Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rode wijn versus witte wijn: wat is gezonder?

Take Home Message

 1. Of u de voorkeur geeft aan witte of rode wijn is over het algemeen een kwestie van smaak.

 2. Maar als u de gezondste keuze wilt, welke moet u dan kiezen?

 3. Rode wijn heeft veel aandacht getrokken vanwege zijn door onderzoek gesteunde potentieel om het risico op hartaandoeningen te verlagen en uw levensduur te verlengen.

 4. Heeft witte wijn dezelfde voordelen?

 5. In dit artikel wordt besproken wat u moet weten over rode en witte wijn - hoe ze zijn gemaakt, waar u op moet letten en wat gezonder is.

Wat is wijn?

 1. Wijn wordt gemaakt van gefermenteerd druivensap.

 2. Druiven worden geplukt, geplet en in emmers of vaten geplaatst om te gisten. Het gistingsproces verandert de natuurlijke suikers in het druivensap in alcohol.

 3. Fermentatie kan van nature voorkomen, maar soms voegen wijnmakers gist toe om het proces te beheersen.

 4. De gemalen druiven worden door een pers gehaald, waardoor de schil en ander sediment worden verwijderd. Of deze stap voor of na de gisting wordt uitgevoerd, samen met de druivenkleur, bepaalt of de wijn rood of wit wordt.

 5. Om witte wijn te maken, worden druiven vóór de gisting geperst. Rode wijn wordt meestal geperst na de gisting.

 6. Na deze stap rijpt de wijn in roestvrijstalen of eiken vaten totdat hij klaar is om gebotteld te worden.

Wat is het verschil tussen rode en witte wijn?

 1. Het belangrijkste verschil tussen witte en rode wijn heeft te maken met de kleur van de gebruikte druiven. Het heeft ook te maken met of het druivensap wordt gefermenteerd met of zonder de schil van de druif.

 2. Om witte wijn te maken, worden druiven geperst en worden de schil, zaden en stengels vóór de gisting verwijderd.

 3. Om rode wijn te maken, worden de geplette rode druiven direct in vaten overgebracht en gisten ze met de schil, zaden en stengels. De druivenschillen geven de wijn zijn pigment, evenals veel van de onderscheidende gezondheidscomponenten die in rode wijn worden gevonden.

 4. Als gevolg van het weken met de druivenschillen, is rode wijn bijzonder rijk aan plantaardige stoffen die aanwezig zijn in die schillen, zoals tannines en resveratrol (1).

 5. Witte wijn heeft ook enkele van deze gezonde plantaardige stoffen, maar over het algemeen in veel lagere hoeveelheden (2).

 6. Veel verschillende druivenrassen worden gebruikt om wijn te produceren, waaronder Pinot Gris, Syrah en Cabernet Sauvignon.

 7. Hoewel rode variëteiten worden gebruikt om rode wijn te maken, kan witte wijn eigenlijk worden gemaakt van rode of witte druiven. Traditionele Franse champagne wordt bijvoorbeeld gemaakt met de rode Pinot Noir-druif.

 8. Veel landen produceren wijn. Enkele van de belangrijkste wijnbouwgebieden zijn in Frankrijk, Italië, Spanje, Chili, Zuid-Afrika, Australië en Californië in de VS.

 9. Hoewel de meeste regio's verschillende soorten druivenrassen verbouwen, zijn sommige plaatsen vooral bekend vanwege één of twee, zoals Napa Valley Chardonnay, Spaanse Tempranillo en de Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc.

Voedingsvergelijking

 1. Rode en witte wijn hebben zeer vergelijkbare voedingsprofielen.

 2. Als u echter naar het voedingsgehalte per glas van 148 ml kijkt, ziet u dat er enkele verschillen zijn (3, 4):

 3. Over het algemeen heeft rode wijn een lichte voorsprong op wit omdat het hogere hoeveelheden van sommige vitamines en mineralen bevat. Toch bevat witte wijn minder calorieën.

De voordelen van rode wijn

 1. Omdat het vergist met druivenhuiden en zaden, bevat rode wijn zeer veel plantaardige stoffen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden.

 2. Rode wijn is het vermeende geheim achter de Franse paradox.

 3. Dat is de notie dat er relatief weinig hartziekten zijn in Frankrijk, ondanks een traditie van het eten van een dieet met veel verzadigd vet (5, 6).

 4. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van rode wijn een beschermend effect kan hebben op het cardiovasculaire systeem (7, 8).

