Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Rozijnenvoeding: 5 verrassende voordelen van deze Superfood

 1. Van de klassieker uit de kindertijd van "mieren op een stam" tot muesli tot worteltaart, rozijnen bestaan ​​al sinds onze vroegste jaren in het grootste deel van ons leven. Dus, zijn rozijnen goed voor je? Nou, rozijnen zijn niet alleen populair bij alle leeftijdsgroepen en extreem veelzijdig in de keuken, maar rozijnenvoeding omvat geconcentreerde bronnen van energie, vitaminen, mineralen en elektrolyten.

 2. Voordelen van rozijnenvoeding zijn onder meer een verlaagde bloeddruk en een betere gezondheid van het hart. Studies hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie van rozijnen de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen, vooral in vergelijking met het eten van andere veel voorkomende snacks, waardoor ze een van de beste natuurlijke remedies voor hoge bloeddruk zijn. (1) Rozijnen zijn zo snel en gemakkelijk te consumeren, het is echt moeilijk om een ​​excuus te vinden om ze niet regelmatig in uw dieet op te nemen!

 3. Wat kunnen rozijnenvoeding nog meer voordelen bieden? Lees verder.

Wat zijn rozijnen?

 1. Tegenwoordig worden de meeste rozijnen geproduceerd van Thompson pitloze druiven, die in 1862 door William Thompson in Californië werden geïntroduceerd. Om rozijnen te produceren, worden druiven op bruine ambachtelijke papierladen tussen de rijen van de wijngaard gelegd en mogen ze in de zon drogen wanneer ze worden geoogst. Dit is het natuurlijke droogproces in de zon dat druiven omzet in rozijnen.

 2. De oxidatie en karamelisatie van de suikers tijdens dit proces resulteert in de natuurlijke donkerbruine tot zwarte buitenkant van rozijnen. Rozijnen worden traditioneel in de zon gedroogd, maar ze kunnen ook worden ondergedompeld in water en kunstmatig worden uitgedroogd.

 3. In de VS worden gouden pitloze rozijnen mechanisch gedroogd. De druiven worden geplukt uit de wijnstok, gewassen in een schoon waterbad en vervolgens in heet water om de schil te verzachten. De schone druiventrossen worden op houten rekken gelegd en door gasverwarmde tunneldrogers geleid, waar hete lucht in en rond de rekken wordt geperst. Tijdens het drogen worden de druiven blootgesteld aan zwaveldioxide om oxidatie en karamelisatie te voorkomen, waardoor de rozijnen kunnen drogen tot hun karakteristieke gouden kleur.

 4. Als het gaat om de voeding van rozijnen, bevatten ze een aanzienlijke concentratie fenolverbindingen, die een rol spelen bij de preventie en behandeling van kanker. (2) Rozijnen bevatten de volgende fenolische verbindingen: kinine, gallus, chlorogene en cafeïnezuren; catechine; en epicatechine. Hoewel veel mensen graag zwaveldioxide vermijden (vooral degenen met een allergie), hebben gouden rozijnen meer van sommige gezondheidsbevorderende verbindingen omdat het antioxiderende effect van het sulfiet dat wordt gebruikt om gouden rozijnen te produceren, het verlies van deze verbindingen remt. (3)

 5. Van gouden rozijnen is aangetoond dat ze de hoogste antioxidantcapaciteit en het fenolgehalte hebben in vergelijking met druiven en in de zon gedroogde rozijnen. (4) In het algemeen behoudt en concentreert het droogproces voor het maken van rozijnen de antioxidantcapaciteit van rozijnen echter boven verse druiven. (5)

 6. Rozijnen zijn een ander soort rozijnen die afkomstig zijn van kleine, bleek goudgroene druiven van oorsprong uit Turkije. Deze druiven werden oorspronkelijk gebruikt om wijn te maken, maar tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt om rozijnen te maken. Rozijnen zijn populairder in Europa, en de Amerikaanse variëteit van de sultana-druif is de zaadloze Thompson.

 7. Muscat rozijnen zijn groot in vergelijking met andere variëteiten, en ze zijn ook zoeter. Hoe zit het met krenten? Krenten zijn ook krenten en rozijnen, maar ze zijn kleiner, donkerder en pittiger dan je typische rozijn.

Rozijnenvoeding

 1. Rozijnen zijn krenten en rozijnen, de vruchten van de plant Vitis vinifera. De drie belangrijkste soorten commercieel verkochte rozijnen zijn: zongedroogde (natuurlijk), kunstmatig gedroogde (met water gedompelde) en met zwaveldioxide behandelde rozijnen.

 2. In tegenstelling tot andere gedroogde vruchten waaraan gewoonlijk zoetstoffen worden toegevoegd tijdens het droogproces, worden rozijnen verpakt zonder toegevoegde suiker. Rozijnen bieden van nature een perfecte hoeveelheid zoetheid voor de smaakpapillen. Ze lijken zelfs op Medjool-dadels, een van de beste natuurlijke zoetstoffen die er zijn.

