Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rauwe honing versus normaal: is er een verschil?

De onderste regel

 1. Honing is een dikke, zoete siroop gemaakt door honingbijen.

 2. Het zit boordevol gezonde plantaardige stoffen en is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen.

 3. Er is echter controverse rond welk type honing - rauw of regulier - het gezondst is.

 4. Sommige mensen geloven dat de rauwe variëteit van honing beter is voor een optimale gezondheid, terwijl anderen beweren dat er geen verschil is tussen de twee.

Wat is rauwe honing?

 1. Rauwe honing kan het beste worden omschreven als honing "zoals het in de bijenkorf bestaat" (1).

 2. Het wordt gemaakt door honing uit de honingraten van de bijenkorf te extraheren en over een gaas of nylon doek te gieten om de honing te scheiden van onzuiverheden zoals bijenwas en dode bijen (2).

 3. Eenmaal gezeefd, wordt ruwe honing gebotteld en klaar om ervan te genieten.

 4. Aan de andere kant omvat de productie van gewone honing nog een aantal stappen voordat het wordt gebotteld - zoals pasteurisatie en filtratie (1).

 5. Pasteurisatie is een proces dat de gist in honing vernietigt door hoge hitte toe te passen. Dit helpt de houdbaarheid te verlengen en maakt het soepeler (2).

 6. Ook verwijdert filtratie onzuiverheden zoals puin en luchtbellen zodat de honing langer als een heldere vloeistof blijft. Dit is esthetisch aantrekkelijk voor veel consumenten (2).

 7. Sommige commerciële honing worden bovendien verwerkt door ultrafiltratie te ondergaan. Dit proces verfijnt het verder om het transparanter en gladder te maken, maar het kan ook nuttige voedingsstoffen zoals stuifmeel, enzymen en antioxidanten verwijderen (2, 3, 4).

 8. Bovendien kunnen sommige fabrikanten suiker of zoetstoffen aan honing toevoegen om de kosten te verlagen.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen rauwe en gewone honing?

 1. Rauwe en gewone honing worden heel anders verwerkt.

 2. Dit kan leiden tot verschillende verschillen tussen de twee, vooral in kwaliteit.

 3. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen rauwe en gewone honing.

 4. Rauwe honing bevat een breed scala aan voedingsstoffen.

 5. Het heeft ongeveer 22 aminozuren, 31 verschillende mineralen en een breed scala aan vitamines en enzymen. De voedingsstoffen zijn echter alleen aanwezig in sporenhoeveelheden (5, 6, 7).

 6. Het meest indrukwekkende van rauwe honing is dat het bijna 30 soorten bioactieve plantaardige stoffen bevat. Dit worden polyfenolen genoemd en ze werken als antioxidanten (3, 8, 9).

 7. Veel studies hebben deze antioxidanten in verband gebracht met indrukwekkende gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking en een lager risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker (6, 10, 11).

 8. Commerciële honing kan daarentegen minder antioxidanten bevatten als gevolg van verwerkingsmethoden.

 9. Eén studie vergeleek bijvoorbeeld de antioxidanten in rauwe en verwerkte honing van een lokale markt. Ze ontdekten dat de rauwe honing tot 4,3 keer meer antioxidanten bevatte dan de verwerkte variëteit (3).

 10. Interessant is dat een onofficiële studie van het Amerikaanse Honey Board vond dat minimaal verwerkte honing niveaus van antioxidanten en mineralen bevat die vergelijkbaar zijn met die van rauwe honing.

 11. Er zijn echter zeer weinig studies waarin de twee typen worden vergeleken. Meer onderzoek op dit gebied kan helpen licht te werpen op de impact van verwerking op de antioxidanten in honing.

 12. Bijen reizen van bloem naar bloem en verzamelen nectar en stuifmeel.

 13. De nectar en het stuifmeel worden teruggebracht naar de bijenkorf, waar ze in de honingraat worden verpakt en uiteindelijk een voedselbron voor de bijen worden (12).

 14. Bijenpollen zijn verrassend voedzaam en bevatten meer dan 250 stoffen, waaronder vitamines, aminozuren, essentiële vetzuren, micronutriënten en antioxidanten (13).

 15. In feite erkent het Duitse federale ministerie van volksgezondheid bijenpollen als een medicijn (14).

 16. Bijenpollen zijn in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen ontstekingen te bestrijden en de leverfunctie te verbeteren. Het heeft ook eigenschappen die kunnen helpen bij de strijd tegen hartaandoeningen en beroertes (15).

 17. Helaas kunnen verwerkingsmethoden zoals warmtebehandeling en ultrafiltratie bijenpollen verwijderen (2).

 18. Eén onofficieel onderzoek analyseerde bijvoorbeeld 60 monsters van commerciële honingmerken in de VS en ontdekte dat meer dan 75% van alle monsters geen stuifmeel bevatte.

