Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Snijbiet: voeding, voordelen en hoe het te koken

De onderste regel

 1. Donkere, groene bladgroenten behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen.

 2. Hoewel boerenkool vaak wordt beschouwd als de koning van de groenen, is snijbiet even indrukwekkend in zijn brede scala aan voedingsvoordelen.

 3. Dit artikel legt alles uit wat u moet weten over snijbiet, inclusief voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen.

Oorsprong en voeding

 1. Snijbiet is een bladgroen van de Chenopodioideae-familie, inclusief bieten en spinazie (1).

 2. Wereldwijd gegroeid, wordt het gewaardeerd om zijn vermogen om in arme bodems te groeien en de lage behoefte aan water en licht.

 3. Hoewel de naam je doet geloven dat het in Zwitserland is ontstaan, is snijbiet inheems in de Middellandse Zee (2).

 4. Er zijn veel soorten snijbiet, waarvan sommige kleurrijke, met juweel gestemde stengels en aders hebben, waardoor deze groente bijzonder aantrekkelijk is voor het oog.

 5. Bovendien zorgen de bladeren en stengels voor een overvloed aan vitamines, mineralen en krachtige plantaardige stoffen.

 6. Slechts 1 kop (175 gram) gekookte snijbietpakketten (3):

 7. Zoals u ziet, dekt een kleine portie gekookte snijbiet uw dagelijkse behoefte aan vitamine A en K en voldoet bijna aan de ADH voor vitamine C.

 8. Bovendien is snijbiet een goede bron van calcium, magnesium, koper, zink, natrium, fosfor en vitamine E.

 9. Deze green zit niet alleen boordevol voedingsstoffen, maar ook extreem weinig calorieën, waardoor het een gewichtsverliesvriendelijk voedsel is.

Boordevol ziektebestrijdende antioxidanten

 1. Snijbiet bevat ook veel antioxidanten, die vrije radicalen in uw lichaam bestrijden die tot bepaalde ziekten kunnen leiden (4).

 2. De vele antioxidanten van snijbiet zijn polyfenolen, vitamine C, vitamine E en carotenoïde plantenpigmenten, zoals bètacaroteen. Deze voedingsstoffen helpen cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen (5).

 3. Het consumeren van een dieet met veel antioxidanten in snijbiet kan uw kansen op het ontwikkelen van bepaalde chronische ziekten verminderen.

 4. Bijvoorbeeld, in een overzicht van 18 studies hadden mensen met de hoogste inname van bètacaroteen een aanzienlijk lager risico op longkanker dan mensen met de laagste inname (6).

 5. Snijbiet bevat verschillende flavonoïde antioxidanten, waaronder quercetine, kaempferol, rutin en vitexin.

 6. Kaempferol is een krachtige ontstekingsremmende stof die ook kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben.

 7. Uit een reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat kaempferol pancreaskankercellen aanviel door celdood te induceren en de groei van kankercellen te remmen (7).

 8. Onderzoek toont aan dat Vitexin, een andere flavonoïde die in snijbiet wordt gevonden, kan helpen bij het bestrijden van hartaandoeningen door de bloeddruk te verlagen, ontstekingen te verminderen en de bloedstolling te remmen (8).

Geladen met glasvezel

 1. Vezel is een onmisbare voedingsstof die veel belangrijke functies in uw lichaam heeft.

 2. Het voedt bijvoorbeeld gunstige darmbacteriën, bevordert regelmatige stoelgang, helpt een gezond cholesterolgehalte te handhaven en de spijsvertering te vertragen, de bloedsuikerspiegel te stabiliseren (9).

 3. Slechts 1 kop (175 gram) gekookte snijbiet levert ongeveer 4 gram vezels - 15% van de ADH.

 4. Gezondheidsorganisaties zoals de American Heart Association en de American Diabetes Association bevelen aan dat volwassenen ten minste 25-30 gram vezels per dag uit voedsel consumeren (10, 11).

 5. Een vezelrijk dieet volgen biedt veel gezondheidsvoordelen.

 6. Mensen met dergelijke diëten hebben lagere percentages darmkanker, maagkanker en hartaandoeningen (13, 14, 15).

 7. Bovendien geven veel onderzoeken aan dat degenen die een vezelrijk dieet volgen, een aanzienlijk lager lichaamsgewicht hebben dan degenen die een vezelrijk dieet volgen (16).

Uitstekende bron van vitamine K

 1. Vitamine K is een groep in vet oplosbare verbindingen, waaronder vitamine K1 (phylloquinone) en vitamine K2 (menaquinone).

 2. K1, die meestal wordt gevonden in plantaardige bronnen, is overvloedig aanwezig in snijbiet.

 3. Slechts 1 kop (175 gram) gekookte Zwitserse snijbiet biedt 716% van de ADH voor deze belangrijke voedingsstof (17).

 4. Vitamine K is betrokken bij veel belangrijke processen in uw lichaam.

 5. Het is bijvoorbeeld vereist voor bloedstolling en verschillende cellulaire functies (18).

 6. Het is ook essentieel voor de gezondheid van de botten. Je lichaam heeft het nodig om osteocalcine te vormen - een eiwit dat betrokken is bij botvorming en -onderhoud (19).

