Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kruisbloemige groenten: kankermoordenaar of schildkliermoordenaar?

Laatste gedachten

 1. Kruisbloemige groenten hebben de laatste tijd veel buzz gegenereerd, zowel vanwege hun indrukwekkende gezondheidsvoordelen als vanwege hun mogelijke bijwerkingen. Terwijl sommigen zeggen dat deze groenten vol voedingsstoffen alles kunnen doen, van het doden van kankercellen tot het in evenwicht brengen van hormoonniveaus, beweren anderen dat ze de schildklierfunctie kunnen verstoren en ongewenste spijsverteringssymptomen kunnen veroorzaken.

 2. Er zijn verschillende groenten die in deze familie passen, en ze bevatten allemaal weinig calorieën, maar zitten boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Bovendien onderscheiden deze groenten zich van andere soorten omdat ze veel gezondheidsbevorderende stoffen bevatten die zijn geassocieerd met een aantal gezondheidsvoordelen.

 3. Maar wegen de voordelen op tegen de risico's of moet u deze controversiële kruisers helemaal vermijden? Dit is wat je moet weten over kruisbloemige groenten.

Wat zijn kruisbloemige groenten?

 1. Kruisbloemige groenten zijn groenten die behoren tot de Brassicaceae-plantenfamilie. Deze planten hebben hun naam te danken aan het nieuwe Latijnse woord 'Cruciferae', wat kruisdragend betekent vanwege de kruisachtige vorm van hun bloemen.

 2. Afkomstig uit Europa, het Middellandse Zeegebied en de gematigde regio's van Azië, hebben deze groenten een grote populariteit en worden ze nu over de hele wereld verbouwd.

 3. Deze groenten bevatten weinig calorieën boordevol voedingsstoffen. Hoewel de individuele voedingsprofielen kunnen variëren, bevatten kruisbloemige groenten vaak veel vitamine A, vitamine C en vitamine K, evenals voedingsvezels.

 4. Kruisbloemige groenten zijn ook uniek omdat ze zwavelhoudende verbindingen bevatten, glucosinolaten genaamd, waarvan is aangetoond dat ze kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Ze zijn ook in verband gebracht met een lange lijst met gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart, verhoogd gewichtsverlies en verminderde ontsteking.

Lijst met kruisbloemige groenten: Top 16 kruisbloemige groenten

 1. Er zijn tal van manieren om te profiteren van de vele voordelen van kruisbloemige groenten. Hier is een lijst van kruisbloemige groenten die de vele groenten die u in uw dieet kunt opnemen, benadrukt - van veganisme tot Paleo tot het ketogeen dieet en nog veel meer - om te profiteren van de veelheid aan gezondheidsvoordelen:

Voordelen van kruisbloemige groenten

 1. Naast het eten van veel kruisbloemige groenten, zijn er tal van andere manieren om uw risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Minimaliseer uw alcoholinname en stop met roken, probeer een aantal natuurlijke stressverlichters en volg een gezond dieet en levensstijl om een ​​grote invloed op de gezondheid van het hart te hebben.

 2. Oestrogeen is het primaire vrouwelijke geslachtshormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van het voortplantingssysteem. Te veel oestrogeen kan echter uw hormoonhuishouding verstoren en symptomen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, onregelmatige menstruatie, een verminderde zin in seks en hoofdpijn.

 3. Onderzoekers hebben ontdekt dat er mogelijk een verband bestaat tussen kruisbloemige groenten en oestrogeenniveaus. Dit is te danken aan de aanwezigheid van indol-3-carbinol, een verbinding die wordt gevonden in kruisbloemige groenten die helpt bij het reguleren van oestrogeenactiviteit en metabolisme. (12, 13) Vanwege deze verbinding kan het opvullen van kruisbloemige groenten mogelijk helpen bij het reguleren van oestrogeenspiegels om nadelige bijwerkingen te voorkomen.

 4. Je kunt ook helpen je hormonen op natuurlijke wijze in balans te brengen door koolhydraten te vervangen door gezonde vetten, essentiële oliën en adaptogene kruiden te gebruiken en ervoor te zorgen dat je elke nacht voldoende slaap krijgt.

 5. Kruisbloemige groenten zitten boordevol krachtige kankerbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten niet alleen veel antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van kankerverwekkende vrije radicalen, maar ze bevatten ook verbindingen zoals glucosinolaten en indol-3-carbinol, waarvan is aangetoond dat ze kanker afweren. (1)

 6. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan die een verband aantonen tussen de consumptie van kruisbloemige groenten en kankerpreventie. Eén beoordeling bestond bijvoorbeeld uit 94 onderzoeken en meldde dat een hogere inname van kruisbloemige groenten was gekoppeld aan een lager risico op long-, maag-, darm- en rectumkanker. (2)

 7. Zorg ervoor dat u uw bord ook vult met ander voedsel dat kanker bestrijdt, zoals bessen, citrusvruchten, noten en zaden.

