Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Pectine (met vezels verpakt) helpt bij de behandeling van hoog cholesterol en diabetes

Bezorgdheid met boerenkool

 1. Als u het ooit op een ingrediëntenetiket hebt opgemerkt, heeft u zich misschien afgevraagd: wat is pectine en hoe werkt het? Pectine is een koolhydraat dat voorkomt in citrusvruchten, zoals appels en peren, evenals andere soorten fruit, groenten en zaden. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel en ingrediënt in spijsvertering, zoals laxeermiddelen. Maar is pectine slecht voor u?

 2. Pectine is een natuurlijk voorkomend polysacharide (een soort koolhydraat) dat een goede hoeveelheid oplosbare vezels bevat. Wanneer pectine met vloeistof wordt gemengd, vormt het een gelachtige substantie, net zoals gelatine en haverzemelen. Dit is wat pectine ten goede komt aan uw gezondheid door ontgifting te bevorderen, cholesterol te verlagen en verzadiging te verhogen.

 3. Dus hier is het snelle antwoord - nee, pectine is niet slecht voor u. Het heeft zelfs veel voordelen en kan zelfs in capsule- of poedervorm worden ingenomen om uw gezondheid te verbeteren.

Wat is pectine?

 1. Pectine is een koolhydraat dat wordt gewonnen uit fruit, groenten en zaden. Het belangrijkste gebruik voor pectine is als geleermiddel, verdikkingsmiddel en stabilisator in voedsel. Het wordt commercieel verkocht als een wit tot lichtbruin poeder dat wordt gewonnen uit citrusvruchten.

 2. Bedrijven gebruiken pectine vaak in voedsel als geleermiddel, met name in jam en gelei. Pectine wordt ook gebruikt in vullingen, medicijnen, laxeermiddelen, keelpastilles, snoep, vruchtensappen, melkdranken en als een bron van voedingsvezels.

 3. Voedingrijke peren, appels, guaves, kweepeer, pruimen, sinaasappels en andere citrusvruchten bevatten van nature grote hoeveelheden pectine, terwijl zacht fruit zoals kersen en aardbeien kleine hoeveelheden bevatten.

 4. Wat is het verschil tussen pectine en gelatine? Zowel pectine als gelatine vormen een gelachtige substantie wanneer ze worden gemengd met vloeistof. Ze worden beide vaak gebruikt in voedingsproducten, zoals jam, spreads en gelei. Het grote verschil tussen de twee is dat gelatine wordt aangetroffen in delen van dieren. Meer specifiek is het afgeleid van gedeeltelijke hydrolyse van collageen. Pectine komt daarentegen voor in planten, dus mensen met een veganistisch of vegetarisch dieet kunnen producten eten die pectine bevatten.

 5. Omdat pectine een hoge bron van vezels is, wordt het vaak gebruikt in een vezelrijk dieet om constipatie en spijsverteringsproblemen te behandelen. Het is ook bekend dat het van nature cholesterol verlaagt, diabetes bestrijdt en gewichtsverlies ondersteunt.

Feiten over pectine

 1. Pectine is een natuurlijke vezel die in de meeste planten voorkomt. Appels en sinaasappels, bijvoorbeeld, zijn bijzonder rijk aan pectine, met de hoogste concentraties in de huiden, kernen en zaden. Je kunt pectine uit fruit halen of je kunt een droge mix van pectine kopen bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel.

 2. Eén verpakking van een ongezoete, droge mix van pectine heeft ongeveer:

6 voordelen van Pectin

 1. Een studie uit 1988 gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition evalueerde de effecten van pectine-inname op 12 niet-insulineafhankelijke type 2 diabetespatiënten. De deelnemers werden getest op hun maaglediging, glucosetolerantie en hormoonresponsen nadat ze gedurende twee weken op een dieet met 2.400 calorieën, vezelarm waren geplaatst, gevolgd door vier weken een toegevoegd supplement met 20 gram appelpectine.

 2. De resultaten suggereren dat langdurige pectine-inname de maagledigingssnelheid vertraagt ​​en glucosetolerantie verbetert, waardoor pectine een levensvatbaar natuurlijk hulpmiddel is voor diabetes-symptomen.

 3. Pectine is een in water oplosbaar complex koolhydraat dat dient als vetverbrandend voedsel. Omdat de consistentie gomachtig of gelachtig is, absorberen de cellen het in plaats van het vet wanneer u vers fruit of groenten met pectine eet. Pectine helpt je ook om je langer vol te voelen; dat verzadigde gevoel betekent dat je de hele dag door minder gaat kauwen.

