Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Kunnen mensen met diabetes aardappelen eten?

Kunnen mensen met diabetes aardappelen eten?

 1. Wanneer iemand iets eet, zet zijn lichaam de koolhydraten en suikers in het voedsel om in een eenvoudige suiker die glucose wordt genoemd.

 2. Glucose komt in de bloedbaan en verhoogt de bloedsuikerspiegel. Een persoon die geen diabetes heeft, zal insuline effectief produceren en gebruiken. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat glucose de cellen binnendringt om te gebruiken voor energie. Dit betekent dat glucose de bloedbaan verlaat.

 3. Mensen met diabetes kunnen insuline echter niet effectief produceren of gebruiken. Dit betekent dat glucose de cellen niet kan binnendringen en in het bloed achterblijft, wat de bloedsuikerspiegel verhoogt. Om deze reden is het essentieel dat mensen met diabetes hun inname van koolhydraten controleren.

 4. Aardappelen zijn een zetmeelrijke groente. Ze bevatten koolhydraten die de bloedsuikerspiegel van een persoon zullen verhogen.

 5. In dit artikel onderzoeken we of mensen met diabetes aardappelen kunnen eten. We kijken ook naar welke soorten aardappelen beter zijn voor bloedsuiker, hoe aardappelen te bereiden en te koken en algemene voedingstips voor mensen met diabetes.

Aardappelen en diabetes

 1. De American Diabetes Association (ADA) raadt aan zetmeelrijke groenten, zoals aardappelen, te eten als onderdeel van een gezond dieet. Zetmeel is een complexe koolhydraat die het lichaam langer doet afbreken dan eenvoudige suikers.

 2. Het is een veel voorkomende misvatting dat mensen met diabetes aardappelen en andere zetmeelrijke voedingsmiddelen moeten vermijden, omdat ze de neiging hebben een hoge glycemische index (GI) te hebben.

 3. GI is een nuttig systeem voor het rangschikken van voedingsmiddelen op basis van hun potentieel om de bloedsuikerspiegel te verhogen. Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen de bloedsuikerspiegel sneller dan die met een lage GI.

 4. Volgens de ADA:

 5. Voedsel eten met een lage of gemiddelde GI kan een persoon helpen zijn bloedsuikerspiegel te beheren. Hoewel sommige aardappelrassen een hoge GI hebben, kunnen andere factoren dit compenseren.

 6. GI is echter niet de enige indicatie van de impact van een voedingsmiddel op de bloedsuikerspiegel. Glycemische belasting (GL) laat zien hoeveel glucose de bloedbaan binnenkomt. Hoewel mensen met diabetes rekening moeten houden met hun inname van voedingsmiddelen met een hoge GI, kan het beheren van de portiegrootte en bereidingsmethode helpen hun impact op de bloedsuikerspiegel te verminderen.

 7. Bij het kiezen van voedsel met een hoge GI raadt de ADA aan om een ​​voedsel met een lage GI te combineren om een ​​maaltijd in balans te houden. Ze stellen ook dat portiegrootte de sleutel is om te genieten van zetmeelrijk voedsel als onderdeel van een gezond maaltijdplan.

 8. Een andere belangrijke overweging is de kookmethode. Frituur- of oppervlakkige aardappelen in bepaalde oliën en vetten, zoals dierlijke vetten, kunnen hun verzadigde en transvetgehalte verhogen. Dit kan het risico op hartaandoeningen verhogen, vooral bij mensen met diabetes die al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben.

 9. Vetten bevatten ook calorieën. Mensen die hun lichaamsgewicht beheren om de impact van diabetes type 2 te verminderen, willen misschien aardappelen koken op een manier die de vet- en calorie-inname matigt. Om lichaamsgewicht te verminderen, moeten mensen meer calorieën verbranden dan ze consumeren.

 10. De beste manier om aardappelen te bereiden is om ze te koken of te stomen. Zowel gekookte als gestoomde aardappelen zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels, maar zeer weinig vet, suiker en zout.

Overwegingen

 1. Mensen met diabetes moeten rekening houden met de porties aardappel die ze consumeren.

 2. Het is het beste om aardappelen te eten als onderdeel van een evenwichtige, gezonde maaltijd. Aardappelen eten naast voedingsmiddelen met een lage GI die vezels, magere eiwitten en gezonde vetten bevatten, kunnen de voedingsvoordelen van een maaltijd in evenwicht brengen.

 3. Vezelrijk voedsel eten kan een persoon helpen de bloedsuikerspiegel te matigen en het gevoel van verzadiging na een maaltijd te vergroten. Voedsel met een lage GI kan andere niet-zetmeelrijke groenten bevatten.

 4. Mensen met diabetes moeten zware toppings vermijden die calorieën toevoegen.

Beste type aardappelen voor diabetes

 1. Zoete aardappelen zijn een van de beste soorten aardappelen voor mensen met diabetes, omdat ze een lage GI hebben en meer vezels bevatten dan witte aardappelen. Zoete aardappelen zijn ook een goede bron van calcium en vitamine A.

 2. Carisma-aardappelen, een verscheidenheid aan witte aardappelen, zijn een andere optie met een lagere GI. Roodbruine aardappelen hebben een hoge GI, dus mensen moeten de hoeveelheid die ze eten beperken.

Voorbereiding en koken

 1. De bereidings- en kookmethoden die een persoon gebruikt, kunnen zowel de GI als de voedingswaarde van aardappelen beïnvloeden.

