Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Koude douche voor testosteron: feiten en mythen over koude douches

De onderste regel

 1. Mensen die koude douches hebben, hebben de neiging om de vele vermeende voordelen van deze oefening te prijzen, van een sneller herstel na intensieve sportactiviteiten tot het verlagen van uw kansen om ziek te worden.

 2. Maar hoeveel hiervan is gebaseerd op wetenschap? Laten we het bewijs onderzoeken voor elk van de veel voorkomende claims over koude douches en je lichaam.

Koude douches voor testosteron

 1. Het meeste onderzoek naar temperatuur en testosteron heeft te maken met de testikels en het scrotum. Het scrotum hangt buiten het lichaam om de testikels op een optimale temperatuur te houden om sperma en andere hormonen te produceren, ongeveer 95 tot 98.6 graden of 35 tot 37 graden.

 2. Het idee is dat koude buien de scrotumtemperatuur verlagen, waardoor de testikels een maximale hoeveelheid sperma en testosteron kunnen produceren.

 3. Maar het onderzoek zegt weinig over de productie van testosteron. Koelere testikels hebben eerder een sterker effect op DNA-processen die resulteren in een hoger spermavolume, kwaliteit en motiliteit (beweging).

 4. Uit een studie uit 1987 bleek dat het handhaven van de testiculaire temperatuur tussen 31 en 37 graden C (88 tot 99 graden) optimale DNA-, RNA- en eiwitsynthese mogelijk maakte. Dit resulteert in een betere productie van sperma.

 5. Uit een onderzoek uit 2013 bleek zelfs dat koude wintertemperaturen de morfologie (vorm) en beweging van het sperma verbeterden.

 6. Maar spermaproductie en testosteronniveaus zijn niet hetzelfde, en er zijn aanwijzingen dat het tegendeel het geval is.

 7. Een onderzoek uit 1991 wees uit dat stimulatie van koud water geen effect had op de testosteronniveaus, hoewel lichamelijke activiteit dat wel deed. Een onderzoek uit 2007 suggereert dat korte blootstelling aan koude de testosteronniveaus in uw bloed daadwerkelijk verlaagt.

 8. Koud water zal niets doen voor uw testosteronniveaus dat oefening niet zal doen. Veel andere variabelen beïnvloeden die niveaus, zoals voeding en levensstijlkeuzes zoals roken en drinken. Een snelle koude douche is geen hack op testosteronniveau.

Verhogen ze de vruchtbaarheid?

 1. Laten we eens wat meer onderzoek naar vruchtbaarheid bekijken. Een onderzoek uit 2007 wees uit dat het verminderen van regelmatige blootstelling aan warm water het aantal zaadcellen van verschillende deelnemers met gemiddeld bijna 500 procent verbeterde.

 2. Dit betekent echter niet dat koude buien iets doen om de vruchtbaarheid te verbeteren. Gewoon minder warme douches nemen verhoogt uw spermatelling en -kwaliteit, omdat warmte in het algemeen de spermaproductie beïnvloedt.

 3. Er is geen onderzoek dat aantoont dat er een gelijkwaardige relatie bestaat tussen blootstelling aan koud water of vermindering van heet water en vrouwelijke vruchtbaarheid. Het onderzoek wijst alleen op mannelijke vruchtbaarheid.

Verhogen ze energie?

 1. Er zijn aanwijzingen dat een koude douche uw energieniveau kan verhogen.

 2. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat deelnemers het gevoel hadden dat ze meer energie hadden na een maand lang warme tot koude douches en daarna nog eens twee maanden koude douches te hebben gehad. De deelnemers zeiden dat het leek op een cafeïne-effect.

 3. Een onderzoek uit 2010 suggereert dat onderdompeling in koud water kan helpen de hoeveelheid energie te verminderen die uw lichaam nodig heeft om u te helpen herstellen na een zware training, het verminderen van ontstekingen en het verhogen van de bloedstroom zonder extra energie te verbruiken.

