Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan stevia mensen met diabetes ten goede komen?

Kan stevia mensen met diabetes ten goede komen?

 1. Stevia is een natuurlijke zoetstof die afkomstig is van een struik die inheems is in Noord- en Zuid-Amerika. Het is een ingrediënt in vele zoetstofmerken, waaronder SweetLeaf, Truvia en Pure Via.

 2. Stevia bevat verbindingen die steviolglycosiden worden genoemd en die ongeveer 150-300 keer zoeter zijn dan suiker. Stevia bevat echter zo weinig calorieën dat het technisch gezien een "nul-calorieën" product is.

 3. Hoewel ze zoet zijn, kunnen steviolglycosiden een bittere nasmaak achterlaten, dus de meeste stevia-producten bevatten andere ingrediënten om dit tegen te gaan.

 4. Als zoetstof is stevia in populariteit gegroeid, vooral onder mensen met diabetes. In dit artikel kijken we naar de voordelen van stevia voor mensen met diabetes en of er risico's zijn bij het consumeren van deze zoetstof.

Stevia en diabetes

 1. In een gezamenlijke verklaring zeiden de American Heart Association (AHA) en de American Diabetes Association (ADA) dat stevia en soortgelijke zoetstoffen gunstig kunnen zijn voor mensen met diabetes als ze deze correct gebruiken en niet compenseren door extra calorieën te eten bij latere maaltijden.

 2. In een onderzoek uit 2018 testten onderzoekers de effecten van een met stevia gezoete kokosnootgelei op deelnemers 30-120 minuten na consumptie met tussenpozen van een half uur.

 3. Uit het onderzoek bleek dat de bloedsuikerspiegel 60-120 minuten begon te dalen na het eten van de gelei, zelfs vóór de secretie van insuline.

Voordelen

 1. Wetenschappelijke studies die we in dit artikel benadrukken, suggereren dat stevia de volgende voordelen kan bieden voor mensen met diabetes:

 2. Een ander voordeel van stevia is de veelzijdigheid. Het is geschikt voor warme en koude dranken en mensen kunnen het besprenkelen met havermout of fruit.

 3. Stevia kan ook geschikt zijn om te bakken, afhankelijk van het specifieke zoetstofproduct en het recept. Het karameliseert echter niet en is geen vervanging voor suiker bij alle soorten koken en bakken.

 4. Stevia-extracten zijn meestal veilig voor de meeste mensen in gematigde hoeveelheden.

 5. In de Verenigde Staten categoriseert de Food and Drug Administration (FDA) steviolglycosiden als "algemeen erkend als veilig" of GRAS. Als gevolg hiervan kunnen fabrikanten steviolglycosiden met een hoge zuiverheid aan voedingsmiddelen en dranken toevoegen.

 6. Steviolglycosiden zijn vaak aanwezig in suikervrije dranken, jam en zuivelproducten.

 7. Meer informatie over stevia hier.

Wat het onderzoek zegt

 1. Verschillende studies hebben de effecten van stevia op de bloedsuikerspiegel onderzocht.

 2. Een onderzoek uit 2016 meldde dat gedroogd stevia-bladpoeder de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes aanzienlijk verlaagde, zowel tijdens het vasten als na het eten. De deelnemers aan het onderzoek zagen ook een verlaging van hun triglyceriden- en cholesterolspiegels.

 3. De onderzoekers concludeerden dat stevia veilig is voor mensen met diabetes als vervanging voor suiker en andere zoetstoffen.

 4. Een onderzoek uit 2013 bij ratten meldde dat het gebruik van heel stevia-bladpoeder als voedingssupplement leidde tot lagere bloedsuikerspiegels. De resultaten suggereerden ook dat stevia schade aan lever en nieren bij de dieren zou kunnen verminderen.

 5. Uit ander onderzoek uit 2015 bleek dat niet-voedende zoetstoffen zoals stevia een antioxidantpotentieel hadden en de bloedsuikerspiegel bij muizen aanzienlijk verlaagden.

 6. Stevia kan ook de honger verminderen en de verzadiging bij mensen verbeteren.

 7. In een kleinschalig onderzoek gaven onderzoekers deelnemers een snack om te eten voor hun hoofdmaaltijd, een dieettechniek die bekend staat als vooraf laden. De vooraf geladen snack bevatte stevia, aspartaam ​​of sucrose, ook bekend als tafelsuiker.

 8. De voorbelasting van sucrose bevatte 493 calorieën, terwijl de voorbelasting van stevia en aspartaam ​​slechts 290 calorieën bevatte. Desondanks rapporteerden alle drie groepen deelnemers vergelijkbare honger- en verzadigingsniveaus.

 9. De mensen die de stevia-preloads aten, hadden significant lagere bloedglucosewaarden na de maaltijd toen de onderzoekers ze vergeleken met de sucrosegroep. Ze hadden ook lagere insulineniveaus dan die in zowel de aspartaam- als de sucrosegroep.

 10. Een recenter overzicht van 372 studies suggereerde echter dat bewijs voor schadelijke of gunstige effecten geen uitsluitsel geeft.

 11. Het is ook belangrijk op te merken dat het grootste deel van het onderzoek gedroogd steviablad gebruikt in plaats van stevia-extracten.

 12. Stevia-extracten bevatten meestal andere ingrediënten, waarvan sommige de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Stevia-blad heeft echter geen GRAS-status bij de FDA, die fabrikanten niet toestaat het als zoetstof te gebruiken.

Kan stevia diabetes behandelen of genezen?

 1. Vanwege de focus op stevia voor mensen met diabetes vragen veel mensen zich af of het de aandoening kan behandelen of genezen.

