Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Natriumarm dieet: voordelen, voedsellijsten, risico's en meer

De onderste regel

 1. Natrium is een belangrijk mineraal dat vele essentiële functies in uw lichaam vervult.

 2. Het komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals eieren en groenten en is ook een hoofdbestanddeel van keukenzout (natriumchloride).

 3. Hoewel het van vitaal belang is voor de gezondheid, is natrium in het dieet soms onder bepaalde omstandigheden beperkt.

 4. Een natriumarm dieet wordt bijvoorbeeld vaak voorgeschreven aan mensen met bepaalde medische aandoeningen, waaronder hartfalen, hoge bloeddruk en nierziekte.

 5. Dit artikel legt uit waarom een ​​natriumarm dieet voor sommige mensen noodzakelijk is en bespreekt voordelen, risico's en voedingsmiddelen die u moet vermijden en eten.

Wat is een natriumarm dieet?

 1. Natrium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij vele belangrijke lichaamsfuncties, waaronder de cellulaire functie, vloeistofregulatie, elektrolytenbalans en het handhaven van de bloeddruk (1).

 2. Omdat dit mineraal van vitaal belang is voor het leven, reguleren uw nieren zijn niveaus strak op basis van de concentratie (osmolariteit) van lichaamsvloeistoffen (2).

 3. Natrium wordt aangetroffen in de meeste voedingsmiddelen die u eet - hoewel hele voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en gevogelte veel kleinere hoeveelheden bevatten.

 4. Plantaardig voedsel zoals verse producten bevatten over het algemeen minder natrium dan dierlijk voedsel, zoals vlees en zuivelproducten.

 5. Natrium is het meest geconcentreerd in bewerkte en verpakte voedingsmiddelen zoals chips, bevroren diners en fastfood waar zout wordt toegevoegd tijdens de verwerking om de smaak te verbeteren.

 6. Een andere belangrijke bijdrage aan de inname van natrium is het toevoegen van zout aan voedsel bij het bereiden van maaltijden in uw keuken en als smaakmaker voor het eten.

 7. Een natriumarm dieet beperkt voedingsmiddelen en dranken met een hoog natriumgehalte.

 8. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg bevelen deze diëten meestal aan om aandoeningen zoals hoge bloeddruk of hartaandoeningen te behandelen.

 9. Hoewel er variaties zijn, wordt de natriuminname over het algemeen beperkt tot minder dan 2-3 gram (2.000-3.000 mg) per dag (3).

 10. Ter referentie, een theelepel zout bevat ongeveer 2.300 mg natrium (4).

 11. Bij het volgen van een natriumarm dieet moeten natriumarm voedsel beperkt of volledig worden vermeden om uw natriuminname onder het aanbevolen niveau te houden.

Waarom worden natriumarme diëten voorgeschreven?

 1. Natriumarme diëten zijn enkele van de meest gebruikte diëten in ziekenhuizen.

 2. Dit komt omdat onderzoek heeft aangetoond dat beperking van natrium kan helpen bij het beheersen of verbeteren van bepaalde medische aandoeningen.

 3. Nierziekte, zoals chronische nierziekte (CKD) of nierfalen, heeft een negatieve invloed op de nierfunctie.

 4. Wanneer uw nieren aangetast zijn, kunnen ze overtollig natrium of vocht niet effectief uit uw lichaam verwijderen.

 5. Als het natrium- en vochtniveau te hoog wordt, bouwt de druk zich op in uw bloed, wat verdere schade aan reeds aangetaste nieren kan veroorzaken (5).

 6. Om deze redenen beveelt de National Kidney Foundation aan dat alle mensen met CKD hun natriuminname beperken tot minder dan 2 gram (2.000 mg) per dag (6).

 7. Een overzicht van 11 onderzoeken bij mensen met CKD wees uit dat matige natriumbeperking de bloeddruk en het eiwit in de urine (een marker voor nierbeschadiging) (7) aanzienlijk verlaagde.

 8. Hoge bloeddruk is een risicofactor voor verschillende aandoeningen, waaronder hartaandoeningen en beroertes (8).

 9. Een natriumarm dieet is in verband gebracht met verhoogde bloeddruk.

 10. Een recent onderzoek bij 766 mensen heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen met de hoogste urinaire natriumuitscheiding de hoogste bloeddrukwaarden hadden (9).

 11. Veel studies hebben aangetoond dat het verminderen van zoutinname kan helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk bij mensen met verhoogde niveaus.

