Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Palmolie: goed of slecht?

Om mee te nemen

 1. Over de hele wereld neemt het palmolieverbruik toe. Het is echter een zeer controversieel voedsel.

 2. Enerzijds levert het verschillende gezondheidsvoordelen op.

 3. Anderzijds kan het risico's voor de gezondheid van het hart inhouden. Er zijn ook zorgen om het milieu in verband met de gestage toename van de productie.

 4. Dit artikel gaat gedetailleerd in op palmolie en de effecten ervan op gezondheid, milieu en duurzaamheid.

Wat is palmolie?

 1. Palmolie is afkomstig van de vlezige vrucht van oliepalmen. Ongeraffineerde palmolie wordt soms rode palmolie genoemd vanwege zijn roodoranje kleur.

 2. De belangrijkste bron van palmolie is de Elaeis guineensis-boom, afkomstig uit West- en Zuidwest-Afrika. Het gebruik ervan in deze regio gaat meer dan 5000 jaar terug.

 3. Een vergelijkbare oliepalm bekend als Elaeis oleifera wordt gevonden in Zuid-Amerika, maar wordt zelden commercieel geteeld. Een hybride van de twee planten wordt echter soms gebruikt bij de productie van palmolie.

 4. De afgelopen jaren is de oliepalmgroei uitgebreid naar Zuidoost-Azië, inclusief Maleisië en Indonesië. Deze twee landen produceren momenteel meer dan 80% van 's werelds palmolievoorraad (1).

 5. Net als kokosolie is palmolie halfvast bij kamertemperatuur. Het smeltpunt is echter 95degF (35degC), wat aanzienlijk hoger is dan 76degF (24degC) voor kokosolie. Dit komt door de verschillende vetzuursamenstellingen van de twee oliën.

 6. Palmolie is een van de minst dure en meest populaire oliën wereldwijd, goed voor een derde van de wereldwijde productie van plantaardige olie (1).

 7. Het is belangrijk op te merken dat palmolie niet moet worden verward met palmpitolie.

 8. Hoewel beide afkomstig zijn van dezelfde plant, wordt palmpitolie uit het zaad van de vrucht geëxtraheerd. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

Hoe wordt het gebruikt?

 1. Palmolie wordt gebruikt voor het koken en wordt ook toegevoegd aan veel kant-en-klare gerechten in uw supermarkt.

 2. De smaak wordt als hartig en aards beschouwd.

 3. Sommige mensen beschrijven de smaak als vergelijkbaar met wortel of pompoen.

 4. Deze olie is een nietje in de West-Afrikaanse en tropische keuken en is vooral geschikt voor curry's en andere pittige gerechten.

 5. Het wordt vaak gebruikt voor sauteren of braden omdat het een hoog rookpunt heeft van 450degF (232degC) en stabiel blijft onder hoge hitte (2).

 6. Palmolie wordt soms toegevoegd aan pindakaas en andere notenboters als stabilisator om te voorkomen dat de olie zich aan de bovenkant van de pot scheidt en bezinkt.

 7. Naast notenpasta kan palmolie ook in verschillende andere voedingsmiddelen worden gevonden, waaronder:

 8. In de jaren tachtig werd palmolie in veel producten vervangen door transvetten vanwege de bezorgdheid dat het consumeren van tropische oliën de gezondheid van het hart in gevaar zou kunnen brengen. Nadat studies echter de gezondheidsrisico's van transvetten hadden onthuld, hervatten voedselproducenten palmolie.

 9. Deze olie is ook te vinden in veel niet-voedingsproducten, zoals tandpasta, zeep en cosmetica.

 10. Bovendien kan het worden gebruikt om biodiesel te produceren, die dient als een alternatieve energiebron (3).

Samenstelling voedingsstoffen

 1. Hier is de voedingswaarde van één eetlepel (14 gram) palmolie (4):

 2. Alle calorieën van palmolie komen uit vet. De vetzuurafbraak is 50% verzadigde vetzuren, 40% enkelvoudig onverzadigde vetzuren en 10% meervoudig onverzadigde vetzuren.

 3. Het belangrijkste type verzadigde vetten in palmolie is palmitinezuur, dat 44% van zijn calorieën bijdraagt. Het bevat ook grote hoeveelheden oliezuur en kleinere hoeveelheden linolzuur en stearinezuur.

 4. Het rood-oranje pigment van rode palmolie komt voort uit antioxidanten bekend als carotenoïden, waaronder bètacaroteen, die uw lichaam kan omzetten in vitamine A.

