Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Paarse wortel: voedingsvoordelen

Paarse wortel: voedingsvoordelen

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 15 juli 2019

 2. Wortel, het zijn heerlijk zoete toevoegingen aan veel verschillende maaltijden. De smaak van de paarse wortelen is niet de enige reden om ze te eten, omdat ze ook vol zitten met een goede hoeveelheid voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen! Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat is een paarse wortel?

 1. Een paarse wortel is een kleurvariant van traditionele wortelen, die de wetenschappelijke naam Daucus carota subsp dragen. sativus. Hoewel de meeste mensen in de VS en het VK alleen bekend zijn met oranje wortelen, komen paarse wortelen veel vaker voor in het oosten, met name in China en India. Ze werden echter voor het eerst meer dan 1000 jaar geleden in de regio Afghanistan gekweekt en ze verspreidden zich vanaf daar. Wat veel mensen zich niet realiseren, is dat paarse wortels eigenlijk de oorspronkelijke vorm waren van deze wereldwijd populaire groenten. Bleekere kleuren zijn pas later ontstaan, nadat de wortels in verschillende regio's waren gekweekt. Deze uniek gekleurde wortelen bevatten veel anthocyaan, waardoor ze hun karakteristieke kleur en een verrassend zoete smaak hebben.

 2. Hoe groter de wortels, hoe groter de centrale kern, waar de meeste voedingsstoffen worden opgeslagen, wat resulteert in meer zoetheid. Hoewel de buitenkant van deze wortels paars kan zijn, is het centrum vaak geel of oranje. Paarse wortelen kunnen op dezelfde manier worden gebruikt als andere wortels - in soepen, stoofschotels, salades, sandwiches, roerbakschotel en als rauwe snack. Hoewel ze niet zo gemakkelijk verkrijgbaar zijn in de VS en het VK als in Azië, zijn ze gemakkelijk te vinden in speciaalzaken en importwinkels.

Paarse wortelvoeding

 1. Paarse wortelen hebben een soortgelijk voedingsprofiel als andere soorten wortelen, met een paar belangrijke verschillen. Deze wortelen zijn een rijke bron van voedingsvezels, vitamine C, kalium, mangaan en vitamine K. Er is een laag niveau van calorieën - slechts 25 calorieën per kopje - en slechts 5 gram koolhydraten. Als het gaat om antioxidanten, hebben paarse wortelen echter een goed luteïne- en bètacaroteengehalte. Paarse wortelen bevatten ook meer fenolische verbindingen, zoals anthocyanen, dan elke andere wortelvariëteit, behalve zwarte wortels.

Voordelen van de paarse wortel voor de gezondheid

 1. De meest indrukwekkende gezondheidsvoordelen van paarse wortelen zijn onder andere de effecten op gewichtsverlies, chronische ziekten, diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingsaandoeningen, gezichtsvermogen en bloedsomloop.

Gewichtsverlies

 1. Metabolisme, wat kan helpen bij passieve vetverbranding als je probeert pondjes af te werpen. Eval (ez_write_tag ([![!728,90

Behandelt de symptomen van diabetes

 1. Hoewel wortels met mate moeten worden geconsumeerd door iedereen die diabetes heeft - vanwege het verhogende effect op de bloedsuikerspiegel - is de matige consumptie van deze wortels een goede zaak. De vezel kan helpen bij het reguleren van de afgifte van glucose en insuline in het lichaam, wat helpt om de scherpe pieken en druppels in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Cardiovasculaire ziekte

 1. Met een hoog gehalte aan voedingsvezels en antioxidanten die de integriteit van het cardiovasculaire systeem kunnen helpen beschermen, zijn paarse wortelen geweldig voor de gezondheid van het hart. De vezel kan helpen het algehele cholesterolgehalte te verlagen, wat uw risico op atherosclerose, hartaanvallen en beroertes, evenals hart- en vaatziekten verlaagt. De vitamine C in deze wortels is ook van cruciaal belang voor de sterkte van vaatwanden en bloedvatwanden.

Vermindert ontsteking

 1. Onderzoek heeft aangetoond dat anthocyanen, die in hoge concentraties in paarse wortelen worden gevonden, kunnen helpen bij het verlichten van veel verschillende ontstekingsaandoeningen, waaronder artritis, jicht, hoofdpijn en zelfs aambeien.

Verbetert het gezichtsvermogen

 1. Eval (ez_write_tag ([![!580.400

Verbetert de circulatie

 1. Er zit een behoorlijke hoeveelheid ijzer in paarse wortels, wat geweldig is voor het stimuleren van de bloedsomloop, maar de aanwezigheid van vitamine C en andere antioxidanten zal ook helpen om breuk en verstopping in de bloedsomloop te voorkomen, ervoor zorgen dat al uw metabolische processen normaal doorgaan.

Behandelt chronische ziekten

 1. Het hoge gehalte aan anthocyanen in deze gekleurde wortelen betekent dat het uitstekende antioxidanten zijn; deze verbindingen kunnen vrije radicalen opsporen en neutraliseren, die verantwoordelijk zijn voor cellulaire mutatie en andere vormen van chronische ziekten, zoals hartziekten en reumatoïde artritis.

 2. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407