Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Natto: The Fermented Soy Superfood

 1. Er is veel controverse rond soja en producten op basis van soja zoals natto. Met alle tegenstrijdige claims van zowel onderzoekers als gezondheidsexperts, is het geen wonder dat veel mensen hun hoofd krabben of soja je gezondheid helpt of schaadt.

 2. Het antwoord is: het hangt ervan af. Marketinggenieën hebben soja aangemerkt als het wondergezondheidsalternatief voor vrijwel alles. In de meeste supermarkten vind je sojamelk, soja-eiwit, sojaolie, sojalecithine en zelfs sojazeep. Helaas zijn veel vormen van soja niet noodzakelijkerwijs zo gezond als voedselproducenten willen dat je gelooft.

 3. Het probleem is dat de soja die je in al deze voedingsmiddelen ziet, niet de traditioneel geteelde oogst van Japan is. De meeste soja die je in supermarkten aantreft, is eigenlijk genetisch gemodificeerd (GMO), op een andere manier geproduceerd en levert niet dezelfde voedingsvoordelen op.

 4. Als je sojabonen fermenteert, heb je een heel ander product met een volledig gescheiden set voedingsstoffen. Daarom is de veiligste en beste manier om soja te consumeren via gefermenteerde voedingsmiddelen zoals miso, tempeh of natto. Dus wat is natto, en hoe kan het uw gezondheid beïnvloeden? Laten we ingaan.

Wat is Natto?

 1. Natto is een traditioneel gerecht dat meestal wordt geconsumeerd aan Japanse ontbijttafels samen met misosoep, vis en rijst. Tofu, tempeh, miso en natto zijn allemaal hele voedselvormen van soja. In tegenstelling tot veel andere sojaproducten is natto echter gefermenteerd, wat veel van zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen verklaart. Het wordt gemaakt door hele sojabonen te weken, ze vervolgens te stomen of te koken en daarna de bacterie Bacillus subtilis aan het mengsel toe te voegen. Na verloop van tijd mag het gisten.

 2. Natto staat bekend als een nogal verworven smaak, waarschijnlijk vanwege zijn unieke geur en textuur. Dus hoe smaakt natto? Het heeft een uitgesproken, bittere smaak en voor veel mensen kan de ammoniakgeur een mengsel van oude sokken en kaas oproepen. Wat de textuur betreft, deze lijkt op een kleverige, vezelige en plakkerige kleine boon, die ook bijdraagt ​​aan zijn onaantrekkelijke karakter.

 3. Mensen hebben meestal sterke gevoelens voor natto - ze hebben de neiging om ervan te houden, het te haten of het op te eten totdat het groeit. De smaak van natto is eigenlijk niet zo slecht; het is de onaangename geur en vezelige textuur die verrassend en onbekend kan zijn bij de meeste westerse smaakpapillen en smaakpapillen. Als je het echter kunt verdragen, zit het boordevol krachtige voedingsstoffen die een serieuze impact kunnen hebben op je algehele gezondheid.

Natto gezondheidsvoordelen

 1. Een van de belangrijkste redenen dat natto zo goed voor u is, is omdat het rijk is aan vitamine K. Het ministerie van Volksgezondheid meldt zelfs dat het 100 keer meer vitamine K2 bevat dan kaas ! (1) Vitamine K2 is belangrijk omdat het volgens de National Institutes of Health wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel bij het handhaven van de minerale botdichtheid van postmenopauzale vrouwen die lijden aan osteoporose. (2) Dit is vooral goed nieuws voor vegetariërs en veganisten omdat natto een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine K2 is.

