Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Jicht en dieet: voedingsmiddelen om te beperken, voedingsmiddelen om van andere richtlijnen te genieten

Wat is jicht?

 1. Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door te veel urinezuur in het bloed. Overmaat urinezuur kan leiden tot een opeenhoping van vloeistof rond de gewrichten, wat kan leiden tot kristallen van urinezuur. De vorming van deze kristallen zorgt ervoor dat de gewrichten opzwellen en ontstoken raken, wat resulteert in intense pijn.

 2. Het goede nieuws is dat u jicht kunt beheersen. Naast het nemen van medicijnen, kunnen voedings- en levensstijlveranderingen helpen bij het voorkomen van pijnlijke aanvallen.

 3. Een jichtvriendelijk dieet is speciaal ontworpen om pijnlijke jichtaanvallen te voorkomen. Meer informatie over welke voedingsmiddelen u moet opnemen - en welke u moet vermijden - om symptomen te helpen voorkomen.

Veroorzaakt jicht?

 1. Jicht ontwikkelt zich wanneer er teveel urinezuur in het bloed zit. Deze overvloed aan urinezuur kan het gevolg zijn van een dieet met veel purines, of je lichaam kan gewoon te veel urinezuur produceren.

 2. In sommige gevallen kunnen de urinezuurspiegels in het bloed normaal blijven, maar jicht is nog steeds de juiste diagnose. Dit komt door ontstekingsfactoren en het lichaam dat overtollig urinezuur in de urine uitscheidt.

 3. Purines zijn chemische verbindingen die worden afgebroken tot urinezuur wanneer ze worden gemetaboliseerd. Purines worden ofwel door uw lichaam gemaakt of in uw lichaam opgenomen via voedsel dat u eet.

 4. In een normaal proces worden purines afgebroken tot urinezuur. Het urinezuur is dan:

 5. Dit is echter meestal niet het geval bij jicht. Complicaties treden op wanneer de nieren niet snel genoeg van urinezuur afkomen of als er een verhoogde hoeveelheid urinezuurproductie is. Deze hoge niveaus hopen zich op in het bloed, wat leidt tot wat bekend staat als hyperurikemie.

 6. Hoewel niet geclassificeerd als een ziekte, kan hyperurikemie gevaarlijk zijn als het leidt tot de vorming van urinezuurkristallen. Jicht kan ontstaan ​​wanneer deze kristallen zich rond de gewrichten ophopen.

Moet voedsel worden vermeden?

 1. Een jichtvriendelijk dieet helpt het urinezuurgehalte in het lichaam onder controle te houden en bevordert de algehele gezondheid. Volgens het American College of Rheumatology kan een dieet met een overmatige hoeveelheid van de volgende voedingsmiddelen leiden tot jicht:

 2. Al deze voedingsmiddelen bevatten een hoog purinegehalte. Met dat in gedachten moet een jichtdieet deze voedingsmiddelen vermijden of beperken:

 3. Als u wat dierlijke eiwitten in uw dieet wilt opnemen, wordt slechts een matige hoeveelheid aanbevolen. Het wordt geadviseerd om geen grote porties purinerijk vlees te eten. Een typische portie vlees is 3 ons en vis is 4 ons.

 4. Jichtvriendelijke recepten bevatten geen van deze dierlijke proteïnen of hebben hoeveelheden die klein genoeg zijn om u te helpen in de buurt te blijven van slechts 1 tot 2 porties per dag of omvatten dagen zonder vlees.

Hebben dierlijke eiwitten invloed op mensen met jicht?

 1. Dierlijke eiwitten bevatten veel purines. Omdat de opbouw van purines kan leiden tot verhoogde niveaus van urinezuur, wat op zijn beurt kan leiden tot jicht, is het het beste om deze voedingsmiddelen te vermijden of strikt te beperken.

 2. Deze voedingsmiddelen bevatten wat purines en moeten met mate worden gegeten:

 3. Hoewel deze eiwitten minder purines bevatten dan die in de vorige lijst, moet u toch proberen uw inname van alle dierlijke eiwitten te beperken tot 3 tot 6 ounces per dag, dat is 1 tot 2 porties.

Beïnvloedt alcohol mensen met jicht?

 1. Alcohol verstoort de verwijdering van urinezuur uit het lichaam. Er wordt gedacht dat hoge niveaus van purine in alcoholische dranken tot deze verstoring leiden.

 2. Normaal gesproken breken purines af in urinezuur en worden via urine uit het lichaam gespoeld. Dit proces wordt echter onderbroken wanneer de urinezuurspiegels te hoog worden. Kristallen vormen zich rond de gewrichten en jicht ontwikkelt zich.

