Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Maraschino-kersen: 6 nadelen van het eten ervan

De afhaalmaaltijden

 1. Maraschino-kersen zijn kersen die zwaar zijn geconserveerd en gezoet.

 2. Ze ontstonden in de jaren 1800 in Kroatië, maar commerciële variëteiten zijn sindsdien aanzienlijk veranderd in zowel hun productieproces als in het gebruik.

 3. Maraschino-kersen zijn een populaire topping voor ijscoupes en worden gebruikt in bepaalde cocktails of als garnering voor voedsel zoals geglazuurde ham, parfaits, milkshakes, cakes en gebak. Ze worden ook vaak gevonden in fruitmixen in blik.

 4. Dit artikel bespreekt commerciële maraschino-kersen en 6 redenen waarom u ze niet regelmatig zou moeten eten.

Wat zijn maraschino-kersen?

 1. De huidige Maraschino-kersen zijn zoete kersen die kunstmatig zijn gekleurd om heel felrood te zijn.

 2. Toen ze voor het eerst werden uitgevonden, werd echter een donkere en zure variëteit genaamd Marasca-kersen gebruikt (1).

 3. Marasca-kersen werden gepekeld met zeewater en bewaard in een maraschino-likeur. Ze werden beschouwd als een delicatesse, bedoeld voor lekker eten en hotelrestaurants.

 4. Luxardo Maraschino-kersen werden voor het eerst geproduceerd in 1905 en worden nog steeds in Italië gemaakt met Marasca-kersen en likeur. Ze zijn ook gemaakt zonder kunstmatige kleurstoffen, verdikkingsmiddelen of conserveermiddelen. Je vindt ze misschien in bepaalde winkels voor wijn en sterke drank, maar ze zijn zeldzaam.

 5. Het conserveringsproces van kersen werd uiteindelijk in 1919 verder ontwikkeld door Dr. E. H. Wiegand van Oregon State University. In plaats van alcohol begon hij een zoutoplossing van water en een hoge zoutconcentratie te gebruiken (2).

 6. Omdat Marasca-kersen niet overal verkrijgbaar waren, begonnen andere landen imitatieproducten te maken, die ze Maraschino-kersen noemden.

 7. Vandaag begint het merendeel van de commerciële maraschino-kersen als gewone kersen. Gewoonlijk worden variëteiten die lichter van kleur zijn, zoals goud, regenachtiger of Royal Ann-kersen, gebruikt.

 8. De kersen worden eerst geweekt in een zoutoplossing die doorgaans calciumchloride en zwaveldioxide bevat. Dit verbleekt de kersen en verwijdert hun natuurlijke rode pigment en smaak. De kersen blijven vier tot zes weken in de pekeloplossing (3).

 9. Na het bleken worden ze ongeveer een maand in een andere oplossing geweekt. Deze oplossing bevat rode kleurstof, suiker en olie van bittere amandelen of een olie met een vergelijkbare smaak. Het eindresultaat is helderrood, zeer zoete kersen (4).

 10. Op dit punt zijn ze ontpit en hebben hun stengels verwijderd. Ze worden vervolgens bedekt met een met suiker gezoete vloeistof met toegevoegde conserveermiddelen.

1. Weinig voedingsstoffen

 1. Maraschino-kersen verliezen veel vitamines en mineralen tijdens het bleek- en pekelproces.

 2. Zo vergelijk je 1 kop (155-160 gram) maraschino-kersen en zoete kersen (5, 6):

 3. Maraschino-kersen bevatten bijna drie keer zoveel calorieën en gram suiker dan gewone kersen - een resultaat van het weken in de suikeroplossing. Ze bevatten ook veel minder eiwitten dan gewone kersen.

 4. Wat meer is, wanneer gewone kersen worden omgezet in maraschino-kersen, wordt bijna elke micronutriënt aanzienlijk verminderd of in sommige gevallen helemaal verloren.

 5. Dat gezegd hebbende, het calciumgehalte van maraschino-kersen is 6% hoger dan dat van gewone kersen, omdat calciumchloride wordt toegevoegd aan hun pekeloplossing.

2. Verwerking vernietigt antioxidanten

 1. Anthocyanen zijn krachtige antioxidanten in kersen, waarvan bekend is dat ze aandoeningen zoals hartaandoeningen, bepaalde vormen van kanker en diabetes type 2 (7, 8, 9, 10) voorkomen.

 2. Ze worden ook gevonden in andere rode, blauwe en paarse voedingsmiddelen, zoals bosbessen, rode kool en granaatappels (7).

 3. Onderzoek toont aan dat het eten van gewone kersen ontstekingen, oxidatieve stress en bloeddruk kan verminderen. Ze kunnen ook symptomen van artritis, slaap en hersenfunctie verbeteren (11, 12, 13, 14).

 4. Veel van de voordelen van gewone kersen zijn gekoppeld aan hun anthocyaninegehalte (11, 12, 13, 15).

 5. Maraschino-kersen verliezen hun natuurlijke, antioxidantrijke pigmenten door het bleek- en pekelproces. Dit maakt ze een neutrale gele kleur voordat ze worden geverfd.

 6. Het verwijderen van anthocyanen betekent ook dat de kersen veel van hun natuurlijke gezondheidsvoordelen verliezen.

3. Hoog in toegevoegde suiker

 1. Een maraschino-kers bevat 2 gram suiker, vergeleken met 1 gram natuurlijke suikers in een gewone zoete kers (5, 6).

 2. Dit betekent dat elke maraschino-kers 1 gram toegevoegde suiker bevat, afkomstig van het weken in suiker en verkocht in een oplossing met veel suiker.