 2. Hele aardappelen hebben bijvoorbeeld een lagere GI dan aardappelpuree of in blokjes gesneden aardappelen.

 3. Aardappelen iets laten afkoelen voordat ze worden gegeten, kan ook nuttig zijn. Het koken van een aardappel maakt het zetmeel beter verteerbaar, wat de GI verhoogt. Na afkoeling wordt de aardappel weer minder verteerbaar, wat de GI kan verlagen.

 4. De meest gezonde manier om aardappelen te koken, is om ze te koken, te stomen of in de magnetron te zetten zonder andere ingrediënten toe te voegen. Door aardappelen op deze manier te bereiden, zorgt u ervoor dat ze zeer weinig suiker, zout en vet bevatten.

 5. De schil van de aardappelen aanhouden kan extra vezels opleveren. Tot 50 procent van de fenolverbindingen in aardappelen zijn aanwezig in de schil en het aangehechte vruchtvlees.

 6. Fenolverbindingen bevatten antioxiderende eigenschappen die de gezondheid ten goede kunnen komen.

Andere aardappelgerechten

 1. Sommige aardappelgerechten zijn geschikter dan andere voor mensen met diabetes.

 2. Een aardappelsalade kan bijvoorbeeld een goede optie zijn, omdat de aardappelen hapklare of in blokjes zijn in plaats van geplet of gepureerd. Zorg er echter voor dat toppings, zoals mayonaise, vetarm zijn zonder toegevoegde suiker.

 3. Mensen kunnen dit aardappelsalade-recept proberen, dat magere mayonaise en lichtzure room gebruikt om het vetgehalte te verminderen.

 4. Recepten met aardappelpuree, zoals aardappelpuree, zijn minder geschikt voor mensen met diabetes. Het op deze manier verwerken van de aardappel verhoogt de GI en de potentiële impact die deze kan hebben op de bloedsuikerspiegel van een persoon.

 5. Het is ook het beste om gebakken aardappelen te vermijden, omdat frituren ze hun calorie- en vetgehalte verhoogt.

Dieet tips

 1. Maaltijdplanning is een waardevol hulpmiddel voor mensen met diabetes, omdat het hen kan helpen maaltijdtijden en portiegroottes voor elke maaltijd te optimaliseren. Een arts, diëtist of diabetesvoorlichter kan voedingsadvies en hulp bij de maaltijdplanning bieden.

 2. Mensen met diabetes moeten meer niet-zetmeelrijke groenten eten en de helft van de plaat vullen met voedingsrijke groenten, zoals:

 3. Zetmeelrijke en magere eiwitopties moeten een kwart van de plaat uitmaken. Snijd overtollig vet van stukken vlees om hun verzadigde vetgehalte te verlagen.

 4. "Create Your Plate" van de ADA is een gratis online tool. Het kan mensen met diabetes helpen bij het plannen van een evenwichtige maaltijd met de juiste portiegroottes.

 5. Het tellen van koolhydraten kan ook een nuttige techniek zijn voor het omgaan met diabetes. Het tellen van het totale koolhydraatgehalte van voedingsmiddelen en maaltijden geeft aan hoe een specifiek voedsel de bloedsuikerspiegel van een persoon kan beïnvloeden.

 6. De arts of diëtist die de diabetes beheert, zal een geïndividualiseerde dagelijkse hoeveelheid koolhydraten aanbevelen.

 7. Hier leert u meer over het voedsel dat een persoon met diabetes moet vermijden.

Samenvatting

 1. Aardappelen zijn een zetmeelrijke groente, wat betekent dat ze rijk zijn aan koolhydraten en de bloedsuikerspiegel van een persoon kunnen verhogen. Te veel aardappelen eten kan problemen veroorzaken voor de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes.

 2. Aardappelen zijn echter een goede bron van vitamines, mineralen en vezels en mensen met diabetes kunnen ervan genieten als onderdeel van een gezond dieet.

 3. Het eten van niet-zetmeelrijk voedsel naast gematigde porties hele aardappelen kan hun GI compenseren. Het koken van aardappelen door ze te koken of te stomen zonder toegevoegde ingrediënten zorgt er ook voor dat ze weinig vet, zout en suiker bevatten.

 1. Kan ik beleg op aardappelen krijgen?

:

 1. Hoewel de typische toppings op aardappelen, zoals spek, boter, zure room en kaas de bloedsuikerspiegel niet rechtstreeks beïnvloeden, kunnen ze de gezondheid van het hart negatief beïnvloeden.

 2. Mensen met diabetes moeten deze voedingsmiddelen beperken als ze proberen hun bloedsuiker en calorieën te beheersen. Deze toppings zijn rijk aan verzadigd vet, dat volgens de American Heart Association niet meer dan 5-6% van de totale calorieën moet uitmaken.

 3. Kies in plaats daarvan toppings zoals gewone Griekse yoghurt, salsa of vetarme versies van zure room om smaak aan aardappelen te geven en tegelijkertijd calorieën en verzadigd vet te verminderen.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Adam Felman op ma 13 mei 2019.Bezoek onze Diabetes categoriepagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief om de laatste updates over Diabetes te ontvangen.Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Ek, K. L., et al. (2014). Eigenschappen van zetmeel van aardappelen die verschillen in glycemische index [!Abstract

 6. Tian, ​​J., et al. (2016). Gezondheidsvoordelen van de aardappel beïnvloed door huishoudelijk koken: een overzicht [!Abstract

 7. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 8. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407