Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rauwe aardappelen: voordelen bijwerkingen

Rauwe aardappelen: voordelen bijwerkingen

 1. Door John Staughton (BASc, BFA) laatst bijgewerkt - 04 april 2019

 2. Aardappelen, het is niet inherent gevaarlijk, maar het is vrij ongewoon en kan een paar potentiële gezondheidsrisico's opleveren terwijl het een flink aantal voordelen biedt. Eval (ez_write_tag ([![!336,280

Wat zijn rauwe aardappelen?

 1. Simpel gezegd, rauwe aardappelen zijn aardappelen die niet goed zijn gekookt, of dat nu bakken, koken of een andere veel voorkomende manier is om deze populaire stamgroenten te bereiden. Rauw eten van groenten is heel gebruikelijk over de hele wereld, hoewel aardappelen niet vaak rauw worden gegeten. Volgens de USDA National Nutrient Database zijn rauwe aardappelen rijke bronnen van voedingsvezels, calcium, magnesium, kalium, fosfor, vitamine C, thiamine, riboflavine, niacine, vitamine B6, folaat en vitamine-B12.

Voordelen van het eten van rauwe aardappelen

 1. De samenstelling van voedingsstoffen verandert niet veel tussen rauwe en gekookte aardappelen, en er zijn enkele duidelijke gezondheidsvoordelen aan het eten van aardappelen in welke vorm dan ook. Voordelen zijn onder meer:

Rijke bron van vitamine C

 1. Hoewel het best lekker is om aardappelen te koken, is het minder voedzaam in vergelijking met de rauwe. Rauwe aardappelen bestaan ​​uit minder calorieën en eiwitten in vergelijking met wanneer ze worden gebakken. Ze zijn echter rijk aan andere micronutriënten zoals vitamine C. Voor niet-ingewijden is vitamine C een essentiële in water oplosbare voedingsstof die een essentiële antioxidant is, die een belangrijke rol speelt in alles, van collageenproductie tot immuunfunctie.

 2. Een groep onderzoekers uit Nigeria, Afrika, publiceerde een studie in het Nigerian Food Journal dat tot doel had het totale effect van koken en braden op het vitamine C-gehalte in rauwe aardappelen vast te stellen. Het koken en braden van Ierse aardappel resulteerde respectievelijk in een verlies aan vitamine C.

Rijk aan vezels en koolhydraten

 1. Een rapport gepubliceerd door een team van onderzoekers uit Coimbatore, Tamil Nadu, India, in het Journal of Medicinal Plants Studies stelt dat één grote aardappel met de schil bijna 9 gram vezels bevat.

 2. De American Heart Association stelt dat een voedingsproduct met een hoog gehalte aan oplosbare vezels, zoals rauwe aardappelen, uw LDL- of "slechte" cholesterol kan helpen verlagen. Het is ook een rijke bron van koolhydraten.

 3. Helaas zijn onze lichamen erg slecht in het verteren van rauw zetmeel, dus zelfs als je rauwe aardappelen eet, heb je misschien geen toegang tot alle voedingsstoffen en voordelen. Bovendien kan de schil van de aardappel, die vaak wordt gegeten wanneer de groente wordt gekookt, taai en onsmakelijk zijn op een rauwe aardappel.

Verhoogt de immuniteit

 1. Een studie gepubliceerd door een team van Spaanse onderzoekers in het Journal of Nutrition suggereerde dat de knolgewas ook een positief effect kan hebben op het gehele immuunsysteem. De onderzoekers ontdekten dat bij het kweken van varkens die zich voedden met grote hoeveelheden rauw aardappelzetmeel, een gezondere stoelgang had. Bovendien ontdekten ze dat de varkens die rauw aardappelzetmeel kregen, het aantal witte bloedcellen, zoals leukocyten en lymfocyten, in hun bloed hadden verlaagd. Deze daling van de regulatie van leukocyten betekende volgens de onderzoekers een gezonder lichaam.

