Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Mandarijnen versus sinaasappels: hoe verschillen ze?

De onderste regel

 1. Mandarijnen en sinaasappels zijn citrusvruchten die vaak voor elkaar worden verward.

 2. Ze bevatten allebei een assortiment voedingsstoffen, zijn relatief zoet van smaak en bevatten over het algemeen weinig calorieën.

 3. Maar hoewel mandarijnen en sinaasappels nauw verwant zijn, zijn ze eigenlijk twee afzonderlijke vruchten met enkele opmerkelijke verschillen.

 4. Dit artikel legt de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen mandarijnen en sinaasappels uit.

Ze komen uit dezelfde familie

 1. Mandarijnen en sinaasappels hebben vergelijkbare eigenschappen omdat ze lid zijn van dezelfde familie.

 2. Ze lijken misschien op elkaar, maar het zijn eigenlijk twee verschillende fruitsoorten met een verschillende oorsprong en variëteiten.

 3. Mandarijnen werden voor het eerst gekweekt in Palatka, Florida. In de 19e eeuw kregen ze de naam "mandarijn" omdat ze werden geïmporteerd door de stad Tanger in Marokko.

 4. Net als sinaasappels zijn mandarijnen lid van de citrusfamilie, maar ze zijn de vrucht van de C. tangerina-soort.

 5. Mandarijnen worden vaak gelabeld als mandarijnen, of omgekeerd, vooral in de Verenigde Staten (1).

 6. Vanuit botanisch oogpunt verwijzen mandarijnen naar een subgroep mandarijnen. Meestal worden mandarijnen die roodachtig oranje zijn en felgekleurd zijn, vaak als mandarijnen bestempeld.

 7. Mandarijnen zijn typisch in hun bloei van eind oktober tot januari.

 8. Sinaasappels zijn vele jaren geleden in Azië ontstaan, waarschijnlijk in Zuid-China en Indonesië. Tegenwoordig worden de meeste sinaasappelen geproduceerd in Florida en Sao Paulo, Brazilië (2).

 9. Ze zijn de vrucht van de Citrus x sinensis-soort en zijn ook lid van de citrusfamilie (3).

 10. Interessant is dat sinaasappels hybriden zijn van twee vruchten: pomelo en mandarijn.

 11. Er zijn veel verschillende soorten sinaasappels. Ze kunnen worden onderverdeeld in vier klassen, elk met identificerende kenmerken:

 12. Piek oranje seizoen varieert op basis van de variëteit. De meeste sinaasappels zijn echter in hun bloei van november tot maart.

Ze hebben verschillende verschijningen

 1. Het belangrijkste onderscheid tussen mandarijnen en sinaasappels is grootte.

 2. Sinaasappels zijn er in verschillende maten en enigszins verschillende vormen, afhankelijk van de variëteit. Als vuistregel worden sinaasappels echter groter dan mandarijnen.

 3. Soms aangeduid als "baby-sinaasappels", zijn mandarijnen kleiner, enigszins afgeplat en over het algemeen minder afgerond, waardoor ze een perfecte snack op zakformaat zijn.

 4. Mandarijnen voelen ook zachter aan wanneer ze rijp zijn, terwijl sinaasappels meestal stevig en zwaar zijn als ze rijp zijn.

 5. Zowel mandarijnen als sinaasappels variëren van het hebben van veel zaden tot zaadloos, afhankelijk van de variëteit. Navel sinaasappels zijn bijvoorbeeld pitloos, terwijl Valencia-sinaasappels zaden hebben.

 6. Ten slotte kunnen mandarijnen en sinaasappels in kleur verschillen.

 7. Sinaasappels zijn meestal meer geeloranje, behalve de bloedsinaasappel, die een donkerrode kleur heeft.

 8. Hoewel mandarijnen qua kleur vergelijkbaar zijn met de meeste oranje variëteiten, zijn ze meestal meer roodachtig oranje.

Hun smaken verschillen enigszins

 1. De smaken van mandarijnen en sinaasappels variëren, maar het hangt grotendeels af van de variëteit van elk fruit.

 2. Zowel mandarijnen als sinaasappels kunnen zoet of scherp zijn.

 3. De meeste mandarijnen zijn minder scherp en zoeter dan sinaasappels. Mandarijnen hebben ook de neiging om een ​​sterker smaakprofiel te hebben dan sinaasappels en een kortere nasmaak.

 4. Een uitzondering hierop is de bloedsinaasappel. Bloedsinaasappelen hebben een duidelijk smaakprofiel dat verschilt van de meeste soorten mandarijnen en sinaasappels.

 5. Bloedsinaasappels hebben de neiging om een ​​zeer rijke smaak te hebben die niet overdreven zoet is met een vleugje besachtige smaak.

Mandarijnen zijn over het algemeen gemakkelijker te pellen

 1. De schil van mandarijnen en sinaasappels is een ander belangrijk verschil tussen de twee.

 2. Zowel mandarijnen als sinaasappels hebben een dunne schil. Sinaasappels hebben echter een strakkere schil en zijn daarom meestal moeilijker te schillen dan mandarijnen.

 3. De meeste soorten mandarijnen hebben een zeer dunne, losse schil, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden geschild. De schil heeft ook kiezelstenen en ontbreekt in diepe groeven.

 4. In het bijzonder staan ​​veel mandarijnvariëteiten bekend om hun "ritsvel", wat betekent dat zodra de schil is gescheurd, deze er gemakkelijk afglijdt.

Ze hebben een zeer vergelijkbare voedingswaarde

 1. Een hele mandarijn heeft een hoog watergehalte (85%), bestaat voornamelijk uit koolhydraten (4% van de dagelijkse waarde) en bevat bijna geen vet (4).

