Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Koffie en cafeïne - Hoeveel moet u drinken?

De afhaalmaaltijden

 1. Koffie bevat honderden bioactieve verbindingen. Het is zelfs de grootste bron van antioxidanten voor veel mensen (1, 2).

 2. Studies tonen ook aan dat koffiedrinkers een lager risico lopen op aandoeningen zoals diabetes type 2, neurologische aandoeningen en leverziekten (3).

 3. U kunt zich echter afvragen hoeveel koffie veilig is om te drinken en of overmatige inname risico's met zich meebrengt.

 4. In dit artikel wordt uitgelegd hoeveel koffie u veilig kunt drinken.

Hoeveel cafeïne zit er in een kopje koffie?

 1. Cafeïne, een actief ingrediënt in koffie, is de meest geconsumeerde psychoactieve stof ter wereld (4).

 2. Het cafeïnegehalte van koffie is zeer variabel, variërend van 50 tot meer dan 400 mg per kopje.

 3. Een klein zelfgebrouwen kopje koffie kan 50 mg opleveren, terwijl een Starbucks grande-pack van 475 ml meer dan 300 mg bevat.

 4. Als algemene regel kunt u ervan uitgaan dat een gemiddelde kop koffie van 240 ml ongeveer 100 mg cafeïne oplevert.

 5. Verschillende bronnen suggereren dat 400 mg cafeïne per dag - het equivalent van 4 kopjes (945 ml) koffie - veilig is voor de meeste gezonde volwassenen (3, 5).

 6. Veel mensen drinken echter veel meer dan dat zonder problemen.

 7. Houd er rekening mee dat er veel andere bronnen van cafeïne bestaan, waaronder thee, frisdranken, energiedranken, chocolade en bepaalde medicijnen (6, 7).

Korte termijn symptomen van overmatige inname

 1. Als u gedurende een korte periode teveel koffie drinkt, kunt u mentale en fysieke symptomen ervaren, waaronder:

 2. Als u dergelijke symptomen ervaart na het drinken van koffie, bent u mogelijk gevoelig voor cafeïne en zou u moeten overwegen uw inname te verminderen of cafeïne te vermijden.

 3. Hoewel het mogelijk is om te overlijden aan een overdosis cafeïne, is dit vrijwel onmogelijk door alleen koffie. Je zou meer dan 100 koppen (23,7 liter) per dag moeten drinken.

 4. Er zijn echter een paar zeldzame gevallen waarbij mensen sterven na inname van cafeïne supplementen (8).

Mensen tolereren verschillende hoeveelheden

 1. Cafeïne beïnvloedt mensen op verschillende manieren. Er zijn veel genen ontdekt die de gevoeligheid van mensen voor dit stimulerende middel beïnvloeden (9, 10).

 2. Deze genen beïnvloeden de enzymen die cafeïne in uw lever afbreken, evenals receptoren in uw hersenen die door cafeïne worden aangetast.

 3. De effecten van cafeïne op de slaap zijn ook genetisch bepaald. Sommige mensen kunnen koffie drinken en meteen gaan slapen, terwijl anderen de hele nacht wakker blijven.

 4. Afhankelijk van je genetische samenstelling, kun je veel cafeïne verdragen - of heel weinig. De meeste mensen zitten ergens in het midden.

 5. Uw verkregen tolerantie is ook erg belangrijk. Degenen die elke dag koffie drinken, kunnen veel meer verdragen dan degenen die het zelden drinken.

 6. Het is ook belangrijk om te beseffen dat medische aandoeningen de gevoeligheid voor cafeïne kunnen beïnvloeden.

 7. Als u angst, paniekstoornis, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, diabetes of andere medische aandoeningen heeft, verdraagt ​​u mogelijk minder cafeïne. Neem contact op met uw arts als u meer wilt weten over uw tolerantie.

Koffie en levensduur

 1. Hoewel een hoge inname van cafeïne nadelige bijwerkingen veroorzaakt, wordt koffie geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen. Het is zelfs in verband gebracht met een langere levensduur.