 3. Zijn rozijnen gezond? Het antwoord van één woord is absoluut: ja! Natuurlijke energie is niet het enige pluspunt als het gaat om het consumeren van rozijnen. Deze heerlijke gedroogde vruchten zitten ook boordevol vezels, kalium, ijzer en andere essentiële voedingsstoffen, maar zijn vrij van verzadigd vet en cholesterol. Ze zijn ook glutenvrij, voor het geval je je dat afvroeg.

 4. Een kleine doos (1,5 gram) pitloze rozijnenvoeding bevat: (6)

5 gezondheidsvoordelen van de voeding van rozijnen

 1. Naast dat het een populair snackvoedsel is dat alleen op smaak is gebaseerd, bevatten rozijnen polyfenolen, antioxidanten, flavonoïden en voedingsstoffen die de algemene gezondheid ten goede kunnen komen. Hier zijn enkele van de beste manieren om rozijnen te consumeren, zodat je gezonder kunt leven.

 2. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een zoet en plakkerig gedroogd fruit, kunnen rozijnen de mondgezondheid zelfs verbeteren. In feite zijn ze een van de beste manieren om van nature holtes om te keren en tandbederf te genezen. Onderzoek gepubliceerd in de Phytochemistry Letters toonde aan dat rozijnen de mondgezondheid ten goede kunnen komen omdat de vrucht antimicrobiële fytochemicaliën bezit die de groei van orale bacteriën geassocieerd met tandholtes en tandvleesaandoeningen onderdrukken.

 3. Een van de vijf fytochemicaliën die in rozijnen zijn geïdentificeerd, is oleanolzuur. In de studie remde oleanolzuur de groei van twee soorten orale bacteriën: Streptococcus mutans, die gaatjes veroorzaakt, en Porphyromonas gingivalis, die parodontitis veroorzaakt - ook wel tandvleesaandoeningen genoemd. Dus hoewel rozijnen je zoetekauw tevreden stellen, helpen ze die tand eigenlijk vrij van gaatjes! (7)

 4. Als vezelrijk voedsel zijn rozijnen een uitstekend hulpmiddel bij de spijsvertering. Alles wat je spijsvertering helpt, maakt je minder kans op veel voorkomende badkamerproblemen zoals constipatie of diarree. Rozijnen bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels, die beide helpen om dingen op een gezonde manier door het darmkanaal te laten bewegen door constipatie te verminderen maar ook losse ontlasting te ontmoedigen.

 5. Gedroogd fruit heeft misschien meer calorieën dan vers, maar ze bevatten ook meer vezels. Een kopje druiven bevat bijvoorbeeld één gram vezels, terwijl een kopje rozijnen zeven gram vezels bevat. Door rozijnen aan uw snacks en maaltijden toe te voegen, verhoogt u onmiddellijk het vezelgehalte van uw culinaire creaties snel en gemakkelijk. (8)

 6. Gegevens gepresenteerd tijdens de 61e jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology in 2012 suggereren dat personen met een lichte bloeddrukverhoging kunnen profiteren van de routinematige consumptie van rozijnen (driemaal daags). De onderzoekers ontdekten dat deze dagelijkse consumptie de bloeddruk aanzienlijk kan verlagen, vooral in vergelijking met het eten van andere veel voorkomende snacks. (9)

 7. Bovendien zijn rozijnen rijk aan hart-gezond elektrolytkalium, wat helpt bij het voorkomen van laag kalium - een veel voorkomend probleem in het standaard Amerikaanse dieet. Kalium is een belangrijk mineraal voor de juiste functie van alle cellen, weefsels en organen in het menselijk lichaam. Mensen die veel kalium in hun voeding krijgen, hebben een lager risico op een beroerte, vooral ischemische beroerte. (10)

 8. Een gerandomiseerd onderzoek in 2015 evalueerde het effect van routinematige consumptie van donkere rozijnen versus alternatieve verwerkte snacks op glucosespiegels en andere cardiovasculaire risicofactoren bij patiënten met diabetes type II. In deze studie hadden degenen die rozijnen consumeerden in vergelijking met alternatieve verwerkte snacks na de maaltijd een verlaging van de glucosespiegel met 23 procent. Degenen die rozijnen consumeerden, hadden ook een verlaging van 19 procent in nuchtere glucose en een significante verlaging van de systolische bloeddruk. Over het algemeen ondersteunt onderzoek rozijnen als een gezonde snackkeuze voor patiënten met type II diabetes. (11)

 9. Wanneer u rozijnen eet, helpt het vezelgehalte uw lichaam ook om de natuurlijke suikers van de rozijnen te verwerken, wat helpt voorkomen dat insulinepieken diabetes op natuurlijke wijze beheersen.

 10. Studies tonen aan dat gedroogde vruchten, vooral dadels, pruimen en rozijnen, hoge fenolische componenten bevatten die sterkere antioxiderende eigenschappen hebben dan die in sommige verse vruchten. Antioxidanten zijn uiterst belangrijk voor onze gezondheid omdat ze voorkomen dat vrije radicalen (zeer reactieve chemicaliën die cellen kunnen beschadigen) cellulaire schade in ons lichaam veroorzaken.