 2. Er is momenteel geen remedie voor diabetes, maar mensen kunnen de aandoening beheren met medicijnen en veranderingen in levensstijl. Stevia kan helpen deze levensstijlaanpassingen te ondersteunen.

 3. Een 2018-studie over ratten, verschenen in het International Journal of Endocrinology, suggereert dat stevia de insulineproductie zou kunnen stimuleren wanneer deze in voldoende grote doses is. De auteurs van de studie leggen dit neer op de plantaardige stoffen in stevia.

 4. Het gebruik van stevia in plaats van suiker in gezoete voedingsmiddelen en dranken kan mensen met diabetes helpen hun bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

 5. Deze vervanging voor suiker kan ook het aantal calorieën dat een persoon verbruikt verminderen, wat waarschijnlijk zal helpen bij het afvallen. Overgewicht is een risicofactor voor type 2 diabetes en de complicaties ervan, waaronder hart- en nierproblemen.

 6. Lees meer over kruiden die diabetesbehandeling kunnen ondersteunen.

Risico's en bijwerkingen

 1. Veiligheidsonderzoek naar stevia rapporteert geen negatieve bijwerkingen, zolang mensen de zoetstof in gematigde hoeveelheden consumeren.

 2. De FDA erkent dat gezuiverde stevia-producten over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen.

 3. Sommige stevia-producten bevatten additieven die bijwerkingen kunnen veroorzaken. Suikeralcoholen kunnen bijvoorbeeld bij sommige personen de volgende symptomen veroorzaken:

 4. Suikeralcoholen zijn echter verder veilig voor mensen met diabetes. Volgens de ADA bevatten suikeralcoholen minder calorieën dan suiker en hebben ze niet zoveel invloed op de bloedsuikerspiegel als andere koolhydraten.

 5. Mensen met diabetes moeten controleren of hun gekozen stevia-product geen andere zoetstoffen bevat die de bloedsuikerspiegel kunnen verhogen.

Stevia-alternatieven voor mensen met diabetes

 1. Andere kunstmatige zoetstoffen kunnen mensen met diabetes helpen hunkeren naar zoet voedsel en dranken te beheersen.

 2. Volgens de ADA heeft de FDA de volgende kunstmatige zoetstoffen goedgekeurd:

 3. Sommige van deze zoetstoffen kunnen online worden gekocht, waaronder Sweet'N Low en Splenda.

 4. Het lichaam breekt deze zoetstoffen niet af, met uitzondering van aspartaam. In plaats daarvan passeren ze het spijsverteringsstelsel en laten ze het lichaam achter in de urine en ontlasting. Net als bij stevia bieden deze zoetstoffen geen extra calorieën.

 5. Suikeralcoholen verhogen ook de zoetheid zonder de bloedsuikerspiegel te beïnvloeden. De suikeralcoholen die fabrikanten gewoonlijk toevoegen aan voedingsmiddelen en dranken zijn:

 6. Veel voedingsmiddelen met kunstmatige zoetstoffen als ingrediënt bevatten echter nog steeds calorieën en koolhydraten. Soms kunnen deze voedingsmiddelen bijna net zoveel koolhydraten bevatten als de suikervrije versies.

 7. Om deze reden moeten mensen voedingsetiketten zorgvuldig controleren voordat ze producten selecteren om te eten of te drinken.

 8. Mensen gebruikten soms agavesiroop als alternatief voor suiker. Ontdek waarom dit niet nuttig is voor het beheer van diabetes.

Samenvatting

 1. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 2. Stevia is een suikervervanger die bijna geen calorieën bevat. Stevia-producten bevatten een zeer gezuiverd extract van de stevia-plant dat de FDA over het algemeen als veilig beschouwt.

 3. Sommige wetenschappelijke gegevens suggereren dat stevia mensen kan helpen hun risico op diabetes te verminderen of mensen met de aandoening te helpen hun bloedsuikerspiegel te beheren.

 4. Onderzoek is echter vaak niet doorslaggevend en andere substanties gaan vaak gepaard met stevia-extract in een consumentenproduct vanwege de natuurlijk bittere nasmaak van stevia.

 5. Het is onwaarschijnlijk dat stevia alleen de bloedsuikerspiegel aanzienlijk kan beïnvloeden, maar het kan ook nuttig zijn naast andere behandelingen en veranderingen in levensstijl.

 6. Bij het kiezen van een stevia-product is het altijd essentieel om het etiket te controleren op andere ingrediënten die de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden. Iedereen die niet zeker is, moet advies vragen aan een arts of diëtist of contact opnemen met de fabrikant van de zoetstof.

 7. U kunt online een reeks stevia-producten kopen.

 8. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 29 april 2019. Bezoek onze Diabetes categorie pagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen. referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 9. Wetenschappelijke verklaring van American Heart Association / American Diabetes Association: niet-voedende zoetstoffen: een mogelijk nuttige optie - met kanttekeningen [!Persbericht

 10. Lemus-Mondaca, R., et al. (2012). Stevia rebaudiana Bertoni, bron van een krachtige natuurlijke zoetstof: een uitgebreid overzicht van de biochemische, nutritionele en functionele aspecten [!Abstract

 11. Ritu, M., Nandini, J. (2016). Voedingssamenstelling van Stevia rebaudiana, een zoet kruid, en het hypoglykemische en hypolipidaemische effect op patiënten met niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus [!Samenvatting

 12. Shivanna, N., et al. (2013). Antioxiderende, anti-diabetische en nierbeschermende eigenschappen van Stevia rebaudiana [!Abstract

 13. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407