Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Mycoproteïne: voordelige vegetarische eiwitbron of gevaarlijke allergeen?

Wat kunnen veganisten doen?

 1. Weet je wat er schuilgaat in je favoriete vleesvervangers? Weinig mensen realiseren zich dat mycoproteïne, het ingrediënt dat vaak wordt aangetroffen in populaire vegetarische producten zoals kipnuggets, schnitzels en hamburgers, eigenlijk een soort eencellige schimmel is die zwaar is verwerkt, gemengd met andere ingrediënten en getexturiseerd om de smaak en textuur van vlees na te bootsen .

 2. Maar is mycoprotein veilig? Of moet je dit controversiële ingrediënt helemaal overslaan en in plaats daarvan kiezen voor andere vleesvervangers? Dit is wat je moet weten en waarom je de ingrediëntenetiketten op sommige van je favoriete producten wilt controleren.

Wat is Mycoprotein?

 1. Waar is mycoproteïne van gemaakt en waar kan het worden gevonden?

 2. Mycoproteïne is een type eencellig eiwit dat is afgeleid van schimmels en wordt geproduceerd voor menselijke consumptie. Het woord "myco" komt eigenlijk van het Griekse woord voor "schimmel."

 3. Het wordt gemaakt door een soort microfungus genaamd Fusarium venenatum te fermenteren. De gefermenteerde vaste stoffen worden vervolgens gecombineerd met eiwitten, tarwe-eiwitten en andere ingrediënten, vervolgens getexturiseerd in vleesachtige vormen en verpakt als vleesvervangers.

 4. Het wordt zelfs vaak toegevoegd aan vegetarische mycoproteïne-producten omdat het veel eiwitten en vezels bevat, maar toch weinig calorieën. Ondanks de mogelijke gezondheidsvoordelen, blijven producten die dit eiwit bevatten echter controversieel vanwege bezorgdheid over hun veiligheid en mogelijke allergene effecten.

Potentiële voordelen van mycoproteïne

 1. Mycoproteïne is rijk aan eiwitten en vezels en toch laag in calorieën, wat de perfecte combinatie is als u wat extra gewicht wilt verliezen.

 2. Het verhogen van uw eiwitinname kan helpen de verzadiging te verhogen en de niveaus van ghreline, het hongerhormoon, te verlagen. Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, verminderde de eiwitinname met slechts 15 procent de gemiddelde dagelijkse calorie-inname met 441 calorieën en produceerde het ook een significante afname in lichaamsgewicht en lichaamsvet. (1) Ondertussen kan vezels ook de eetlust verminderen. Het beweegt langzaam door het spijsverteringsstelsel, waardoor u zich langer vol voelt en onbedwingbare trek kunt voorkomen. (2)

 3. Verschillende onderzoeken hebben direct gekeken naar de effecten van mycoproteïne op gewichtsverlies. Een studie gepubliceerd in het British Journal of Nutrition toonde aan dat het eten van een maaltijd met dit eiwit de calorie-inname met 10 procent verminderde in vergelijking met een maaltijd met kip. (3) Een ander onderzoek van de Universiteit van Leeds in het Verenigd Koninkrijk had vergelijkbare bevindingen en merkte op dat mycoproteïne werkte door de verzadiging te verhogen en de eetlust te verminderen. (4)

 4. Mycoproteïne is een uitstekende bron van vezels, met ongeveer zes gram vezels per 100 gram, wat tot 24 procent is van de vezel die u de hele dag nodig hebt. (5)

 5. Vezel kan een gunstig effect hebben op verschillende aspecten van de gezondheid, maar kan vooral nuttig zijn bij het bevorderen van de spijsvertering. Een beoordeling uit 2012 verzamelde de resultaten van vijf onderzoeken en toonde aan dat het verhogen van de vezelinname effectief was bij het verhogen van de ontlastingsfrequentie bij mensen met constipatie. (6) Voedingsvezels kunnen ook een beschermend effect hebben tegen aandoeningen die het spijsverteringskanaal beïnvloeden, zoals darmzweren en inflammatoire darmaandoeningen. (7, 8)

 6. Een duidelijk voordeel dat mycoproteïnevoeding heeft ten opzichte van andere soorten vleesvervangers, is dat het als een volledig eiwit wordt beschouwd. Dit betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die niet door uw lichaam kunnen worden geproduceerd en via voedingsbronnen moeten worden verkregen.

 7. Het verkrijgen van voldoende eiwitten in uw dieet is absoluut essentieel voor het behoud van uw algehele gezondheid. Eiwit vormt niet alleen de basis van je haar, huid, nagels, spieren en botten, maar het is ook nodig om weefsels op te bouwen en te repareren, belangrijke enzymen te produceren en bepaalde hormonen te synthetiseren.

 8. Een eiwittekort kan schadelijke gevolgen hebben voor uw gezondheid, wat resulteert in symptomen zoals een traag metabolisme, verminderde immuunfunctie, langzame wondgenezing en moeite met afvallen. Mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet lopen een nog hoger risico op eiwitgebrek, vooral als het dieet niet goed gepland is.