 4. Een onderzoek uit 2014 uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit in Nederland evalueerde de effecten van pectinesupplementen op 29 deelnemers. De resultaten suggereren dat vooral geleerde pectine de eetlust kon verminderen, de energie kon verhogen en de insulinerespons kon verlagen.

 5. Een studie uit 1997, gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition, testte de hypothese dat pectine de verzadiging verhoogt voor 49 mannelijke en 25 vrouwelijke werknemers van het Amerikaanse leger binnen normale gewichtslimieten. Op dag één en twee van de studie vastten de deelnemers gedurende de nacht en kregen vervolgens vier uur later sinaasappelsap gevolgd door ijs.

 6. Verzadiging werd gemeten op een visuele analoge schaal voor en na sinaasappelsap en vervolgens opnieuw na ijs. Toen sinaasappelpectine aan het sinaasappelsap werd toegevoegd, voelden de deelnemers zich tot vier uur tevredener. Ze meldden ook dat ze zich tot 60 minuten tevreden voelden na een maaltijd met ijs.

 7. Dit suggereert dat pectine, in doses van slechts vijf gram gemengd met sinaasappelsap, de verzadiging verhoogt en kan helpen in een programma om snel gewicht te verliezen door de voedselinname te beperken.

 8. Onderzoek toont aan dat het consumeren van pectine de ontgifting van zware metalen en andere toxines bevordert die bijdragen aan chronische ziekten en het vermogen van het lichaam om te herstellen van ziekten verstoren.

 9. Omdat de structuur van pectine een geleermechanisme heeft, kan het zich binden aan zware metalen (inclusief lood en kwik) terwijl het door het maagdarmkanaal beweegt en deze via de ontlasting uit het lichaam verwijderen.

 10. Pectinevezel is meer dan alleen een regulator - het is een voordeelrijke vezel die in water oplosbaar is en helpt het cholesterol te verlagen en de spijsvertering te verbeteren. Als een oplosbare vezel werkt pectine door zich te binden aan vetachtige stoffen in het spijsverteringskanaal, waaronder cholesterol en toxines, en bevordert de eliminatie ervan. Dit betekent dat pectine het ontgiftende vermogen van het lichaam ten goede komt, helpt het lichaam het gebruik van suikers en cholesterol te reguleren en de darm- en spijsverteringsgezondheid verbetert.

 11. Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, toonde aan dat pectine de mate van lipidevertering verminderde, hetgeen werd toegeschreven aan de bindende interacties met specifieke gastro-intestinale componenten. Lipidevertering is wanneer grote vetdruppeltjes worden opgesplitst in kleinere druppeltjes. Dit maakt het gemakkelijker voor het vetverterende enzym, pancreatische lipase, om te verteren. Dit helpt je lichaam om vetten af ​​te breken in vetzuren.

 12. Een studie uit 1994, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, toonde aan dat ratten die diëten kregen die pectine kregen, lagere LDL- en levercholesterolconcentraties hadden dan de controlegroep na een 28-dagen pectine-aangevuld dieet.

 13. Pectine is een in water oplosbare vezel die cholesterol in de darm kan binden, waardoor de opname ervan in de bloedbaan wordt voorkomen. Onderzoek suggereert dat de juiste dosis voor hoog cholesterol 15 gram pectine per dag is. Pectine kan rechtstreeks worden geconsumeerd uit vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en zaden; plus, deze gezonde voedingsmiddelen staan ​​erom bekend cholesterol te verlagen vanwege hun algemene vezelgehalte.

 14. Een studie uit 1998, gepubliceerd in het Journal of Physiology and Biochemistry, suggereert dat pectine-inname resulteert in een verlaging van het cholesterolgehalte in lever en serum en een toename van afvalstoffen. De studie betrof normale ratten die gedurende drie weken een dieet kregen met 2,5 of 5 procent appel- of sinaasappelpectine of geen pectine, dat de controlegroep was.

 15. Cholesterolconcentraties werden bepaald in afval (ontlasting) na een, twee en drie weken behandeling en in lever en serum aan het einde van de experimentele proeven. Cholesterolconcentratie in afvalstoffen toonde een significante toename in week drie bij ratten die 5 procent sinaasappel- of appelpectine kregen. De cholesterolconcentratie in de lever daalde aanzienlijk in alle met pectine gevoede groepen.