 12. Een overzicht van zes studies bij meer dan 3.000 mensen toonde aan dat zoutbeperking de bloeddruk bij volwassenen verlaagde - met de sterkste impact die werd waargenomen bij mensen met hoge bloeddruk (10).

 13. Zoutgevoeligheid van mensen met hoge bloeddruk varieert sterk en bepaalde subgroepen - zoals Afro-Amerikanen - hebben de neiging meer te worden beïnvloed door zoutrijke diëten (11).

 14. Desalniettemin worden natriumarme diëten vaak voorgeschreven als een natuurlijke behandeling voor alle mensen met hoge bloeddruk.

 15. Een natriumarm dieet wordt vaak aanbevolen voor mensen met hartaandoeningen, waaronder hartfalen.

 16. Wanneer uw hart aangetast is, neemt de nierfunctie af, wat kan leiden tot natrium- en waterretentie (12).

 17. Te veel zout eten kan leiden tot overbelasting van vocht bij mensen met hartfalen en leiden tot gevaarlijke complicaties, zoals kortademigheid.

 18. Regelgevende instanties bevelen aan dat mensen met mild hartfalen hun natriuminname beperken tot 3.000 mg per dag, terwijl mensen met matig tot ernstig hartfalen hun inname niet meer dan 2.000 mg per dag moeten verminderen (13).

 19. Hoewel veel studies hebben aangetoond dat natriumarme diëten gunstig zijn voor mensen met hartfalen, hebben anderen opgemerkt dat niet-beperkende diëten tot betere resultaten leiden.

 20. Uit een onderzoek bij 833 mensen met hartfalen bleek bijvoorbeeld dat een natriumbeperkt dieet met minder dan 2500 mg per dag geassocieerd was met een aanzienlijk hoger risico op overlijden of ziekenhuisopname dan onbeperkt natrium diëten met 2500 mg of meer per dag (14).

Voordelen van een natriumarm dieet

 1. Een natriumarm dieet volgen kan de gezondheid op verschillende manieren ten goede komen.

 2. Zoals hierboven vermeld, kan een natriumarm dieet de bloeddruk helpen verlagen.

 3. Studies hebben aangetoond dat de overgang naar een natriumarm dieet kan leiden tot kleine maar significante veranderingen in de bloeddruk, vooral bij mensen met verhoogde niveaus.

 4. Een overzicht van 34 studies toonde aan dat een bescheiden vermindering van de zoutinname gedurende vier of meer weken leidde tot een significante verlaging van de bloeddruk bij mensen met zowel hoge als normale niveaus (15).

 5. Bij de deelnemers met hoge bloeddruk was de gemiddelde verlaging van de systolische en diastolische bloeddruk respectievelijk 5,39 mmHg en 2,82 mmHg.

 6. Ter vergelijking: mensen met normale waarden merkten een verlaging van 2,42 mmHg op in de systolische bloeddruk (het hoogste nummer van een meting) en een daling van 1,00 mmHg in de diastolische bloeddruk (het onderste nummer van een waarde) (15).

 7. Een zoutrijke voeding is gekoppeld aan bepaalde soorten kanker, waaronder de maag.

 8. Uit een beoordeling van 76 onderzoeken bij meer dan 6.300.000 mensen bleek dat voor elke toename van vijf gram voedingszout per dag - uit verwerkt voedsel met een hoog zoutgehalte - het risico op maagkanker toenam met 12% (16).

 9. Onderzoek heeft aangetoond dat een zoutrijke voeding de slijmvliezen van je maag kan beschadigen en ontstekingen en de groei van H. Pylori-bacteriën kan verhogen - die allemaal het risico op maagkanker kunnen verhogen (17) .

 10. Anderzijds wordt een dieet met weinig natriumverwerkte voedingsmiddelen en rijk aan groenten en fruit geassocieerd met een lager risico op maagkanker (18).

 11. Veel ongezond voedsel bevat extreem veel natrium.

 12. Fastfood, verpakte items en diepvriesmaaltijden zitten niet alleen boordevol zout, maar bevatten ook vaak veel ongezonde vetten en calorieën.

 13. Frequente consumptie van deze voedingsmiddelen is gekoppeld aan gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hartaandoeningen (19).

 14. Op een zoutarm dieet zijn deze voedingsmiddelen met een hoog zoutgehalte verboden, wat uw algehele dieetkwaliteit kan verbeteren.

Te vermijden voedingsmiddelen

 1. De volgende voedingsmiddelen bevatten veel natrium en moeten worden vermeden met een natriumarm dieet:

 2. Hoewel bepaalde voedingsmiddelen zoals groenten en onbewerkt vlees van nature kleine hoeveelheden natrium bevatten, is het onbeduidend in vergelijking met de hoeveelheid natrium die is toegevoegd aan commercieel bereide voedingsmiddelen.

