Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Passievrucht: voeding, voordelen en hoe het te eten

Bottom line

 1. Passievrucht is een voedzame tropische vrucht die aan populariteit wint, vooral onder gezondheidsbewuste mensen.

 2. Ondanks zijn kleine formaat is het rijk aan antioxidanten, vitamines en plantaardige stoffen die uw gezondheid ten goede kunnen komen.

 3. Hier is alles wat u moet weten over passievrucht.

Wat is passievrucht?

 1. Passievrucht is de vrucht van de Passiflora-wijnstok, een soort passiebloem. Het heeft een harde buitenste schil en een sappig, met zaad gevuld centrum.

 2. Er zijn verschillende soorten die in grootte en kleur variëren. Paarse en gele variëteiten zijn de meest gangbare, waaronder:

 3. Hoewel het een tropische vrucht is, kunnen sommige soorten in subtropische klimaten overleven.

 4. Om deze reden worden ze over de hele wereld verbouwd en zijn gewassen te vinden in Azië, Europa, Australië en Zuid- en Noord-Amerika.

Passievrucht is zeer voedzaam

 1. Passievrucht is een goede bron van voedingsstoffen, vooral vezels, vitamine C en provitamine A.

 2. Een enkele paarse passievrucht bevat (1):

 3. Hoewel dit misschien niet zo veel lijkt, houd er rekening mee dat dit de waarden zijn voor een enkele, kleine vrucht met slechts 17 calorieën. Calorie voor calorieën, het is een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine A.

 4. Het is ook rijk aan nuttige plantaardige stoffen, waaronder carotenoïden en polyfenolen.

 5. Uit één onderzoek bleek zelfs dat passievrucht rijker was aan polyfenolen dan veel andere tropische vruchten, waaronder banaan, lychee, mango, papaja en ananas (2).

 6. Bovendien biedt passievrucht een kleine hoeveelheid ijzer.

 7. Je lichaam neemt ijzer van planten meestal niet zo goed op. Het ijzer in passievrucht wordt echter geleverd met veel vitamine C, waarvan bekend is dat het de ijzerabsorptie verbetert (3).

Gezondheidsvoordelen van passievrucht

 1. Vanwege zijn uitstekende voedingsprofiel kan passievrucht verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Antioxidanten beschermen uw lichaam tegen vrije radicalen, onstabiele moleculen die uw cellen kunnen beschadigen wanneer ze in grote aantallen aanwezig zijn (4).

 3. Passievrucht bevat veel antioxidanten. In het bijzonder is het rijk aan vitamine C, bètacaroteen en polyfenolen.

 4. Polyfenolen zijn plantaardige stoffen die een scala aan antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben. Dit betekent dat ze uw risico op chronische ontstekingen en aandoeningen zoals hartaandoeningen kunnen verminderen (2, 5, 6).

 5. Vitamine C is een belangrijke antioxidant die u uit uw dieet moet halen. Het ondersteunt je immuunsysteem en gezond ouder worden (7, 8, 9, 10, 11).

 6. Beta-caroteen is ook een belangrijke antioxidant. Je lichaam zet het om in vitamine A, wat essentieel is voor het behoud van een goed gezichtsvermogen.

 7. Diëten die rijk zijn aan plantaardig beta-caroteen zijn in verband gebracht met een lager risico op sommige vormen van kanker, waaronder prostaat, dikke darm, maag en borst (12, 13, 14, 15, 16 , 17).

 8. Passievruchtzaden zijn rijk aan piceatannol, een polyfenol dat de insulinegevoeligheid kan verbeteren bij mannen met overgewicht, waardoor het risico op diabetes type 2 mogelijk wordt verlaagd als supplement (18).

 9. Een portie passievrucht met één vrucht levert ongeveer 2 gram vezels - nogal wat voor zo'n kleine vrucht.

 10. Vezel is belangrijk om uw darmen gezond te houden en constipatie te voorkomen, maar de meeste mensen eten er niet genoeg van (19).

 11. Oplosbare vezels helpen de spijsvertering van uw voedsel te vertragen, wat bloedsuikerpieken kan voorkomen (20).

 12. Voeding met veel vezels wordt ook geassocieerd met een lager risico op ziekten, waaronder hartaandoeningen, diabetes en obesitas (21).

Passievruchtenschil supplement kan ontsteking verminderen

 1. Het hoge gehalte aan antioxidanten van passievruchtenschillen kan ze krachtige ontstekingsremmende effecten geven wanneer ze als supplement worden ingenomen.

 2. Een kleine studie onderzocht de effecten van een paars passievruchtenschilsupplement op symptomen van astma gedurende vier weken (22).

 3. De groep die het supplement nam, ondervond een vermindering van piepende ademhaling, hoesten en kortademigheid.

 4. In een ander onderzoek bij mensen met knieartrose, meldden degenen die een paars passievruchtenschil-extract gebruikten minder pijn en stijfheid in hun gewrichten dan degenen die het supplement niet namen (23).

 5. Over het algemeen zijn de effecten van antioxidanten op ontsteking en pijn bij mensen met artrose nog onduidelijk en is meer onderzoek nodig.

Potentiële nadelen van passievrucht

 1. Passievrucht is voor de meeste mensen volkomen veilig om te eten, maar allergieën komen bij een klein aantal mensen voor.

 2. Mensen met een latexallergie lijken het meeste risico te lopen op een passievruchtallergie (24, 25).

 3. Dit komt omdat sommige plantaardige eiwitten in de vrucht een structuur hebben die lijkt op die van latex-eiwitten, die bij sommige mensen een allergische reactie kan veroorzaken.

 4. Paarse passievruchtenschil kan ook chemicaliën bevatten die cyanogene glycosiden worden genoemd. Deze kunnen combineren met enzymen om het gifcyanide te vormen en zijn potentieel giftig in grote hoeveelheden (26, 27).

 5. De harde buitenste schil van het fruit wordt echter meestal niet gegeten en wordt over het algemeen als niet-eetbaar beschouwd.

Passievrucht eten

 1. Om dit tropische fruit te eten, moet je de schil snijden of openscheuren om het kleurrijke, sappige vruchtvlees en de zaden bloot te leggen.

 2. De zaden zijn eetbaar, dus je kunt ze samen met het vlees en het sap eten.

 3. De witte film die de schil van het vlees scheidt, is ook eetbaar, maar de meeste mensen eten het niet, omdat het erg bitter is.

 4. Passievrucht is zeer veelzijdig en kan op vele manieren worden gebruikt. Veel mensen genieten van het rauwe fruit en eten het recht uit de schil.

 5. Enkele van de meer populaire manieren om passievrucht te gebruiken zijn:

De onderste regel

 1. Als u op zoek bent naar een voedzame en smakelijke snack, is passievrucht een geweldige keuze.

 2. Het bevat weinig calorieën en veel voedingsstoffen, vezels en antioxidanten - allemaal is passievrucht een uitstekende aanvulling op een gezond, uitgebalanceerd dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407