbuisonderzoek gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food toonde aan dat dit kruid antibacteriële activiteiten vertoonde tegen 67 stammen van antibioticaresistente bacteriën. (3)

 5. Bovendien bevat dit kruid ook verschillende verbindingen waarvan is aangetoond dat ze ook antibacterieel zijn. Anethol, linalool en shikiminezuur zijn allemaal verbindingen die in steranijs worden aangetroffen en waarvan is gemeld dat ze helpen bij het bestrijden van bacteriën. (4, 5, 6)

 6. Antioxidanten zijn stoffen die kunnen beschermen tegen de vorming van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Het krijgen van voldoende antioxidanten in uw dieet kan ook oxidatieve stress bestrijden, wat de progressie van chronische ziekten kan voorkomen. (7)

 7. Dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten hebben sommige onderzoeken zelfs vastgesteld dat steranijs ook effectief kan zijn tegen kankercellen. In één dierstudie bleek het de tumorbelasting en oxidatieve stress te verminderen, plus verhoogde niveaus van specifieke enzymen die een rol spelen bij de preventie van kanker. (8) Onderzoek is echter beperkt en er zijn meer studies nodig om te bepalen hoe de antioxidanten in steranijs de gezondheid van de mens kunnen beïnvloeden.

 8. Naast het doden van pathogene bacteriestammen, heeft enig onderzoek ook aangetoond dat steranijspeulen ook krachtige schimmelwerende eigenschappen kunnen hebben. Schimmelinfecties zijn vaak moeilijker te behandelen en kunnen in verschillende vormen voorkomen, van schimmelinfecties tot voetschimmel en jeuk.

 9. Volgens een reageerbuisstudie gepubliceerd in de Korean Journal of Medical Mycology, waren steranijs-extract en etherische olie effectief tegen Candida albicans, een soort schimmel die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van schimmelinfecties. (9)

 10. Gerangschikt als de belangrijkste doodsoorzaak en goed voor bijna een derde van alle sterfgevallen in 2013, is het duidelijk dat hartaandoeningen een miljoenen gezondheidsprobleem zijn voor miljoenen over de hele wereld. (10)

 11. Vol met krachtige antioxidanten, kan steranijs mogelijk helpen oxidatieve stress te verminderen, de opbouw van schadelijke vrije radicalen te voorkomen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

 12. Hoewel onderzoek beperkt is, hebben sommige onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd over de mogelijke voordelen van dit kruid voor de gezondheid van het hart. In een 2015 dierstudie gepubliceerd in BMC Complementary and Alternative Medicine, werd een ethanolextract van steranijs gevonden om veranderingen in gewicht, bloeddruk en lipideniveaus te normaliseren bij muizen die een vetrijk dieet kregen. Niet alleen dat, maar het verminderde ook de opbouw van plaque in de slagaders en verminderde ook verschillende markers van ontsteking. (11)

 13. Houd er rekening mee dat verder onderzoek nodig is, maar het toevoegen van steranijs aan een gezond voedingspatroon en levensstijl kan uw hart in goede conditie houden om te beschermen tegen problemen zoals hartaandoeningen en beroertes.

 14. Rillingen, koorts, spierpijn en vermoeidheid - als u zoals de meeste mensen bent, bent u waarschijnlijk maar al te bekend met de gevreesde lijst met symptomen die vlak voordat een volledige -geblazen geval van griep. De volgende keer dat je je onder het weer voelt, kun je overwegen een kopje steranijs thee te zetten voor een snelle boost van griepbestrijdende kracht.

 15. Steranijs bevat een stof genaamd shikiminezuur, die veel voorkomt in medicijnen die worden gebruikt om griep te behandelen, zoals Tamiflu. Een reageerbuisstudie gepubliceerd in het Journal of Medical Virology ontdekte dat het combineren van shikiminezuur met quercetine, een soort natuurlijk plantenpigment, de productie van immuuncellen aanzienlijk kon verhogen in vergelijking met behandeling met Tamiflu. (12)

 16. Natuurlijk is er elke dag meer dan alleen een sprenkel of twee steranijspeulen nodig om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Probeer voor het beste resultaat een portie of twee te combineren met een uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl.

Steranijsvoeding

 1. Naast zijn sterke smaak zit steranijs ook boordevol nuttige stoffen die een krachtig effect op de gezondheid kunnen hebben. Een paar van de verbindingen die in dit kruid worden gevonden zijn:

Steranijs versus anijszaad

 1. Steranijs wordt vaak verward met anijszaad, vanwege de vergelijkbare naam en het smaakprofiel. Omdat beide anethol bevatten, hebben ze een zoethoutachtige smaak en aroma. Deze twee kruiden behoren echter tot volledig verschillende plantenfamilies en hebben veel verschillen waardoor ze zich onderscheiden.