 5. In gefractioneerde palmolie wordt het vloeibare gedeelte verwijderd door een kristallisatie- en filterproces. De resterende vaste portie is hoger in verzadigd vet en heeft een hogere smelttemperatuur (5).

Het kan voordelen voor de gezondheid hebben

 1. Palmolie is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het beschermen van de hersenfunctie, het verminderen van risicofactoren voor hartziekten en het verbeteren van de vitamine A-status.

 2. Palmolie is een uitstekende bron van tocotrienolen, een vorm van vitamine E met sterke antioxiderende eigenschappen die de gezondheid van de hersenen kan ondersteunen.

 3. Dier- en mensstudies suggereren dat de tocotrienolen in palmolie de delicate meervoudig onverzadigde vetten in de hersenen kunnen helpen beschermen, de dementie vertragen, het risico op een beroerte verminderen en de groei van hersenletsels voorkomen (6 , 7, 8, 9, 10).

 4. In een tweejarig onderzoek bij 121 mensen met hersenletsels bleef de groep die tweemaal daags palmolie-afgeleide tocotrienolen nam stabiel, terwijl de groep die een placebo kreeg, laesiegroei ervoer (10 ).

 5. Palmolie is gecrediteerd voor het bieden van bescherming tegen hartziekten.

 6. Hoewel sommige onderzoeksresultaten gemengd zijn, lijkt deze olie in het algemeen gunstige effecten op risicofactoren voor hartziekten te hebben, waaronder het verlagen van "slechte" LDL-cholesterol en het verhogen van "goede" HDL-cholesterol (11, 12 , 13, 14, 15, 16, 17, 18).

 7. Een grote analyse van 51 onderzoeken wees uit dat het totale en LDL-cholesterolniveau lager was bij mensen die palmolierijke diëten volgden dan degenen die diëten met veel transvetten of myristine- en laurinezuur consumeerden (11 ).

 8. Een recente drie maanden durende studie keek naar de cholesterolverlagende effecten van palmolie gemaakt van een hybride van Elaeis guineensis en Elaeis oleifera-bomen.

 9. In deze studie consumeerden mensen dagelijks 25 ml (2 eetlepels) olijfolie of een hybride palmolie. Gebaseerd op een daling van 15% in LDL-cholesterol in beide groepen, suggereerden onderzoekers dat deze palmolie "het tropische equivalent van olijfolie" zou kunnen worden genoemd (12).

 10. Toch is het belangrijk op te merken dat een verhoging of verlaging van het LDL-cholesterolniveau alleen het risico op hartziekten niet kan voorspellen. Er zijn veel andere factoren bij betrokken.

 11. Een gecontroleerde studie in 1995 suggereerde echter dat palmolie de ziekteprogressie bij mensen met een vastgestelde hartaandoening zou kunnen helpen vertragen.

 12. In deze 18 maanden durende studie vertoonden zeven van de 25 mensen die met de olie werden behandeld verbeteringen en bleven er 16 stabiel. Daarentegen ervoeren 10 van de 25 mensen in de placebogroep ziekteprogressie en geen enkele vertoonde verbetering (18).

 13. Palmolie kan de vitamine A-status helpen verbeteren bij mensen met een tekort of met een risico op een tekort.

 14. Studies bij zwangere vrouwen in ontwikkelingslanden hebben aangetoond dat het consumeren van rode palmolie de vitamine A-waarden in hun bloed verhoogt, evenals bij zuigelingen die borstvoeding krijgen (19, 20, 21).

 15. Uit een onderzoek bleek dat mensen met cystische fibrose, die moeite hebben met het absorberen van in vet oplosbare vitamines, een toename van de bloedspiegels van vitamine A ervaren na dagelijks twee tot drie eetlepels rode palmolie gedurende acht weken (22).

 16. Van rode palmolie is ook aangetoond dat het de vitamine A-waarden bij volwassenen en jonge kinderen verhoogt (23, 24).

 17. Een onderzoek uit India meldde zelfs dat kleuters van 5 jaar (1 theelepel) per dag een grotere toename van vitamine A-waarden hadden dan kinderen die vitamine A-supplementen kregen (24) .

Potentiële gezondheidsrisico's

 1. Hoewel de meeste onderzoeken hebben aangetoond dat palmolie een beschermend effect op de gezondheid van het hart heeft, hebben anderen tegenstrijdige resultaten gemeld (25, 26, 27, 28, 29).