 2. In één onderzoek onder 402.260 mensen in de leeftijd van 50-71, hadden degenen die 4-5 koppen koffie per dag dronken het laagste risico op overlijden tijdens de studieperiode van 12-13 jaar (11) .

 3. Twee andere beoordelingen ondersteunden vergelijkbare resultaten (12, 13).

 4. Onderzoek is echter gemengd. Uit een recent onderzoek bleek dat het drinken van 4 kopjes of meer per dag gekoppeld was aan een verhoogd - niet verlaagd - risico op overlijden bij mensen jonger dan 55 (14).

 5. Merk op dat deze en de meeste andere onderzoeken niet specificeren of "cup" verwijst naar een standaard 8-ounce (240 ml) cup of gewoon een generiek vat dat mensen kunnen gebruiken om koffie te drinken , onafhankelijk van volume.

 6. Desalniettemin zijn variaties in volume tussen koffiebekers van verschillende grootte over het algemeen niet erg groot.

Koffie- en ziekterisico

 1. Koffie is ook gekoppeld aan een verminderd risico op verschillende ziekten, waaronder:

 2. Aldus lijkt het streven naar 4-5 koppen koffie per dag optimaal.

 3. Omdat al deze onderzoeken observationeel van aard waren, kunnen ze niet bewijzen dat koffie de vermindering van de ziekte veroorzaakte - alleen dat koffiedrinkers minder kans hadden om deze ziekten te krijgen.

 4. Toch zijn deze resultaten het overwegen waard.

 5. In de meeste gevallen moet cafeïnevrije koffie dezelfde gunstige effecten hebben. Een uitzondering is de ziekte van Parkinson, die vooral lijkt te worden beïnvloed door de cafeïne.

Cafeïne tijdens de zwangerschap

 1. Bij zwangere vrouwen kan cafeïne de placenta passeren en de foetus bereiken. De foetus heeft echter problemen met het metaboliseren van cafeïne.

 2. Sommige studies koppelen hoge cafeïne-inname tijdens de zwangerschap aan een verhoogd risico op een miskraam, doodgeboorte, vroeggeboorte en lager geboortegewicht (23, 24, 25, 26).

 3. Over het algemeen wordt aanbevolen dat zwangere vrouwen hun inname beperken tot 100-200 mg cafeïne per dag - ongeveer 1-2 kopjes (240--475 ml) koffie.

 4. Veel experts raden echter aan om koffie volledig te vermijden tijdens de zwangerschap. Als je absoluut veilig wilt zijn, is dit een slimme keuze.

Aanbevolen intake

 1. Er zijn aanwijzingen dat 4-5 koppen koffie per dag de optimale hoeveelheid kunnen zijn.

 2. Dit bedrag is gekoppeld aan het laagste risico op vroegtijdige sterfte, evenals een lager risico op tal van veel voorkomende ziekten, waarvan sommige honderden miljoenen mensen treffen.

 3. Natuurlijk betekent dit niet dat u koffie moet drinken.

 4. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, bepaalde medische aandoeningen hebben of deze drank gewoon niet lekker vinden, moeten het absoluut vermijden.

 5. Wat meer is, als u van koffie houdt maar vindt dat het u angst- of slaapproblemen geeft, wilt u misschien uw inname verminderen of elimineren.

 6. Bovendien kunt u de voordelen van koffie gemakkelijk teniet doen door er suiker of andere ongezonde, calorierijke ingrediënten aan toe te voegen.

 7. Toch is het mogelijk om uw Java te optimaliseren voor maximale voordelen.

De onderste regel

 1. Voor mensen die van koffie genieten, is er heel weinig bewijs van schade - en voldoende bewijs van voordelen.

 2. Hoewel 4-5 kopjes per dag optimaal kunnen zijn, kunnen veel mensen zonder meer meer dan dat verdragen.

 3. Als u veel koffie drinkt en geen bijwerkingen ervaart, is er geen reden om te stoppen met drinken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407