Verlaagt de bloeddruk

 1. Het eerste wat ons te binnen schiet als we aan aardappelen denken, is dat het een dikmakend voedsel is dat door de gezondheidsbewuste mensen moet worden vermeden. Dr. Joe Vinson, professor aan de Afdeling Scheikunde aan de Universiteit van Scranton in Pennsylvania, presenteerde echter een studie op de 242e National Meeting Exposition van de American Chemical Society (ACS), waarin hij aangaf dat één aardappel slechts 110 calorieën en tientallen gezonde fytochemicaliën en vitamines, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

 2. Bij de nieuwe studie waren 18 patiënten betrokken die voornamelijk zwaarlijvig waren met hoge bloeddruk. Ze kregen 6-8 paarse aardappelen te eten, elk bijna zo groot als een golfbal en hun bloeddruk werd gecontroleerd. De resultaten van het onderzoek suggereren dat de inname van aardappelen leidde tot een verlaging van de bloeddruk zonder enige verandering in gewicht. Paarse aardappelen werden in de studie gebruikt vanwege het pigment of kleurmateriaal in fruit en groenten, die belangrijke fytochemicaliën zijn. Het is echter belangrijk om hier op te merken dat hoewel de onderzoekers paarse aardappelen in de studie gebruikten, ze van mening waren dat rode aardappelen en witte aardappelen waarschijnlijk dezelfde effecten zullen vertonen.

Rijk aan resistent zetmeel

 1. Rauwe aardappelen zijn rijk aan resistent zetmeel, wat anders is dan het gebruikelijke zetmeel dat uw lichaam absorbeert of verteert. Aan de andere kant wordt het gebruikt om energie te leveren voor uw nuttige darmbacteriën. Het is noodzakelijk dat uw dieet uit resistent zetmeel bestaat, want het heeft een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Volgens Dr. Mindy Patterson-Maziarz, et al. rauwe aardappelen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren door de bloedsuikerspiegel te verlagen en kunnen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, vooral bij mensen met obesitas. De onderzoekers ontdekten dat dit resistente zetmeel wordt omgezet in butyraat - een vetzuur met een korte keten dat de darm- en spijsverteringsgezondheid kan verbeteren. Bovendien verklaarde het dat dit vetzuur met korte keten ontstekingen in de dikke darm kan verminderen en beheersen, wat kan helpen de groei van darmkanker te voorkomen.

Risico's van het eten van rauwe aardappelen

 1. Rauwe aardappelen zijn rijk aan resistent zetmeel, wat anders is dan het gebruikelijke zetmeel dat uw lichaam absorbeert of verteert. Aan de andere kant wordt het gebruikt om energie te leveren voor uw nuttige darmbacteriën. Het is noodzakelijk dat uw dieet uit resistent zetmeel bestaat, want het heeft een aantal gezondheidsvoordelen.

 2. Volgens Dr. Mindy Patterson-Maziarz, et al. rauwe aardappelen helpen de insulinegevoeligheid te verbeteren door de bloedsuikerspiegel te verlagen en kunnen leiden tot aanzienlijk gewichtsverlies, vooral bij mensen met obesitas. De onderzoekers ontdekten dat dit resistente zetmeel wordt omgezet in butyraat - een vetzuur met een korte keten dat de darm- en spijsverteringsgezondheid kan verbeteren. Bovendien verklaarde het dat dit vetzuur met korte keten ontstekingen in de dikke darm kan verminderen en beheersen, wat kan helpen de groei van darmkanker te voorkomen.

Gas en opgeblazen gevoel

 1. Inname van overtollige rauwe aardappelen, zeggen onderzoekers, kan spijsverteringsproblemen zoals indigestie, gas en een opgeblazen gevoel veroorzaken wanneer de semi-onverteerde aardappel in de darm begint te gisten. Een team van onderzoekers onder leiding van Revina TA et al. Heeft in hun onderzoek vastgesteld dat aardappelen antinutriënten bevatten zoals trypsineremmer van proteïne en lectines, die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam de voedingsstoffen moeilijk kan verteren en opnemen.

 2. Bovendien geven de onderzoekers aan dat door het consumeren van rauwe aardappelen men een groter risico loopt op maagaandoeningen, wat koken gemakkelijk kan compenseren.