 8. Ontsteking is een normale immuunrespons die is ontwikkeld om het lichaam tegen ziekten en infecties te beschermen. Chronische ontsteking is daarentegen de oorzaak van de meeste ziekten en wordt verondersteld bij te dragen aan aandoeningen zoals hartaandoeningen, kanker en diabetes. (3)

 9. Zonder twijfel staan ​​kruisbloemige groenten bovenaan de lijst als een van de beste voedingsmiddelen als het gaat om het verlichten van ontstekingen. Een studie in 2014, gepubliceerd in het Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, toonde aan dat een hogere inname van kruisbloemige groenten werd geassocieerd met een vermindering van 25% van de markers van ontsteking bij 1.005 vrouwen. (4)

 10. Het verminderen van ontstekingen kan ook gunstig zijn voor ontstekingsaandoeningen zoals reuamtoïde artritis, colitis ulcerosa en astma. Enkele van de andere topontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn bieten, selderij, bosbessen en ananas.

 11. Kruisbloemige groenten leveren een goede hoeveelheid voedingsvezels in elke portie. In feite bevat een half kopje gekookte spruitjes bijvoorbeeld twee gram vezels, waardoor je met bijna één portie bijna 10 procent van je dagelijkse vezelbehoeften verliest. (5)

 12. Vezel vertraagt ​​de opname van suiker in de bloedbaan, waardoor pieken en crashes in de bloedsuiker worden voorkomen. Bovendien bleek uit een onderzoek uit 2016 in China dat een hogere inname van kruisbloemige groenten werd geassocieerd met een aanzienlijk verlaagd risico op diabetes type 2 bij 306.723 deelnemers. (6)

 13. Voor het beste resultaat bij het handhaven van de normale bloedsuikerspiegel, combineer elke dag een portie of twee kruisbloemige groenten met veel lichamelijke activiteit en een algehele gezonde levensstijl.

 14. Op zoek naar een paar extra kilo's af te vallen en snel gewicht te verliezen? Het vullen van je bord met kruisbloemige groenten kan een van de gemakkelijkste manieren zijn om af te vallen.

 15. Deze groenten bevatten niet alleen weinig calorieën, maar ook veel vezels. Vezels bewegen langzaam onverteerd door het maagdarmkanaal, bevorderen verzadiging en weren hunkeren naar. Een studie uit 2009 uitgevoerd aan het Brigham Young University College of Health and Human Performance volgde 252 vrouwen gedurende een periode van 20 maanden en ontdekte dat elke gram vezel een lichaamsgewicht met een half pond verminderde en lichaamsvet met 0,25 procent liet vallen. (7)

 16. Verder bleek uit een studie gepubliceerd in PLoS One dat elke portie kruisbloemige groenten werd geassocieerd met 0,68 pond gewichtsverlies gedurende een periode van twee jaar. (8)

 17. Natuurlijk is er meer nodig dan elke dag een portie broccoli toevoegen aan uw dieet om uw doelstellingen voor gewichtsverlies te bereiken. Zorg ervoor dat je je dieet vult met veel ander fruit en groenten, minimaliseer je inname van ultra-verwerkt voedsel en oefen elke week een goede hoeveelheid lichaamsbeweging.

 18. Als de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten is naar verwachting 44% van de Amerikaanse bevolking in het jaar 2030 van invloed op hartaandoeningen. (9) De inname van kruisbloemige groenten is één gemakkelijke manier om hartziekten te bestrijden om uw hart gezond en sterk te houden.

 19. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het verhogen van uw consumptie van groenten in het algemeen uw risico op hartaandoeningen en hartproblemen kan verminderen. (10) Plus, een massale studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, volgde 134.796 volwassenen gedurende een gemiddelde periode van 10 jaar en ontdekte dat een hogere inname van groenten - en met name kruisbloemige groenten - werd geassocieerd met een lager risico op overlijden van hart-en vaatziekten. (11)

Kruisbloemige bijwerkingen

 1. Ondanks de vele gezondheidsvoordelen van kruisbloemige groenten, kunnen er ook enkele negatieve bijwerkingen zijn.

 2. Een veel voorkomende zorg is de associatie tussen kruisbloemige groenten en gas. De vezels in deze groenten ondergaan gisting in de dikke darm, wat overmatige winderigheid kan veroorzaken. Om deze reden is het het beste om de vezelinname langzaam te verhogen, voedsel grondig te kauwen en te koppelen met een hogere vloeistofinname.

 3. Er is ook enige bezorgdheid over de relatie tussen kruisbloemige groenten en schildklierproblemen. Wanneer rauw gegeten, maakt de vertering van kruisbloemige groenten in de darmen goitrogenen vrij, wat de behoefte aan jodium kan verhogen en schade aan de schildklier kan veroorzaken. (14)

 4. Uit onderzoek is echter gebleken dat een grote hoeveelheid kruisbloemige groenten nodig zou hebben om schildklierbeschadiging te veroorzaken, en het is waarschijnlijk alleen een probleem als iemand ook een jodiumtekort heeft. Als je problemen hebt met de schildklier, is het het beste om alleen gekruide kruisbloemige groenten te eten en je inname te beperken tot ongeveer een tot twee porties per dag.

