Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kan teveel fruit diabetes type 2 veroorzaken?

Kan teveel fruit diabetes type 2 veroorzaken?

 1. In dit artikel bekijken we wat diabetes is, of te veel fruit het kan veroorzaken, en de medische richtlijnen voor hoeveel fruit je moet eten.

Overmaat risico op fruit en diabetes

 1. Te veel suiker eten kan bijdragen aan gewichtstoename, wat kan leiden tot hogere bloedsuikerspiegels en prediabetes.

 2. Dit zijn beide risicofactoren voor diabetes type 2.

 3. Fruit bevat veel vitamines, mineralen en vezels, maar ze hebben ook een hoog natuurlijk suikergehalte. Dit maakt ze echter geweldig als vervanging voor kunstmatige zoetstoffen en tafelsuiker als supplement voor zoetheid.

 4. Over het algemeen zou het eten van fruit als onderdeel van een gezond dieet het risico op diabetes niet moeten verhogen. Een dieet met veel suiker, geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten is waarschijnlijk een groter risico.

 5. Als u meer eet dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit, kan dit teveel suiker aan het dieet toevoegen.

 6. Door vers fruit te kiezen in plaats van gedroogd fruit en de inname van vruchtensap of smoothies te beperken, kan de totale suikerinname van een persoon worden verminderd.

Fruitrichtlijnen voor mensen met diabetes

 1. De juiste hoeveelheid fruit hangt af van iemands leeftijd, geslacht en hoeveel beweging ze doen.

 2. Voor mensen die minder dan 30 minuten matig bewegen per dag, raadt het Amerikaanse ministerie van Landbouw het volgende aan:

 3. Voorbeelden van 1 kopje fruit zijn:

 4. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers of bevroren fruit. Een half kopje gedroogd fruit heeft bijvoorbeeld een hoeveelheid suiker die gelijk is aan 1 kopje fruit in een andere vorm.

 5. Mensen die meer dan 30 minuten matige lichaamsbeweging per dag doen, kunnen mogelijk meer fruit eten dan degenen die dat niet doen.

Wat is diabetes?

 1. Diabetes zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel of glucose van een persoon te hoog wordt. Er zijn twee hoofdtypen diabetes.

 2. Type 1 diabetes ontwikkelt zich meestal in de kindertijd. Een persoon met dit type kan het hormoon insuline niet produceren. Het is meestal niet mogelijk om deze vorm van diabetes te voorkomen.

 3. Type 2 diabetes is de meest voorkomende vorm. Het kan op elke leeftijd voorkomen, maar het ontwikkelt zich meestal later in het leven. Bij mensen met diabetes type 2 reageren de cellen niet op de juiste manier op insuline. Artsen noemen dit insulineresistentie.

 4. Insuline zorgt ervoor dat suiker zich vanuit de bloedbaan in de lichaamscellen verplaatst en deze als energiebron gebruikt.

 5. Wanneer een persoon eet, breekt hun spijsvertering koolhydraten af ​​in een eenvoudige suiker die glucose wordt genoemd. Als er niet genoeg insuline in het lichaam is of de cellen niet correct reageren op de insuline, kan suiker zich ophopen in de bloedbaan en leiden tot een scala aan symptomen en gezondheidscomplicaties.

 6. Een persoon kan diabetes type 2 niet altijd voorkomen, maar vaak kan het veranderen van levensstijl en dieet het risico op het ontwikkelen van deze aandoening verminderen.

 7. Een gezond dieet volgen, een gezond gewicht behouden en regelmatig bewegen, kan de bloedglucosespiegel en het risico op diabetes type 2 verlagen.

Moeten mensen met diabetes minder fruit eten?

 1. Mensen met overgewicht lopen meer risico diabetes type 2 te ontwikkelen. Een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename is meer calorieën eten dan een persoon verbrandt. Suikerachtig eten en drinken bevatten meestal veel calorieën.

 2. Blijven binnen de aanbevolen hoeveelheid fruit mag het risico op diabetes niet verhogen. Vruchtensap is bijzonder rijk aan suiker. Het drinken van niet meer dan 1 kopje vruchtensap per dag kan helpen de suikerinname binnen gezonde grenzen te houden.

 3. Veel bewerkte of gebakken voedingsmiddelen, zoals koekjes en ketchup, bevatten toegevoegde suiker. Minder van deze voedingsmiddelen eten kan een persoon helpen zijn calorie- en suikerinname te verminderen.