 19. In de VS wordt elk jaar ongeveer 400 miljoen pond honing geconsumeerd (16).

 20. Omdat honing zo populair is, is het moeilijk om aan deze hoge vraag van alleen lokale leveranciers te voldoen. Daarom wordt ongeveer 70% van de in de VS geconsumeerde honing geïmporteerd (17).

 21. Wereldwijd is er echter ernstige bezorgdheid over het feit dat gewone honing besmet is met suiker of andere zoetstoffen zoals maïssiroop met een hoge fructosegraad (18, 19, 20).

De meeste gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan rauwe honing

 1. Honing is gekoppeld aan enkele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

 2. Studies hebben aangetoond dat het kan helpen risicofactoren voor hartaandoeningen zoals bloeddruk en cholesterol te verminderen, wondgenezing te verbeteren en zelfs hoest te behandelen (21, 22, 23).

 3. Het is echter waarschijnlijk dat deze gezondheidsvoordelen meestal gerelateerd zijn aan rauwe honing, omdat het meer antioxidanten en andere nuttige componenten bevat.

 4. Een van deze componenten is een enzym dat glucose-oxidase wordt genoemd. Dit enzym helpt moleculen te produceren die honing zijn antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen geven (24).

 5. Helaas kan dit enzym worden vernietigd door processen zoals verwarmen en filteren (2).

 6. Ook is het niet helemaal duidelijk of minimaal verwerkte honing vergelijkbare antioxidantieniveaus hebben als rauwe honing. Uit een niet-officiële studie bleek bijvoorbeeld dat minimaal verwerkte honing vergelijkbare niveaus van antioxidanten had als rauwe honing, maar aanzienlijk minder enzymen.

 7. Als u zeker wilt zijn dat u alle gezondheidsvoordelen krijgt, moet u rauwe honing kiezen.

Rauwe honing is niet hetzelfde als biologisch

 1. Rauwe en biologische honing zijn in verschillende landen onderworpen aan verschillende voorschriften.

 2. Honing die als rauw is geclassificeerd, mag niet worden gepasteuriseerd of verwerkt.

 3. Omgekeerd moet biologische honing gewoon afkomstig zijn van een bijenkwekerij die voldoet aan de normen voor biologische veehouderij van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) (25).

 4. Dit betekent dat de bijen, bloemen en honing niet in contact mogen komen met pesticiden, chemicaliën en andere factoren die indruisen tegen de USDA-criteria.

 5. Er is echter geen specifieke regel die zegt dat het niet kan worden gepasteuriseerd of verwerkt. In de VS betekent dit dat organische honing ook kan worden gepasteuriseerd en verwerkt.

Risico's van het eten van rauwe honing

 1. Rauwe honing kan sporen van de bacterie Clostridium botulinum bevatten.

 2. Deze bacterie is vooral schadelijk voor baby's, kinderen jonger dan één en zwangere vrouwen. Het kan botulisme-vergiftiging veroorzaken, wat resulteert in levensbedreigende verlamming (26, 27).

 3. Botulisme is echter zeer zeldzaam bij gezonde volwassenen en oudere kinderen. Naarmate het lichaam ouder wordt, ontwikkelt de darm voldoende om de botulinumsporen niet te laten groeien.

 4. Dat gezegd hebbende, als u bijwerkingen ervaart zoals misselijkheid, braken en diarree kort na het eten van rauwe honing, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen.

 5. Merk op dat gewone honing ook Clostridium botulinum-sporen kan bevatten. Dit betekent dat baby's, kinderen jonger dan één en zwangere vrouwen dit ook moeten vermijden.

Hoe kies je de gezondste honing

 1. Als het gaat om het kiezen van de gezondste honing, moet je op zoek naar een die rauw is.

 2. Rauwe honing wordt niet gepasteuriseerd en omzeilt filtratie, een proces dat de voedingsstoffen kan verminderen.

 3. Een grote verscheidenheid aan rauwe en ongefilterde honing is beschikbaar op Amazon.

 4. Hoewel minimaal verwerkte honing niet slecht is, is het moeilijk om te weten welke minimaal worden verwerkt zonder vooraf tests uit te voeren.

 5. Als u vanwege de textuur de voorkeur geeft aan een minimaal verwerkte honing, is het het beste om deze bij een plaatselijke imker te kopen, omdat ze veel minder snel worden gefilterd.

De onderste regel

 1. Rauwe en gewone honing worden anders verwerkt.

 2. Rauwe honing wordt alleen gefilterd voordat hij in de fles wordt gedaan, wat betekent dat het de meeste nuttige voedingsstoffen en antioxidanten bevat die het van nature bevat.

 3. Omgekeerd kan gewone honing verschillende bewerkingen ondergaan, waardoor nuttige voedingsstoffen zoals stuifmeel worden verwijderd en het gehalte aan antioxidanten wordt verlaagd.

 4. Als het gaat om het kiezen van een gezonde honing, kunt u het beste rauw gaan, zodat u precies weet wat u krijgt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407