 2. Een hogere inname van vitamine K2 wordt geassocieerd met een lager risico op hartaandoeningen, aderverkalking en de dood. (3) Vitamine K2 ondersteunt ook de gezondheid van de botten door de botmassa te vergroten en botverlies te vertragen dat na verloop van tijd optreedt. (4)

 3. Tijdens het gistingsproces wordt soja gemakkelijker verteerd en geabsorbeerd, wat vooral goed nieuws is voor degenen die normaal darmproblemen hebben bij het eten van peulvruchten. Een reden waarom natto geen maag- en darmklachten veroorzaakt zoals andere vormen van soja, is vanwege het enzym nattokinase. Nattokinase is gemaakt tijdens het gistingsproces en wordt voor verschillende medicinale doeleinden gebruikt, waaronder: (5)

 4. Een andere sleutel tot de gezondheidsvoordelen van natto is het rijke gehalte aan probiotica. Bacillus subtilis (ook wel Bacillus uniflagellatus, Bacillus globigii en Bacillus natto genoemd) is de bacterie die aan sojabonen wordt toegevoegd en vervolgens wordt laten fermenteren om natto te creëren. Het helpt bij het synthetiseren van enzymen, die worden gebruikt om de bloedstolling te verminderen en produceert vitamine K- en B-vitamines. (6, 7) Op een bepaald punt in zijn geschiedenis werd het zelfs gebruikt als een breedspectrumantibioticum.

 5. Onderzoek toont aan dat aanvullende Bacillus subtilis de symptomen van het prikkelbare darm syndroom verbetert, een gezond microbioom ondersteunt en helpt beschermen tegen ontstekingen. (8, 9) Over het algemeen is het grote voordeel van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto echter dat ze de algehele gezondheid en immuniteit ondersteunen om uw risico op ziekte te verminderen en uw lichaam in topconditie te houden. (10)

 6. Natto zit vol met verschillende belangrijke micronutriënten die een belangrijke rol spelen bij de gezondheid van de botten. Calcium is bijvoorbeeld een van de belangrijkste structurele componenten van botweefsel en absoluut essentieel om botverlies gedurende de gehele levensduur te voorkomen. (11) Vitamine K is ook cruciaal voor de gezondheid van de botten. Onderzoek heeft aangetoond dat een tekort aan deze essentiële vitamine het risico op botafwijkingen zoals osteoporose en fracturen kan verhogen. (12) Mangaan, zink en koper zijn slechts een paar andere mineralen die in overvloed aanwezig zijn en belangrijk zijn als het gaat om het handhaven van de botdichtheid. (13)

 7. Probiotisch voedsel zoals natto opvullen kan helpen de bacteriën in uw darmen in balans te brengen om de gezondheid van uw spijsvertering te optimaliseren. Onderzoek toont aan dat verstoringen in dit delicate darmmicrobioom ernstige gevolgen kunnen hebben, variërend van spijsverteringsproblemen tot verhoogde ernst van allergieën en meer. (14) Het is aangetoond dat het verkrijgen van voldoende probiotica uit voedsel of supplementen onder andere gunstig is bij de behandeling van diarree, colitis ulcerosa en het prikkelbare darmsyndroom. (15, 16, 17)

 8. Bovenaan de hitlijsten als een van de meest voedzame voedingsmiddelen op de planeet, zou het geen verrassing moeten zijn dat het persen van een portie natto in uw dieet een grote impact kan hebben op de gezondheid van je hart. Met meer dan negen gram vezels verpakt in elke kop, kan het helpen het cholesterolgehalte te verlagen om plaque-opbouw in de slagaders te voorkomen. (18) Het bevat ook veel vitamine K2, dat in verband is gebracht met een verminderd risico op arteriële calcificatie en coronaire hartziekten.

 9. Plus, studies tonen zelfs aan dat consumptie van nattokinase, het belangrijkste enzym dat in natto wordt aangetroffen, in verband is gebracht met lagere bloeddruk en verminderde bloedstolling. Door uw bloeddruk onder controle te houden, kunt u de stress op uw bloedvaten verlichten en uw hartspier gezond en sterk houden. (19)

Natto Nutrition Feiten

 1. Hoewel het uiterlijk van natto misschien geen goede eerste indruk achterlaat, maakt het voedingsprofiel het zeker de moeite waard om het een kans te geven. Het is een uitstekende bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Bovendien creëert de Bacillus subtilis in natto een enzym genaamd nattokinase, dat helpt bij de productie van vitamine K2 en helpt de gezondheid van het hart te behouden.

 2. Rijk aan macronutriënten en micronutriënten, is natto fantastisch voedzaam, daarom ervaren mensen die het regelmatig consumeren een breed scala aan gezondheidsvoordelen. Het is de definitie van een "superfood" en bevat enorme hoeveelheden nuttige voedingsstoffen in elke portie.