 11. Vrije radicalen zijn een van de primaire, onderliggende factoren die leiden tot de spontane groei van kankercellen en de verspreiding van kanker, en daarom zijn antioxidantrijke voedingsmiddelen zoals rozijnen zo natuurlijk behandelingen tegen kanker. Door rozijnen in uw dieet op te nemen, kunt u niet alleen uw antioxidantniveau verhogen, maar kunt u ook cellulaire schade verminderen en kanker afweren. (12, 13)

Rozijnen Geschiedenis Interessante feiten

 1. Rozijnen werden al in 2000 voor Christus voor het eerst geteeld in Egypte en Perzië. Gedroogde druiven of rozijnen worden een aantal keren in de Bijbel genoemd, waaronder toen David (de toekomstige koning van Israël) "honderd clusters van rozijnen" kreeg (1 Samuël 25:18), waarschijnlijk in de periode 1110-1070 BC

 2. Van de vroege Romeinen en Grieken was bekend dat ze gebieden van aanbidding sieren met rozijnen. Rozijnen werden ook toegekend als prijzen bij sportevenementen.

 3. Tot de 20e eeuw waren de belangrijkste producenten van rozijnen Griekenland, Iran en Turkije. Tegen het midden van de 20e eeuw namen de VS het voortouw in de rozijnenproductie met Australië als de tweede grootste producent. Tegenwoordig bevindt de rozijnenindustrie zich alleen in Californië, waar de eerste rozijnen werden geplant in 1851. (14)

 4. Hoewel Thompson pitloze druiven de rozijnenproductie domineren, worden ze ook veel gebruikt voor verse consumptie, het maken van sapconcentraat en het produceren van wijn.

Hoe rozijnen te gebruiken

 1. Rozijnen worden altijd kant-en-klaar verkocht. Ze kunnen alleen als snack worden gegeten of worden toegevoegd aan rijstgerechten, vulling, salades, koude of warme ontbijtgranen (zoals muesli en havermout), puddingen en gebakken producten. Rozijnen worden meestal gecombineerd met noten, zaden en ander gedroogd fruit om trailmix te creëren.

 2. Wanneer toegevoegd aan gebakken goederen zoals koekjes of cakes, helpen de rozijnen vocht vast te houden in de eindproducten. Je kunt ook rozijnen toevoegen aan verse fruit- of groentesalades, evenals pasta- en graansalades.

 3. Traditionele rozijnen en gouden rozijnen kunnen op dezelfde manier worden gebruikt. Omdat krenten kleiner zijn, kunnen ze op dezelfde manier worden gebruikt, maar ze houden geen vocht vast zoals grotere rozijnen.

 4. Bewaar rozijnen op een koele, droge en donkere plaats. Na opening de pakjes rozijnen goed gesloten houden met een plastic stropdas of rubberen band. Ze kunnen ook in een afsluitbare plastic opbergtas worden gedaan. Het bewaren van rozijnen in de koelkast verlengt hun versheid tot een jaar. Plaats geen rozijnen in een keukenkast die warm kan zijn (in de buurt van de kachel), omdat hoge temperaturen ervoor kunnen zorgen dat rozijnen sneller hun vocht verliezen.

Recepten voor rozijnen

 1. Rozijnen verdienen waarschijnlijk een medaille omdat ze het gedroogde fruit zijn dat het gemakkelijkst in uw dieet kan worden opgenomen. Ze zijn gemakkelijk en lekker om alleen te eten, maar ze zijn ook net zo gemakkelijk en lekker om in zo een breed scala aan recepten te gooien, van pittige plantaardige bijgerechten tot gezonde desserts. Hier zijn een paar heerlijke ideeën om mee te beginnen:

Mogelijke bijwerkingen Waarschuwing voor rozijnen

 1. De natuurlijke suiker in rozijnen is gemakkelijk te verteren en kan een geweldige energieboost bieden, maar zorg ervoor dat u niet meer dan één portie per dag overschrijdt, zodat u het niet overdrijft bij uw dagelijkse suikerinname . Net als bij ander gedroogd fruit, als je op je gewicht let, wil je absoluut niet overboord gaan voor rozijnenconsumptie omdat ze veel koolhydraten bevatten. Blijf bij redelijke portiegroottes. Gelukkig maken die kleine dozen het super eenvoudig.

 2. Rozijnen die worden behandeld met zwaveldioxide (zoals gouden rozijnen) kunnen astma en andere allergische reacties verergeren bij mensen met zwavelgevoeligheden. Lees de etiketten aandachtig om zwaveldioxide te voorkomen. Natuurlijk zijn zongedroogde rozijnen uw beste keuze als u zich zorgen maakt over zwaveldioxide.

 3. Als u een hond bezit, zorg er dan voor dat uw huisdier uw volgende doos met rozijnen niet deelt. Het is onduidelijk waarom, maar rozijnen kunnen nierfalen bij honden veroorzaken. Dat is de reden waarom rozijnen meestal op lijsten van mensenvoedsel staan ​​om te voorkomen dat u uw huisdieren voedt. (15)

 4. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407