Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Morillepaddestoelen: 5 gezondheidsvoordelen, plus hoe u op hen kunt jagen!

Laatste gedachten

 1. Met hun unieke honingraatachtige uiterlijk en diepe, aardse smaak zijn morielpaddenstoelen een snelle favoriet geworden onder zowel koks als fijnproevers. Maar naast de smaak en het aroma van gerechten, brengen morieljes ook tal van voordelen voor de gezondheid van paddestoelen naar de tafel. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat ze de immuunfunctie kunnen helpen versterken, schadelijke ziekteverwekkers kunnen doden, de gezondheid van de lever kunnen ondersteunen en meer.

 2. Dus waar kunt u deze eetbare paddestoelen vinden en hoe kunt u ze aan uw dieet toevoegen? Laten we eens nader bekijken waarom je deze smakelijke traktaties de volgende keer dat je op paddenstoelenjacht gaat, in de gaten wilt houden.

Wat zijn morillepaddestoelen?

 1. Morielpaddestoelen, ook bekend als Morchella of echte morieljes, zijn een gewaardeerde variëteit aan eetbare paddenstoelen die favoriet zijn vanwege hun zeldzaamheid en rijke smaak. In tegenstelling tot veel andere soorten paddenstoelen worden morielpaddenstoelen gekweekt in plaats van gekweekt en kunnen ze worden geoogst in bepaalde gebieden van Noord-Amerika, India, Pakistan, Turkije en China.

 2. Morchella is eigenlijk een geslacht, dat ongeveer 70 verschillende soorten morillepaddestoelen omvat, die elk zeer kleine variaties in smaak en uiterlijk hebben. Morielpaddestoelen hebben over het algemeen een uitgesproken aardse smaak die goed werkt bij gebruik in pasta's, soepen en vleesgerechten. Ze kunnen ook worden gebakken in een beetje boter en geserveerd met een beetje zout en peper voor een eenvoudig bijgerecht.

 3. Het uiterlijk van de morieljespaddestoel kan nogal verschillen tussen verschillende soorten. De kleuren kunnen variëren van grijs tot geel tot bruin en ze kunnen overal van één tot vijf centimeter groot zijn. Een ding dat alle morieljes wel gemeen hebben, is hun unieke honingraatachtige uiterlijk dat wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de ribbels en kuilen die de dop bedekken.

 4. Het is belangrijk om deze paddenstoelen niet te verwarren met valse morillepaddestoelen, die er hetzelfde uitzien, maar een soort toxine bevatten dat bekend staat als gyromitrin, wat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Valse morieljes hebben meestal rimpels en hersenachtige plooien op de dop, die verschillen van het honingraatachtige uiterlijk van morieljes. Sommige soorten bevatten ook een katoenachtige substantie in de stengel, terwijl echte morieljes in het midden hol zijn.

 5. Morielpaddestoelen worden door gastronomische koks en champignonkenners als een ware delicatesse beschouwd. Ze worden zelfs genoten door velen die niet van gewone paddenstoelen houden vanwege hun rijke, nootachtige smaak en zachte, vlezige textuur.

 6. Het prijskaartje voor morielpaddestoelen loopt ook relatief hoog omdat ze meestal worden gekweekt in plaats van gekweekt, wat betekent dat je ze alleen in het wild kunt vinden en waarschijnlijk geen morielpaddenstoelen te koop ziet bij uw plaatselijke supermarkt. Niet alleen dat, maar ze zijn ook moeilijk te kweken en zeer bederfelijk, en daarom zul je ze bij de meeste retailers waarschijnlijk eerder gedroogd dan vers vinden.

Zijn morieljes goed voor u? 5 voordelen van morillepaddestoelen

 1. Antioxidanten zijn krachtige verbindingen die schade door vrije radicalen helpen bestrijden en de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat de voordelen van antioxidanten verder reiken dan het cellulaire niveau, en meldden dat een hogere inname van antioxidanten ook zou kunnen helpen bij het voorkomen van chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker.