Verbeteren ze de stofwisseling?

 1. Yes! Bruin vet, of bruin vetweefsel, is een soort vet bij alle mensen, groot of klein.

 2. Twee studies, een in 2007 en een in 2009, vonden verbanden tussen koude temperatuur en activering van bruin vet. Ze vonden ook een omgekeerde relatie tussen bruin en wit vet (wit vetweefsel).

 3. In wezen, hoe meer bruin vet u heeft, hoe groter de kans dat u een gezonde hoeveelheid wit vet en een goede body mass index heeft, een van de belangrijkste indicatoren voor uw algehele gezondheid.

Versterkt dit het herstel na de training?

 1. Koud water kan u helpen sneller te herstellen van een training, maar de effecten kunnen slechts gering of overdreven zijn.

 2. Uit een casusverslag 2010 van twee atleten, de ene een krijgskunstenaar en de andere een marathonloper, bleek dat onderdompeling in koud water kan helpen pijn en tederheid te verminderen na intensieve training. Het kan ook zorgen voor een snellere terugkeer naar sportieve activiteiten.

 3. Twee onderzoeken, een in 2007 en een in 2016, toonden slechts een licht gunstig effect van onderdompeling in koud water op het herstel van spierpijn. Dit was met name het geval wanneer het rijtjes met warm water werd gedaan of gedurende ten minste 10 tot 15 minuten in water bij temperaturen van 52 tot 59 ° C (11 tot 15 ° C) werd uitgevoerd.

 4. Een ander onderzoek uit 2007 vond geen voordeel voor blootstelling aan koud water voor spierpijn.

Verbeteren ze de immuniteit?

 1. Sommige onderzoeken suggereren dat blootstelling aan koud water een klein, maar nog onduidelijk effect kan hebben op uw immuunsysteem.

 2. Een onderzoek uit 2014 heeft aangetoond dat onderdompeling in koud water ervoor zorgt dat het lichaam adrenaline afgeeft. Dit heeft twee effecten: het zorgt ervoor dat uw immuunsysteem meer ontstekingsremmende stoffen aanmaakt. Het verlaagt ook uw ontstekingsreactie op infecties. Beide effecten kunnen uw lichaam helpen ziektes te weerstaan.

 3. Uit een onderzoek uit 2016 bleek dat koude douches de afwezigheid van werk van de deelnemers met 29 procent verminderden. Dit suggereert dat koude douches het immuunsysteem kunnen stimuleren, hoewel er geen effect werd gevonden op hoe lang mensen ziek waren.

Hoe een koude douche te nemen

 1. Hier zijn enkele tips om het op een manier te doen die uw kansen vergroot om van deze levensstijlverandering te profiteren zonder uw lichaam te schaden:

Voorzorgsmaatregelen

 1. Niet iedereen zou recht in een koude douche moeten springen. Mensen met de volgende aandoeningen moeten deze vermijden:

 2. Als u een depressie of een psychische aandoening heeft, vervang uw medicatie dan niet door koudwatertherapie.

 3. Als u in een koud klimaat leeft waar blootstelling aan koud water kan leiden tot onderkoeling, worden koude douches niet aanbevolen.

Takeaway

 1. Koude douches zullen je leven niet noodzakelijkerwijs veranderen met de draai van een kraan.

 2. Door uw routine te veranderen, kunt u zich meer bewust worden van uw lichaam, uw gewoonten en uw algehele levensstijl.

 3. Deze holistische benadering van uw fysieke, mentale en emotionele gezondheid kan uw hele leven beïnvloeden, inclusief uw testosteronniveaus, uw energieniveaus en uw algehele gezondheid en fitheid.

 4. Koude buien doen waarschijnlijk geen pijn, hoewel ze de eerste paar keer behoorlijk intens aanvoelen. De voordelen zullen u misschien verbazen. Begin gewoon langzaam, luister naar je lichaam en pas je aan.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407