Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Oplosbare en onoplosbare vezels: wat is het verschil?

Oplosbare en onoplosbare vezels: wat is het verschil?

 1. De term vezel verwijst naar alle delen van plantaardig voedsel die niet door het lichaam kunnen worden verteerd of opgenomen. In tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten, waaronder de meeste broden en suikers, is vezel een complexe koolhydraat en verhoogt het de bloedsuikerspiegel niet.

 2. Vezel wordt vaak aangetroffen in groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Het wordt ook wel ruwvoer of bulk genoemd. Het is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat het in de voeding moet worden gegeten.

Oplosbare versus onoplosbare vezels

 1. Oplosbare vezels lossen op in water en maagdarmvloeistoffen wanneer deze de maag en darmen binnendringen. Het wordt omgezet in een gelachtige substantie, die wordt verteerd door bacteriën in de dikke darm, waarbij gassen en enkele calorieën vrijkomen.

 2. Onoplosbare vezels lossen niet op in water of maagdarmvloeistoffen en blijven min of meer ongewijzigd als het door het spijsverteringskanaal beweegt. Omdat het helemaal niet wordt verteerd, is onoplosbare vezels geen bron van calorieën.

Voordelen van vezels

 1. De gezondheidsvoordelen van voedingsvezels zijn er in overvloed. Enkele van de belangrijkste worden hier vermeld.

Oplosbare vezel

 1. De gezondheidsvoordelen van voedingsvezels zijn er in overvloed. Enkele van de belangrijkste worden hier vermeld.

Onoplosbare vezels

 1. De gezondheidsvoordelen van voedingsvezels zijn er in overvloed. Enkele van de belangrijkste worden hier vermeld.

Oplosbare en onoplosbare vezels

 1. De gezondheidsvoordelen van voedingsvezels zijn er in overvloed. Enkele van de belangrijkste worden hier vermeld.

Goede bronnen van vezels

 1. Het voedingsetiket op de verpakking van levensmiddelen vermeldt de hoeveelheid voedingsvezels die in elke portie van het product wordt aangetroffen.

 2. Als een product in de handel wordt gebracht als vezelrijk of met bijbehorende gezondheidsvoordelen, moet de hoeveelheid oplosbare en onoplosbare vezels in gram (g) per portie worden vermeld onder de kop voedingsvezels. Sommige fabrikanten kunnen ook vrijwillig het oplosbare en onoplosbare gehalte van het vezelelement van het product opgeven.

 3. Volgens de FDA bevatten voedingsmiddelen die als vezelrijk worden beschouwd ten minste 20 procent van de aanbevolen dagelijkse waarde (DV) voedingsvezels per portie. Voedingsmiddelen met 5 procent of minder worden beschouwd als slechte bronnen van voedingsvezels.

 4. Bonen, erwten en volle granen bevatten veel vezels. Sommige groenten en fruit bevatten ook relatief veel vezels. Veel voorkomende voedingsmiddelen die goede bronnen van vezels zijn:

 5. Een gezond dieet bevat een mix van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels komen vaker voor in voedingsmiddelen, zoals bonen, erwten, haver, gerst, appels en citrusvruchten. Goede bronnen van onoplosbare vezels zijn bonen, volkoren- of zemelenproducten, sperziebonen, aardappelen, bloemkolen en noten.

 6. Hoewel veel vezelsupplementen bestaan, bevatten de meeste niet de extra vitamines en mineralen, waaronder vitamine B en ijzer, die voorkomen in vezelrijk voedsel. Supplementen kunnen ook niet zo gemakkelijk of volledig door het lichaam worden opgenomen.

Voldoende vezels krijgen

 1. Het is handig om enkele eenvoudige regels in gedachten te houden bij het winkelen of het bereiden van maaltijden. Goede tips voor het verhogen van de vezelinname zijn onder meer:

 2. Artikel laatst herzien vóór do 31 augustus 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 3. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 4. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407