Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Nitro-koffie: is koud brouwen beter dan normaal?

De onderste regel

 1. In de jaren sinds zijn debuut duikt nitro-koffie op in zowel coffeeshops als supermarkten.

 2. Dit unieke type koffie wordt koud gezet en met stikstofgas doordrenkt om zowel de smaak als de textuur te verbeteren. In tegenstelling tot gewone koffie, wordt het rechtstreeks uit de kraan geserveerd en is het koud in plaats van gloeiend heet.

 3. Het wordt vaak aangeprezen als superieur aan gewone koffie, zowel qua smaak en textuur, als de voordelen voor de gezondheid die het oplevert.

 4. Dit artikel gaat in op de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen nitro-koffie en gewone koffie.

Dikkere textuur

 1. Nitro-koffie biedt een dikke en romige textuur die het onderscheidt van gewone koffie.

 2. Net als andere dranken, zoals bruiswater of frisdrank, wordt nitrokoffie doordrenkt met kleine gasbellen die het mondgevoel veranderen.

 3. Hoewel deze andere dranken met kooldioxide worden geproduceerd, wordt nitrokoffie met stikstof doordrenkt.

 4. Dit geeft het een schuimige, schuimachtige textuur en een glad mondgevoel dat vaak wordt vergeleken met bier.

 5. Om deze reden zijn ingrediënten die worden gebruikt om de textuur van gewone koffie te verbeteren - zoals melk of creamer - meestal niet nodig in nitrokoffie.

Smaakt Zoeter

 1. Naast het verbeteren van de textuur en het mondgevoel van uw kopje koffie, voegt de stikstof die wordt gebruikt in nitrokoffie ook een vleugje zoetheid toe.

 2. Bovendien is aangetoond dat koffie die gemalen en koud wordt gezet, zoals nitrokoffie, een verbeterde smaak en aroma heeft (1).

 3. Voor veel mensen maakt dit effect nitro een goed alternatief voor gewone koffie, omdat het extra suiker overbodig maakt.

 4. Toegevoegde suiker kan niet alleen het caloriegehalte van uw koffie verhogen en mogelijk leiden tot gewichtstoename, te veel suiker eten is ook in verband gebracht met een hele reeks gezondheidsproblemen op de lange termijn.

 5. Studies tonen zelfs aan dat het consumeren van grote hoeveelheden toegevoegde suiker kan worden geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en zelfs bepaalde soorten kanker (2, 3, 4).

 6. Als u gewoonlijk suiker aan uw koffie toevoegt, kan nitrokoffie een goed alternatief zijn om u te helpen uw suikerinname te verminderen en deze nadelige gezondheidseffecten te voorkomen.

Minder zuur

 1. Een van de belangrijkste verschillen tussen nitro en gewone koffie is hun respectieve zuurgraad.

 2. Veel van de zuren in gewone koffie komen alleen voor bij hogere temperaturen van 195-205degF (90-96degC).

 3. Daarom kan het zetten van nitrokoffie op een lagere temperatuur leiden tot aanzienlijk minder zuurgraad dan gewone koffie (5).

 4. Deze mildheid kan vooral voor sommige mensen voordelig zijn, omdat de zuren in koffie uw maag kunnen irriteren en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

 5. Het lage aantal zuren zorgt ook voor een unieke smaak en vermindert de bitterheid van nitrokoffie.

 6. Koudgezette koffie kan echter minder nuttige verbindingen bevatten, zoals chlorogenic zuur, een antioxidant die veel van de zuurgraad in gewone koffie levert.

 7. Uit onderzoek blijkt zelfs dat chlorogeenzuur ontstekingsremmende, anti-diabetische en anti-kanker eigenschappen kan hebben en kan helpen chronische ziekten te voorkomen (6).

Hoger in cafeïne

 1. Nitro-koffie wordt gemaakt met een hogere verhouding koffiedik tot water dan gewone koffie, wat het cafeïnegehalte kan verhogen.

 2. Sommige bedrijven beweren zelfs dat nitrokoffie 30% meer cafeïne per ounce (30 ml) bevat dan gewone koffie, hoewel de niveaus per fabrikant kunnen verschillen.

 3. Cafeïne is in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen, waarbij uit onderzoek is gebleken dat de inname van cafeïne is geassocieerd met een verhoogd metabolisme, verbeterde atletische prestaties en een verminderd risico op diabetes type 2 (7, 8, 9).

 4. Dat gezegd hebbende, het hogere cafeïnegehalte van nitro-koffie helpt misschien niet iedereen.

 5. Cafeïne is niet alleen zeer verslavend, het kan ook bijwerkingen veroorzaken, zoals angst, onregelmatige hartslag, hoofdpijn en hoge bloeddruk (10, 11).

 6. Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde mensen mogelijk gevoeliger zijn voor de effecten van cafeïne en waarschijnlijk meer last hebben van bijwerkingen als gevolg van genetische verschillen (12).

Dezelfde gezondheidsvoordelen als gewone koffie

 1. Als het erop aankomt, zijn de gezondheidsvoordelen van gewone en nitro-koffie redelijk vergelijkbaar.

 2. Beide bevatten cafeïne, antioxidanten en een groot aantal micronutriënten - zoals riboflavine en pantotheenzuur - die essentieel zijn voor uw gezondheid (13).

 3. Plus, gewone koffie is gekoppeld aan een lange lijst met andere gezondheidsvoordelen:

 4. Hoewel de specifieke effecten van nitrokoffie niet uitgebreid zijn onderzocht, is het gemaakt van dezelfde ingrediënten als gewone koffie en heeft het waarschijnlijk een vergelijkbare set gezondheidskenmerken.

Hoe het thuis te maken

 1. Nitrokoffie is een populaire keuze onder koffieliefhebbers vanwege de uitgesproken smaak en textuur.

 2. Helaas kan het moeilijk te vinden zijn en is het vaak prijzig - ongeveer $ 3-5 voor een enkele kop.

 3. Terwijl het maken van echte nitro-koffie extra apparatuur vereist om de koffie met stikstof te infuseren, kunt u proberen thuis een batch koudgezette koffie te maken voor een vergelijkbare smaak en voedingsstofprofiel:

 4. U kunt de hoeveelheden aanpassen om grotere hoeveelheden te maken en het drankje maximaal twee weken achter elkaar in de koelkast bewaren.

De onderste regel

 1. Koudgezette nitro-koffie smaakt zoeter en heeft een dikkere en zachtere textuur dan gewone koffie.

 2. Bovendien is het minder zuur en bevat het meer cafeïne.

 3. Als het echter gaat om voedingswaarde en gezondheidsvoordelen, zoals gewichtsverlies en een langere levensduur, zijn gewone en nitrokoffie een goede match.

 4. Voel je vrij om je warme kop koffie van tijd tot tijd uit te wisselen voor een koud brouwsel om te profiteren van de unieke smaak en textuur die elk te bieden heeft.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407