 7. Lage inname van vitamine K wordt geassocieerd met een verhoogd risico op osteoporose en fracturen. Aan de andere kant hebben mensen die een dieet met veel vitamine K-rijk voedsel consumeren, een grotere minerale botdichtheid en lagere osteoporose (20).

Voordelen voor de gezondheid van het hart

 1. Het lijdt geen twijfel dat het eten van meer verse producten goed is voor je hart.

 2. Het eten van een dieet dat rijk is aan een grote verscheidenheid aan groenten en fruit, heeft aangetoond dat het de risicofactoren voor hartziekten, zoals ontstekingen, hoge cholesterol en hoge bloeddruk, verlaagt.

 3. Snijbiet is een uitstekende bron van kalium, calcium en magnesium, mineralen die helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk (21).

 4. De vezel in snijbiet kan het cholesterolgehalte verlagen door de cholesterolproductie van uw lever te verlagen en uw lichaam te helpen extra uit te scheiden voordat het wordt opgenomen in de bloedbaan (22).

 5. Veel grote onderzoeken wijzen erop dat mensen met een hogere inname van groene bladgroenten zoals snijbiet een verminderd risico op hartaandoeningen hebben.

 6. Een studie bij meer dan 173.000 mensen koppelde elke portie groene bladgroenten per dag aan een vermindering van het risico op hartziekten met 11%.

 7. Bovendien hadden degenen met de hoogste inname - 1,5 porties per dag - van bladgroenten zoals snijbiet 17% minder kans op hartaandoeningen dan degenen met de laagste inname (23 ).

Kan de insulineresistentie verlagen en de bloedsuikerspiegel verlagen

 1. Snijbiet zit boordevol voedingsstoffen die de bloedsuikerspiegel of glucose kunnen verlagen.

 2. De vezel van snijbiet kan bijvoorbeeld helpen een gezond glucosegehalte in uw bloed te handhaven.

 3. Vezelrijk voedsel helpt de spijsvertering te vertragen, waardoor de snelheid waarmee suiker wordt opgenomen in uw bloedbaan wordt verminderd, hoge bloedsuiker wordt voorkomen en de glucosespiegel wordt gestabiliseerd (24).

 4. Vezel helpt ook de insulineresistentie te verminderen, een aandoening waarbij cellen niet meer op insuline reageren (25).

 5. Insulineresistentie wordt geassocieerd met een hoger risico op diabetes, hartaandoeningen en obesitas (26, 27).

 6. Het consumeren van meer vezelrijke groenten zoals snijbiet kan de symptomen verbeteren bij mensen met diabetes en insulineresistentie en de kans op deze ziekten verminderen (28).

 7. Plus, snijbiet bevat veel antioxidanten, zoals alfa-liponzuur (ALA), waarvan is aangetoond dat het de insulineresistentie vermindert en diabetes-gerelateerde complicaties verbetert, waaronder zenuwbeschadiging (29) .

 8. Een beoordeling van 23 studies concludeerde dat mensen met de hoogste inname van groene bladgroenten een 13% lager risico op diabetes hadden dan mensen met de laagste inname (30).

Kan gewichtsverlies bevorderen

 1. Een gezond dieet volgen dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals snijbiet, kan u helpen af ​​te vallen en voorgoed af te weren.

 2. Vezelrijke groenten zoals snijbiet vullen kan de volheid na de maaltijd verhogen, waardoor uw risico op snacken en te veel eten vermindert.

 3. In een onderzoek bij 120 volwassenen met overgewicht, ondervonden degenen die tweemaal zoveel groenten kregen dan de controlegroep meer gewichtsverlies en hongerstevredenheid (31).

 4. Mensen die meer groenten eten, wegen meestal minder dan degenen die dat niet doen.

 5. Een beoordeling van 17 studies bij meer dan 560.000 deelnemers merkte op dat degenen met de hoogste inname van groenten 17% minder kans hadden op overgewicht of obesitas (32).

 6. Naast het vezelgehalte bevat snijbiet slechts 35 calorieën per gekookt kopje (175 gram).

 7. Door deze caloriearme, voedzame groente aan uw dieet toe te voegen, kunt u op koers blijven wanneer u probeert af te vallen en gezond te worden.

Hoe toe te voegen aan uw dieet

 1. Snijbiet is een voedingskrachtpatser die je op veel manieren kunt eten. De milde smaak maakt het een perfect ingrediënt voor talloze recepten.

 2. Hier zijn enkele uitstekende manieren om snijbiet aan uw dieet toe te voegen:

De onderste regel

 1. Snijbiet is een bladgroente die boordevol voedingsstoffen zit.

 2. Het bevat een indrukwekkende hoeveelheid vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die uw lichaam nodig heeft.

 3. Wat meer is, je kunt het alleen sauteren of toevoegen aan stoofschotels, salades, roerbakgerechten, frittatas, pasta's en meer.

 4. Het consumeren van snijbiet kan uw risico op bepaalde chronische ziekten verlagen, gewichtsverlies bevorderen, een gezonde bloedsuiker handhaven en de gezondheid van het hart ten goede komen.

 5. Plus het is een veelzijdige groente die goed combineert met veel voedingsmiddelen.

 6. Als je eenmaal snijbiet eet, merk je misschien dat je niet meer zonder kunt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407