 2. In vitro-onderzoek gepubliceerd in Pharmaceutical Biology heeft aangetoond dat morillepadden vol zitten met antioxidanten die kunnen helpen bij het opvangen van vrije radicalen en het voorkomen van lipidenperoxidatie. Volgens de studie: "De bevindingen suggereren het potentiële therapeutische gebruik van morieljeszwam, M. esculenta mycelia als een efficiënte antioxidant."

 3. Interessant genoeg tonen verschillende veelbelovende in vitro-onderzoeken aan dat morielpaddenstoelen kunnen helpen beschermen tegen schadelijke pathogenen om infecties door bacteriën en gisten te bestrijden.

 4. Uit een onderzoek uit India uit 2017 bleek bijvoorbeeld dat bepaalde verbindingen in morielpaddenstoelen de groei van Escherichia coli, een soort bacteriën die darmproblemen kunnen veroorzaken, blokkeerden. Deze verbindingen waren ook in staat om de activiteit van Aspergillus fumigatus, een soort schimmel waarvan bekend is dat ze die met een verzwakt immuunsysteem infecteren, te verminderen.

 5. Dankzij zijn krachtige antioxiderende eigenschappen, tonen onderzoeken aan dat morielpaddenstoelen de gezondheid van de lever kunnen beschermen en behouden. Eén dierstudie uitgevoerd door het Amala Cancer Research Centre in Kerala, India, heeft zelfs aangetoond dat het toedienen van morille-paddenstoelenextract hepatoprotectieve activiteiten vertoonde en verschillende markers verminderde die werden gebruikt om leverziekte te meten.

 6. Hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is, suggereert voorlopig onderzoek dat bepaalde verbindingen in morieljes de immuunfunctie kunnen versterken en ontstekingen in het lichaam kunnen verlichten.

 7. Eén in vitro-studie in het tijdschrift Food and Chemical Toxicology toonde bijvoorbeeld aan dat een polysaccharide-extract van de morillepaddestoel de activiteit en ontstekingsremmende eigenschappen van immuuncellen kon verbeteren. Een andere studie had vergelijkbare bevindingen, die aantoonden dat polysachariden die in de paddestoelen werden gevonden, in vitro als immunomodulerende middelen konden werken. [! 31116 => 1140 = 3!

 8. Houd er echter rekening mee dat aanvullende onderzoeken nodig zijn om te bepalen of het eten van morielpadden bij mensen dezelfde kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben.

 9. Gerelateerd: Top 12 kankerbestrijdende voedingsmiddelen

Hoe op morillepaddestoelen te jagen

 1. In tegenstelling tot andere soorten paddenstoelen, is het onwaarschijnlijk dat u morelpaddestoelkweeksoorten voor binnen vindt of instructies voor het online kweken van morielpaddestoelen. Naast dat het erg moeilijk is om binnen te groeien, is het ook moeilijk om de voorwaarden voor commerciële groei te repliceren. In combinatie met hun hoge prijskaartje en beperkte beschikbaarheid, kiezen velen ervoor om in plaats daarvan op morieljes te jagen om hun heerlijke delicatesse te krijgen.

 2. Dus waar groeien morieljes? Morielpaddestoelen worden meestal aangetroffen in vochtige maar goed doorlatende gebieden en kunnen worden gezien in de buurt van bomen, inclusief specifieke soorten zoals as, iep, hickory en plataan. Bepaalde soorten morieljes hebben ook de neiging om te groeien in gebieden die recent zijn getroffen door bosbranden en die kunnen worden gevonden aan de buitenrand van verbrande gebieden.

 3. Een van de beste jachttips voor morieljes is om te onthouden dat morieljes vaak samen groeien. Als je een of twee op een specifieke plek ziet groeien, is de kans veel groter dat je nog meer groeit in clusters in de buurt.

 4. Het seizoen van de morieljespaddestoelen begint in het voorjaar en begint meestal rond april tot mei, afhankelijk van uw locatie. Een andere veel voorkomende vraag is: in welke staten groeien morielpaddestoelen? Meestal vind je morieljes in Noord-Amerika, maar ze zijn iets gangbaarder in het Midwesten. Sommige websites bieden ook een morieljeskaart, die waarnemingen van deze zeldzame paddenstoel bijhoudt om te bepalen waar je ze misschien in je buurt kunt vinden.

