Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Probiotica 101: A Simple Beginner # x27; s Guide

Takeaway

 1. Het aantal bacteriën in uw lichaam is 10 op één. De meeste van deze bacteriën zitten in je darmen.

 2. De meeste van deze bacteriën zitten in je darmen, en de meerderheid is vrij onschadelijk.

 3. Het hebben van de juiste darmbacteriën is zelfs gekoppeld aan tal van gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies, verbeterde spijsvertering, verbeterde immuunfunctie, gezondere huid en een verminderd risico op veel ziekten (1, 2).

 4. Probiotica, een bepaald soort vriendelijke bacteriën, bieden gezondheidsvoordelen wanneer ze worden gegeten.

 5. Ze worden vaak gebruikt als supplementen waarvan wordt verondersteld dat ze uw darmen koloniseren met gezondheidsbevorderende micro-organismen.

 6. Dit artikel onderzoekt de gezondheidsvoordelen van probiotica.

Wat zijn probiotica?

 1. Probiotica zijn levende micro-organismen die bij inname talloze gezondheidsvoordelen bieden (3).

 2. Het zijn meestal bacteriën, maar bepaalde soorten gisten kunnen ook als probiotica fungeren.

 3. Je kunt probiotica krijgen uit supplementen, maar ook uit voedsel bereid door bacteriële gisting.

 4. Probiotische voedingsmiddelen zijn yoghurt, kefir, zuurkool, tempeh en kimchi. Probiotica moet niet worden verward met prebiotica, dit zijn voedingsvezels die helpen de vriendelijke bacteriën te voeden die al in uw darm zitten (4).

 5. Tientallen verschillende probiotische bacteriën bieden gezondheidsvoordelen.

 6. De meest voorkomende groepen zijn Lactobacillus en Bifidobacterium. Elke groep bestaat uit verschillende soorten en elke soort heeft veel soorten.

 7. Interessant is dat verschillende probiotica verschillende gezondheidsproblemen aanpakken. Daarom is het kiezen van het juiste type - of type - probiotica essentieel.

 8. Sommige supplementen - bekend als breedspectrum probiotica of multi-probiotica - combineren verschillende soorten in hetzelfde product.

 9. Hoewel het bewijs veelbelovend is, is meer onderzoek nodig naar de gezondheidsvoordelen van probiotica (5).

Belang van micro-organismen voor uw darm

 1. De complexe gemeenschap van micro-organismen in uw darm wordt de darmflora of microbiota (6) genoemd.

 2. In feite bevat je darm honderden verschillende soorten micro-organismen - volgens sommige schattingen wel 1.000.

 3. Dit omvat bacteriën, gisten en virussen - waarbij bacteriën de overgrote meerderheid vormen.

 4. Het grootste deel van de darmflora bevindt zich in uw dikke darm of dikke darm, het laatste deel van uw spijsverteringskanaal.

 5. Verrassend genoeg lijken de metabole activiteiten van uw darmflora op die van een orgaan. Om deze reden noemen sommige wetenschappers de darmflora het "vergeten orgaan" (7).

 6. Uw darmflora vervult vele functies die belangrijk zijn voor de gezondheid. Het produceert vitamines, waaronder vitamine K en enkele B-vitamines (8).

 7. Het verandert vezels ook in kortketenige vetten zoals butyraat, propionaat en acetaat, die uw darmwand voeden en vele metabole functies vervullen (9, 10).

 8. Deze vetten stimuleren ook uw immuunsysteem en versterken uw darmwand. Dit kan helpen voorkomen dat ongewenste stoffen uw lichaam binnendringen en een immuunreactie veroorzaken (11, 12, 13, 14).

 9. Niet alle organismen in uw darm zijn echter vriendelijk.

 10. Uw darmflora is zeer gevoelig voor uw dieet, en studies tonen aan dat een onevenwichtige darmflora is gekoppeld aan tal van ziekten (15, 16).

 11. Deze ziekten zijn obesitas, diabetes type 2, metabool syndroom, hartaandoeningen, colorectale kanker, Alzheimer en depressie (17, 18, 19, 20).

 12. Probiotica - en prebiotische vezels - kunnen helpen deze balans te corrigeren en ervoor te zorgen dat uw "vergeten orgaan" optimaal functioneert (21).