 4. Mensen met prediabetes hebben bloedglucosewaarden die hoog zijn, maar niet hoog genoeg voor een diagnose van type 2 diabetes. Het hebben van prediabetes betekent niet dat een persoon zeker diabetes zal ontwikkelen, maar het verhoogt wel het risico.

 5. Door hun bloedglucosewaarden te verlagen, kan een persoon met prediabetes mogelijk voorkomen dat het zich ontwikkelt tot diabetes type 2. Afvallen en matige dagelijkse lichaamsbeweging kunnen het risico helpen verminderen.

 6. Ook kunnen bepaalde medicijnen het risico op diabetes verminderen.

 7. Lees hier meer over de beste groenten voor diabetes.

Kunnen mensen met diabetes fruit eten?

 1. Een gezond voedingspatroon volgen is een belangrijk onderdeel van het omgaan met diabetes.

 2. De American Diabetes Association raadt het eten van fruit aan, maar mensen met diabetes moeten vaak hun maaltijden plannen. Ze moeten mogelijk de hoeveelheid suiker in hun dieet controleren of voorkomen dat ze te veel koolhydraten eten.

 3. Fruit bevat koolhydraten en suikers, en een persoon met diabetes kan dit overwegen bij het samenstellen van een maaltijdplan. Fruit bevat ook veel vezels, en voedingsmiddelen die vezels bevatten, hebben meer tijd nodig om te verteren, zodat ze de bloedsuikerspiegel langzamer verhogen.

 4. Alle voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, verhogen de bloedsuikerspiegel en sommige voedingsmiddelen verhogen deze waarden meer dan andere. Als gevolg hiervan gebruiken sommige mensen de glycemische index (GI) om hun maaltijden te plannen.

 5. De index meet de mate waarin een soort voedsel iemands bloedglucosespiegel verhoogt. Voedingsmiddelen met lage GI-scores beïnvloeden deze niveaus minder dan die met hoge GI-scores.

 6. De meeste vruchten hebben lage GI-scores, maar meloenen en ananas liggen in het hoge bereik. Het verwerken van voedsel verhoogt de GI-rangorde, dus vruchtensap scoort een hogere score dan een heel stuk fruit. Rijp fruit heeft ook een hogere GI-score dan onrijp fruit.

 7. Een fruit met een hoge GI-score combineren met laag scorende voedingsmiddelen kan een gezondere keuze zijn. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat rijpe meloenplakken worden gecombineerd met volkoren toast.

 8. Gedroogd fruit, vruchtensap en bepaalde tropische vruchten, zoals mango's, bevatten meestal meer suiker. Het kan een goed idee zijn om porties te beperken of deze voedingsmiddelen minder vaak te eten.

 9. Sommige vruchten in blik hebben suiker toegevoegd of zijn verpakt in siroop. Een persoon kan baat hebben bij het kiezen van fruit in blik of sap met weinig suiker.

Fruit eten om het risico op diabetes te verminderen

 1. Een onderzoek uit 2017, uitgevoerd met gegevens van een Chinese biobank, vond een significant verband tussen het eten van vers fruit en een lager risico op diabetes. Deelnemers met diabetes hadden ook een lager risico op het ontwikkelen van cardiovasculaire problemen als ze meer vers fruit aten.

 2. De auteurs van het onderzoek hebben echter geen specifieke oorzaak voor hun bevindingen vastgesteld. Het kan zijn dat mensen die regelmatig vers fruit eten, over het algemeen gezonder eten.

 3. Vers fruit eten is mogelijk niet voldoende om het risico op diabetes te verminderen.

 4. Lees hier meer over het verband tussen bananen en diabetes.

Takeaway

 1. Overgewicht of een hoge bloedsuikerspiegel zijn beide risicofactoren voor het ontwikkelen van diabetes. De oorzaken van diabetes zijn complex, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat de persoon de aandoening alleen ontwikkelt door te veel fruit te eten.

 2. Fruit eten met mate is een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Het beperken van de hoeveelheid gedroogd fruit en vruchtensap in het dieet kan helpen de totale suikerinname te verminderen.

 3. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op vr 26 april 2019.Bezoek onze Diabetes Type 2 categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen Type 2.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 4. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 5. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407