 16. Een ander onderzoek aan het University of Florida College of Medicine wees uit dat een dieet met grapefruit pectine, zonder verandering in levensstijl, de cholesterol in het plasma aanzienlijk kan verlagen. De studie duurde 16 weken en er waren 27 menselijke vrijwilligers bij betrokken die werden gescreend op een gemiddeld tot hoog risico op hart- en vaatziekten als gevolg van hypercholesterolemie. De studie interfereerde niet met de huidige voeding of levensstijl van de deelnemers. Suppletie met grapefruit pectine verlaagde de plasma-cholesterol met 7,6 procent en de LDL-cholesterol met 10,8 procent.

 17. Pectine verhoogt de viscositeit en het volume van de ontlasting; daarom wordt het vaak gebruikt voor natuurlijke verlichting van constipatie en diarree. Een studie uit 2001 uitgevoerd in het Centre for Health and Population Research in Bangladesh evalueerde de gunstige darmeffecten van voedingsvezels uit groene banaan of pectine bij kinderen met aanhoudende diarree.

 18. In het onderzoek kregen 62 jongens van 5-12 maanden willekeurig een rijstgebaseerd dieet met gekookte groene banaan, pectine of alleen het rijstdieet. Na zeven dagen werden het gewicht en de consistentie van de ontlasting, de frequentie van braken en spoelen en de duur van de ziekte gemeten. Op dag drie na de behandeling herstelden aanzienlijk meer kinderen van diarree die pectine of bananen kregen dan controles, en op dag vier namen deze verhoudingen verder toe.

 19. De resultaten geven aan dat groene banaan en pectine de hoeveelheid ontlasting, orale rehydratatie-oplossing, intraveneuze vloeistof, frequentie van braken en duur van diarree aanzienlijk verminderen - en dat pectine een belangrijke stap is om te stoppen diarree.

 20. Van pectine is bekend dat het de activiteit vertraagt ​​van enzymen die zetmeel en suiker afbreken. De opname van koolhydraten en suikers wordt vertraagd vanwege het vezelgehalte van pectine. Dit helpt bloedsuikerpieken voorkomen, die glucose-intolerantie, gewichtstoename en diabetes veroorzaken.

Geschiedenis en interessante feiten over pectine

 1. Sinds de 18e eeuw worden jam en gelei gemaakt met gelerende pectine - vooral jam met appel, bessen en kweepeer. De geleisubstantie werd voor het eerst geïsoleerd in 1820 toen het werd ontdekt als een belangrijk element van jam en gelei. Na zijn ontdekking werden pectinerijke vruchten toegevoegd aan vruchten met minder pectine, zoals aardbeien en kruisbessen, om het jamproces te versnellen.

 2. De kolonisten in New England maakten gewoonlijk hun eigen pectine door deze uit appelschillen te extraheren. Jaren later, tijdens het Industrialisatietijdperk, wendden de makers van fruitconserven zich al snel tot producenten van appelsap om gedroogde appelpuree te verkrijgen die werd gekookt om pectine te extraheren.

 3. Tegen de jaren 1920 en 1930 werden fabrieken gebouwd om pectine commercieel te extraheren uit gemalen gedroogde appel en citroenschil. Op dit moment werd pectine verkocht als een vloeibaar extract, maar het wordt nu meestal gebruikt als gedroogd poeder omdat het gemakkelijker is dan een vloeistof om op te slaan en te hanteren.

Pectinegebruik (en hoe te extraheren)

 1. Pectine is verkrijgbaar als extract en poeder in de meeste supermarkten en reformwinkels. Pectine kan in de vorm van een capsule oraal worden ingenomen. U kunt capsules of pectinekracht vinden in reformwinkels of online. Een populair merk dat u gemakkelijk online kunt vinden, is Pomona's universele pectine.

 2. Om pectinepoeder te gebruiken, lost u het eenvoudig op in vloeistof en neemt u het op een lege maag. Studies tonen aan dat pectinedoses van 10-20 gram per dag kunnen helpen om diarree onder controle te houden. Sommige studies tonen aan dat het tot 60 gram gemodificeerde citruspectine per dag kan helpen om ontgifting te bevorderen en het cholesterolgehalte te verbeteren.

 3. Hoewel pectine verkrijgbaar is in capsule- en poedervorm voor therapeutische doeleinden, moet u er rekening mee houden dat alle vruchten voor minimaal 5 tot 10 procent uit pectine bestaan. Appels, perziken, sinaasappels, bramen, druiven, grapefruit en abrikozen bevatten veel voedingsstoffen en bevatten de meeste pectine. Wortelen, tomaten, aardappelen en erwten bevatten ook veel pectine. Alleen al door dit gezonde en heerlijke voedsel te eten, profiteert u van de voordelen van pectine.