 3. Toch eten de meeste mensen niet slechts één maraschino-kers tegelijk.

 4. Eén ons (28 gram), of ongeveer 5 maraschino-kersen, bevat 5,5 gram toegevoegde suiker, wat ongeveer 4 1/4 theelepels is. De American Heart Association beveelt niet meer dan 9 theelepels toegevoegde suiker per dag aan voor mannen of 6 per dag voor vrouwen (16).

 5. Omdat maraschino-kersen vaak worden gebruikt om voedingsmiddelen met veel suiker zoals ijs, milkshakes, cakes en cocktails te garneren, kun je deze aanbevelingen gemakkelijk overtreffen.

4. Over het algemeen verpakt in siroop

 1. Maraschino-kersen zijn erg zoet omdat ze doordrenkt zijn en vol zitten met suiker.

 2. Ze worden meestal ook in suspensie verkocht in een oplossing met een hoog fructoseglucosestroop (HFCS). HFCS is een zoetstof gemaakt van glucosestroop die bestaat uit fructose en glucose. Het wordt vaak gevonden in gezoete dranken, snoep en bewerkte voedingsmiddelen.

 3. HFCS is in verband gebracht met metabole stoornissen, obesitas en gerelateerde chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen (17, 18, 19).

 4. Bovendien wordt overconsumptie van HFCS geassocieerd met het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting (20, 21, 22, 23).

 5. HFCS wordt meestal vermeld als een van de eerste ingrediënten in maraschino-kersen. Dit is belangrijk, omdat ingrediënten op de productetiketten van de hoogste naar de laagste hoeveelheid worden gegeven (24).

5. Kan allergische reacties of gedragsveranderingen veroorzaken

 1. Red 40, ook Allura Red genoemd, is de meest voorkomende kleurstof die wordt gebruikt bij het maken van maraschino-kersen.

 2. Het is afgeleid van aardoliedestillaten of koolteer en gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA) (25).

 3. Van rode 40 is aangetoond dat het allergische reacties en hyperactiviteit veroorzaakt bij mensen met een gevoelige kleurstof. Echte allergieën voor kleurstoffen worden als zeldzaam beschouwd, hoewel ze kunnen bijdragen aan bepaalde gevallen van ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) (26, 27).

 4. Veel veronderstelde symptomen van Red 40-gevoeligheid zijn anekdotisch en bevatten vaak hyperactiviteit. Hyperactiviteit lijkt echter vaker voor te komen bij sommige kinderen na het eten van voedsel dat deze kleurstof bevat.

 5. Hoewel Red 40 niet is vastgesteld als oorzaak van hyperactiviteit, tonen onderzoeken aan dat het verwijderen van kunstmatige kleurstoffen uit het dieet van kinderen die vatbaar zijn voor hyperactiviteit de symptomen kan verminderen (26, 28, 29, 30).

 6. Dit heeft geleid tot veel meer onderzoek naar de mogelijke associatie.

 7. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het verwijderen van kleurstoffen en een conserveermiddel genaamd natriumbenzoaat uit de voeding van kinderen de symptomen van hyperactiviteit aanzienlijk verlaagt (26, 31, 32, 33).

 8. Om deze reden is het gebruik van Red 40 in veel landen buiten de Verenigde Staten verboden.

6. Kan het risico op blaaskanker verhogen

 1. Maraschino-kersen zijn kunstmatig geverfd met Red 40 om ze zeer felrood te maken. Deze kleurstof bevat kleine hoeveelheden van het bekende carcinogeen benzidine (34, 35).

 2. Observatiestudies tonen aan dat mensen die worden blootgesteld aan benzidine een hoger risico op blaaskanker hebben.

 3. Veel van het onderzoek heeft betrekking op de effecten van beroepsmatige blootstelling aan benzidine, die wordt aangetroffen in veel stoffen die zijn gemaakt met industriële chemicaliën en kleurstoffen, zoals haarverf, verf, plastic, metalen, fungicide, sigaretten rook, auto-uitlaatgassen en etenswaren (36, 37, 38).

 4. Red 40 komt voor in verschillende voedingsmiddelen in de Verenigde Staten, zoals dranken, snoep, jam, ontbijtgranen en yoghurt. Dit maakt het moeilijk om te kwantificeren hoeveel daarvan mensen consumeren.

 5. Volgens het Environmental Protection Agency (EPA) wordt benzidine niet langer in de Verenigde Staten geproduceerd. Toch worden benzidine bevattende kleurstoffen geïmporteerd voor gebruik in verschillende producten, waaronder voedingsmiddelen (39).

 6. Merk op dat sommige maraschino-kersen geverfd zijn met bietensap in plaats van Red 40. Deze zijn meestal gelabeld als 'natuurlijk'. Toch zijn deze soorten meestal nog steeds rijk aan suiker.

De onderste regel

 1. Maraschino-kersen hebben veel nadelen en bieden weinig tot geen voedingsvoordeel.

 2. Toegevoegde suiker en kunstmatige ingrediënten wegen veel zwaarder dan alle voedingsstoffen die na verwerking achterblijven.

 3. In plaats van maraschino-kersen te gebruiken, probeer je gewone kersen in je cocktail of als garnering. Dit is niet alleen gezonder, maar voegt nog steeds veel kleur en smaak toe aan je drankje of dessert.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407