Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Oesters: voeding, risico's en hoe ze te koken

De onderste regel

 1. Oesters zijn tweekleppige weekdieren met zout water die in mariene habitats zoals baaien en oceanen leven.

 2. Ze zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem, filteren vervuilende stoffen uit het water en bieden habitats voor andere soorten, zoals zeepokken en mosselen.

 3. Er zijn veel verschillende soorten oesters - hun zilte, smaakvolle vlees wordt wereldwijd als een delicatesse beschouwd.

 4. Hoewel ze bekend staan ​​om hun vermeende afrodisiacumkwaliteiten, hebben deze weekdieren veel te bieden op het gebied van gezondheidsvoordelen.

 5. Dit artikel bespreekt de indrukwekkende gezondheidsvoordelen - maar ook risico's - van het eten van oesters en legt de beste manieren uit om ze te bereiden.

Feiten over oesters

 1. Oesters hebben een harde, onregelmatig gevormde schaal die een grijs gekleurd, mollig binnenlichaam beschermt.

 2. Dit binnenlichaam - bekend als het vlees - is zeer voedzaam.

 3. In feite levert een portie van 100 gram wilde oosterse oesters de volgende voedingsstoffen (1):

 4. Oesters bevatten weinig calorieën maar zitten boordevol voedingsstoffen, waaronder eiwitten, gezonde vetten, vitamines en mineralen.

 5. Een portie van 100 gram levert bijvoorbeeld meer dan 100% van de ADH voor vitamine B12, zink en koper en meer dan 75% van uw dagelijkse behoefte aan selenium en vitamine D.

 6. Deze smakelijke weekdieren zijn ook een goede bron van omega-3-vetzuren, een familie van meervoudig onverzadigde vetten die een belangrijke rol spelen in uw lichaam, zoals het reguleren van ontstekingen en het gezond en gezond houden van uw hart en hersenen ( 2).

 7. Mensen die een dieet met veel omega-3-vetten eten, hebben een lager risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals hartaandoeningen en diabetes type 2 (3, 4).

Een uitstekende bron van belangrijke voedingsstoffen

 1. Oesters zitten boordevol voedingsstoffen. Ze bevatten vooral de volgende vitamines en mineralen:

 2. Afgezien van hun andere verschillende rollen in de gezondheid, bieden veel van deze voedingsstoffen ook antioxidantbescherming.

 3. Selenium is bijvoorbeeld een krachtige antioxidant die helpt uw ​​lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een onbalans die optreedt wanneer overmatige hoeveelheden vrije radicalen worden geproduceerd.

 4. Oxidatieve stress is gekoppeld aan een reeks chronische aandoeningen, zoals kanker, hartaandoeningen en mentale achteruitgang (10).

 5. Bovendien hebben zink en vitamines B12 en D ook antioxiderende effecten, waardoor de beschermende voordelen van oesters nog hoger worden (11, 12).

 6. Onderzoek toont aan dat mensen die een dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten, hun risico op hartaandoeningen, diabetes, bepaalde kankers en sterfte door alle oorzaken verlagen (13, 14, 15).

Een hoogwaardige eiwitbron

 1. Oesters zijn een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten, met een portie van 100 gram in 7 gram van deze vullende voedingsstof.

 2. Ze zijn ook een complete eiwitbron, wat betekent dat ze alle negen essentiële aminozuren bevatten die uw lichaam nodig heeft.

 3. Door eiwitbronnen toe te voegen aan maaltijden en snacks kan het gevoel van volheid worden bevorderd en gewichtsverlies worden aangemoedigd.

 4. Eiwitrijk voedsel stabiliseert de honger door het verhogen van niveaus van volheidsbevorderende hormonen zoals peptide YY en cholecystokinine (CCK) (16, 17).

 5. Eiwitrijke diëten zijn effectief gebleken bij het stimuleren van gewichtsverlies en leiden tot meer gewichtsverlies dan vetarme diëten of koolhydraatrijke diëten (18, 19, 20).

 6. Het volgen van een eiwitrijk dieet kan ook de bloedsuikerspiegel ten goede komen, vooral bij mensen met diabetes.

 7. Uit een onderzoek van negen onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat eiwitrijke diëten de niveaus van hemoglobine A1c - een marker voor langdurige bloedsuikercontrole - bij volwassenen met diabetes type 2 aanzienlijk verlaagden ( 21).

 8. Bovendien kunnen eiwitrijke diëten risicofactoren voor hartaandoeningen bij mensen met diabetes type 2 verminderen.

 9. Een overzicht van 18 studies bij mensen met diabetes type 2 wees uit dat eiwitrijke diëten de triglycerideniveaus aanzienlijk verlaagden - een belangrijke risicofactor voor hartziekten (22).

Bevat een unieke antioxidant

 1. Naast het feit dat het vol zit met nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, bevatten oesters ook een recent ontdekte, unieke antioxidant genaamd 3,5-Dihydroxy-4-methoxybenzylalcohol (DHMBA).