Kruisbloemige groenten versus niet-kruisbloemige groenten

 1. Kruisbloemige groenten behoren tot de Brassicaceae-plantenfamilie en zitten vol tonnen gezondheidsbevorderende eigenschappen. In het bijzonder vallen deze groenten op omdat ze veel zwavelhoudende verbindingen bevatten, waaronder sulforafaan, glucosinolaten en indol-3-carbinol.

 2. Toch zijn er nog tal van andere niet-kruisbloemige groenten met krachtige gezondheidsvoordelen. Spinazie, bijvoorbeeld, wordt niet beschouwd als een kruisbloemige groente, maar heeft toch een flinke dosis qua voeding, met tonnen vitamine A, vitamine K en antioxidanten in elke portie.

 3. Hier zijn een paar andere niet-kruisbloemige groenten die ook een gezonde aanvulling op uw dieet kunnen zijn:

Waar te vinden en hoe kruisbloemige groenten te gebruiken

 1. Als een van de meest dominante voedselgewassen wereldwijd, zijn kruisbloemige groenten gemakkelijk toegankelijk, ongeacht waar u zich bevindt. Ze zijn te vinden op boerenmarkten of in de gangpaden van supermarkten. Bevroren variëteiten zijn ook beschikbaar voor sommige groenten, zoals spruitjes of broccoli.

 2. Er zijn genoeg manieren om het hele jaar door van deze supergezonde groenten te eten en ervan te genieten. De meeste kunnen worden gekookt, gebakken, geroosterd of gebakken en worden geconsumeerd op zichzelf of als onderdeel van een voedzaam gerecht. Bepaalde soorten, zoals boerenkool, rucola en waterkers, kunnen zelfs rauw worden gegeten of worden verwerkt tot een stevige salade.

Recepten voor kruisbloemige groenten

 1. Er zijn onbeperkte manieren om deze super voedzame groenten in uw dieet op te nemen, van salades tot roerbakgerechten tot stoofschotels en meer. Hier zijn een paar kruisbloemige plantaardige recepten om mee te beginnen:

Geschiedenis

 1. Kruisbloemige groenten zijn al duizenden jaren een voedingsbestanddeel over de hele wereld. Wetenschappers hebben zelfs bewaarde zaden van de Brassicaceae-familie in China ontdekt die dateren van ergens tussen 4000 en 5000 voor Christus. Verschillende van deze groenten werden zelfs medicinaal gebruikt in het oude Griekenland; Griekse artsen zoals Hippocrates bijvoorbeeld bevelen mosterd op grote schaal aan als een natuurlijke behandeling voor schorpioensteken.

 2. Tijdens de middeleeuwen bereikten kruisbloemige groenten een grote populariteit en werden ze in heel Europa gebruikelijk. Tegen de 16e eeuw werden groenten zoals kool beschouwd als een remedie voor veel kwalen. Veel Duitsers en Vlamingen begonnen zelfs kool voor en na de maaltijd te consumeren om een ​​betere gezondheid te bevorderen.

 3. In de daaropvolgende jaren werden kruisbloemige groenten gebruikt als een behandeling voor vrijwel alles, van gezwollen milten tot hartpijn en giftige slangenbeten. Mosterdzaad zou tandpijn genezen, terwijl mierikswortelwortel werd gemengd met witte wijn en bittere appel om geelzucht te behandelen.

 4. Tegenwoordig hebben deze voedzame groenten zich over de hele wereld verspreid en zijn ze een belangrijk ingrediënt in veel soorten gerechten. Naarmate meer onderzoek nieuwe gezondheidsvoordelen van deze voedzame groenten heeft opgeleverd, zijn ze steeds populairder geworden.

 5. Hoewel over het algemeen veilig voor de meeste mensen, kunnen sommige mensen allergisch zijn voor specifieke soorten kruisbloemige groenten. Als u na consumptie symptomen van voedselallergie zoals zwelling of netelroos ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en raadpleeg uw arts.

 6. Bovendien worden kruisbloemige groenten als goitrogeen beschouwd, wat betekent dat ze de productie van schildklierhormonen kunnen verstoren. Onderzoek toont aan dat er een grote hoeveelheid rauwe kruisbloemige groenten nodig zou zijn om hypothyreoïdie te veroorzaken, maar mensen met schildklieraandoeningen moeten nog steeds rekening houden met hun inname. Beperk de consumptie tot één tot twee porties per dag en kies voor gekookte groenten in plaats van rauw.

 7. Ten slotte kan het eten van veel kruisbloemige groenten voor sommige mensen winderigheid veroorzaken vanwege het hoge vezelgehalte. Verhoog de vezelinname langzaam, drink veel water en snijd een beetje als overtollig gas een probleem wordt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407