 2. Evenzo heeft een hele sinaasappel een hoog watergehalte (87%), bestaat voornamelijk uit koolhydraten (4% van de dagelijkse waarde) en bevat bijna geen vet (5).

 3. In de onderstaande tabel wordt de voeding van een portie van 100 gram mandarijn vergeleken met dezelfde portie sinaasappel (4, 5).

 4. Over het algemeen hebben mandarijnen en sinaasappelen vergelijkbare voedingsprofielen. Mandarijnen hebben echter meestal iets meer calorieën per portie. Ze bevatten ook nog een paar gram koolhydraten.

 5. Een opmerkelijk verschil tussen het voedingsprofiel van mandarijnen versus sinaasappelen is dat sinaasappelen meer dan het dubbele aantal vitamine C hebben

 6. Vitamine C is een krachtige antioxidant die helpt bindweefsels te ondersteunen, waaronder huid, bloedvaten en botten (6).

 7. Sinaasappels bevatten ook iets meer vezels dan mandarijnen, waardoor ze een zeer goede bron van deze nuttige koolhydraat zijn.

 8. Dat gezegd hebbende, mandarijnen bevatten meer vitamine A per portie. Een portie mandarijn van 3,5 ons levert 14% van de dagelijkse waarde, terwijl sinaasappels 4% bieden.

 9. Zowel mandarijnen als sinaasappels bieden een goede variëteit aan voedingsstoffen, waaronder kalium, thiamine en foliumzuur. Fruit kan een voedzame, caloriearme toevoeging zijn aan je dieet.

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Sinaasappels zijn een geweldige bron van goed opneembare vitamine C. Vitamine C is een in water oplosbare antioxidant die vrije radicalen bestrijdt, die een rol kunnen spelen bij de preventie van kanker (7, 8, 9).

 2. Het merendeel van de gezondheidsvoordelen van sinaasappels is waarschijnlijk gekoppeld aan hun hoge vitamine C-gehalte.

 3. Een handvol studies hebben gekeken naar de effecten van sinaasappelconsumptie, met name de consumptie van sinaasappelsap, op verschillende gezondheidsfactoren.

 4. Uit een onderzoek bleek dat het drinken van sinaasappelsap de DNA-schade verminderde. De studie concludeerde dat vitamine C, in combinatie met andere plantaardige stoffen die in sinaasappels aanwezig zijn, waarschijnlijk een actieve rol speelde bij de vermindering van schade (10).

 5. Een andere studie wees uit dat mensen die gedurende 12 maanden dagelijks twee kopjes sinaasappelsap dronken lagere "slechte" LDL-cholesterolwaarden en lager totaal cholesterol hadden dan niet-sinaasappelsapdrinkers (11).

 6. Bovendien evalueerde de derde nationale gezondheids- en voedingsonderzoekenquête (NHANES III) gegevens van meer dan 6.000 mensen.

 7. Degenen met de hoogste hoeveelheden serumvitamine C hadden een significant lagere prevalentie van Helicobacter pylori (H. pylori), een bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van maagzweren (12).

 8. Daarom, gezien het hoge vitamine C-gehalte in sinaasappels, kan het consumeren van sinaasappels gunstig zijn bij het voorkomen van maagzweren veroorzaakt door H. pylori.

 9. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat het drinken van sinaasappelsap de vorming van calciumoxalaat en urinezuur kan helpen voorkomen, wat kan bijdragen aan nierstenen (13, 14).

 10. Merk op dat de meeste van deze onderzoeken de effecten van het drinken van sinaasappelsap hebben waargenomen. Door sinaasappels te eten, profiteert u echter ook van de vezels, die verloren gaan tijdens het persen.

 11. Zowel hele mandarijnen als sinaasappels bevatten veel vezels en relatief weinig calorieën.

 12. Studies hebben aangetoond dat het eten van een vezelrijk dieet gunstig kan zijn voor gewichtsvermindering, het verminderen van het risico op hartaandoeningen en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel (15, 16, 17, 18).

 13. Dit maakt mandarijnen en sinaasappels een slimme snackkeuze voor een uitgebalanceerd dieet om gewicht te verminderen.

Hoe te eten en ervan te genieten

 1. De beste manier om zowel mandarijnen als sinaasappels te eten, is ze eenvoudig te schillen en op te eten.

 2. Omdat mandarijnen gemakkelijker te pellen zijn, kunnen ze worden gebruikt als een snelle en gemakkelijke snack, vooral als je onderweg bent. Beide zijn ook geweldige toevoegingen aan salades.

 3. Bij het kiezen van een rijpe mandarijn, wilt u zoeken naar vruchten die diep van kleur zijn, halfzacht en die met bruine vlekken vermijden.

 4. Sinaasappels hoeven niet noodzakelijkerwijs helder van kleur te zijn om rijp te zijn, maar u zult sinaasappels willen kiezen die stevig zijn en een gladde textuur hebben.

 5. Zowel mandarijnen als sinaasappels kunnen op het aanrecht bij kamertemperatuur of in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van uw voorkeur.

De onderste regel

 1. Mandarijnen en sinaasappels zijn beide leden van de citrusfamilie, maar ze zijn verschillende soorten fruit.

 2. Mandarijnen lijken een rijkere bron van vitamine A te zijn, terwijl sinaasappels meer vitamine C en vezels per portie kunnen bieden.

 3. Sinaasappels zijn ook meer afgerond en groter, terwijl mandarijnen meer afgeplat en petite zijn, waardoor ze een geweldige snack voor onderweg zijn.

 4. Mandarijnen en sinaasappels hebben hun overeenkomsten en verschillen, maar beide zijn voedzaam en een gezonde aanvulling op uw dagelijkse voeding.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407