Morieljes gebruiken

 1. Dus als je eenmaal hebt uitgezocht hoe je morieljes vindt, vraag je je misschien af ​​wat je met morieljes moet doen nadat je ze hebt geplukt. Vanwege hun holle interieur zijn verse morieljes erg kwetsbaar en kunnen ze maximaal een week worden bewaard bij juiste opslag.

 2. Het kan moeilijk zijn om uit te zoeken hoe morielpaddestoelen te reinigen, vooral omdat ze na het wassen veel sneller verslechteren. Over het algemeen raden de meeste gebruikers aan om een ​​zachte borstel te gebruiken om vuil van de buitenkant te verwijderen voordat ze kort worden gespoeld met koud water en droog deppen.

 3. Als het gaat om het bewaren van morieljes, moeten ze in de koelkast worden bewaard en met voldoende ventilatie worden bewaard om de houdbaarheid te maximaliseren. Als alternatief zijn er ook tal van opties om morielpaddestoelen te drogen met een dehydrator of oven, waardoor ze exponentieel langer meegaan.

 4. Als je deze paddenstoelen voor het eerst alleen maar probeert, vraag je je misschien af: kun je morieljes rauw eten? Morielpaddenstoelen koken is absoluut noodzakelijk vóór consumptie, omdat morieljes kleine hoeveelheden gifstoffen bevatten die tijdens het koken worden vernietigd. Morieltjes rauw eten kan negatieve bijwerkingen op de gezondheid veroorzaken, vooral als je na verloop van tijd grote hoeveelheden consumeert.

 5. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige methoden om morielpaddestoelen te bereiden en ervan te genieten in uw favoriete maaltijden. Ze worden vaak gekookt met een beetje boter en kruiden, evenals een scheutje room of wijn. Of je kunt proberen ze toe te voegen aan pasta's, wokgerechten, pizza's en soepen om een ​​extra vleugje smaak aan je favoriete gerechten te geven.

Recepten voor morillepaddestoelen

 1. Met een beetje creativiteit zijn er onbeperkte opties voor het bereiden van morieljes. Hier zijn enkele heerlijke receptideeën voor morieljes om u op weg te helpen:

Mogelijke bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen voor morillepaddestoelen

 1. Dus zijn alle morieljes veilig om te eten? En kunnen morielpaddenstoelen je ziek maken? Als ze goed worden bereid, kunnen morillepaddestoelen een veilige en gezonde toevoeging zijn aan een goed afgerond dieet. Houd er echter rekening mee dat de champignons goed moeten worden schoongemaakt en altijd vóór consumptie moeten worden gekookt; rauwe morieljes bevatten een soort toxine dat tijdens het koken wordt vernietigd.

 2. Als u jaagt en uw eigen paddenstoelen oogst, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u morielpaddestoelen krijgt in plaats van valse morielpaddestoelen. Hoewel de twee qua uiterlijk vergelijkbaar zijn, zijn er verschillende variaties in hun dop, steel en kleur die je kunnen helpen een onderscheid te maken tussen de twee. Wat gebeurt er als je een valse morille eet? Valse morieljes bevatten gyromitrine, een gevaarlijke stof die wordt gehydrolyseerd tot het gif dat monomethylhydrazine (MMH) wordt genoemd en dat symptomen zoals hoofdpijn, zwakte, braken en maagpijn kan veroorzaken.

 3. Degenen die allergisch zijn voor paddestoelen, moeten ook morieljes en andere soorten eetbare paddestoelen vermijden. Als u symptomen van voedselallergie ervaart, zoals maagklachten, netelroos of jeuk, stop dan met consumeren en raadpleeg uw arts.

Laatste gedachten

 1. Lees volgende: Reishi Mushroom: kanker bestrijden, immuniteit verhogen en leverdetox verbeterenDonate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407