Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


PB2 pindakaas in poedervorm: goed of slecht?

De onderste regel

 1. PB2 pindakaaspoeder is een nieuwe draai aan klassieke pindakaas.

 2. Het wordt gemaakt door de meeste natuurlijke oliën van geroosterde pinda's eruit te persen en vervolgens de noten tot een fijn poeder te malen.

 3. Het resultaat is een pindapoeder dat vol zit met smaak maar 85% minder calorieën uit vet bevat. Het kan worden gebruikt als een poeder of gerehydrateerd met water om een ​​pasta te vormen.

 4. Sommigen begroeten PB2 als een caloriearme oplossing voor liefhebbers van pindakaas, terwijl anderen bezorgd zijn over de voedingsgevolgen van het verwijderen van het vet uit pinda's.

 5. Dit artikel bespreekt de voor- en nadelen van PB2 pindakaas in poedervorm en helpt u beslissen of het een goede keuze voor u is.

Het bevat minder calorieën

 1. PB2 pindakaaspoeder bevat aanzienlijk minder calorieën dan traditionele pindakaas, omdat de meeste calorierijke vetten zijn verwijderd.

 2. Twee eetlepels natuurlijke pindakaas leveren ongeveer 190 calorieën op, terwijl twee eetlepels PB2 slechts 45 calorieën bevatten (1, 2).

 3. PB2 is ook een goede bron van vezels en eiwitten, waarvan studies hebben aangetoond dat het de eetlust kan reguleren (3, 4).

 4. Pindakaas in poedervorm is mogelijk geschikt voor mensen die op zoek zijn naar eenvoudige manieren om hun calorie-inname te verminderen of voor mensen met een caloriearm dieet.

 5. Uit onderzoek is echter gebleken dat regelmatig consumeren van pinda's niet bijdraagt ​​aan gewichtstoename, hoewel noten een rijke bron van calorieën en vet zijn (5).

 6. Dit kan zijn omdat noten de tevredenheid en volheid verhogen na een maaltijd, wat van nature de calorie-inname van andere voedingsmiddelen gedurende de dag vermindert (6).

 7. De onverzadigde vetten in pinda's kunnen het lichaam ook helpen meer calorieën te verbranden terwijl ze in rust zijn, maar dit effect is niet in alle studies gerepliceerd. Meer onderzoek is nodig (7, 8).

 8. Houd er echter rekening mee dat commerciële pindakaas vaak toegevoegde plantaardige vetten bevat. Om deze reden is pindakaas in poedervorm waarschijnlijk beter voor je taille.

Het heeft minder vet dan gewone pindakaas

 1. Traditionele pindakaas is een rijke bron van vet, met 16 gram per twee eetlepels, terwijl PB2 slechts 1,5 gram vet bevat in dezelfde portie (1, 2).

 2. De vetten in pinda's zijn echter overwegend onverzadigd en worden over het algemeen als gunstig voor de gezondheid beschouwd (9).

 3. Onderzoek toont aan dat oliezuur, het belangrijkste type vet in pinda's, kan helpen de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en het risico op hartaandoeningen te verminderen (10, 11, 12, 13).

 4. PB2 consumeren in plaats van volle pindakaas kan een gemiste kans zijn om meer enkelvoudig onverzadigde vetten aan uw dieet toe te voegen.

 5. Of dit een probleem is, hangt echter af van of er andere bronnen van enkelvoudig onverzadigde vetten in uw dieet zijn, zoals olijfolie en avocado's (14).

Het kan minder vetoplosbare vitamines bevatten

 1. Omdat het meeste vet uit pindakaas in poedervorm is verwijderd, bestaat de zorg dat ook de in vet oplosbare vitamines verloren gaan.

 2. Pindakaas is geen belangrijke bron van de in vet oplosbare vitamines A, D of K, maar het is een goede bron van vitamine E. Twee eetlepels leveren 14% van de ADH (1) .

 3. Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die als antioxidant in het lichaam fungeert. Antioxidanten helpen de schadelijke effecten van vrije radicalen bestrijden om ontstekingen en cellulaire schade te verminderen (15, 16).

 4. Hoewel het voedingswaarde-etiket voor PB2 geen informatie bevat over vitamine E-gehalte, kan analyse van een soortgelijk product, pindameel, een vergelijking bieden.

 5. Ontvet pindameel, dat wordt gemaakt door ontvette pinda's te malen, bevat nul gram vet en geen vitamine E (17).

 6. Omdat de meeste vetten uit PB2 zijn verwijderd, is pindakaas in poedervorm waarschijnlijk niet langer een goede bron van vitamine E.

