Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Is zonnebloemolie gezond?

Andere mineralen

 1. Zonnebloemolie is van nature rijk aan gezonde enkel- en meervoudig onverzadigde vetzuren en is een uitstekende bron van vitamine E. Maar wist u dat er verschillende soorten zonnebloemolie zijn? Afhankelijk van de variëteit van de zonnebloemplant en het productieproces heeft elk type olie verschillende vetzuurprofielen. Het is belangrijk om de voordelen en verschillen te begrijpen, zodat u kunt kiezen welke olie het gezondst voor u is.

Andere mineralen

 1. Zonnebloemolie bevat geen cholesterol, is arm aan verzadigde vetten, rijk aan oliezuur en linolzuur en zit boordevol vitamine E, waardoor het een gezonde keuze is voor de meeste culinaire toepassingen.

Voedingswaarde van zonnebloemolie

 1. Alle zonnebloemolie bestaat voornamelijk uit vet en alle caloriegehalte komt uit vet. Je lichaam heeft wat vet nodig voor energie, spijsvertering en vitamine-opname. Dieetrichtlijnen beveelt aan dat uw dagelijkse vetinname minder dan 10 procent van uw totale calorie-inname moet zijn.

 2. Sommige vetten zijn gezonder dan andere en het is belangrijk om de juiste soorten vet te consumeren als het gaat om eetbare oliën. Er zijn drie gangbare kwaliteiten zonnebloemolie beschikbaar die elk verschillen in het voedingsgehalte van vetzuren.

 3. Alle soorten zonnebloemolie zijn een uitstekende bron van vitamine E en leveren een kleine hoeveelheid vitamine K. Ze bevatten geen cholesterol, eiwit of natrium.

Zonnebloemolie met veel olie

 1. Dit type olie is van zonnebloemen gekweekt met een hoge concentratie oliezuur in hun zaden. Oliehoudende oliën worden beschouwd als gezond vanwege hun hogere gehalte aan omega-3 en lagere gehalte aan omega-6-vetzuren in vergelijking met andere soorten zonnebloemolie.

 2. De afbraak van vet per eetlepel zonnebloemolie met hoog oliegehalte, die 70 procent of meer oliezuur bevat, is:

Mid-olie zonnebloemolie

 1. Middenolie is de olie die wordt gebruikt voor roerbakken en in saladedressings. Het wordt vaak "NuSun" genoemd en wordt gebruikt voor commerciële voedselbereidingsdoeleinden. Het vetgehalte van een eetlepel olieolie is:

Linoleic zonnebloemolie

 1. Linolische zonnebloemolie bestaat uit meer meervoudig onverzadigde omega-6-vetten, maar ontbreekt aan gezonde omega-3 vetzuren. Dit kan een probleem zijn, omdat linolzuur zonnebloemolie de cruciale verhouding van omega-3 tot -6 in uw dieet uit balans kan brengen. University Health News zegt dat je minstens twee keer zoveel Omega-3 moet consumeren in vergelijking met andere vetten in je dieet. Als je linolische zonnebloemolie gebruikt, zorg er dan voor dat je wat vis of ander omega-3-rijk voedsel aan je dieet toevoegt.

 2. De vetafbraak van 1 eetlepel olie met ongeveer 65 procent linolzuur is:

Voordelen van linolzuur

 1. Linolzuur is een essentieel vet en het meest voorkomende meervoudig onverzadigde omega-6-vetzuur. Omega-6-vetzuren zijn belangrijk voor de vorming van celmembranen, vooral in uw huid. Linolzuur produceert ook prostaglandines, dit zijn hormoonachtige lipiden die uw bloedstolsel helpen en matige spiercontractie.

 2. Volgens de Harvard T.H. Chan School of Public Health, het vervangen van verzadigd vet door linolzuur kan helpen het totale cholesterol te verlagen, inclusief LDL. Bovendien kan linolzuur helpen de insulinegevoeligheid en bloeddruk te verbeteren.

 3. Onderzoek heeft vastgesteld dat linolzuur wordt omgezet in verschillende verbindingen die ontstekingen verlichten. Dit kan helpen het risico op verschillende chronische ziekten te verminderen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in het European Journal of Clinical Nutrition, toonde aan dat zelfs een zeer hoge inname van linolzuur zijn vermogen als ontstekingsremmer niet vermindert.

