Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kikkererwten Allergie: oorzaken, symptomen, diagnose, behandeling en meer

Take Home Message

 1. Een allergie voor kikkererwten (garbanzo) is een allergische reactie op eten of, in sommige gevallen, het aanraken van kikkererwten, een soort peulvrucht.

 2. Zoals alle soorten voedselallergieën, is dit een immuunreactie waarbij uw lichaam bepaalde voedingsmiddelen als schadelijke indringers behandelt. Dit verschilt van een voedselintolerantie, die ook symptomen kan veroorzaken, maar niet wordt aangedreven door een reactie van het immuunsysteem.

 3. De eiwitten in rauwe kikkererwten die worden geassocieerd met een allergische reactie, zoals globuline, albumine en prolamine, blijven behouden, zelfs nadat de kikkererwten zijn gekookt.

 4. Elke voedselallergie kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, en kikkererwten zijn geen uitzondering. Als u allergisch bent voor kikkererwten, moet u de peulvruchten zelf en kikkererwtenbevattende voedingsmiddelen zoals hummus vermijden.

 5. Lees verder voor meer informatie over kikkererwtenallergie om te zien of u met uw arts moet praten over het testen van voedselallergieën.

Wie loopt risico op kikkererwtenallergie?

 1. Peulvruchtenallergieën komen wereldwijd voor, maar sommige komen vaker voor dan anderen.

 2. Volgens een beoordeling gepubliceerd in Molecular Nutrition and Food Research, zijn sojabonen en pinda's de meest voorkomende peulvruchtenallergieën wereldwijd, maar andere peulvruchtenallergieën zijn meestal meer regionaal.

 3. Kikkererwtenallergie komt vaker voor in India en de Middellandse Zee, twee regio's waar de consumptie van kikkererwten veel hoger is dan in andere delen van de wereld.

 4. Toch hebben mensen die allergisch zijn voor andere peulvruchten, vooral linzen, een hoger risico op kikkererwtenallergie, volgens de Universiteit van Manchester.

 5. Specifieke voedselallergieën worden niet noodzakelijkerwijs doorgegeven van ouder op kind, maar als voedselallergieën in uw familie voorkomen, wilt u misschien extra voorzichtig zijn en overwegen om met uw arts te praten over uw risico .

 6. Hoewel kikkererwten meestal worden gegeten nadat ze zijn gekookt, kan rauw eten van peulvruchten een hoger risico op allergische reacties opleveren. Koken verwijdert de allergenen niet volledig, maar bepaalde methoden, zoals koken, kunnen de effecten ervan verminderen.

Hoe weet u of u een kikkererwtenallergie heeft

 1. Symptomen van voedselallergie verschijnen op dezelfde manier bij zowel volwassenen als kinderen. Sommige verschillen kunnen worden gezien, afhankelijk van de ernst van de voedselallergie.

 2. Net als bij andere voedselallergieën, komen kikkererwtenallergiesymptomen meestal voor op de huid, volgens de Universiteit van Manchester. Deze omvatten roodheid, huiduitslag en netelroos. U kunt ook een ontsteking opmerken.

 3. Meer ernstige symptomen van een voedselallergie zijn een verlaging van de bloeddruk, diarree en braken. Het is ook mogelijk om astma-achtige symptomen te hebben, zoals hoesten en ademhalingsmoeilijkheden. Een strak gevoel in de keel is ook mogelijk.

 4. Ernstige voedselallergieën kunnen het risico op anafylactische shock inhouden als u de dader consumeert. Dit is een levensbedreigende aandoening die invloed heeft op systemen in het hele lichaam, waaronder bloeddruk en ademhaling. Anafylaxie vereist ziekenhuisopname. Wanneer het onbehandeld blijft, kan dit fataal zijn.

 5. Een kikkererwtenintolerantie is niet hetzelfde als een voedselallergie. U kunt last krijgen van spijsverteringsproblemen en hersenmist, maar voedselintolerantie veroorzaakt geen immuunsysteemreacties zoals allergieën.

Diagnose van kikkererwtenallergie

 1. Voedselallergieën kunnen worden getest door huidpriktests, bloedtesten of beide. Een voedingsdagboek kan u en uw arts ook helpen een reactie op kikkererwten vast te stellen.

 2. Uw arts kan u vragen om alles wat u eet gedurende enkele weken op te schrijven, en of u reacties hebt.

 3. De timing van de reacties is ook belangrijk, omdat ze snel verschijnen. Voedselintolerantiesymptomen daarentegen hebben enkele uren nodig om zich te ontwikkelen.

 4. Helaas kan het moeilijker zijn om op kikkererwtenallergie te testen in vergelijking met andere peulvruchten.

 5. Het tijdschrift Molecular Nutrition and Food Research merkt op dat er geen geregistreerde allergenen zijn geassocieerd met kikkererwten. De eiwitten in kikkererwten kunnen echter een aanzienlijk potentieel voor allergeenactiviteit hebben.

Als mijn kind een pinda-allergie heeft, kunnen ze kikkererwten eten?

 1. Een pinda-allergie betekent niet noodzakelijk dat uw kind ook allergisch is voor kikkererwten. Aangezien dit echter beide peulvruchten zijn, kunt u uw arts vragen naar het risico om veilig te zijn.

 2. Kikkererwtenallergie is moeilijker te diagnosticeren, dus uw arts kan uw kind een klein aantal kikkererwten op kantoor laten eten om te zien of er een reactie optreedt.

Ben ik allergisch voor hummus?

 1. Als u na het eten van hummus symptomen van een voedselallergie ervaart, is uw eerste reactie mogelijk de schuld van het meest voorkomende ingrediënt: kikkererwten.

 2. Voordat u kikkererwten de schuld geeft van de oorzaak van uw allergieën, wilt u misschien ook andere allergene ingrediënten overwegen die in hummus worden gebruikt, zoals:

Behandelingsopties

 1. Vermijden is de beste manier om een ​​kikkererwtenallergie te behandelen. Deze aanpak is niet altijd gemakkelijk, dus het is belangrijk om een ​​epinefrine (adrenaline) pen bij de hand te houden voor het geval u wordt blootgesteld. Zelfs na het toedienen van dit reddingsmedicijn, moet u nog steeds naar het ziekenhuis gaan voor nauwlettend toezicht.

De afhaalmaaltijden

 1. Een kikkererwtenallergie kan huiduitslag en ontstekingen veroorzaken als u dit soort peulvruchten consumeert. Niet alle peulvruchtenallergieën zijn gerelateerd, maar u loopt mogelijk een verhoogd risico op kikkererwtenallergie als u al allergisch bent voor andere peulvruchten.

 2. Een intolerantie voor kikkererwten is niet levensbedreigend, maar het kan spijsverteringssymptomen veroorzaken, zoals misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

 3. Als u zich zorgen maakt over het geven van hummus of een andere vorm van kikkererwten, is het belangrijk om eerst uw arts te raadplegen, vooral als uw kind of een ander familielid allergisch is voor andere peulvruchten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407