Zwangerschapscomplicaties

 1. Gezien het feit dat zetmeel in spuds waarschijnlijk een significante stijging van de bloedsuikerspiegel zal veroorzaken, wordt gezegd dat zwangere vrouwen, met name die met overgewicht of een voorgeschiedenis van insulineresistentie, moeten vermijden Aardappelen, zowel rauw als gekookt. Een groep Amerikaanse onderzoekers ontdekte een nauw verband tussen aardappelconsumptie vóór de zwangerschap en het risico op zwangerschapsdiabetes mellitus (GDM). Bij deze studie waren meer dan 21.000 vrouwen van de Nurses 'Health Study II (1991-2001) betrokken die geen verleden van GDM of een andere chronische ziekte hadden.

 2. Er werd opgemerkt dat vrouwen die vóór de zwangerschap meer aardappelen consumeerden, meer GDM ontwikkelden. Toen ze twee porties van hun wekelijkse consumptie van aardappelen vervingen door andere groenten, peulvruchten en volkoren voedingsmiddelen, concludeerden ze dat er een bijna 9-12 procent lager risico op GDM was. Er werd opgemerkt dat vrouwen die vóór de zwangerschap meer aardappelen consumeerden, meer GDM ontwikkelden. Toen ze twee porties van hun wekelijkse consumptie van aardappelen vervingen door andere groenten, peulvruchten en volkoren voedingsmiddelen, concludeerden ze dat er een bijna 9-12 procent lager risico op GDM was.

Groene aardappelen - Hoge toxiciteit

 1. Aardappelen beginnen chlorofyl te produceren, het groene pigment dat planten en algen hun kleur geeft, nadat ze aan zonlicht zijn blootgesteld. Aardappelen met een lichte schil veranderen van geelbruin naar groen. Hoewel zonlicht helpt bij het produceren van chlorofyl, helpt het ook bij het maken van een bepaalde verbinding die de plant beschermt tegen elke vorm van schade, zoals die van insecten, schimmels, bacteriën of hongerige dieren. Deze verbindingen kunnen echter bij consumptie schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.

 2. Volgens een studie gepubliceerd door Dr. Lachman J, Dr. Hamouz, et al, Ceska Zemedelska Univ., Praag-Suchdol (Tsjechië), in de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties Journal, aardappelen produceren een toxine genaamd solanine dat werkt door een enzym te belemmeren dat een vitale rol speelt bij het afbreken van bepaalde neurotransmitters. Bovendien stelt de studie dat het celmembranen beschadigt en het vermogen van de darm om voedsel en voedingsstoffen op te nemen nadelig beïnvloedt.

 3. Binnen de aardappelplant is solanine aanwezig in hogere niveaus of in de lage niveaus van de schil en het vruchtvlees van de wortelgroente. Hoewel je de hoeveelheid solanine in een aardappel via chlorofyl kunt meten, is het niet helemaal een perfecte parameter voor het meten. Daarna worden alle solanine en chlorofyl onder dezelfde omstandigheden geproduceerd, zij het onafhankelijk.

 4. Het vergroenen van een aardappel is een aanwijzing voor het feit dat deze meer solanine begint te produceren. Hoe snel een aardappel groen wordt, hangt volledig af van zijn variëteit. Dr. Lessa Kay Grunenfelder samen met haar team van onderzoekers van het Postharvest Physiology and Biochemistry Lab, Department of Horticulture and Landscape Architecture, Washington State University, VS publiceerde een rapport in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, waarin staat dat een aardappel kan draaien snel groen, maar kan weinig tot matige hoeveelheid solanine bevatten, terwijl een aardappel snel groen kan worden en een hoog toxinegehalte heeft.

 5. John Staughton is een reizende schrijver, redacteur en uitgever die zijn diploma's Engels en Integrative Biology heeft behaald aan de University of Illinois in Champaign, Urbana (VS). Hij is mede-oprichter van een literair tijdschrift, Sheriff Nottingham, en noemt de mooiste plekken ter wereld zijn kantoor. Op een voortdurende reis naar het idee van thuis, gebruikt hij woorden om te onderwijzen, te inspireren, te verheffen en te evolueren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407