 7. Helaas voldoet 80% van de tieners en volwassenen niet aan de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E (18, 19).

 8. Om deze reden kan traditionele pindakaas een betere keuze zijn voor diegenen die al geen voedingsmiddelen met veel vitamine E consumeren, zoals noten, notenolie, vis, avocado's, tarwekiemen of tarwekiemolie (20 ).

PB2 bevat toegevoegde suiker en zout

 1. Omdat veel van het vet uit pindakaas in poedervorm is verwijderd, mist het het romige mondgevoel en de rijke smaak van traditionele pindakaas.

 2. Om de smaak van het product te verbeteren, worden kleine hoeveelheden suiker en zout toegevoegd.

 3. Omdat PB2 slechts één gram suiker per portie bevat, is het onwaarschijnlijk dat dit een belangrijke bron van toegevoegde suiker is, tenzij u het in zeer grote hoeveelheden eet (2).

 4. PB2 bevat ook toegevoegd zout, hoewel minder dan de hoeveelheid die wordt gevonden in de meeste soorten traditionele gezouten pindakaas - 94 mg versus 147 mg per portie (21).

 5. PB2 is ook verkrijgbaar in chocoladesmaak, die wordt gemaakt door cacaopoeder, suiker en zout te mengen met het pindapoeder (22).

 6. Terwijl de originele en chocoladesmaken van PB2 kleine hoeveelheden toegevoegde suiker en zout bevatten, kunnen andere pindakaaspoeders suiker- en zoutvrije versies aanbieden.

Pindakaas in poedervorm is gemakkelijk om mee te koken

 1. PB2 biedt een snelle en eenvoudige manier om pindasmaak aan gerechten toe te voegen.

 2. Het kan direct in poedervorm worden gebruikt of worden gerehydrateerd met water om een ​​pasta te maken.

 3. Omdat het poeder weinig vet bevat, mengt het zich gemakkelijker met vloeistoffen dan traditionele notenboter. Het kan ook worden gebruikt als een droge smaakmaker, in tegenstelling tot gewone pindakaas.

 4. Bij gebruik als poeder kan PB2 zijn:

 5. Wanneer gerehydrateerd tot een pasta, kan PB2 worden genoten als dip of worden gebruikt als vulling voor zelfgemaakte lekkernijen.

 6. PB2-pasta mist echter de romige textuur en het rijke mondgevoel van pindakaas en kan soms worden beschreven als korrelig of licht bitter.

Het kan minder verstikkingsgevaar opleveren

 1. Traditionele pindakaas wordt niet aanbevolen voor mensen met een hoog risico op verstikking, zoals ouderen of kinderen jonger dan vier jaar.

 2. Dit komt omdat de plakkerige textuur luchtpijpen gemakkelijk kan blokkeren en verstikkingsgevaar kan opleveren (23, 24, 25).

 3. Om deze populaties veilig te kunnen serveren, moet traditionele pindakaas met water worden verdund, licht op producten worden verdeeld of in levensmiddelen worden gemengd.

 4. Pindakaas in poedervorm biedt een alternatieve manier om pindasmaak aan levensmiddelen toe te voegen zonder het risico van verstikking te vergroten.

 5. Het kan licht op hapjes worden gestrooid, in romig voedsel zoals yoghurt worden geroerd of met water worden gemengd om een ​​lichte pindakaassaus te vormen.

 6. Het mag echter niet als gerehydrateerde pasta worden geserveerd, omdat het in deze vorm nog steeds een verstikkingsgevaar kan opleveren.

De onderste regel

 1. PB2 pindakaas in poedervorm is een caloriearm, vetarm alternatief voor traditionele pindakaas.

 2. Het bevat 85% minder calorieën uit vet en kan een goede optie zijn voor mensen met een caloriearm dieet.

 3. Het bevat een kleine hoeveelheid toegevoegde suiker en zout, wat verstandig kan zijn om met mate te consumeren.

 4. Omdat PB2 gemakkelijk kan worden verdund of in vloeistoffen kan worden geroerd, kan het een goed alternatief zijn voor notenboter voor mensen met een hoog risico op verstikking.

 5. PB2 is echter een sterk verwerkt voedingsproduct en sommige van de voedingsstoffen uit de pinda's zijn verwijderd. Het bevat minder enkelvoudig onverzadigde vetten en minder vitamine E dan gewone pindakaas.

 6. Omdat PB2 minder voedzaam is dan gewone pindakaas en noten eten is gekoppeld aan veel gezondheidsvoordelen, is traditionele pindakaas misschien een betere keuze voor de meeste mensen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407