 9. Cholesterol is een vetachtige substantie die overal in uw lichaam wordt aangetroffen en die het membraan van uw cellen vormt en helpt bij de synthese van galzuren en hormonen. Overmatige cholesterol kan zich echter ophopen in uw bloedvaten, wat uw risico op hartaandoeningen en beroertes na verloop van tijd kan verhogen.

 10. Sommige veelbelovende onderzoeken hebben aangetoond dat mycoproteïne mogelijk kan helpen uw cholesterolgehalte onder controle te houden om uw risico op hartaandoeningen te verminderen. Een studie van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat mycoproteïne het totale cholesterolgehalte met 13 procent kon verlagen, het slechte LDL-cholesterol met 9 procent kon verlagen en het goede HDL-cholesterol met 12 procent kon verhogen. (9)

 11. Hoge bloedsuikerspiegel kan behoorlijk ernstige bijwerkingen hebben. Ongecontroleerd, langdurige hoge niveaus van bloedsuiker kunnen leiden tot een verhoogd risico op huidaandoeningen, zenuwbeschadiging en nierproblemen.

 12. Mycoproteïne bevat veel vezels, wat de opname van suiker in de bloedbaan kan vertragen en uw bloedsuiker onder controle kan houden. Een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition keek naar de effecten van mycoproteïne op de bloedsuikerspiegel en ontdekte dat het consumeren van een milkshake die het bevatte in feite de bloedsuikerspiegel tot 36 procent kon verlagen vergeleken met een controlegroep. (10)

Mycoproteïne gevaren en bijwerkingen

 1. Hoewel het in verband is gebracht met een aantal potentiële gezondheidsvoordelen, zijn er enkele ernstige bijwerkingen van mycoproteïne waarmee ook rekening moet worden gehouden.

 2. In feite streven organisaties al sinds 2002 naar strengere voorschriften van de Amerikaanse Food and Drug Administration om consumenten te waarschuwen voor de mogelijke risico's van het gebruik van mycoproteïne.

 3. Meerdere mensen hebben ernstige reacties gehad als gevolg van een mycoproteïne-allergie, die symptomen kan veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en netelroos.

 4. Volgens het Centre for Science in the Public Interest zijn minstens 2.000 rapporten verzameld van consumenten die allergische reacties hebben gehad, en twee sterfgevallen zijn zelfs in verband gebracht met consumptie van producties die mycoproteïne bevatten. Mycoproteïne-allergieën kunnen eigenlijk vrij vaak voorkomen; één niet-gepubliceerd onderzoek ontdekte zelfs dat 10 procent van de deelnemers symptomen ervoer zoals misselijkheid, braken of buikpijn als gevolg van het eten van mycoproteïneproducten vergeleken met slechts 5 procent in de controlegroep. (11)

 5. Het probleem met mycoproteïne versus soja, schaaldieren, pinda's en tarwe is dat mycoproteïne geen bekend allergeen is, wat betekent dat veel mensen zich waarschijnlijk niet eens bewust zijn dat ze allergisch kunnen zijn totdat het te laat.

 6. De meeste zijn zich ook helemaal niet bewust van wat mycoproteïne eigenlijk is, en helaas zijn voedselproducenten niet altijd vooraan geweest in het geven van een verklaring op het etiket van hun producten. Tenslotte staat schimmel vrij ver op de lijst als het gaat om smakelijke ingrediënten. Veel consumenten geloven ook ten onrechte dat mycoproteïne kan zijn afgeleid van andere voedzame paddestoelsoorten, zoals leeuwenmanen, cordyceps of reishi-paddestoelen.

 7. Vanaf 2017 stemde Quorn, de belangrijkste fabrikant van mycoproteïne-producten, er echter mee in om de ingrediënten van hun producten duidelijker te maken door rechtstreeks op het etiket te vermelden: "Mycoproteïne is een schimmel (lid van de schimmelfamilie). Er zijn zeldzame gevallen van allergische reacties op producten die mycoproteïne bevatten. "

 8. Dit komt als gevolg van een schikking van de class action die werd ingediend namens iedereen die dergelijke allergische reacties op producten met mycoproteïne heeft gehad.

Mycoprotein Foods

 1. Mycoproteïne komt het meest voor in Quorn-producten, een merk van vleesvervangers dat een verscheidenheid aan producten omvat, variërend van Quorn-kipnuggets tot hamburgers en worstjes.

 2. Merk op dat mycoproteïne anders is dan andere soorten paddestoelen, zoals psilocybine-paddestoelen, kalkoenstaartpaddestoelen en chaga-paddestoelen. Deze paddenstoelen zijn een soort schimmels, maar mycoproteïne is gemaakt van microscopische schimmels die zijn gecombineerd met een mix van andere ingrediënten. Bovendien, hoewel ze tot dezelfde schimmelsfamilie behoren, ziet Fusarium venenatum er veel anders uit dan de gewone paddenstoelen die de meesten van ons kennen.