Voordelen van oliezuur

 1. Oliezuur is het meest voorkomende enkelvoudig onverzadigde vetzuur in uw lichaam. Het is belangrijk voor een goede vloeibaarheid van het membraan, die de hormoonrespons, het transport van mineralen en de gezondheid van uw immuunsysteem beïnvloedt. Oliezuur is een belangrijke energiebron voor de cellen in uw lichaam om veel metabole processen uit te voeren.

 2. Omdat oliezuur bekend staat om het bevorderen van een goede hersenfunctie, kan het consumeren van zonnebloemolie een positief effect hebben op uw emotionele toestand wanneer het wordt gebruikt als vervanging voor minder gezonde vetten.

 3. Uit rapporten van twee cohortstudies bleek dat oliezuur een significant effect had op de stemming en het gedrag. Toen verzadigd vet uit de voeding werd vervangen door oliezuur, hadden proefpersonen een toename van energie en een vermindering van gevoelens van woede en vijandigheid. Deze resultaten zijn in 2013 gepubliceerd in het American Journal of Nutrition.

Gezondheidsclaims voor oliezuur

 1. De FDA heeft goedgekeurd dat eetbare oliën die ten minste 70 procent oliezuur bevatten, zoals in zonnebloemolie met een hoog oliegehalte, in aanmerking komen om te worden geëtiketteerd met claims van cardiovasculaire gezondheidsvoordelen bij gebruik ter vervanging van verzadigde vetten.

 2. Hoewel onderzoeken enigszins onduidelijk blijven, onderzocht de FDA 7 kleine klinische onderzoeken met olie van 70 procent olie en vond de meeste een effect van verlaging van LDL en totaal cholesterol in vergelijking met diëten met veel verzadigd vet. .

Voordelen van vitamine E

 1. Alle soorten zonnebloemolie zijn rijk aan vitamine E die u kunnen helpen beschermen tegen ziekten. Vitamine E heeft antioxiderende eigenschappen die schadelijke vrije radicalen in uw lichaam neutraliseren. Vrije radicalen worden gevormd als gevolg van metabole processen, zoals de spijsvertering, of uit de omgeving zoals luchtvervuiling.

 2. Naast het stimuleren van uw immuunsysteem om binnendringende virussen en bacteriën te bestrijden, is vitamine E van vitaal belang voor het gezond houden van uw bloedvaten door de bloedstolling te beheren door cellen te helpen communiceren om belangrijke lichaamsfuncties uit te voeren.

Phytosterols in Sunflower Oil

 1. Linol zonnebloemolie bevat 13,5 milligram fytosterolen, een natuurlijk voorkomende plantensterol die in planten voorkomt. Omdat fytosterolen qua structuur vergelijkbaar zijn met de cholesterol in je lichaam, concurreren ze allebei voor opname in het spijsverteringsstelsel. Dit resulteert in het blokkeren van cholesterolabsorptie waardoor een potentiële verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed ontstaat.

 2. Een onderzoek uit 2014 in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics meldde dat het National Cholesterol Education Program aanbeveelt dat mensen met een hoog cholesterolgehalte dagelijks 2 gram fytosterolen consumeren om het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Zijn aldehyden eng?

 1. Studies hebben aangetoond dat zonnebloemolie bij verhitting kankerverwekkend kan worden. Zonnebloem en andere meervoudig onverzadigde oliën genereren hoge niveaus van schadelijke toxines bij gebruik bij koken op hoge temperatuur. Naarmate olie begint te oxideren, verandert de chemische samenstelling en komen giftige verbindingen, aldehyden genaamd, vrij.

 2. Hoe langer zonnebloemolie wordt blootgesteld aan hitte, hoe groter de afgifte van grote hoeveelheden aldehyden. Zelfs als u de dampen van de verwarmde oliën inademt, neemt u aldehyden op.

 3. Een studie, gepubliceerd in het Journal of Hazardous Materials in 2017, vergeleek de aldehydemissies in verschillende oliën en kookmethoden en vond frituren, gevolgd door panfrituren en vervolgens roerbakken produceerde de meeste toxines. Zonnebloemolie bleek de hoogste uitstoot van totale aldehyden te produceren, ongeacht de bereidingswijze. Conclusies van de studie suggereerden zacht koken, zoals roerbakken, om de blootstelling aan aldehyden te beperken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407