Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Magnetrons en gezondheid: aan Nuke of niet aan Nuke?

De onderste regel

 1. Koken met een magnetron is erg handig, want het is eenvoudig en ongelooflijk snel.

 2. Veel mensen geloven echter dat magnetrons schadelijke straling produceren en gezonde voedingsstoffen beschadigen.

 3. Daarom vraagt ​​u zich misschien af ​​of het veilig is om deze apparaten te gebruiken.

 4. Dit artikel legt uit of magnetrons uw voedselkwaliteit en gezondheid beïnvloeden.

Wat zijn magnetrons?

 1. Magnetrons zijn keukenapparatuur die elektriciteit omzet in elektromagnetische golven die microgolven worden genoemd.

 2. Deze golven kunnen moleculen in voedsel stimuleren, waardoor ze trillen, ronddraaien en met elkaar botsen - waardoor de energie in warmte verandert.

 3. Dit is vergelijkbaar met hoe uw handen warm worden wanneer u ze tegen elkaar wrijft.

 4. Microgolven zijn vooral van invloed op watermoleculen, maar kunnen ook vetten en suikers opwarmen - maar in mindere mate dan water.

Kan de straling u schaden?

 1. Magnetrons produceren elektromagnetische straling.

 2. Dit is mogelijk het gevolg van de negatieve connotaties van straling. Dit is echter niet het soort straling dat gepaard gaat met atoombommen en kernrampen.

 3. Magnetrons produceren niet-ioniserende straling, die vergelijkbaar is met de straling van uw mobiele telefoon - hoewel veel sterker.

 4. Houd er rekening mee dat licht ook elektromagnetische straling is, dus duidelijk is niet alle straling slecht.

 5. Magnetrons hebben metalen afschermingen en metalen schermen over het raam die voorkomen dat de straling de oven verlaat, dus er is geen risico op schade.

 6. Voor de zekerheid drukt u uw gezicht niet tegen het raam en houdt u uw hoofd minstens 30 cm van de oven verwijderd. Straling neemt snel af met de afstand.

 7. Zorg er ook voor dat uw magnetron in goede staat is. Als het oud of gebroken is - of als de deur niet goed sluit - overweeg dan een nieuwe te kopen.

Effecten op voedingsstoffen

 1. Elke vorm van koken vermindert de voedingswaarde van voedsel.

 2. De belangrijkste factoren zijn temperatuur, kooktijd en methode. Tijdens het koken kunnen in water oplosbare voedingsstoffen uit het voedsel lekken.

 3. Wat microgolven betreft, zijn de kooktijden over het algemeen kort en de temperatuur laag. Bovendien wordt het eten meestal niet gekookt.

 4. Om deze reden verwacht je dat magnetrons meer voedingsstoffen vasthouden dan methoden als frituren en koken.

 5. Volgens twee beoordelingen vermindert microgolven de voedingswaarde niet meer dan andere kookmethoden (1, 2).

 6. Een studie naar 20 verschillende groenten merkte op dat het in de magnetron en bakken de antioxidanten het beste bewaarde, terwijl koken onder hoge druk en koken het slechtst deden (3).

 7. Uit een onderzoek bleek echter dat slechts 1 minuut microgolven enkele van de kankerbestrijdende verbindingen in knoflook vernietigde, terwijl dit 45 minuten duurde in een conventionele oven (4).

 8. Een andere studie toonde aan dat microgolven 97% flavonoïde antioxidanten in broccoli vernietigden, terwijl koken slechts 66% vernietigde (5).

 9. Deze studie wordt vaak aangehaald als bewijs dat magnetrons voedsel afbreken. Toch werd water toegevoegd aan de broccoli in de magnetron, wat niet wordt aanbevolen.

 10. Houd er rekening mee dat het soort voedsel of voedingsstof er soms toe doet.

 11. Het wordt afgeraden om moedermelk in een magnetron te verwarmen, omdat dit antibacteriële middelen in de melk kan beschadigen (6).

 12. Op enkele uitzonderingen na hebben microgolven de neiging om voedingsstoffen goed te bewaren.

Vermindert de vorming van schadelijke verbindingen

 1. Microgolven kunnen de vorming van schadelijke stoffen in bepaalde voedingsmiddelen verminderen.

 2. Een voordeel van microgolven is dat het voedsel bijna niet zoveel opwarmt als bij andere kookmethoden, zoals frituren.

 3. Gewoonlijk overtreft de temperatuur 212degF (100degC) niet - het kookpunt van water.

 4. Vet voedsel zoals spek kan echter heter worden.

 5. Spek is een voedingsmiddel waarvan wordt aangenomen dat het bij het koken schadelijke verbindingen vormt, nitrosaminen genoemd. Deze verbindingen ontstaan ​​wanneer nitrieten in levensmiddelen overmatig worden verhit.

 6. Volgens één onderzoek veroorzaakte het verwarmen van spek in de magnetron de minste nitrosamine-vorming van alle geteste kookmethoden (7).

 7. Een andere studie toonde aan dat microgolfkip veel minder schadelijke stoffen vormde dan frituren (8).

Vermijd plastic containers

 1. Veel kunststoffen bevatten hormoonverstorende stoffen die schade kunnen veroorzaken.

 2. Een opmerkelijk voorbeeld is bisfenol-A (BPA), dat is gekoppeld aan aandoeningen zoals kanker, schildklieraandoeningen en obesitas (8, 9, 10).

 3. Bij verhitting kunnen deze containers verbindingen in uw voedsel uitlogen.

 4. Om deze reden mag u uw voedsel niet in een plastic bakje magnetronen tenzij het als magnetronbestendig is gemarkeerd.

 5. Deze voorzorgsmaatregel is niet specifiek voor magnetrons. Je voedsel verwarmen in een plastic bakje is een slecht idee - ongeacht welke kookmethode je gebruikt.

Verwarm uw eten op de juiste manier

 1. Microgolven hebben enkele nadelen.

 2. Ze zijn bijvoorbeeld mogelijk niet zo effectief als andere kookmethoden om bacteriën en andere ziekteverwekkers te doden die kunnen leiden tot voedselvergiftiging.

 3. Dat komt omdat de hitte meestal lager is en de kooktijd veel korter. Soms wordt voedsel ongelijkmatig warm.

 4. Het gebruik van een magnetron met een draaiplateau kan de hitte gelijkmatiger verspreiden en als u ervoor zorgt dat uw voedsel voldoende wordt verwarmd, kunt u ervoor zorgen dat u alle micro-organismen doodt.

 5. Het is ook belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verwarmen van vloeistoffen. Er is een kleine mogelijkheid dat oververhitte vloeistoffen uit hun container kunnen exploderen en u kunnen verbranden.

 6. Verwarm nooit babyvoeding of voedsel of dranken bedoeld voor kleine kinderen in een magnetron vanwege het risico op brandwonden. Om het risico op brandwonden in het algemeen te verminderen, meng je wat je in de magnetron hebt bewaard en / of laat je het even afkoelen (11). [! 4086 => 1130 = 8!

 1. Magnetrons zijn een veilige, effectieve en zeer handige kookmethode.

 2. Er is geen bewijs dat ze schade veroorzaken - en enig bewijs dat ze zelfs beter zijn dan andere kookmethoden om voedingsstoffen te behouden en de vorming van schadelijke verbindingen te voorkomen.

 3. Toch moet u uw voedsel niet over- of onderverhitten, te dicht bij de magnetron staan ​​of iets in een plastic bakje verwarmen tenzij het als veilig voor gebruik is bestempeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407