Mycoproteïne versus vlees

 1. Dus hoe verhoudt het mycoproteïne in populaire vleesvervangers zich tot vlees?

 2. Qua smaak zijn de twee redelijk vergelijkbaar. Mycoproteïne-voedingsmiddelen zijn speciaal ontworpen om de smaak en textuur van echt vlees na te bootsen en ze komen dichterbij dan sommige andere vleesvervangers, zoals tempeh of seitan.

 3. Nutritioneel worden beide als complete eiwitten beschouwd, maar mycoproteïne-producten bevatten eigenlijk minder eiwitten dan vlees. Een portie van 100 gram kip bevat bijvoorbeeld ongeveer 31 gram eiwit, terwijl een portie van 100 gram van een vleesloos kipproduct gemaakt met mycoproteïne minder dan de helft bevat, met slechts 13,8 gram eiwit. (12, 13)

 4. Hoewel vlees geen vezels bevat, bevat mycoproteïne een behoorlijk flink stuk in elke portie. Dit kan niet alleen uw spijsvertering ten goede komen, maar het kan ook helpen de verzadiging te ondersteunen en uw eetlust onder controle te houden.

Waar te vinden en hoe Mycoprotein te gebruiken

 1. Mycoproteïne komt voornamelijk voor in Quorn-producten, die verkrijgbaar zijn in vele vormen, waaronder veganistische kipkoteletten, vleesloze worstjes en vegetarische hamburgers, en hoewel sommige mycoproteïne-producten in feite veganistisch zijn, wordt het meeste met eieren. Dit merk is overal verkrijgbaar in de meeste grote supermarkten, meestal te vinden samen met andere vegetarische producten in het vriesgedeelte.

 2. Als u mycoproteïne kunt verdragen zonder nadelige effecten, kunt u deze voedingsmiddelen gemakkelijk in plaats van vlees in uw dieet opnemen om het eiwit- en vezelgehalte van uw maaltijden te verhogen.

 3. Je kunt ze ook opnemen in je favoriete recepten, waaronder salades, taco's, stoofschotels, kebabs, pastagerechten en curry's voor een vleesvrij voorgerecht.

Recepten en alternatieven voor mycoproteïne

 1. Als u liever het mycoproteïne overslaat, zijn er tal van alternatieven zonder vlees die u in plaats daarvan in uw dieet kunt opnemen.

 2. Champignons vormen een uitstekende vleesvervanger in de meeste recepten vanwege hun rijke smaak en vlezige textuur. Het eiwit in champignons en unieke nutritionele eigenschappen vormen ook een gezonde en voedzame aanvulling op je favoriete vleesvrije recepten.

 3. Vooral bepaalde soorten champignons, zoals Portobello-champignons, cremini-champignons, shiitake-champignons en eekhoorntjesbrood, zijn populaire ingrediënten in veel vegetarische recepten.

 4. Naast champignons omvatten andere gezonde vleesvervangers die u in uw dagelijkse voeding kunt opnemen, tempeh, natto, jackfruit, peulvruchten, noten en zaden.

 5. Hier zijn een paar eenvoudige recepten die u in plaats van mycoproteïne kunt gebruiken om een ​​stevige dosis vleesvrije eiwitten af ​​te leveren:

Geschiedenis

 1. Mycoproteïne werd oorspronkelijk in de jaren 1960 ontdekt door Rank Hovis McDougall, een Engels voedingsbedrijf dat al sinds 1875 bestaat.

 2. Meer dan 3.000 soorten schimmels werden gescreend tijdens de zoektocht naar een goedkope, duurzame, voedzame en smakelijke eiwitbron voor menselijke consumptie, wat uiteindelijk leidde tot de identificatie van mycoproteïne, een schimmel die erin paste alle criteria.

 3. Na de ontdekking was er echter grote bezorgdheid over de mogelijke negatieve gezondheidseffecten van dit eiwit en het ging door een testproces van 12 jaar totdat het daadwerkelijk kon worden verkocht op de markt.

 4. Hoewel het vandaag onderwerp is geweest van veel controverses, zijn producten die het bevatten populaire vleesvervangers geworden vanwege hun veelzijdigheid, eiwitgehalte en smaak.

 5. Veel mensen hebben bijwerkingen gemeld aan mycoproteïne, waaronder misselijkheid, braken, diarree en netelroos. De meeste mensen die mycoproteïne-producten proberen, weten ook niet dat ze allergisch zijn en men gelooft dat een allergie zich zelfs in de loop van de tijd kan ontwikkelen, hoewel er meer onderzoek nodig is naar de mogelijke allergene effecten.

 6. Als u besluit voedingsmiddelen te eten die mycoproteïne bevatten, neem dan eerst een kleine hoeveelheid om uw tolerantie te beoordelen en meld eventuele symptomen van voedselallergie onmiddellijk aan uw arts.

 7. Als u een plantaardig dieet volgt, zorg er dan ook voor dat u een assortiment ander plantaardig eiwitrijk voedsel in uw dieet opneemt om aan uw behoeften aan micronutriënten te voldoen, zoals tempeh, natto, peulvruchten en noten .Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407