Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kun je honingraat eten? Voordelen, gebruik en gevaren

De onderste regel

 1. Mensen houden al duizenden jaren bijen en eten hun honing.

 2. Het eten van honingraat is een manier waarop je kunt genieten van de vruchten van het werk van bijen. Dit kan voordelen voor de gezondheid bieden, variërend van een lager infectierisico tot een gezonder hart en lever.

 3. Maar het rechtstreeks uit de kam eten van honing kan ook risico's met zich meebrengen.

 4. Dit artikel onderzoekt het gebruik, de voordelen en gevaren van honingraat.

Wat is honingraat?

 1. Honingraat is een natuurlijk product gemaakt door honingbijen om honing en stuifmeel op te slaan of hun larven te huisvesten.

 2. Het bestaat uit een reeks zeshoekige cellen die zijn opgebouwd uit bijenwas en die over het algemeen rauwe honing bevatten.

 3. Rauwe honing verschilt van commerciële honing omdat het niet gepasteuriseerd of gefilterd is.

 4. Honingraat kan ook wat bijenstuifmeel, propolis en koninginnengelei bevatten - extra bijenproducten met potentiële gezondheidsvoordelen. Deze zijn echter waarschijnlijk alleen in kleine hoeveelheden te vinden (1, 2).

 5. Je kunt de hele honingraat eten, inclusief de honing en wasachtige cellen eromheen.

 6. De rauwe honing heeft een meer gestructureerde consistentie dan gefilterde honing. Bovendien kunnen de wasachtige cellen als kauwgom worden gekauwd.

Rijk aan bepaalde voedingsstoffen

 1. Honingraat is rijk aan koolhydraten en antioxidanten. Het bevat ook sporen van verschillende andere voedingsstoffen.

 2. Het hoofdbestanddeel is rauwe honing, die kleine hoeveelheden eiwitten, vitaminen en mineralen biedt - maar bestaat uit 95-99% suiker en water (3, 4).

 3. Omdat het niet is verwerkt, bevat rauwe honing enzymen zoals glucoseoxidase, die honing antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen geven.

 4. Dergelijke enzymen worden vernietigd door de verwarming en filtering die wordt gebruikt om de meeste commerciële honing te verwerken (5).

 5. Bovendien is het minder waarschijnlijk dat ruwe honing besmet is met zoetstoffen zoals maïsstroop met een hoog fructosegehalte en bevat deze vaak ook meer antioxidanten dan bewerkte honing (6, 7, 8).

 6. Antioxidanten zijn nuttige plantaardige stoffen die de gezondheid bevorderen, ontstekingen verminderen en uw lichaam tegen ziekten beschermen. Hun niveaus kunnen tot 4,3 keer hoger zijn in rauwe dan in bewerkte honing (8, 9, 10, 11).

 7. Polyfenolen zijn het belangrijkste type antioxidant van honing. Onderzoek suggereert dat ze je risico op diabetes, dementie, hartaandoeningen en zelfs bepaalde soorten kanker kunnen helpen verminderen (12).

 8. Honingraat bevat ook bijenwas, die hart-gezonde lange-keten vetzuren en alcoholen levert. Deze verbindingen kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen (13, 14).

Kan gezondheid van het hart bevorderen

 1. Honingraat kan de gezondheid van uw hart verbeteren.

 2. Onderzoek toont aan dat de vetzuren en alcoholen met lange keten in bijenwas een hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen verlagen, een risicofactor voor hartziekten.

 3. In één review wordt bijvoorbeeld opgemerkt dat bijenwasalcohol kan helpen om "slechte" LDL-cholesterol met maximaal 29% te verlagen en "goede" HDL-cholesterol met 8-15% (14) te verhogen.

 4. In de onderzoeken in deze review werden echter grote hoeveelheden geïsoleerde alcoholen uit bijenwas gebruikt, waardoor het moeilijk was om te weten of de kleine hoeveelheden bijenwas in honingraat dezelfde effecten zouden hebben.

 5. Dat gezegd hebbende, honing zelf kan hetzelfde cholesterolverlagende vermogen hebben (15, 16, 17, 18).

 6. Een kleine studie gaf de deelnemers ofwel 70 gram suiker of honing per dag. Na 30 dagen verhoogden degenen in de honinggroep hun "goede" HDL-cholesterol met 3,3% en verlaagden hun "slechte" LDL-cholesterol met 5,8% (19).

 7. Bovendien kan het vervangen van suiker door honing ook helpen bij het verlagen van triglycerideniveaus tot 19% (15, 16, 17, 18, 19).

 8. Bovendien kunnen honing's antioxidanten helpen de bloedvaten naar uw hart te verwijden. Dit kan op zijn beurt de bloedstroom verhogen en de bloeddruk verlagen, waardoor uw risico op bloedstolsels, hartaanval en beroerte mogelijk wordt verminderd (9, 20).

Kan beschermen tegen infecties

 1. Honingraat kan het vermogen van uw lichaam om bepaalde bacteriën en schimmels te bestrijden versterken.

 2. Uit reageerbuisonderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat bijenwasextracten bescherming kunnen bieden tegen schimmels en ziekteverwekkende bacteriën, waaronder Staphylococcus aureus, Candida albicans, Salmonella enterica en E. coli (21, 22 , 23).

 3. Honing staat ook bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen. Onderzoek wijst uit dat het je darmen kan helpen beschermen tegen de darmparasiet Giardia lamblia (24).

