Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Komkommerdieetoverzicht: werkt het voor gewichtsverlies?

Healthline Dieetscore: 2,0 van de 5

 1. Het komkommerdieet is een dieet voor de korte termijn dat snel gewichtsverlies belooft.

 2. Er zijn veel versies van het dieet, maar de meeste beweren dat u tot 7 kilo in 7 dagen kunt verliezen.

 3. Hoewel komkommers gezond zijn, kun je je afvragen hoe effectief dit dieet echt is.

 4. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van het komkommerdieet en of het een duurzame manier is om af te vallen.

Wat is het komkommerdieet?

 1. Het komkommerdieet is een dieet voor gewichtsverlies op korte termijn. De meeste versies van het dieet beweren dat het volgen van 7-14 dagen kan leiden tot een gewichtsverlies van 7 kilo.

 2. Voorstanders van het dieet gebruiken soms de slogan: "7 dagen voor 7 kilogram."

 3. Het dieet bestaat voornamelijk uit komkommers, samen met enkele eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals eieren, kip, vis en noten.

 4. Het beveelt aan om de meeste voedingsmiddelen te vervangen door komkommers, wat betekent dat zelfs andere groenten en fruit tot een minimum moeten worden beperkt.

 5. Omdat het dieet niet gevarieerd is, wordt het langer dan 14 dagen volgen niet aanbevolen.

 6. Tot slot, hoewel velen de effecten van het gewichtsverlies hebben aangeprezen, ondersteunen geen studies deze claims.

Regels van het dieet

 1. Er zijn geen standaardregels voor dit dieet, afgezien van de aanbeveling om bij de meeste maaltijden komkommers te eten.

 2. Het dieet adviseert dat u een komkommer moet eten wanneer u honger hebt.

 3. De theorie is dat omdat komkommers weinig calorieën bevatten, je er zoveel kunt eten als je wilt en nog steeds een calorietekort hebt.

 4. Komkommers bevatten weinig eiwitten, een voedingsstof die je lichaam nodig heeft om de gezondheid van je huid, spieren en gewrichten te behouden. Om deze reden beveelt het dieet aan om de komkommers te combineren met wat eiwitrijk voedsel (1, 2, 3).

 5. Verder mag je wat koolhydraten toevoegen aan maaltijden, zoals toast, bruine rijst of aardappelen.

 6. Omdat de regels van het dieet variëren, kunt u ervoor kiezen om min of meer streng te zijn over het voedsel dat u eet.

Werkt het voor gewichtsverlies?

 1. Geen studies hebben het komkommerdieet specifiek geanalyseerd. Je kunt echter verwachten dat je tijdens het volgen gewicht verliest, omdat het zeer weinig calorieën bevat.

 2. Dit gewichtsverlies zal echter slechts 7-14 dagen voorkomen - de lengte van het dieet. Het is onwaarschijnlijk dat u een aanzienlijke hoeveelheid gewicht verliest en het uithoudt zodra u uw normale dieet hervat (4).

 3. Beperkende diëten zijn moeilijk vast te houden aan de lange termijn. Integendeel, diëten die gemakkelijk te implementeren zijn en zich over het algemeen veel betere, duurzamere resultaten opleveren (4, 5).

 4. Eén analyse wees uit dat een zeer caloriearm dieet van minder dan 800 calorieën per dag niet effectief was voor langdurig gewichtsverlies. Hoe restrictiever het dieet, hoe moeilijker het was voor deelnemers om te volgen (6).

 5. Hoewel het lijkt alsof het nuttigen van een eindeloze hoeveelheid komkommers in calorieën zou oplopen, heeft de gemiddelde komkommer van 300 gram slechts 45 calorieën. Zelfs als je 10 komkommers zou eten, zou dit slechts 450 calorieën (7) bedragen.

 6. Ook bevatten komkommers slechts een klein aantal voedingsstoffen, zoals kalium, vitamine C en vitamine K. Ze missen eiwit, vet, vezels, calcium, ijzer en vele andere voedingsstoffen die nodig zijn voor goede gezondheid (7).

 7. Zelfs als u eiwit aan elke maaltijd toevoegt, is het onwaarschijnlijk dat u aan uw dagelijkse behoeften zult voldoen vanwege de beperkte variëteit aan voedsel.

 8. Ten slotte herwinnen de meeste mensen het gewicht dat ze verloren na het beëindigen van een strikt gewichtsverliesprogramma zoals dit, vooral als het dieet geen gezond eetgedrag aanleerde, zoals portiecontrole en het lezen van voedingsetiketten ( 5, 8).

 9. Om af te vallen en uw gezondheid te verbeteren, kunt u beter een gevarieerd dieet volgen. Streef ernaar veel verschillende volle granen, groenten, fruit, gezonde vetten en magere en plantaardige eiwitten te eten.