 3. Een kopje (ongeveer 175 gram) natto bevat ongeveer: (20)

 4. Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat natto ook een kleine hoeveelheid foliumzuur, pantotheenzuur en natrium.

Natto versus Tempeh versus Miso versus GMO Soja

 1. Hoewel natto kan worden gemaakt met zwarte bonen, adzuki-bonen, bruine bonen en zelfs zonnebloempitten, gedijt de bacterie die wordt gebruikt het het beste op sojabonen, die helpen nattokinase efficiënter te produceren. Het is belangrijk op te merken dat nattokinase niet wordt gevonden in andere niet-gefermenteerde sojaproducten, wat het onderscheid tussen natto en niet-gefermenteerde, genetisch gemodificeerde soja heel duidelijk maakt.

 2. Dat gezegd hebbende, terwijl gefermenteerde sojabonen een gepakte krachtpatser van goedheid zijn, zijn andere sojaproducten gepakte krachtpatsers met gezondheidsrisico's. Voor het grootste deel zit ongefermenteerde soja vol met:

 3. Helaas als het gaat om GGO's, zijn gezondheidsrisico's op lange termijn nog onbekend. Er zijn meldingen dat genetisch gemodificeerde sojabonen de vorming van levensbedreigende voedselallergieën kunnen beïnvloeden, leverschade kunnen veroorzaken, de vruchtbaarheid kunnen verstoren en de ontwikkeling van de foetus / kindertijd kunnen veranderen. Een onderzoek bij mensen naar de consumptie van genetisch gemodificeerde sojabonen wees uit dat de gemodificeerde genen voor herbicideresistentie daadwerkelijk in het spijsverteringskanaal van de deelnemers werden overgebracht en bleven functioneren nadat de bonen waren verteerd. (26) Anderzijds blijkt echter uit sommige rapporten dat dierproeven met GGO's in levensmiddelen slechts af en toe gevaren voor de gezondheid aan het licht brengen. (27)

 4. Hoe dan ook, bij het eten van soja is het het beste om je aan gefermenteerde variëteiten zoals natto, tempeh en miso te houden. Niet alleen bevatten deze probiotische voedingsmiddelen een kleinere hoeveelheid antinutriënten en andere schadelijke stoffen, maar ze bevatten ook meer nuttige bacteriën voor uw darmen en bevatten een lange lijst met potentiële gezondheidsvoordelen.

Natto vs. Nattokinase

 1. Nattokinase is een enzym dat uit natto wordt geïsoleerd en wordt gecrediteerd met het leveren van veel van zijn krachtige gezondheidsvoordelen. Van nattokinase is met name aangetoond dat het helpt bij het voorkomen van bloedstolsels, de doorbloeding bevordert en de gezondheid van het hart verbetert. Het is ook aangetoond dat het nuttig is bij de behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, beroerte, atherosclerose en de ziekte van Alzheimer. (28)

 2. Hoewel veel andere gefermenteerde sojaproducten een lange lijst met gezondheidsvoordelen bieden, is natto het enige sojaproduct dat nattokinase bevat. Hoewel nattokinase ook beschikbaar is in supplementvorm om u te helpen bij uw dagelijkse dosis, kan het toevoegen van natto aan uw dieet in plaats daarvan een uitbarsting van toegevoegde voedingsstoffen en probiotica bieden, evenals een stevig stuk nattokinase in elke portie.

Waar te vinden en hoe Natto te gebruiken

 1. Vraagt ​​u zich af waar u natto kunt kopen en hoe u het aan uw dieet kunt toevoegen? Dankzij de groeiende populariteit is het nu verkrijgbaar bij veel natuurvoedingswinkels en speciaalzaken. Je kunt het ook online kopen om het direct aan je deur te laten bezorgen.