 2. DHMBA is een fenolische verbinding die krachtige antioxiderende effecten vertoont.

 3. Uit een reageerbuisonderzoek bleek dat het 15 keer krachtiger was in het bestrijden van oxidatieve stress dan Trolox, een synthetische vorm van vitamine E die vaak wordt gebruikt om schade veroorzaakt door oxidatieve stress te voorkomen (23 ).

 4. Sommige reageerbuisstudies geven aan dat DHMBA van oesters bijzonder gunstig kan zijn voor de gezondheid van de lever.

 5. Eén reageerbuisstudie toonde bijvoorbeeld aan dat het menselijke levercellen beschermde tegen schade en celdood veroorzaakt door geïnduceerde oxidatieve stress (24).

 6. Wetenschappers hopen dat DHMBA in de toekomst nuttig kan zijn bij het voorkomen of behandelen van leverziekten, maar onderzoek is momenteel beperkt tot reageerbuisstudies (25).

 7. Uit een ander reageerbuisonderzoek bleek dat DHMBA de oxidatie van LDL (slechte) cholesterol verminderde. Oxidatie van cholesterol is een chemische reactie gekoppeld aan atherosclerose (plaque-opbouw in uw bloedvaten), een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen (26, 27).

 8. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om te bepalen of DHMBA effectief zou zijn in het bestrijden van oxidatieve stress bij mensen.

Potentiële problemen

 1. Hoewel het duidelijk is dat oesters indrukwekkende gezondheidsvoordelen bieden, zijn er enkele mogelijke problemen - vooral wanneer ze rauw worden gegeten.

 2. Het eten van rauw oestervlees vormt een groter risico op bacteriële infecties.

 3. Vibrio-bacteriën - inclusief Vibrio vulnificus en Vibrio parahaemolyticus - kunnen worden geconcentreerd in schelpdieren die filter voeren. Rauw eten kan het risico op blootstelling vergroten.

 4. Infecties door deze bacteriën kunnen leiden tot symptomen zoals diarree, braken, koorts en zelfs ernstigere aandoeningen, zoals bloedvergiftiging - een ernstige bloedinfectie die de dood kan veroorzaken (28).

 5. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sterven 100 van de 80.000 mensen die elk jaar ziek worden van vibrio-bacteriën in de Verenigde Staten aan de infectie (29).

 6. Oesters kunnen ook virussen en enterovirussen van het Norwalk-type dragen die gezondheidsrisico's kunnen inhouden (30).

 7. Bovendien kunnen deze weekdieren chemische verontreinigingen bevatten, inclusief zware metalen zoals lood, cadmium en kwik (31).

 8. Vanwege deze mogelijke gezondheidsrisico's moeten kinderen, kinderen met een gecompromitteerd immuunsysteem en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, geen rauwe vis eten (32, 33, 34).

 9. Degenen die ervoor kiezen rauwe oesters te eten, moeten zich bewust zijn van deze potentiële risico's. Op dit moment is er geen manier om ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen worden geconsumeerd in hun ruwe vorm, ondanks streng toezicht door zowel de staat als de federale autoriteiten.

 10. Dit is de reden waarom grote gezondheidsorganisaties zoals de CDC aanbevelen dat ze alleen gekookt worden gegeten (35).

 11. Oesters bevatten een uitzonderlijk hoge hoeveelheid zink. Hoewel dit mineraal belangrijk is voor de gezondheid, kan teveel consumeren schadelijk zijn.

 12. Hoewel zinktoxiciteit meestal wordt geassocieerd met supplementen, kan het te vaak eten van te veel oesters leiden tot negatieve gezondheidseffecten, zoals verminderde niveaus van de mineralen koper en ijzer waarmee zink concurreert voor absorptie.

 13. Bovendien moeten degenen die allergisch zijn voor zeevruchten, ze niet eten.

Koken en genieten

 1. Omdat ze een gezondheidsrisico kunnen vormen, moet u rauwe oesters voorzichtig eten. Koop ze altijd bij een gerenommeerd etablissement - hoewel dit geen veiligheid garandeert (36).

 2. Gekookt eten is veel veiliger omdat koken schadelijke bacteriën vernietigt.

 3. Hier zijn enkele heerlijke en eenvoudige manieren om oesters aan uw dieet toe te voegen:

 4. Hier zijn enkele veiligheidstips waarmee u rekening moet houden bij het winkelen voor oesters:

De onderste regel

 1. Oesters zijn zeer voedzame schelpdieren die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Ze zitten boordevol hoogwaardige eiwitten, vitamines, mineralen en antioxidanten - die allemaal de gezondheid ten goede komen.

 3. Toch kunnen rauwe oesters potentieel schadelijke bacteriën bevatten, dus geniet ervan gekookt om infectie te voorkomen.

 4. Als u van zeevruchten houdt, probeer deze smakelijke, voedzame weekdieren aan uw dieet toe te voegen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407