 4. Er zijn echter menselijke studies nodig om deze effecten te bevestigen.

Kan hoesten bij kinderen verminderen

 1. Honingraat kan ook helpen bij het verminderen van hoesten bij kinderen.

 2. Kinderen zijn vatbaar voor infecties van de bovenste luchtwegen die hoesten kunnen veroorzaken. Onderzoek suggereert dat honing deze hoest kan helpen onderdrukken (25).

 3. In één onderzoek was het eten van slechts 1/2 theelepel (2,5 ml) boekweithoning 30 minuten voor het slapengaan effectiever dan hoestsiroop om hoestgerelateerd ongemak bij kinderen te verminderen.

 4. De groep kinderen die boekweithoning kreeg sliep ook beter dan de kinderen die hoestsiroop kregen of helemaal niets (26).

 5. Honingraat biedt waarschijnlijk dezelfde voordelen, omdat het rijk is aan honing.

 6. Dat gezegd hebbende, honing bevat sporen van de C. botulinum-bacteriën, die jonge baby's kunnen schaden. Om deze reden mag honing of honingraat niet worden gegeven aan kinderen jonger dan 12 maanden (27, 28).

Potentieel suikeralternatief voor mensen met diabetes

 1. Honingraat kan een goed alternatief zijn voor suiker voor mensen met diabetes.

 2. Dat komt gedeeltelijk omdat honing veel zoeter is dan suiker, dus kleinere hoeveelheden zijn nodig om hetzelfde niveau van zoetheid te bereiken. Bovendien lijkt honing de bloedsuikerspiegel minder te verhogen dan geraffineerde suiker (29).

 3. Dat gezegd hebbende, honing verhoogt nog steeds de bloedsuikerspiegel - dus mensen met diabetes moeten niet te veel consumeren.

 4. Bovendien kunnen de alcoholen in bijenwas de insulineresistentie helpen verminderen, een aandoening die bijdraagt ​​aan een hoge bloedsuikerspiegel.

 5. Een klein onderzoek bij mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) - een medische aandoening waarbij vet zich ophoopt in uw lever, vaak gepaard met insulineresistentie - ontdekte dat bijenwasalcohol extracten verminderde insuline niveaus met 37% (30).

 6. Deze lagere insulineniveaus kunnen wijzen op verminderde insulineresistentie, wat ook mensen met diabetes ten goede kan komen.

 7. Houd er rekening mee dat studies van hogere kwaliteit nodig zijn.

Kan de leverfunctie verbeteren

 1. Honingraat kan ook bijdragen aan een gezondere lever.

 2. In een onderzoek van 24 weken werd dagelijks een mengsel van bijenwasalcoholen gegeven aan mensen met een leveraandoening. Met name 48% van degenen in de bijenwasgroep rapporteerde een afname van symptomen - zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel en misselijkheid - versus slechts 8% in de placebogroep.

 3. Bovendien is de leverfunctie bij 28% van de bijenwasalcoholen weer normaal - vergeleken met geen enkele in de placebogroep (30).

 4. Hoewel deze resultaten veelbelovend lijken, is het onduidelijk hoeveel honingraat je moet consumeren om dezelfde voordelen te bereiken. Daarom zijn meer studies bij mensen nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Hoe te gebruiken

 1. Honingraat kan op verschillende manieren worden geconsumeerd.

 2. Hoewel je het kunt eten zoals het is, is het een uitstekende spread voor warm brood of Engelse muffins. Honingraat kan ook worden gebruikt als zoetstof in zelfgemaakte desserts - of bovenop pannenkoeken, havermout of yoghurt.

 3. Sommige mensen genieten ook van een stuk honingraat bovenop salade of naast fruit, vleeswaren of oude kazen.

 4. U zult waarschijnlijk honingraat vinden bij uw plaatselijke natuurvoedingswinkel of boerenmarkt, hoewel u het ook online kunt kopen.

 5. Houd er bij het kiezen van honingraat rekening mee dat hoe donkerder de honing, hoe rijker de heilzame verbindingen, zoals antioxidanten (31, 32).

 6. Honingraat blijft gedurende langere tijd bij kamertemperatuur bewaard. Hoe langer je het bewaart, hoe waarschijnlijker het is om te kristalliseren - maar de gekristalliseerde vorm blijft eetbaar.

Potentiële gevaren

 1. Honingraat wordt over het algemeen als veilig beschouwd om te eten.

 2. Omdat het honing bevat, loopt het risico op besmetting door C. botulinum-sporen. Deze zijn vooral schadelijk voor zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 maanden (27, 28).

 3. In sommige gevallen kan het eten van grote hoeveelheden honingraat maagobstructies veroorzaken (33).

 4. Om het risico op dit te minimaliseren, is het misschien het beste om dagelijks geen grote hoeveelheden honingraat te eten - of gewoon de wasachtige cellen uit te spuwen.

 5. Bovendien willen mensen met allergieën voor bijengif of pollen voorzichtig zijn bij het eten van honingraat, omdat dit een allergische reactie kan veroorzaken (34).

 6. Het is ook belangrijk op te merken dat ondanks zijn vele potentiële voordelen, honingraat zeer veel suiker bevat - dus het is het beste om het met mate te eten.

De onderste regel

 1. Honingraat is een natuurlijk bijenproduct dat bestaat uit wasachtige, zeshoekige cellen die rauwe honing bevatten.

 2. Honing en zijn kam zijn eetbaar en bieden tal van gezondheidsvoordelen, zoals het bestrijden van infecties en het verbeteren van de gezondheid van het hart. Honingraat kan ook de leverfunctie stimuleren en als suikeralternatief dienen voor mensen met diabetes.

 3. Dat gezegd hebbende, honingraat blijft rijk aan suikers, dus moet met mate worden geconsumeerd.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407