 2. Er is één onderzoek uitgevoerd bij vrouwen met een hoog cholesterolgehalte.

 3. Het toonde aan dat niveaus van kleine, dichte LDL (sdLDL) - het type cholesterol gekoppeld aan hartaandoeningen - toenamen met palmolie maar afnamen met andere oliën. Een combinatie van palmolie en rijstzemelenolie verlaagde het sdLDL-gehalte (25).

 4. Een ander onderzoek wees uit dat sdLDL niet veranderde in de groep die palmolie consumeerde, terwijl grote LDL-deeltjes toenamen. Grote LDL-deeltjes veroorzaken minder vaak hartaanvallen dan kleine, dichte LDL-deeltjes (26).

 5. Andere onderzoeken hebben verhogingen van LDL-cholesterolwaarden gemeld als reactie op het consumeren van palmolie. In deze studies werden LDL-deeltjesgroottes echter niet gemeten (27, 28, 29).

 6. Het is belangrijk op te merken dat dit slechts potentiële risicofactoren zijn en geen bewijs dat palmolie daadwerkelijk hartziekten kan veroorzaken.

 7. Eén dierstudie suggereert echter dat het consumeren van olie die herhaaldelijk is opgewarmd, plaque-afzettingen in de slagaders kan veroorzaken als gevolg van een afname van de antioxiderende activiteit van de olie.

 8. Toen ratten voedsel aten dat palmolie bevatte dat 10 keer was opgewarmd, ontwikkelden ze in de loop van zes maanden grote arteriële plaques en andere tekenen van hartaandoeningen, terwijl ratten die verse palmolie kregen niet (30).

Controverses over palmolie

 1. Er zijn verschillende ethische kwesties met betrekking tot de effecten van palmolieproductie op het milieu, de natuur en de gemeenschappen.

 2. In de afgelopen decennia heeft de toenemende vraag geleid tot een ongekende uitbreiding van de palmolieproductie in Maleisië, Indonesië en Thailand.

 3. Deze landen hebben vochtige, tropische klimaten die bij uitstek geschikt zijn voor het kweken van oliepalmbomen.

 4. Om oliepalmplantages te huisvesten, worden tropische bossen en veengebieden vernietigd.

 5. Uit een recente analyse bleek dat 45% van het land in Zuidoost-Azië dat momenteel wordt gebruikt voor de productie van palmolie in 1990 bos was, inclusief meer dan de helft van alle palmolieplantages in Indonesië en Maleisië (1 ).

 6. Ontbossing heeft naar verwachting verwoestende gevolgen voor de opwarming van de aarde, aangezien de bossen een cruciale rol spelen bij het verminderen van broeikasgassen door koolstof uit de atmosfeer te absorberen.

 7. Bovendien veroorzaakt de vernietiging van inheemse landschappen veranderingen in het ecosysteem die de gezondheid en diversiteit van dieren in het wild bedreigen.

 8. Vooral wat betreft de impact op bedreigde soorten zoals Borneose orang-oetans, die met uitsterven worden bedreigd vanwege habitatverlies (31).

 9. Er zijn ook meldingen geweest van mensenrechtenschendingen door palmoliebedrijven, zoals het vrijmaken van landerijen en bossen zonder toestemming, het betalen van lage lonen, het bieden van onveilige werkomstandigheden en het aanzienlijk verminderen van de kwaliteit van leven (32 ).

 10. Gelukkig zeggen experts dat er meer ethische en duurzame methoden zijn.

 11. Uit een analyse uit 2015 bleek bijvoorbeeld dat het beperken van de uitbreiding van nieuwe palmolieplantages tot gebieden zonder bossen en planten alleen in gebieden met een lage koolstofvoorraad de uitstoot van broeikasgassen met maximaal 60% zou kunnen verminderen ( 32).

 12. Ze geven alleen RSPO-certificering aan producenten die zich aan hun normen houden door bepaalde richtlijnen te volgen, waaronder:

Take Home Message

 1. Palmolie is een van de meest gebruikte oliën ter wereld.

 2. De effecten van de productie op het milieu, de gezondheid van wilde dieren en het leven van inheemse mensen zijn echter zeer zorgwekkend.

 3. Als u palmolie wilt gebruiken, koop dan ethische, RSPO-gecertificeerde merken.

 4. Omdat u vergelijkbare gezondheidsvoordelen kunt krijgen van andere oliën en voedingsmiddelen, is het waarschijnlijk het beste om andere vetbronnen te gebruiken voor de meeste van uw dagelijkse behoeften.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407