 2. Als je eenmaal deze krachtige superfood in handen hebt, zijn er tal van manieren om te profiteren van het unieke natto-smaak- en voedingsprofiel. Probeer een traditioneel Japans natto-ontbijt te maken door het te combineren met rijst en ingemaakte groenten. Als alternatief kun je een natto-rol maken met je favoriete sushi-ingrediënten om het voedingsprofiel van je rol een belangrijke upgrade te geven. Het werkt ook goed met misosoep, vis en alle groenten die je bij de hand hebt.

Natto maken (+ recepten)

 1. Natto kan gemakkelijk worden gekocht en toegevoegd aan uw favoriete recepten en gerechten. Als je de uitdaging echter aangaat, kun je ook proberen het thuis alleen te maken.

 2. De meeste recepten omvatten het wassen en weken van de sojabonen gedurende negen tot 12 uur, het uitlekken en vervolgens nog eens negen uur koken. De sojabonen moeten vervolgens worden gecombineerd met een natto-sporenoplossing en in dunne lagen worden geplaatst, gescheiden door een kaasdoek. In een gesloten container moet de natto vervolgens in een dehydrator of oven worden geplaatst die is ingesteld op 100 graden Fahrenheit en gedurende 22-24 uur laten fermenteren. Als het eindproduct klaar is, kan het in de koelkast of vriezer worden bewaard om de houdbaarheid nog langer te verlengen.

 3. Als u op zoek bent naar nieuwe manieren om natto te eten, zijn er tal van natto-receptopties beschikbaar. Hier zijn een paar unieke manieren om dit superfood aan uw dieet toe te voegen:

Geschiedenis

 1. Hoewel de ware oorsprong ervan een mysterie blijft, zijn er veel verschillende theorieën over de oprichting van het natto-voedingsproduct. Sommigen zeggen dat het werd ontdekt toen de Japanse samurai-clan Minamoto no Yoshiie werd aangevallen tijdens het koken van sojabonen om hun paarden te voeden. Ze stopten de sojabonen snel in strozakjes en openden ze pas enkele dagen later, waarna de sojabonen waren gefermenteerd om natto te vormen. Ondertussen geloven anderen dat het op verschillende locaties in Japan is ontwikkeld, omdat de ingrediënten allemaal al sinds de oudheid overal verkrijgbaar zijn.

 2. In de vroege jaren 1900 ontdekten onderzoekers dat de startercultuur die werd gebruikt om natto te maken, zonder stro kon worden geproduceerd. Dit veranderde de manier waarop het werd geproduceerd en maakte het voor voedselproducenten veel gemakkelijker om de commerciële productie van natto te beginnen, waardoor de populariteit toenam en het mogelijk werd om overal ter wereld van te genieten.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Voor de meeste mensen kan natto veilig worden geconsumeerd met een minimaal risico op bijwerkingen. Er is echter nog steeds meer onderzoek nodig naar de effecten van nattokinase in supplementvorm, omdat de mogelijke langetermijnbijwerkingen van dit supplement nog steeds onduidelijk zijn.

 2. Omdat natto een specifiek type vitamine K2 bevat, bekend als MK-7, kan het interfereren met bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. (29) Om deze reden moet u contact opnemen met uw arts voordat u deze gefermenteerde soja aan uw dieet toevoegt als u momenteel bloedverdunners gebruikt.

 3. Bovendien bevat natto relatief veel calorieën, met ongeveer 371 calorieën verpakt in een portie van één kop. Het zit ook boordevol eiwitten, wat kan bijdragen aan een hele reeks gezondheidsproblemen zoals nierstenen en botverlies wanneer het teveel wordt geconsumeerd. Om deze reden is het belangrijk om uw inname met mate te houden en te combineren met ander voedzaam geheel voedsel om onbedoelde gewichtstoename en andere nadelige bijwerkingen te voorkomen.

 4. Als het allemaal gezegd en gedaan is, wegen de positieve gezondheidsvoordelen echter ruimschoots op tegen de risico's van het eten van natto. Houd de dingen in balans, neem een ​​breed scala aan andere voedingsmiddelen op in uw dieet en wissel het in voor genetisch gemodificeerde en niet-gefermenteerde sojaproducten in uw dieet.

Laatste gedachten

 1. Lees de volgende: Wat is Tofu? 8 redenen om dit 'gezonde' veganistische product niet te eten

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n enigma, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407