 4. U kunt ook pectine, een droge mix of pectine geëxtraheerd uit fruit, toevoegen aan jam en conserven om ze snel te bereiden. Door pectine te gebruiken, kunt u in slechts 10 minuten een aardbeienjam maken! Zonder pectine kan jam vier keer langer duren om te bereiden, en het wordt veel zoeter en donkerder hoe langer het kookt, weg van zijn natuurlijke en heerlijke smaak.

 5. Volg deze eenvoudige procedure om pectine uit appels te extraheren:

 6. Bij gebruik van een droge mix van pectine, zult u merken dat het gemakkelijk klontjes vormt in een dunne gellaag. De klontjes maken het moeilijk om de mix volledig op te lossen, dus probeer de kracht in je mix te knippen met een staande blender. Je kunt de pectinemix ook combineren met andere oplosbare krachten, zoals suiker of zout, voordat je deze in je vloeibare ingrediënten stopt.

 7. U zult merken dat pectine veel langzamer oplost in oplossingen met veel suiker, dus probeer het in een organische en natuurlijke siroop te kloppen zodat het gemakkelijk verdunt. Zodra de droge pectinemix is ​​verdund, kun je deze toevoegen aan zelfgemaakte jam, gelei en fruitschalen.

Recepten met hoge pectine

 1. Pectine is gedeeltelijk verantwoordelijk voor de ontgiftende en vetverbrandende effecten van citroenwater. Een glas high-pectine citroenwater helpt elke dag de spijsvertering, biedt voldoende vitamine C, verjongt je huid, geeft energie en helpt je af te vallen!

 2. Bij het bereiden van citroenwater is het het beste om het citroensap toe te voegen aan kamertemperatuur of warm water - begin met een halve citroen sap. Het drinken van koud citroenwater kan een schok voor uw systeem zijn. Je krijgt de voordelen van citroenwater wanneer je het drinkt, maar als je er 's ochtends van nipt, begint je dag goed. Probeer een glas ongeveer een half uur voor het ontbijt; het citroensap in je buik helpt je lichaam je ontbijtvoedingsstoffen beter op te nemen.

 3. Peren zijn een andere grote bron van pectine. Om deze reden helpt het vezelgehalte in peren de bloedsuikerspiegel te reguleren. Probeer deze Pear Cranberry Salad voor lunch of diner. De smaken van deze salade zijn interessant en werken goed samen - plus u profiteert van de verbazingwekkende gezondheidsvoordelen van pectine.

 4. Courgette is ook een geweldige bron van pectine, dus deze courgettinoedels met Marinara-saus zouden een perfecte maaltijd zijn om uw vezelinname te verhogen en het cholesterolgehalte te verlagen.

 5. Appels zijn een zeer hoge bron van pectine, vooral wanneer ze worden verwarmd, dus dit recept voor gebakken appel is een perfecte manier om de consumptie van pectine te stimuleren.

Voorzorgsmaatregelen en mogelijke bijwerkingen van pectine

 1. Pectine is een natuurlijk voorkomend polysacharide en wordt als veilig voor menselijke consumptie beschouwd en wordt al vele jaren met succes in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie gebruikt.

 2. Pectine kan de hoeveelheid tetracycline-antibiotica die door het lichaam kan worden opgenomen, verminderen. Om deze reden kan het nemen van pectine met tetracycline-antibiotica de effectiviteit van tetracyclines verminderen.

 3. Om deze interactie te voorkomen, neemt u pectine twee uur vóór of vier uur na inname van tetracycline-antibiotica. Sommige tetracycline-antibiotica zijn demeclocycline (Declomycin), minocycline (Minocin) en tetracycline (Achromycin).

 4. Pectine bevat veel vezels en vezels kunnen de absorptie verminderen en de effectiviteit van digoxine (Lanoxine) verminderen. Als algemene regel geldt dat orale medicatie één uur voor of vier uur na pectine moet worden ingenomen om deze interactie te voorkomen.

 5. Lovastatine (Mevacor) wordt gebruikt om het cholesterol te verlagen en pectine kan de hoeveelheid lovastatine in het lichaam verminderen en de effectiviteit van dit medicijn verminderen. Om deze interactie te voorkomen, neemt u pectine minstens een uur na lovastatine in.

 6. Als u niet veel vezels gebruikt, neem dan langzaam pectine in uw dieet. Als je te veel van de vleermuis eet, kun je spijsverteringsproblemen zoals maagkrampen, winderigheid, losse ontlasting en diarree ervaren.

Laatste gedachten

 1. Lees verder: Absorbeer meer voedingsstoffen met spijsverteringsenzymen

 2. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407