 5. Het is zelfs gekoppeld aan een 30% lager risico op overlijden aan hartaandoeningen (9).

 6. Voor een deel kan dat komen omdat wijn verbindingen bevat die zowel antioxiderende als ontstekingsremmende effecten hebben. Deze helpen het risico op hartziekten te verminderen (10).

 7. Van rode wijn is ook aangetoond dat het de niveaus van "goede" HDL-cholesterol verhoogt, wat verband houdt met lagere hartaandoeningen (11).

 8. Een kleine studie wees uit dat volwassenen aan wie werd verteld dat ze gedurende vier weken dagelijks 1-2 glazen rode wijn moesten drinken, een toename van 11-16% zagen in hun HDL-waarden, vergeleken met degenen die gewoon dronken water of water en een druivenextract (11).

 9. Verschillende onderzoeken hebben gesuggereerd dat het drinken van rode wijn kan helpen om leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang te vertragen (12, 13, 14, 15).

 10. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan de antioxiderende en ontstekingsremmende activiteit van resveratrol, een antioxidantachtige verbinding in rode wijn (16, 17).

 11. Resveratrol lijkt te voorkomen dat zich eiwitdeeltjes genaamd bèta-amyloïden vormen. Deze bèta-amyloïden spelen een sleutelrol bij het vormen van plaques in de hersenen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer (18).

 12. Resveratrol is veel onderzocht vanwege de potentiële voordelen als supplement. In deze geconcentreerde doses lijkt resveratrol de volgende voordelen te hebben:

Andere mogelijke gezondheidsvoordelen van wijn

 1. Veel onderzoek heeft specifiek de nadruk gelegd op rode wijn, maar witte wijn en andere soorten alcohol zijn ook gekoppeld aan gezondheidsvoordelen.

 2. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 3. Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat deze onderzoeken van aard zijn. Ze kunnen geen oorzaak en gevolg aantonen en moeten met een korreltje zout worden ingenomen.

Nadelen van wijn drinken

 1. De grootste nadelen van het drinken van wijn zijn dat je er teveel van drinkt (37).

 2. Hoeveel teveel is, hangt af van wie u het vraagt, aangezien richtlijnen voor alcoholgebruik met een laag risico per land verschillen.

 3. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt niet meer dan twee standaarddrankjes per dag aan, vijf dagen per week (37).

 4. Veel individuele landen, waaronder de VS, raden aan om alcohol te beperken tot minder dan twee drankjes per dag voor mannen en één drankje per dag voor vrouwen. De bovengrenzen van sommige landen zijn zelfs minder dan dat.

 5. Een standaarddrank wordt gedefinieerd als een 148 ml (12 ml) 12% alcoholwijn (38).

 6. Merk op dat veel "grote" rode wijnen, zoals die uit Californië, vaak meer alcohol bevatten, in het bereik van 13-15% per volume.

 7. De gezondheidsvoordelen van rode wijn kunnen gemakkelijk teniet worden gedaan door te veel te drinken. In overmatige hoeveelheden kan het orgaanschade, afhankelijkheid en hersenschade veroorzaken (35, 37).

 8. Te veel drinken kan ook uw risico op infectieziekten verhogen, omdat het uw immuunsysteem kan verzwakken (39).

 9. Bovendien lijkt het drinken van alcohol het risico op het ontwikkelen van meerdere soorten kanker te verhogen (40).

 10. Deze ernstige risico's zijn de belangrijkste redenen waarom gezondheidsdeskundigen mensen aansporen om niet te beginnen met drinken omwille van de gezondheid.

Is rode wijn gezonder dan witte wijn?

 1. Als u wijn gaat drinken, lijkt het duidelijk dat rode wijn aanzienlijk gezonder - of minder slecht - is dan witte wijn.

 2. Met andere woorden, rode wijn is de duidelijke winnaar als het gaat om gezondheidseffecten.

 3. Dat gezegd hebbende, alcoholconsumptie mag nooit worden bevorderd als een manier om de gezondheid te verbeteren, aangezien de schadelijke effecten enorm kunnen zijn als je er teveel van drinkt.

 4. Bovendien zijn de meeste onderzoeken die voordelen tonen observationeel van aard, wat betekent dat ze geen oorzaak en gevolg kunnen aantonen.

 5. Als u graag wijn drinkt, is rode wijn de betere keuze, maar het beperken van uw alcoholgebruik (of helemaal vermijden) is altijd de veiligste keuze.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407