Nadelen van het komkommerdieet

 1. Hoewel u tijdelijk gewicht kunt verliezen, wegen de nadelen van het dieet zwaarder dan de mogelijke voordelen.

 2. Het komkommerdieet beperkt de meeste voedselgroepen en stimuleert het eten van bijna alleen komkommers gedurende maximaal twee weken.

 3. Dit dieet is niet alleen onvoldoende qua voedingswaarde, maar bevordert ook negatief eetgedrag, zoals extreem dieet, dat kan leiden tot een ongezonde relatie met voedsel.

 4. Onderzoek toont aan dat restrictief diëten een vorm van ongeordend eten is die een negatieve invloed kan hebben op uw vermogen om uw voedselinname te beheersen (9, 10, 11). [! 428 => 1140 = 5!

 5. Komkommers kunnen een goede voedingsbron zijn in combinatie met een uitgebalanceerd dieet.

 6. Komkommers bevatten echter van nature weinig calorieën, evenals eiwitten en vet, twee essentiële macronutriënten. Een enkele komkommer van 300 gram levert slechts 2 gram eiwit en 0,3 gram vet (7).

 7. Eiwit is belangrijk voor veel functies in uw lichaam, zoals de productie van enzymen en hormonen, het onderhoud van de huidstructuur en spiergroei (3, 12, 13).

 8. Ondertussen levert vet een geconcentreerde bron van calorieën, met 9 calorieën per gram. Bovendien zijn vetten belangrijk voor de zenuwfunctie, de gezondheid van de hersenen en de opname van in vet oplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K (14, 15).

 9. Het dieet suggereert om komkommers te combineren met eiwitrijke voedselbronnen, zoals kip of eieren, die wat eiwit en vet opleveren.

 10. Uit onderzoek blijkt echter dat eiwit bij elke maaltijd moet worden geconsumeerd om spieronderhoud en groei te bevorderen (12).

 11. Het komkommerdieet is niet ontworpen om langer dan 7-14 dagen te worden gevolgd.

 12. Het kan niet langdurig worden volgehouden, omdat het zeer weinig calorieën bevat en geen volledige voedingsbron is.

 13. Een typische dag op het komkommerdieet levert bijvoorbeeld ongeveer 800 calorieën op. Dit zou ongeveer 6 komkommers, een portie kip of vis, 2 eieren, 1 kopje cottage cheese en een paar andere groenten (7) omvatten.

 14. Houd er rekening mee dat sommige versies van het dieet nog beperkter zijn.

 15. Extreme caloriebeperking kan in de loop van de tijd leiden tot een langzamer metabolisme, omdat dit de reactie van uw lichaam is op echte of waargenomen verhongering (8, 16).

 16. Als gevolg hiervan zult u waarschijnlijk meer gewicht verliezen - zelfs als u minder calorieën blijft eten dan u deed voordat u aan het dieet begon (16).

 17. Ten slotte is het beperken van de voedselsoort niet plezierig of voedzaam. Hoewel het belangrijk is om desserts en andere lekkernijen tot een minimum te beperken, genieten mensen ook van voedsel vanwege zijn smaak, herinneringen en feesten.

 18. Er is absoluut geen reden om heel en gezond voedsel, zoals vis, volle granen, groenten en fruit (17) te beperken.

Eten om te eten

 1. Voor dit dieet moet u bij elke maaltijd en de meeste snacks komkommers eten.

 2. Omdat het dieet weinig eiwitten bevat, raadt het aan om een ​​eiwitbron aan elke maaltijd toe te voegen.

 3. Hieronder staat een lijst met toegestane voedingsmiddelen voor het komkommerdieet:

 4. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor dranken, maar de meeste versies van het dieet bevelen een caloriearm drankje aan, zoals water of thee.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. Hoewel u voor het dieet geen specifiek voedsel hoeft te vermijden, moedigt het aan om het meeste voedsel te vervangen door komkommers.

 2. Hier is een lijst met typische beperkingen van het komkommerdieet:

Voorbeeldmenu

 1. Hier is een driedaags voorbeeldmenu van het komkommerdieet:

 2. In zeer strikte versies van dit dieet, kunt u slechts twee komkommers bij elke snack hebben.

 3. Er is beperkte informatie beschikbaar over portiegroottes voor niet-komkommervoedsel.

De onderste regel

 1. Als u het komkommerdieet volgt, kan dit leiden tot gewichtsverlies als u dit minimaal één week kunt volhouden.

 2. Echter, zodra u uw normale dieet hervat, zult u waarschijnlijk al het verloren gewicht terugwinnen.

 3. Bovendien bevat het dieet geen voedingsstoffen, uiterst beperkend en uiteindelijk niet houdbaar.

 4. Als u op zoek bent naar duurzaam, langdurig gewichtsverlies, kunt u beter een uitgebalanceerd, voedzaam dieet volgen dat een verscheidenheid aan voedsel bevordert en ernstige caloriebeperking vermijdt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407