Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Orgaanvlees is ongelooflijk voedzaam en gezond

Lam op een gezondere manier

 1. Orgaanvlees was ooit een gekoesterde en gewaardeerde voedselbron.

 2. Tegenwoordig is de traditie van het eten van orgaanvlees enigszins uit de gratie geraakt.

 3. Veel mensen hebben deze delen van een dier zelfs nooit gegeten en vinden de gedachte om dit te doen nogal verontrustend.

 4. Orgaanvlees is echter eigenlijk behoorlijk voedzaam. Dit artikel gaat gedetailleerd in op orgaanvlees en hun gezondheidseffecten - zowel goed als slecht.

Wat zijn orgaanvlees?

 1. Orgaanvlees, soms aangeduid als "slachtafval", zijn de organen van dieren die mensen bereiden en consumeren als voedsel.

 2. De meest geconsumeerde organen komen van koeien, varkens, lammeren, geiten, kippen en eenden.

 3. Tegenwoordig worden de meeste dieren geboren en opgegroeid voor hun spierweefsel. Orgaanvlees wordt vaak over het hoofd gezien, waarbij het meeste vlees meestal wordt gegeten als steaks, drumsticks of gehakt.

 4. Jager-verzamelaars aten echter niet alleen spiervlees. Ze aten ook de organen, zoals hersenen, darmen en zelfs testikels. De orgels werden zelfs zeer gewaardeerd (1).

 5. Orgaanvlees kan een geweldige aanvulling zijn op uw dieet. Ze zitten boordevol voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en folaat, en ze zijn ook een uitstekende bron van ijzer en eiwitten.

Wat zijn de verschillende typen?

 1. De meest voorkomende soorten orgelvlees zijn:

Orgaanvlees is zeer voedzaam

 1. Het voedingsprofiel van orgelvlees varieert enigszins, afhankelijk van de dierlijke bron en het orgeltype.

 2. Maar de meeste orgels zijn extreem voedzaam. In feite zijn de meeste meer voedzaam dan spiervlees.

 3. Ze zijn bijzonder rijk aan B-vitamines, zoals vitamine B12 en folaat. Ze zijn ook rijk aan mineralen, waaronder ijzer, magnesium, selenium en zink, en belangrijke in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K.

 4. Bovendien zijn orgaanvlees een uitstekende eiwitbron.

 5. Bovendien bevat dierlijk eiwit alle negen essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft om effectief te functioneren.

 6. Een portie van 100 gram gekookte runderlever levert (2):

Voordelen van het toevoegen van orgaanvlees aan uw dieet

 1. Orgaanvlees eten heeft verschillende voordelen:

Verhogen orgaanvlees cholesterol?

 1. Orgaanvlees is rijk aan cholesterol, ongeacht de dierlijke bron.

 2. 100 gram runderhersenen bevatten 1,033% van de ADH voor cholesterol, terwijl nier en lever respectievelijk 239% en 127% hebben (2, 13, 14).

 3. Velen associëren cholesterol met verstopte bloedvaten, medicatie en hartziekten.

 4. Cholesterol wordt echter geproduceerd door uw lever, die de cholesterolproductie van uw lichaam regelt op basis van uw cholesterolinname via de voeding (15).

 5. Wanneer u cholesterolrijke voedingsmiddelen eet, reageert uw lever door minder te produceren. Daarom hebben voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte slechts een gering effect op uw totale cholesterolgehalte in het bloed (16, 17).

 6. Bovendien heeft de hoeveelheid cholesterol uit voedsel een gering effect op uw risico op hartaandoeningen (18, 19).

 7. Een recente analyse keek naar 40 prospectieve studies naar cholesterolconsumptie in de voeding en gezondheidsrisico. Er werd geconcludeerd dat cholesterol in de voeding bij gezonde volwassenen niet significant gekoppeld was aan hartziekten of beroertes (20).

 8. Toch lijkt er een subgroep van individuen te zijn - ongeveer 30% van de bevolking - die gevoelig is voor cholesterol in de voeding. Voor deze mensen kan het consumeren van cholesterolrijk voedsel een toename van het totale cholesterol veroorzaken (19, 21).