 3. De beste manier om voedingsmiddelen met een hoog natriumgehalte te vermijden, is het beperken van zoute snacks, fastfood en verpakte maaltijden.

Natriumarm voedsel om van te genieten

 1. Als u een natriumarm dieet volgt, is het belangrijk om voedingsmiddelen te kiezen die van nature natriumarm zijn of beperkte hoeveelheden toegevoegd zout bevatten.

 2. De volgende voedingsmiddelen bevatten weinig natrium en zijn veilig om te eten op een natriumarm dieet:

Potentiële risico's

 1. Grote gezondheidsorganisaties, zoals The Centers for Disease Control and Prevention, adviseren dat volwassenen niet meer dan 2.300 mg zout per dag consumeren en groepen met een hoger risico, zoals Afro-Amerikanen en oudere volwassenen , niet meer dan 1500 mg (20).

 2. Het is duidelijk dat een natriumarm dieet de bloeddruk kan verlagen bij mensen met verhoogde niveaus en dat zoutrijke diëten het risico op maagkanker verhogen, maar het bewijs van andere voordelen van het verminderen van dit belangrijke mineraal is tegenstrijdig .

 3. Hoewel natriumbeperking bijvoorbeeld vaak wordt gebruikt om hartfalen te behandelen, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat het verminderen van natrium een ​​negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de patiënt.

 4. Een onderzoek bij 833 mensen met hartfalen toonde aan dat het beperken van natrium tot minder dan 2500 mg per dag geassocieerd was met een aanzienlijk hoger risico op overlijden of ziekenhuisopname, vergeleken met een niet-beperkt natriumdieet (21).

 5. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd (22, 23).

 6. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat te weinig natrium consumeren de gezondheid van het hart negatief kan beïnvloeden.

 7. Uit een beoordeling van 23 onderzoeken bleek dat zowel een hoge als een lage natriuminname geassocieerd was met een hoger risico op sterfte door alle oorzaken en gebeurtenissen met hartziekten (24).

 8. Lage natriuminname is ook in verband gebracht met verschillende andere nadelige gezondheidseffecten.

 9. Het consumeren van te weinig zout kan leiden tot verhoogd cholesterol en triglyceriden, insulineresistentie en hyponatriëmie (te weinig natrium in het bloed) (25, 26, 27).

 10. Ongezonde voedingsmiddelen zoals fastfood vermijden, is altijd het beste voor uw gezondheid, maar voor de meeste gezonde mensen is het onnodig om natrium te beperken bij het volgen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen.

Tips voor een natriumarm dieet

 1. Als u een natriumarm dieet volgt, kan het kruiden van voedsel en het smakelijk maken van maaltijden een uitdaging zijn.

 2. Er zijn echter veel eenvoudige manieren om uw eten lekker te maken zonder zout te vermijden.

 3. Hier zijn enkele tips voor het bereiden van voedsel en koken op een natriumarm dieet:

 4. Volgens onderzoek leveren voedingsmiddelen die buitenshuis worden gegeten de belangrijkste bijdrage aan de inname van natrium.

 5. Een onderzoek bij 450 volwassenen uit verschillende geografische gebieden wees uit dat commercieel en restaurantvoedsel buitenshuis gegeten goed was voor 70,9% van de totale natriuminname (28).

 6. Een van de beste manieren om de hoeveelheid natrium in uw dieet te verminderen, is om te regelen wat er in uw voedsel gaat door thuis te koken.

 7. Thuis meer maaltijden eten zal niet alleen uw natriuminname verminderen, maar kan ook helpen om af te vallen.

 8. Een onderzoek bij meer dan 11.000 volwassenen wees uit dat degenen die vaker maaltijden thuis kookten, minder lichaamsvet en een betere algehele dieetkwaliteit hadden dan mensen die thuis minder maaltijden aten (29).

De onderste regel

 1. Een natriumarm dieet kan een hoge bloeddruk, chronische nierziekte en de algehele voedingskwaliteit verbeteren. Ze kunnen ook het risico op maagkanker verminderen.

 2. Toch kan te weinig natrium negatieve gezondheidseffecten hebben, en dit soort dieet is voor de meeste mensen onnodig.

 3. Als u een natriumarm dieet volgt, kies dan vers en vermijd zout voedsel. Meer maaltijden thuis bereiden is een andere geweldige manier om uw zoutinname te beheersen, zodat u binnen de aanbeveling van uw arts kunt blijven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407