Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Snijbiet: mogelijke voordelen voor de gezondheid, toepassingen en risico's

Snijbiet: mogelijke voordelen voor de gezondheid, toepassingen en risico's

 1. Het is ook algemeen bekend als zilverbiet, spinaziebiet, eeuwigdurende spinazie, krabbiet en mangold.

 2. Samen met andere bladgroenten en afstammelingen van de bietenfamilie bevat snijbiet hoge nitraten, waarvan is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen, de hoeveelheid zuurstof die nodig is tijdens het sporten verlagen en de atletiek verbeteren prestatie.

 3. Dit artikel maakt deel uit van een verzameling artikelen over de gezondheidsvoordelen van populaire voedingsmiddelen.

Voedingswaarde

 1. Volgens de USDA National Nutrient Database bevat een kopje rauwe snijbiet van 36 gram (g):

 2. Een 36 g gekookte snijbiet biedt:

 3. Snijbiet bevat ook kleinere hoeveelheden thiamine, riboflavine, niacine, pantotheenzuur, vitamine B6, calcium, fosfor, zink en selenium.

 4. Snijbiet bevat de antioxidanten alfa en beta-caroteen, luteïne, zeaxanthine en choline.

 5. Een kopje snijbiet levert 44 procent van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A en 18 procent van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C.

 6. Consumenten moeten echter geen zout toevoegen aan snijbiet, omdat het al 103 mg natrium per rauwe kop bevat, wat 4,5 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Gezondheidsvoordelen

 1. Het consumeren van allerlei soorten fruit en groenten gaat gepaard met een verminderd risico op veel nadelige gezondheidsproblemen.

 2. Veel studies hebben gesuggereerd dat het consumeren van meer plantaardig voedsel zoals snijbiet het risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen en algehele mortaliteit vermindert en een gezonde teint, verhoogde energie en algeheel lager gewicht bevordert.

Bloeddruk verlagen

 1. Mensen met een dieet met weinig mineralen calcium, magnesium en kalium hebben meer kans op een hoge bloeddruk.

 2. Van deze mineralen wordt gedacht dat ze de bloeddruk verlagen door natrium uit het lichaam vrij te maken en de bloedvaten te verwijden.

 3. Het innemen van deze mineralen in supplementvorm levert niet dezelfde gezondheidsvoordelen op als het consumeren ervan in voedsel.

 4. Snijbiet bevat alle drie deze gezonde mineralen en kan de inname helpen verbeteren, vooral met magnesium.

 5. Een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in het British Journal of Clinical Pharmacology, wees uit dat voedingsmiddelen met veel nitraten in de voeding, zoals snijbiet, meerdere vasculaire voordelen hebben. Deze omvatten het verlagen van de bloeddruk, het remmen van bloedplaatjesaggregatie en het behouden of verbeteren van endotheliale disfunctie.

Kankerbestrijding

 1. Snijbiet bevat chlorofyl, wat effectief kan zijn bij het blokkeren van de kankerverwekkende heterocyclische amines die worden gegenereerd bij het grillen van voedsel op een hoge temperatuur.

 2. Het consumeren van bladgroenten en andere groenten met veel chlorofyl en gegrild vlees kan sommige van hun kankerverwekkende effecten belemmeren.

Behandeling van diabetes

 1. Snijbiet bevat een antioxidant die alfa-liponzuur wordt genoemd. Het is aangetoond dat dit de glucosespiegel verlaagt, de insulinegevoeligheid verhoogt en veranderingen door oxidatieve stress bij patiënten met diabetes voorkomt.

 2. Studies suggereren dat het ook de symptomen van perifere neuropathie of autonome neuropathie bij mensen met diabetes kan verminderen. Het kan ook beschermen tegen retinopathie, schade aan de bloedvaten die mensen met diabetes kunnen treffen.

 3. Het bestudeerde alfa-liponzuur werd echter intraveneus toegediend. Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat orale inname onvoldoende effectief is.

Osteoporose voorkomen

 1. Adequate vitamine K-consumptie kan de gezondheid van de botten verbeteren. Vitamine K wijzigt botmatrix-eiwitten, verbetert de calciumabsorptie en vermindert de uitscheiding van calcium in de urine.

 2. Lage inname van vitamine K is geassocieerd met een hoger risico op botbreuken.

 3. Een manier om de inname van vitamine K te verhogen is door bladgroenten zoals snijbiet, rucola en spinazie te consumeren. Deze voegen ook extra calcium toe aan het dieet.

 4. Een 36 gram rauwe snijbiet bevat 298 microgram (mcg), vitamine K. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid in de Verenigde Staten is 120 mcg voor mannen en 90 mcg voor vrouwen.

Atletische prestaties verbeteren

 1. Van nitraten in de voeding is aangetoond dat ze de spieroxygenatie tijdens het sporten verbeteren.

 2. Dit suggereert dat een hogere inname van nitraten de inspanningstolerantie tijdens langdurige duuroefeningen kan verbeteren.

 3. In één onderzoek verbeterden bietensap, ook rijk aan nitraten in de voeding, de prestaties met 2,8 procent in 11 seconden in een tijdrit van 4 kilometer (km). Het verbeterde het met 2,7 procent in 45 seconden in een tijdrit van 16,1 km. Snijbiet heeft een vergelijkbaar nitraatgehalte als rode biet.

 4. Een review gepubliceerd in 2015 suggereert dat een extra inname van nitraten waarschijnlijk weinig of geen effect heeft op de trainingsprestaties, vooral bij getrainde atleten.

 5. De gunstige effecten van nitraten op het cardiovasculaire systeem kunnen echter betekenen dat het de kwaliteit van leven kan verbeteren voor mensen met cardiovasculaire, respiratoire of metabole aandoeningen. Deze omstandigheden kunnen het dagelijkse leven bemoeilijken vanwege een gebrek aan zuurstof.

Meer snijbiet in het dieet opnemen

 1. Zoek snijbiet met stevige, diepgroene bladeren. Kleinere bladeren worden malser en hebben een mildere smaak. Bewaar snijbiet in de koelkast om vers te blijven.

 2. Snijbiet kan rauw worden genoten in salades of op sandwiches of wraps, gestoofd, gekookt, gebakken of toegevoegd aan soepen en stoofschotels.

 3. Hier zijn enkele tips om meer snijbiet (bladeren en stengels) in de dagelijkse routine op te nemen:

Potentiële gezondheidsrisico's

 1. Mensen die bloedverdunners gebruiken, zoals Coumadin of warfarine, moeten niet plotseling het aantal voedingsmiddelen veranderen dat vitamine K bevat. Vitamine K speelt een grote rol bij de bloedstolling, dus kan de effectiviteit van bloedverdunners verstoren.

 2. Het is belangrijk om te onthouden dat het totale dieet of het totale eetpatroon het belangrijkst is bij ziektepreventie en het bereiken van een goede gezondheid.

 3. Het is beter om een ​​gevarieerd dieet te eten dan u te concentreren op individuele voedingsmiddelen als de sleutel tot een goede gezondheid.

 4. Artikel laatst bijgewerkt door Yvette Brazier op vr 19 mei 2017. Bezoek onze categorie Voeding / Dieet categorie voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Voeding / Dieet. Alle referenties zijn beschikbaar op het tabblad Verwijzingen.

 5. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 6. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407