 2. Anijs is een plantensoort die behoort tot de familie Apiaceae en is inheems in zowel het Middellandse-Zeegebied als Zuidwest-Azië. De plant produceert witte bloemen, evenals een langwerpige vrucht die bekend staat als het anijszaad, die vaak wordt gebruikt om alles van thee, desserts en likeuren op smaak te brengen.

 3. Steranijs is daarentegen afkomstig van een groenblijvende boom die afkomstig is uit Vietnam en China. Naast het culinaire gebruik zijn steranijs en olie ook te vinden in tandpasta, mondwater, huidcrème en zelfs bepaalde medicijnen.

 4. Ondanks hun verschillen kunnen deze twee ingrediënten in sommige recepten door elkaar worden gebruikt. Anijszaad kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een geschikte steranijsvervanger omdat het een vergelijkbare smaak en geur heeft.

Wat doet u met steranijs? Steranijs gebruikt

 1. Zeer veelzijdig en smaakvol, er is een vrij goede kans dat je eerder steranijs hebt geprobeerd, zelfs als je het niet wist. Het is een van de hoofdcomponenten van vijfkruidenpoeder, het geeft Vietnamese pho zijn kenmerkende smaak en het is zelfs een geheim ingrediënt in sommige gebakken producten en desserts.

 2. Er zijn onbeperkte steranijsgebruik als u net begint. Probeer de volgende keer dat de temperatuur daalt, een kalmerende kop hete steranijs thee te zetten, voeg deze toe aan je favoriete Chinees geïnspireerde gerechten of gooi het in een borrelende pot met stoofpot om zijn krachtige smaak te geven.

 3. Het kan worden gemalen en worden gebruikt als specerij of als geheel worden gebruikt om de smaak en het aroma van soep, stoofpot, koffie of bouillon te verdiepen. Bovendien kunnen de zoete ondertoon hartige gerechten in evenwicht brengen of zelfs de smaak van snoep en desserts versterken.

 4. Steranijsolie is ook beschikbaar en wordt vaak gebruikt als een natuurlijk conserveermiddel en om spijsverteringsproblemen te helpen verlichten.

Waar vind je steranijs + steranijsrecepten

 1. Vraagt ​​u zich af waar u steranijs kunt kopen? Dankzij de groeiende populariteit, kun je dit veelzijdige kruid vaak vinden in veel grote supermarkten in de kruiden- of Aziatische kookgang. Het is ook overal verkrijgbaar in Aziatische speciaalzaken en online.

 2. Zodra uw kruidenrek volledig is gevuld en klaar voor gebruik, kunt u beginnen met het toevoegen aan uw favoriete soepen, warme dranken, desserts en meer. Hier zijn een paar recepten voor steranijs om mee te beginnen:

Geschiedenis

 1. Steranijs is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in China vanwege de medicinale en culinaire eigenschappen. Het werd gebruikt om een ​​reeks problemen te behandelen en verlichting te bieden van alles, van winderigheid tot vochtretentie.

 2. In de 17e eeuw had dit kruid zijn weg gevonden naar Europa, waar zijn unieke smaak werd gebruikt om de smaak van siropen en fruitconserven te verbeteren.

 3. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in China en Japan geteeld, maar het wordt over de hele wereld gebruikt als smaakstof voor veel klassieke gerechten. De olie is te vinden in een verscheidenheid aan commerciële producten, en het wordt geprezen om zijn vele geneeskrachtige eigenschappen.

 4. Hoewel gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen en algemeen beschouwd als een veilige manier om smaak aan levensmiddelen toe te voegen, moet steranijs met mate worden gebruikt om negatieve bijwerkingen te voorkomen.

 5. Zorg ervoor dat u Chinese steranijs gebruikt en geen Japanse steranijs. De Japanse versie is oneetbaar en zelfs giftig als deze via de mond wordt geconsumeerd.

 6. Sommige producten die steranijs bevatten, zoals thee, worden verondersteld besmet te zijn met kleine hoeveelheden Japanse steranijs. Om deze reden wordt dit kruid niet aanbevolen voor zuigelingen en kinderen, omdat het in verband is gebracht met een aantal nadelige symptomen, zoals braken en epileptische aanvallen, vanwege besmetting. (17)

 7. Er is ook onvoldoende bewijs om de veiligheid van dit kruid te bepalen bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Blijf aan de veilige kant en praat met uw arts als u zich zorgen maakt. (18)

 8. Tot slot, als u na het nuttigen van steranijs negatieve bijwerkingen of symptomen van voedselallergie ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg een vertrouwde arts.

 9. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407