Nadelen van het eten van orgaanvlees

 1. Er zijn niet veel nadelen aan het opnemen van orgaanvlees in uw dieet.

 2. Dat gezegd hebbende, sommige mensen zijn mogelijk kwetsbaarder voor hoge innames en moeten hun consumptie beperken.

 3. Jicht is een veel voorkomende vorm van artritis.

 4. Het wordt veroorzaakt door hoge niveaus van urinezuur in het bloed, waardoor gewrichten gezwollen en zacht worden.

 5. Purines in het dieet vormen urinezuur in het lichaam. Orgaanvlees bevat bijzonder veel purines, dus het is belangrijk om dit voedsel met mate te eten als je jicht hebt (22).

 6. Orgaanvlees is een rijke bron van vitamine A, vooral lever. Tijdens de zwangerschap speelt vitamine A een essentiële rol in de groei en ontwikkeling van de foetus.

 7. De National Institutes of Health bevelen echter een hogere inname van 10.000 IE vitamine A per dag aan, omdat een te hoge inname gepaard gaat met ernstige aangeboren afwijkingen en afwijkingen (23, 24).

 8. Dergelijke aangeboren afwijkingen omvatten hart-, ruggenmerg- en neurale buisdefecten, afwijkingen in de ogen, oren en neus en afwijkingen in het spijsverteringskanaal en de nieren (25).

 9. Een onderzoek meldde dat zwangere moeders die meer dan 10.000 IE vitamine A per dag consumeren uit voedsel, een 80% hoger risico lopen op het krijgen van een kind met een aangeboren afwijking, vergeleken met moeders die 5.000 consumeren IE of minder per dag (25).

 10. Daarom is het belangrijk om uw inname van orgaanvlees tijdens de zwangerschap te controleren, vooral als u supplementen met vitamine A gebruikt

 11. Gekke koeienziekte, officieel bekend als boviene spongiforme encefalopathie (BSE), beïnvloedt de hersenen en het ruggenmerg van runderen.

 12. De ziekte kan zich naar de mens verspreiden via eiwitten die prionen worden genoemd, die worden aangetroffen in besmette hersenen en ruggenmerg. Het veroorzaakt een zeldzame hersenziekte genaamd de nieuwe variant Creutzfeldt-Jakob (vCJD) (26).

 13. Gelukkig is het aantal gevallen van gekke koeienziekte dramatisch verminderd sinds in 1996 een voederverbod werd ingevoerd. Dit verbod maakte het illegaal om vlees en vee aan veevoer toe te voegen (27).

 14. In de VS mogen hersenvlees van runderen met een hoog risico en runderen met tekenen van BSE niet in de voedselvoorziening komen. Andere landen hebben soortgelijke acties ondernomen (28).

 15. In de meeste landen is het risico op het ontwikkelen van vCJD door besmet vee zeer laag. Als je je echter zorgen maakt, kun je voorkomen dat je de hersenen en ruggenmerg van vee eet.

Smaak voor orgelvlees ontwikkelen

 1. Orgaanvlees wordt vanwege zijn sterke en unieke smaken steeds populairder in restaurants voor fijnproevers.

 2. Omdat het enige tijd kan duren om een ​​smaak voor orgelvlees te ontwikkelen, is het misschien het beste om te beginnen met de meer mild gearomatiseerde organen zoals tong en hart.

 3. Je kunt ook proberen lever en nieren fijn te malen en te combineren met runder- of varkensgehakt in gerechten zoals Bolognese.

 4. Of voeg ze toe aan een langzaam gekookte stoofpot met ander vlees, zoals lamsbout. Dit kan je helpen geleidelijk een smaak voor deze sterkere smaken te ontwikkelen.

De onderste regel

 1. Orgaanvlees is een rijke bron van veel vitamines en mineralen die moeilijk te verkrijgen zijn uit andere voedingsmiddelen.

 2. Als u graag vlees eet, kan het de moeite waard zijn om wat spiervlees te vervangen door orgelvlees.

 3. Het biedt u niet alleen wat extra voeding, maar het is ook gemakkelijk in de portemonnee en komt het milieu ten goede.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407