Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode bietensap: 12 gezondheidsvoordelen

Overzicht

 1. De biet is een bolvormige, zoete knolgewas die de meeste mensen liefhebben of haten. Het is niet nieuw in het blok, maar het is de afgelopen tien jaar gestegen naar de status van superfood. Onderzoek toont aan dat het drinken van bietensap uw gezondheid kan bevorderen. Hier is hoe.

1. Helpt de bloeddruk te verlagen

 1. Rode bietensap kan uw bloeddruk helpen verlagen. Onderzoekers ontdekten dat mensen die dagelijks 8 ons bietensap dronken zowel de systolische als de diastolische bloeddruk verlaagden. Men denkt dat dit de oorzaak is van nitraten, verbindingen in bietensap die in het bloed worden omgezet in salpeterzuur en de bloedvaten helpen verwijden en ontspannen.

2. Verbetert uithoudingsvermogen

 1. Volgens een klein onderzoek uit 2012 verhoogt het drinken van bietensap de nitraat in het plasma en verhoogt het de fysieke prestaties. Tijdens het onderzoek verbeterden getrainde fietsers die dagelijks 2 kopjes bietensap dronken hun 10 kilometer lange tijdrit met ongeveer 12 seconden, terwijl ook hun maximale zuurstofproductie werd verlaagd.

3. Kan spierkracht verbeteren bij mensen met hartfalen

 1. Resultaten van een onderzoek uit 2015 suggereren verdere voordelen van nitraten in bietensap. De studie toonde aan dat mensen met hartfalen een toename van 13 procent in spierkracht ervaren twee uur na het drinken van bietensap.

4. Kan de progressie van dementie vertragen

 1. Volgens een studie uit 2011 kunnen nitraten de bloedtoevoer naar de hersenen bij ouderen verhogen en de cognitieve achteruitgang helpen vertragen. Nadat de deelnemers een hoog-nitraatdieet consumeerden, inclusief bietensap, vertoonden hun MRI's van de hersenen een verhoogde bloedstroom in de frontale lobben. De frontale lobben worden geassocieerd met cognitief denken en gedrag. Meer studies zijn nodig. Maar het potentieel van een hoog-nitraatdieet om dementie te helpen voorkomen of vertragen is veelbelovend.

5. Helpt u bij het handhaven van een gezond gewicht

 1. Recht bietensap bevat weinig calorieën en bevat vrijwel geen vet. Het is een geweldige optie voor je ochtend smoothie om je een voedingsstof- en energieboost te geven als je je dag begint.

6. Kan kanker voorkomen

 1. Bieten krijgen hun rijke kleur van betalaines. Betalainen zijn in water oplosbare antioxidanten. Volgens een onderzoek uit 2014 hebben betalainen chemo-preventieve eigenschappen tegen sommige kankercellijnen. Betalainen worden beschouwd als vrije radicalen die helpen bij het vinden en vernietigen van onstabiele cellen in het lichaam.

7. Goede bron van kalium

 1. Kalium is een minerale elektrolyt die de zenuwen en spieren helpt goed te functioneren. Als de kaliumspiegel te laag wordt, kunnen vermoeidheid, zwakte en spierkrampen optreden. Zeer laag kalium kan leiden tot levensbedreigende abnormale hartritmes.

 2. Bieten zijn rijk aan kalium. Het drinken van bietensap met mate kan helpen om uw kaliumspiegel optimaal te houden.

8. Goede bron van andere mineralen

 1. Uw lichaam kan niet goed functioneren zonder essentiële mineralen. Sommige mineralen stimuleren uw immuunsysteem, terwijl andere gezonde botten en tanden ondersteunen. Naast kalium biedt bietensap:

9. Biedt vitamine C

 1. Rode bietensap is een goede bron van vitamine C. Vitamine C is een antioxidant die uw immuunsysteem helpt stimuleren en cellen beschermt tegen vrije radicalen. Het ondersteunt ook de collageenproductie, wondgenezing en ijzerabsorptie.

10. Ondersteunt je lever

 1. Als uw lever door het volgende overbelast raakt, kan dit leiden tot een aandoening die bekend staat als niet-alcoholische leververvetting:

 2. Rode biet bevat betaïne, een stof die vetafzettingen in de lever helpt voorkomen of verminderen. Betaïne kan ook helpen uw lever tegen gifstoffen te beschermen.

11. Goede bron van folaat

 1. Foliumzuur is een vitamine B die neurale buisdefecten zoals spinale bifida en anencefalie helpt voorkomen. Het kan ook uw risico op een premature baby verminderen. Bietensap is een goede bron van folaat. Als u in de vruchtbare leeftijd bent, kan het toevoegen van folaat aan uw dieet u helpen de aanbevolen hoeveelheid van 600 mcg te krijgen.

12. Kan cholesterol verlagen

 1. Als u een hoog cholesterolgehalte heeft, kunt u overwegen bietensap aan uw dieet toe te voegen. Een studie uit 2011 bij ratten wees uit dat bietenextract het totale cholesterol en triglyceriden verlaagde en het HDL-cholesterol (goed) verhoogde. Het verminderde ook oxidatieve stress op de lever. Onderzoekers geloven dat het cholesterolverlagende potentieel van rode biet waarschijnlijk te wijten is aan fytonutriënten zoals flavonoïden.

Voorzorgsmaatregelen

 1. Uw urine en ontlasting kunnen rood of roze worden na het eten van bieten. Deze aandoening, bekend als beeturia, is onschadelijk. Maar het kan verrassend zijn als je het niet verwacht.

 2. Als u lage bloeddruk heeft, kan het regelmatig drinken van bietensap het risico verhogen dat uw druk te laag wordt. Controleer uw bloeddruk zorgvuldig.

 3. Als u gevoelig bent voor calciumoxalaat nierstenen, drink dan geen bietensap. Bieten bevatten veel oxalaten, natuurlijke stoffen die kristallen in je urine vormen. Ze kunnen tot stenen leiden.

Volgende stappen

 1. Bieten zijn gezond, ongeacht hoe u ze bereidt. Maar sap van bieten is een superieure manier om ervan te genieten, omdat kookbieten hun voedingsprofiel verminderen. Als je niet van rode bietensap houdt, probeer dan wat plakjes appel, munt, citrus of een wortel toe te voegen om door de aardse smaak te snijden.

 2. Als u besluit bietensap aan uw dieet toe te voegen, doe het dan eerst rustig aan. Begin met het persen van een halve kleine rode biet en kijk hoe je lichaam reageert. Naarmate je lichaam zich aanpast, kun je meer drinken.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407