 3. Volg deze richtlijnen om verdere jichtaanvallen te voorkomen:

 4. Houd er rekening mee dat u helemaal geen alcohol moet gebruiken, tenzij uw arts anders zegt. Jichtvriendelijke recepten houden ook rekening met deze alcoholbeperkingen.

Heeft suiker invloed op mensen met jicht?

 1. Hoge inname van fructose en suikerhoudende voedingsmiddelen kan een effect hebben op de urinezuurspiegel in het lichaam. Een reden is suiker en snoep is hoger in calorieën en gekoppeld aan obesitas, een bekende risicofactor voor jicht.

 2. Hoewel fructoserijke dranken, zoals frisdranken, geen grote hoeveelheden purines bevatten, is bovendien aangetoond dat ze het risico op jicht verhogen. Dit komt omdat urinezuur een van de bijproducten is van het fructosemetabolisme. Er zijn aanwijzingen dat het eten van grote hoeveelheden fructose de urinezuurspiegel in het bloed kan verhogen.

 3. Door uw dagelijkse waterinname te verhogen en de consumptie van frisdrank en frisdrank te verminderen, kunt u uw lichaam van urinezuur doorspoelen en de vorming van nierstenen voorkomen.

 4. Hoewel ze verleidelijk zijn, kunnen snoepjes beter onaangeroerd blijven. Maak in plaats daarvan plaats voor gezonder, jichtvriendelijk voedsel zoals plantaardige eiwitten en magere zuivelproducten.

 5. Geraffineerde koolhydraten zijn onder meer:

 6. Alle jichtvriendelijke recepten hebben geen verfijnde koolhydraten of bevatten ze alleen in zeer kleine hoeveelheden.

Moet voedsel worden opgenomen?

 1. Een dieet met weinig purine kan helpen het urinezuurgehalte te verlagen en de symptomen van jicht te voorkomen.

 2. Voedingsmiddelen en dranken die dagelijks moeten worden geconsumeerd zijn onder meer:

 3. Bonen en peulvruchten zijn uitstekende eiwitbronnen. Het eten van deze plantaardige bronnen kan je helpen om aan je dagelijkse eiwitbehoeften te voldoen, terwijl je het verzadigde vet uit eiwitten met een hoog purinegehalte en dierlijke eiwitten vermindert.

 4. Sommige mensen vinden dat zuivel hun jichtsymptomen kan verhogen, terwijl anderen een afname van urinezuurwaarden ervaren bij vetarme zuivelinname.

 5. Veel plantaardige alternatieven voor melk zijn beschikbaar als u zuivel moet vermijden.

 6. Vitamine C-rijk voedsel, zoals kersen, laten enig bewijs zien van mogelijke vermindering van jichtaanvallen.

 7. Interessant is dat studies niet hebben aangetoond dat purineuze groenten jichtaanvallen vergroten. Bovendien bevatten groenten veel vezels en weinig calorieën, wat je kan helpen je gewicht te beheersen.

 8. Echter, rekening houden met ijzerinname kan voordelig zijn voor mensen met jicht. Het meeste biologisch beschikbare ijzer is te vinden in vleesbronnen, maar plantaardig ijzerhoudend voedsel kan een negatief effect hebben op jicht.

 9. Het is altijd belangrijk om op uw individuele symptomen te letten en uw dieet aan te passen op basis van uw specifieke behoeften.

 10. Je kunt gerust genieten van deze zeer purine groenten:

Veranderingen in levensstijl kunnen jicht helpen?

 1. Het is belangrijk om te begrijpen dat een jichtdieet geen behandeling is. Het is eerder een verandering in levensstijl die jichtsymptomen kan helpen verminderen of elimineren.

 2. Naast het volgen van een jichtdieet, zal uw arts waarschijnlijk regelmatige lichaamsbeweging en gewichtsverlies aanbevelen. In veel gevallen kan dit helpen om jicht meer onder controle te houden dan een dieet met weinig purine.

De afhaalmaaltijden?

 1. In tegenstelling tot andere soorten artritis, kan jicht worden genezen. De behandelingsopties variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals:

 2. Naast het nemen van voorgeschreven medicijnen, kunnen acute jichtaanvallen worden beheerd door:

 3. Een groot deel van uw succes bij het beheren van uw aandoening hangt af van uw eet- en levensstijlgewoonten. Bespreek alle voedingsproblemen met uw arts en diëtist voordat u begint.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407