Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode wijn: goed of slecht?

De onderste regel

 1. De gezondheidsvoordelen van rode wijn zijn al een tijdje ter discussie.

 2. Velen geloven dat een glas elke dag een waardevol onderdeel is van een gezond voedingspatroon, terwijl anderen denken dat wijn enigszins wordt overschat.

 3. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat matige consumptie van rode wijn het risico op verschillende ziekten, waaronder hartaandoeningen, lijkt te verlagen.

 4. Er is echter een dunne lijn tussen matige en overmatige inname.

 5. Dit artikel gaat gedetailleerd in op rode wijn en zijn gezondheidseffecten.

Wat is rode wijn en hoe wordt het gemaakt?

 1. Rode wijn wordt gemaakt door donker gekleurde, hele druiven te pletten en te gisten.

 2. Er zijn veel soorten rode wijn, die qua smaak en kleur variëren. Veel voorkomende rassen zijn Shiraz, Merlot, Cabernet sauvignon, Pinot noir en Zinfandel.

 3. Het alcoholgehalte varieert meestal van 12-15%.

 4. Het consumeren van matige hoeveelheden rode wijn heeft aangetoond gezondheidsvoordelen te hebben. Dit komt vooral door het hoge gehalte aan krachtige antioxidanten.

 5. De alcohol in wijn wordt ook verondersteld bij te dragen aan enkele voordelen van matige wijnconsumptie (1).

De Franse paradox

 1. Rode wijn wordt vaak verondersteld verantwoordelijk te zijn voor de "Franse paradox."

 2. Deze zin verwijst naar de waarneming dat de Fransen een lage hartziekte hebben, ondanks het feit dat ze veel verzadigd vet en cholesterol consumeren (2).

 3. Sommige experts geloofden dat rode wijn het voedingsmiddel was dat de Franse bevolking beschermde tegen de schadelijke effecten van deze voedingsstoffen.

 4. Nieuwe onderzoeken hebben echter aangetoond dat cholesterol in de voeding en verzadigd vet geen hartziekten veroorzaken wanneer het in redelijke hoeveelheden wordt geconsumeerd (3, 4).

 5. De echte reden voor de goede gezondheid van de Fransen is waarschijnlijk het feit dat ze meer volledig voedsel eten en een algehele gezondere levensstijl leiden.

Rode wijn bevat krachtige plantaardige stoffen en antioxidanten, waaronder resveratrol

 1. Druiven zijn rijk aan veel antioxidanten. Deze omvatten resveratrol, catechine, epicatechine en proanthocyanidinen (5).

 2. Van deze antioxidanten, vooral resveratrol en proanthocyanidinen, wordt aangenomen dat ze verantwoordelijk zijn voor de gezondheidsvoordelen van rode wijn.

 3. Proanthocyanidinen kunnen oxidatieve schade in het lichaam verminderen. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van hartziekten en kanker (6, 7, 8).

 4. Resveratrol wordt aangetroffen in druivenschil. Het wordt in sommige fabrieken geproduceerd als reactie op schade of letsel (9).

 5. Deze antioxidant is in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder het bestrijden van ontstekingen en bloedstolling, evenals het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker. Resveratrol kan ook proefdieren langer laten leven (10, 11, 12).

 6. Het resveratrolgehalte van rode wijn is echter vrij laag. Je zou meerdere flessen per dag moeten consumeren om de hoeveelheid te bereiken die in de dierstudies wordt gebruikt. Dit wordt om voor de hand liggende redenen niet aanbevolen (13, 14).

 7. Als u alleen voor het resveratrolgehalte wijn drinkt, is het misschien een beter idee om het uit een supplement te halen.

Rode wijn kan het risico op hartaandoeningen, beroertes en vroege dood verlagen

 1. Kleine hoeveelheden rode wijn zijn gekoppeld aan meer gezondheidsvoordelen dan elke andere alcoholische drank (5, 15, 16).

 2. Er lijkt een J-vormige curve te zijn die het verband verklaart tussen de inname van wijn en het risico op hartaandoeningen.

 3. Mensen die dagelijks ongeveer 150 ml rode wijn drinken, lopen ongeveer 32% minder risico dan niet-drinkers.

 4. Een hogere inname verhoogt het risico op hartaandoeningen echter dramatisch (14, 17).

 5. Het drinken van kleine hoeveelheden rode wijn kan het risico op hartaandoeningen verminderen door het "goede" HDL-cholesterol in het bloed te behouden. Oxidatieve schade en de oxidatie van het "slechte" LDL-cholesterol kunnen ook tot 50% worden verminderd (18, 19, 20, 21).

 6. Sommige studies geven aan dat populaties die al een hoog risico op hartaandoeningen hebben, zoals ouderen, nog meer kunnen profiteren van matige wijnconsumptie (22).

 7. Bovendien kan het drinken van 1-3 glazen rode wijn per dag, 3-4 dagen per week, het risico op een beroerte bij mannen van middelbare leeftijd verminderen (23, 24).

 8. Een studie toonde ook aan dat het dagelijks drinken van 2-3 glazen rode alcohol per dag de bloeddruk kan verlagen (25).

 9. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat gematigde wijndrinkers een lager risico lopen op overlijden door hartziekten, vergeleken met niet-drinkers of bier- en gedistilleerde dranken (22, 26, 27, 28, 29, 30).

Andere voordelen voor de gezondheid van het drinken van rode wijn

 1. Rode wijn is in verband gebracht met verschillende andere gezondheidsvoordelen, waarvan vele worden toegeschreven aan zijn krachtige antioxidanten.

 2. Rode wijnconsumptie is gekoppeld aan:

 3. Het lijkt duidelijk dat gematigde hoeveelheden rode wijn goed voor u kunnen zijn. Er zijn echter ook enkele belangrijke negatieve aspecten waarmee u rekening moet houden, die hieronder worden besproken.

Negatieve gezondheidseffecten van teveel alcohol drinken

 1. Hoewel een matige hoeveelheid rode wijn gezondheidsvoordelen kan bieden, kan het nuttigen van teveel alcohol verwoestende gevolgen voor de gezondheid hebben.

 2. Deze omvatten:

Moet u rode wijn drinken? Zo ja, hoeveel?

 1. Als u graag rode wijn drinkt, hoeft u zich geen zorgen te maken, tenzij u de aanbevolen hoeveelheid overschrijdt.

 2. In Europa en Amerika wordt matige consumptie van rode wijn als (48, 49) beschouwd:

 3. Sommige bronnen raden ook aan om elke week 1-2 alcoholvrije dagen te hebben.

 4. Houd er rekening mee dat dit betrekking heeft op de totale alcoholinname. Het drinken van deze hoeveelheid rode wijn naast andere alcoholische dranken kan je gemakkelijk in het bereik van overmatige consumptie brengen.

 5. Als u in het verleden drugs hebt gebruikt, moet u waarschijnlijk wijn en andere alcoholische dranken volledig vermijden. Wees ook heel voorzichtig als je een familiegeschiedenis van alcoholisme hebt.

Thuisbericht ontvangen

 1. Ondanks dat rode wijn in verband wordt gebracht met enkele gezondheidsvoordelen, is geen van deze het waard om alcoholgebruik aan te moedigen. [! 4631 => 1140 = 9!

 2. Als u echter al rode wijn drinkt, hoeft u niet te stoppen (tenzij u te veel drinkt).

 3. Zolang je niet meer dan 1-2 glazen per dag drinkt, zou het je alleen maar goed moeten doen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407