Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Plantains: de voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Overzicht

 1. Plantains zijn het minder zoete, zetmeelrijkere equivalent van de banaan. Zoete bananen, ook wel "dessertbananen" genoemd, zijn veel populairder in de Verenigde Staten en Europa, maar plantains zijn een uiterst belangrijk basisvoedsel voor mensen in tropische landen. In tegenstelling tot dessertbananen worden plantains bijna altijd gekookt voordat ze eten. Ze smaken zelfs behoorlijk vreselijk rauw, dus laat je niet misleiden door hun banaanachtige kenmerken.

 2. Gekookte plantains zijn qua voedingswaarde qua calorieën erg vergelijkbaar met een aardappel, maar bevatten meer van sommige vitamines en mineralen. Ze zijn een rijke bron van vezels, vitamine A, C en B-6, en de mineralen magnesium en kalium. Deze verborgen superfood garandeert een reis naar uw plaatselijke supermarkt. Lees verder om te leren waarom.

1. Voedzaam

 1. Plantains zijn rijke bronnen van complexe koolhydraten, vitamines en mineralen en zijn gemakkelijk verteerbaar. Als basisvoedsel zijn plantains eeuwenlang het belangrijkste tarief geweest van miljoenen mensen.

 2. Hier zijn de basisvoedingsfeiten voor een kopje gesneden weegbree (148 gram), volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA).

 3. Plantains zijn een slechte bron van eiwitten en vet, dus ze vertegenwoordigen slechts een deel van een gezond, uitgebalanceerd dieet, vergelijkbaar met veel granen in de Verenigde Staten.

2. Spijsvertering

 1. Vezel is vooral belangrijk omdat het de regelmaat van de darm bevordert. Vezel verzacht je ontlasting en verhoogt de totale omvang en het gewicht van de ontlasting. Dikke ontlasting is veel gemakkelijker te passeren en voorkomt constipatie. Het eten van een vezelrijk dieet kan volgens de Mayo Clinic ook het risico op aambeien en kleine zakjes in je dikke darm verminderen, bekend als diverticulaire aandoening. Vezel verhoogt ook de volheid, vertraagt ​​de spijsvertering en kan helpen bij het beheersen van cholesterol.

3. Gewichtscontrole

 1. Koolhydraten zijn niet noodzakelijk een slechte zaak voor gewichtsbeheersing zoals de meeste mensen geloven. De vezels en zetmeel in plantains zijn complexe koolhydraten.

 2. Vezel en complexe koolhydraten worden minder verwerkt en langzamer verteerd dan de eenvoudige koolhydraten die in verwerkt voedsel voorkomen. Ze houden je na een maaltijd langer vol en meer tevreden, wat kan betekenen dat je minder ongezond voedsel eet.

4. Hoog in antioxidanten

 1. Plantains bevatten ongeveer 32 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C in een enkele kop. Deze vitamine werkt als een antioxidant en helpt bij het opbouwen van uw immuunsysteem.

 2. Als antioxidant kan het uw lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen die is geassocieerd met veroudering, hartaandoeningen en zelfs sommige soorten kanker. Studies hebben een omgekeerd verband gevonden tussen vitamine C-inname en long-, borst-, dikke darm-, maag-, slokdarm- en andere soorten kanker.

 3. Mensen met kanker bleken ook lagere plasmaconcentraties van vitamine C in het bloed te hebben

5. Goed voor je hart

 1. De grote hoeveelheid kalium in plantains is essentieel voor het behoud van de cel- en lichaamsvloeistoffen die uw hartslag en bloeddruk regelen.

 2. Plantains zijn ook een goede bron van vitamine B6 (pyridoxine). Een kopje gesneden plantains geeft je ongeveer 34 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze vitamine helpt bij het verlagen van homocysteïneniveaus die vaak worden geassocieerd met kransslagaderaandoeningen en beroertes.

 3. De vezel in plantains helpt ook uw cholesterol te verlagen, waardoor uw hart op zijn best blijft functioneren.

6. Veelzijdig (zoals een aardappel!)

 1. Je kunt plantains gefrituurd en geweekt in vet tegenkomen als bijgerecht in een restaurant, misschien zelfs overgoten met zure room. Hoewel ze absoluut geweldig smaken, zijn gefrituurde plantains niet bepaald een gezonde keuze als ze in een ongezonde olie worden gebakken of als je je gewicht probeert te beheersen.

 2. Het is beter om plantains te zien als een zetmeelrijke groente of een vervanging voor aardappelen. Hun textuur en milde smaak schijnt echt wanneer gebakken of gegrild. Je kunt plantains opnemen als onderdeel van een vlees- of vegetarische stoofpot, of grillen naast vis.

 3. Plantains zijn een uitstekende optie voor glutenvrije of paleovriendelijke recepten, zoals paleopannenkoeken. Als je je avontuurlijker voelt, probeer dan een Latijns recept, zoals rijpe weegbree arepas of boronia (gepureerde weegbree en aubergine).

Waar ze te vinden

 1. Plantains groeien in tropische landen over de hele wereld van Midden- en Zuid-Amerika tot het Caribisch gebied, Afrika en Zuidoost-Azië. Als een niet-seizoensgebonden gewas zijn plantains het hele jaar door beschikbaar. Ze worden in veel regio's als basisvoedsel beschouwd en bieden mensen in de tropen een belangrijke bron van calorieën.

 2. Gelukkig zijn plantains ook gemakkelijk te vinden in supermarkten en supermarkten. Hoewel het meer dan waarschijnlijk is dat je lokale supermarktketen plantains vervoert, probeer dan een Latijnse of Aziatische supermarkt als je problemen hebt om ze te vinden. Nog een pluspunt: plantains zijn goedkoop! Net als dessertbananen kun je meestal een handvol plantains krijgen voor minder dan een dollar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407