Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Pompoen: voeding, voordelen en hoe te eten

De onderste regel

 1. Pompoen is een favoriet herfstingrediënt. Maar is het gezond?

 2. Het blijkt dat pompoen zeer voedzaam is en weinig calorieën bevat. Bovendien is het veelzijdiger dan u misschien weet. Het kan worden gekookt in hartige gerechten, evenals zoete.

 3. Dit artikel bespreekt de nutritionele eigenschappen van pompoen en de verschillende toepassingen en voordelen.

Wat is pompoen?

 1. Pompoen is een soort winterpompoen die in dezelfde plantenfamilie voorkomt als komkommers en meloenen.

 2. Het is technisch gezien een vrucht omdat het zaden bevat. Maar qua voeding lijkt het meer op een groente.

 3. Pompoenen zijn meestal rond en oranje, hoewel de grootte, vorm en kleur kunnen variëren, afhankelijk van de variëteit. Ze hebben een dikke buitenste schil die glad en geribbeld is, evenals een stengel die de pompoen verbindt met zijn groene plant.

 4. Binnen zijn ze hol, behalve ivoorkleurige zaden bekleed met vezelig vlees.

 5. Deze squash komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en speelt een grote rol in twee vakanties. Ze zijn gesneden in jack-o'-lantaarns voor Halloween en gekookt in taarten voor Thanksgiving-dessert in de VS en Canada.

 6. Ze worden echter ook overal ter wereld op elk continent geteeld, behalve Antarctica.

 7. Hun zaden, bladeren en vruchtvlees zijn allemaal eetbaar en ze komen voor in recepten uit internationale keukens.

Verschillende soorten

 1. Er zijn veel verschillende soorten pompoenen, waaronder:

 2. Het grootste deel van de pompoen die in de VS wordt verkocht, is ingeblikt.

 3. Interessant is dat de variëteit van pompoen die meestal wordt ingeblikt meer op een pompoen lijkt dan een jack-o'-lantaarn.

 4. Het onderscheid tussen pompoen en andere soorten squash kan een beetje wazig zijn, omdat er veel verschillende, maar nauw verwante variëteiten zijn.

Voedingswaarden

 1. Pompoen is een ongelooflijk voedzaam voedsel.

 2. Het is rijk aan voedingsstoffen, wat betekent dat het veel vitamines en mineralen bevat en relatief weinig calorieën.

 3. Eén kop gekookte pompoen levert (1):

 4. Het bevat ook uitzonderlijk veel bètacaroteen, een krachtige antioxidant.

 5. Beta-caroteen is een soort carotenoïde die in het lichaam in vitamine A verandert.

Belangrijke gezondheidsvoordelen

 1. De meeste gezondheidsvoordelen van een pompoen komen van het gehalte aan micronutriënten en het feit dat het een vezelrijk, koolhydraatarm fruit is.

 2. Hoewel er niet veel specifieke onderzoeken naar pompoen zijn, bevat het veel verschillende voedingsstoffen die gezondheidsvoordelen hebben opgeleverd.

 3. Pompoen geeft u een flinke dosis bètacaroteen, die gedeeltelijk wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A kan uw lichaam helpen infecties te bestrijden (2, 3, 4).

 4. Recent onderzoek heeft aangetoond dat vitamine A bijzonder belangrijk is voor het versterken van de darmwand, waardoor het beter bestand is tegen infecties (5).

 5. Andere micronutriënten in pompoen helpen ook de immuniteit te bevorderen, waaronder vitamine C en E, ijzer en folaat (6).

 6. Er zijn een aantal manieren waarop pompoen goed voor je ogen is.

 7. Ten eerste is het rijk aan bètacaroteen, dat helpt uw ​​zicht scherp te houden door het netvlies te helpen licht te absorberen.

 8. Ten tweede kan de combinatie van andere vitamines en mineralen in pompoen beschermen tegen leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

 9. Een onderzoek wees uit dat mensen met leeftijdsgebonden maculaire degeneratie de progressie konden vertragen door een supplement te nemen dat zink, vitamine C, vitamine E, beta-caroteen en koper bevat (7).

 10. Terwijl die studie een supplement gebruikte, kun je al deze voedingsstoffen in pompoen vinden, hoewel in kleinere hoeveelheden.

 11. De antioxidanten in pompoen zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid. Deze omvatten beta-caroteen en vitamine C en E.

 12. Beta-caroteen, in het bijzonder, kan uw huid beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon (8, 9).

 13. Voedsel eten met bètacaroteen kan ook helpen het uiterlijk en de textuur van de huid te verbeteren.

 14. Fruit en groenten eten is over het algemeen gezond voor het hart. Bovendien heeft pompoen specifieke voedingsstoffen die goed zijn voor de gezondheid van het hart.

 15. De vezels, vitamine C en kalium die erin voorkomen, kunnen de bloeddruk en het cholesterolgehalte helpen verbeteren.

 16. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan bètacaroteen, zoals pompoen, kan uw risico op het metabool syndroom helpen verlagen (10).

 17. Metabool syndroom is een cluster van symptomen geassocieerd met abdominale obesitas. Deze omvatten hoge bloeddruk, slechte bloedsuikerspiegel en verhoogde triglycerideniveaus - factoren die uw risico op hartaandoeningen en diabetes verhogen.

Manieren om pompoen te eten

 1. Pompoen is populair in pannenkoeken, vla en muffins, maar het werkt ook goed in hartige gerechten.

 2. Je kunt het in een soep koken of met andere groenten braden. Ingeblikte pompoen kan worden gecombineerd met kokosmelk en kruiden om een ​​romige kerriebasis te maken.

 3. Je kunt ook andere delen van de pompoenplant eten. De zaden worden geroosterd voor een knapperige snack, terwijl de bloemen vaak worden gehavend en gefrituurd.

 4. Maar doe de moeite niet om die lantaarn te koken. De grote pompoenen die worden gebruikt voor het snijden hebben een vezelige textuur en minder smaak dan taartpompoenen. Bovendien wil je om voedselveiligheidsredenen niet iets eten dat is opengesneden en rondhangen.

Waar moet je op letten

 1. Pompoen is veilig voor de meeste mensen om te eten, maar kan problemen veroorzaken voor degenen die bepaalde medicijnen gebruiken. Vermijd bovendien junkfood met pompoensmaak.

 2. Pompoen is licht diuretisch en kan een probleem zijn voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, vooral lithium.

 3. Als u veel pompoen eet, kan het uw lichaam moeilijker maken om lithium te verwijderen, wat kan leiden tot bijwerkingen die verband houden met medicijnen.

 4. Alleen omdat iets pompoen in zijn naam heeft, betekent dit niet dat het gezond is.

 5. Het drinken van pompoenkruiden bijvoorbeeld heeft geen van de gezondheidsvoordelen van het eten van een echte pompoen.

 6. En hoewel pompoengebakken producten zoals taart en snelbrood wat extra vitamines, mineralen en vezels kunnen bieden, geven ze je ook veel suiker en geraffineerde koolhydraten.

Take Home Message

 1. Pompoen is een ongelooflijk gezonde groente die rijk is aan vezels, vitamines en mineralen.

 2. Maar om de meeste voordelen van pompoen te krijgen, moet u het als groente eten - niet als dessert.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407