Impact op de spijsvertering

 1. Probiotica worden uitgebreid onderzocht op hun effecten op de spijsvertering (22).

 2. Sterk bewijs suggereert dat probiotische supplementen kunnen helpen bij het genezen van aan antibiotica gerelateerde diarree (23, 24, 25).

 3. Wanneer mensen antibiotica gebruiken, vooral gedurende lange tijd, ervaren ze vaak diarree - zelfs lang nadat de infectie is uitgeroeid.

 4. Dit komt omdat de antibiotica veel van de natuurlijke bacteriën in je darm doden, waardoor de darmbalans verandert en schadelijke bacteriën kunnen gedijen.

 5. Probiotica bestrijden ook het prikkelbare darmsyndroom (IBS), een veel voorkomende spijsverteringsstoornis, verminderen van gas, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree en andere symptomen (26, 27, 28).

 6. Sommige studies wijzen ook op voordelen tegen inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (29).

 7. Bovendien kunnen probiotica Helicobacter pylori-infecties bestrijden, die een van de belangrijkste oorzaken zijn van zweren en maagkanker (30, 31, 32, 33).

 8. Als u momenteel spijsverteringsproblemen heeft die u niet lijkt te kunnen overwinnen, kan een probiotisch supplement iets zijn om te overwegen - hoewel u eerst moet overleggen met uw arts.

Impact op gewichtsverlies

 1. Mensen met obesitas hebben andere darmbacteriën dan mensen die mager zijn (34).

 2. Interessant is dat dierstudies aangeven dat fecale transplantaties van magere dieren zwaarlijvige dieren kunnen doen afvallen (35, 36).

 3. Daarom geloven veel wetenschappers dat uw darmbacteriën belangrijk zijn bij het bepalen van het lichaamsgewicht (37, 38).

 4. Hoewel meer onderzoek nodig is, lijken sommige probiotische stammen gewichtsverlies te helpen (39).

 5. In één onderzoek bij 210 mensen met centrale obesitas, die wordt gekenmerkt door overmatig buikvet, resulteerde het dagelijks nemen van de probiotische Lactobacillus gasseri in een verlies van 8,5% van het buikvet gedurende 12 weken (40).

 6. Toen de deelnemers stopten met het nemen van het probioticum, kregen ze het buikvet terug binnen vier weken.

 7. Er zijn ook aanwijzingen dat Lactobacillus rhamnosus en Bifidobacterium lactis kunnen helpen bij gewichtsverlies en obesitaspreventie - hoewel dit meer onderzoek vereist (41).

 8. Omgekeerd tonen sommige dierstudies aan dat andere probiotische stammen kunnen leiden tot gewichtstoename, niet tot verlies (42).

Andere voordelen voor de gezondheid

 1. Er zijn veel andere voordelen van probiotica. Ze beïnvloeden:

 2. Dit is slechts een klein deel van de totale voordelen van probiotica, omdat lopende onderzoeken wijzen op een breed scala aan gezondheidseffecten.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Probiotica worden over het algemeen goed verdragen en worden voor de meeste mensen als veilig beschouwd.

 2. In de eerste paar dagen kunt u echter bijwerkingen ervaren die verband houden met de spijsvertering, zoals gas en mild buikpijn (53).

 3. Nadat u zich hebt aangepast, moet uw spijsvertering beginnen te verbeteren.

 4. Bij mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem, waaronder mensen met HIV, AIDS en verschillende andere aandoeningen, kunnen probiotica tot gevaarlijke infecties leiden (54).

 5. Als u een medische aandoening heeft, raadpleeg dan uw arts voordat u een probiotisch supplement neemt.

De onderste regel

 1. Een gezonde darm behouden is meer dan een probiotisch supplement nemen.

 2. Dagelijks dieet en lichaamsbeweging zijn net zo belangrijk omdat veel levensstijlfactoren van invloed zijn op uw darmbacteriën.

 3. Probiotische supplementen bieden echter een breed scala aan voordelen met weinig bijwerkingen - dus als u geïnteresseerd bent in het verbeteren van uw darmgezondheid, kunnen ze het proberen waard zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407